€ 749,- bij PhoneMarket.nl

Samsung Galaxy S24+, 256GB opslag Paars Review

14 februari 2024, laatste update op 14 februari 2024, 4.070 views Rapporteer
Testpanel +2

De S24+ is een uitstekend toestel met bijbehorende bouwkwaliteit, goede camera's en een uitstekend scherm, maar kost navenant veel. Desalniettemin een aanrader voor mensen die een telefoon kopen voor de lange termijn. :)

Pluspunten

• Fysiek stevig ontwerp
  • Uitstekend scherm, 120 Hz maakt het verschil
  • Uitgebreide functionaliteiten standaard meegeleverd
  • 7 jaar softwaresupport (!)

Minpunten

• Vrij prijzig
  • AI functies voegen niet heel veel toe, worden wellicht betaald?
  • Geen lader meegeleverd, enkel een USB-C kabel

Samsung S24+: een waardige opvolger voor een S20+?

Disclaimer: het gereviewde exemplaar van deze Samsung S24+ is mij ter beschikking gesteld door Samsung NL het het kader van de .Actie (.plan: Galaxy S24, S24+ of S24 Ultra reviewen & winnen? Meld je aan voor het ...) van Tweakers.

Over het algemeen genomen lijkt evolutie van smartphones na een forse groeispurt afgelopen jaren af te vlakken naar een model waarbij elke iteratie maar kleine verbeteringen lijkt te brengen ten opzichte van de voorgaande generatie. Niet alleen de featureset lijkt steeds minder te wijzigen (lees; uit te breiden), maar ook de designs lijken steeds kleinere stappen te nemen. Apple met zijn iPhone reeks (ik kijk naar jullie, de iPhone 13, 14 en als meest recent introducé in de line-up de iPhone 15) is hier een welbekend voorbeeld voor, maar ook de S serie van Samsung lijkt het ontwerp minder en minder radicaal te veranderen met elke nieuwe iteratie van zijn modellenreeks. Voor veel mensen valt gevoelsmatig de noodzaak van elk jaar upgraden weg, want de nieuwe is amper beter dan mijn oude waardoor het overslaan van een generatie -buiten excessen- wellicht meer gemeengoed aan het worden is. Het langer blijven gebruiken van een toestel heeft uiteraard ook een hoop ecologische voordelen; de oude toestellen belandden veel minder snel op de recyclingberg en worden steeds vaker langer up to date gehouden door middel van software updates, een praktijk welke ik persoonlijk enkel kan applaudisseren. Of deze trend van niet upgraden veroorzaakt of juist gefaciliteerd word door de langere software support durf ik niet te beantwoorden, ik kan er enkel enthousiast om zijn.

Met het bovenstaand in gedachte wil ik de S24+ dan ook graag gaan beoordelen vanuit het perspectief van iemand die jarenlang tevreden gebruik heeft gemaakt van een een van de voorlopers binnen de S-range: een S20+. Deze heb ik sinds Maart 2020 in mijn bezit en tot vorig jaar gebruikt als daily driver, om vervolgens opgevolgd te worden door een Iphone 13 (mijn huidige auto ondersteund simpelweg geen Android Auto, iets wat ik als een gemis ervaar. Enfin). De S20 heb ik uit praktische overwegingen wel geïnstalleerd en up to date gehouden, ondanks dat er enkel nog securitypatches aangeboden worden en en de batterij ondertussen ook niet denderend meer is.

Fast foreward naar de dag van vandaag waarbij ik de gelegenheid gekregen heb om de nieuwste telg van de familie te vergelijken met een der voorgangers met een -voor een smartphone- respectabele leeftijd van op-de-kop-af 4 jaar. Is het skippen van meerdere generaties heden ten dage een realistische optie en bied de S24+ in dat opzicht genoeg om als valide upgrade gezien te worden? Er zijn zeker een aantal argumenten die een dergelijke upgrade kunnen verantwoorden. Zoals:
Algeheel aanzicht: een evolutie over generaties?
Een van de persoonlijk mindere geslaagde designkeuzes van de S20+ naar mijn mening was het licht gebogen scherm aan de randen. Hoewel dit lang niet meer zo extreem was als de toenmalige S9 is het voor mij een feature zonder toegevoegde waarde, ondanks de meerwaarde die er door middel van zaken als notificatieverlichting en quick sidebar aan gegeven werden. Deze designkeuze is met de S24+ terug gedraaid, waardoor de telefoons weer met een recht scherm geleverd worden. Niet alleen het scherm is recht getrokken, maar ook de randen hebben een aanzienlijk scherpere hoek gekregen in vergelijking met de voorgangers wat het toestel behoorlijk vierkant maakt qua dwarsprofiel. De rand is nu volledig vervaardigd uit aluminium en loopt langs de volledige zijkant door op een manier die mij erg aan een iPhone doet denken.

S24+ vs. iPhone 13

Persoonlijk kan ik deze designkeuze goed waarderen, vooral omdat het de grip op het toestel een stuk verbetert. De S20+ is met z’n gepolijste metalen rand en gekromde glazen zijkant best wel glad om vast te houden, zeker als er vocht in het spel is. Sommige mensen zullen dit wellicht als minder comfortabel ervaren, maar daar heb ik zelf vrijwel geen last van en is uiteraard erg subjectief. Net als de S20+ heeft de S24+ een glazen achterkant, maar in dit geval uitgevoerd met een matte (gezandstraalde?) afwerking wat wederom het grip op het toestel verbetert. Aan de zijkant is de layout van de power en volumeknoppen ongewijzigd, zelfs het formaat is vergelijkbaar. Aan de onderkant is de telefoon nog steeds voorzien van een USB-C aansluiting welke een 3.2 Gen 1 verbinding ondersteund, maar heeft er daarnaast de sim-tray zitten welke voorheen aan de bovenkant zat. Deze ondersteund met de S24 helaas geen losse SD kaarten meer, maar nog wel DualSim voor eenieder die dat nodig heeft. Aangezien de toestellen met minimaal 256 Gb geleverd worden vind ik het gemis van een SD kaart in ieder geval acceptabel, zeker nu streaming zo’n gemeengoed geworden is. Wel is de interne opslag voorzien van UFS 4.0 geheugen vergeleken met het UFS 3.0 van de S20+; dit houd grofweg een verdubbeling van de read en write snelheden in, wat helpt in het vloeiender en sneller werken van apps en de telefoon in het algemeen.

S24+ vs. S20+ achterkant S24+ vs. S20+ zijkant

Aan de achterkant valt (naast het eerder genoemde materiaalgebruik) vooral het veranderde camera-eiland op. Waar deze voorheen mogelijk aan te merken was als een klein continent (al zijn er ergere voorbeelden te noemen, OnePlus bijvoorbeeld), zijn de camera’s bij de S24+ in een drietal individuele eilanden onder gebracht, naast de verzonken flitser. Uiteraard zijn de ontwikkelingen op cameragebied niet stil blijven staan en hebben alle camera’s qua specificaties een flinke upgrade gekregen:

S24+ vs. S20+ specificatie's camera's
Tabel van GSMArena

Het enige wat ontbreekt is de ToF VGA camera, welke -vermoedelijk- door de ontwikkelingen op softwaregebied niet meer nodig is voor het schieten van portretfoto's of AR functies. Of de 3 eilanden beter bevallen als het enkelvoudige exemplaar is erg persoonlijk; ik kan ze in ieder geval wel waarderen vanuit een esthetisch oogpunt.

S20+ Camera's S24+ Camera's S24+ vs. S20+ laadporten

Wat betreft de bouwkwaliteit en stevigheid van het device kan ik betrekkelijk kort zijn; die is net als de S20+ uitstekend te noemen. De individuele onderdelen passen goed in elkaar en ik kan nergens speling ontdekken in de montage. Qua stevigheid is de S24+ wellicht zelfs iets rigider; als ik beide exemplaren voorzichtig probeer te torderen lijkt de S24+ meer weerstand te bieden, wellicht door de rechte afwerking van de randen. Mocht er onverhoopt wél wat kapot gaan dan is er alsnog geen man over boord. In tegenstelling to eerdere generaties lijkt het bij de S24 range een stuk makkelijker te worden om reparaties uit te voeren, al dan wel niet door de vorm van het toestel. Waar mijn oude S20+ ronduit moeilijk te repareren was (https://www.ifixit.com/Device/Samsung_Galaxy_S20_Plus) lijkt het de S24+ een stuk beter af te gaan, afgaand op de eerste teardowns gepubliceerd op Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=M_uxLUWZIcc). Daarnaast zal het device ook ondersteund worden in Samsung’s eigen Self Repair programma (https://www.samsung.com/nl/support/self-repair/) waardoor het aantrekkelijker wordt om een eventueel defect makkelijker zelf te vervangen, dan meteen weer voor een volledig nieuw toestel te moeten gaan. Dit hoeft niet voor iedereen een aankoopargument te zijn, maar is zeker een positieve factor om mee te nemen.
Algemeen gebruik
Om meteen maar met de deur in huis te vallen: de voor mij grootste verbetering ten opzichte van mijn oude S20+ is het beeldscherm. Hoewel de specificaties qua resolutie elkaar amper ontlopen (1440 x 3200 vs. 1440 x 3120 voor de S20+ en S24+ respectievelijk), bestrijkt het scherm van de S24+ een net iets groter oppervlak, heeft een hogere piekhelderheid van 2600 nits (tegen 1200 nits voor de S20+) maar heeft vooral een continue refreshrate van 120 Hz op alle resoluties, waar de S20+ dit enkel waar kon maken onder een FHD resolutie en beperkt werd tot 60 op de volledige resolutie van het paneel. Effectief moest je daarbij dus een keuze maken tussen beeldkwaliteit of soepelere bewegingen op het scherm zelf, iets wat inherent lastig kan zijn. Persoonlijk hecht ik meer waarde aan een betere beeldkwaliteit boven super vloeiende animaties, maar ik moet zeggen dat de combinatie van beiden tegelijkertijd wel heel erg prettig is. Al met al een absoluut pluspunt in mijn boek, ondanks dat ik de hogere refreshrate tot nu toe niet gemist heb. Onbekend maakt in zekere zin dus onbemind.
Hetzelfde display is gezien z’n resolutie en overige featureset uitermate geschikt om media op te consumeren; er een incidentele film of serie op kijken gaat naar mijn menig uitstekend. De S24+ ontloopt mijn oude S20+ hierin maar marginaal, maar heeft toch mijn persoonlijke voorkeur om te gebruiken gezien het platte scherm, waardoor de content aan de lange randen die licht vertekent raakt.

S24+ en S20+ Netflix

Het scherm is per dit jaar voorzien van een LTPO scherm, wat er voor zorgt dat de verversingssnelheid variabel ingesteld kan worden door te telefoon in een range van 1 tot 120 Hz, tegen een minimale verversingssnelheid van 48 Hz bij de diverse voorgangers. Dit moet zich vooral vertalen in een gunstiger batterijverbruik en de mogelijkheid om een always on displaymodus aan te bieden. Persoonlijk gebruik ik deze functie niet, deels omdat ik een Samsung smartwatch heb die de meeste informatie toch al weergeeft en deels omdat m’n telefoon toch 9 van de 10 keer in m’n broekzak heb zitten en het extra batterijverbruik (hoe minimaal ook) niet nodig vindt. 😊
Wat betreft mediagebruik: de S24+ is net als zijn voorganger (en de meeste moderne telefoons, laten we eerlijk zijn) voorzien van een stereo speaker setup. 1 Exemplaar is boven het scherm gemonteerd en doet ook dienst als speaker voor telefoongesprekken. Het andere exemplaar zit rechtsonder gemonteerd; praktisch gelijk aan de S20+ dus. Echter lijken deze bij de S24+ iets anders afgesteld te zijn dan bij de S20+ op den een of andere manier klinkt het geheel nét wat scheller dan z’n voorganger. Ik vermoed zelf dat de Dolby Atmos modus iets conservatiever afgesteld is; in tegenstelling tot de S20+ maakt het bij de S24+ niet wezenlijk veel verschil om deze aan of uit te hebben staan. Niet dat de speakers per sé slecht zijn, maar toch net wat minder dan wat ik gewend was.
Qua opladen heeft de huidige generatie een voorzichtige upgrade gekregen, waarschijnlijk dankzij de verbeterde batterijtechniek en laadalgoritmes in het algemeen. Waar de S20+ laden tot 25W ondersteund, slikt de S24+ tot 45W bedraad, wat volgens de fabrieksopgave de telefoon tot 65% binnen 30 minuten kan opladen. Draadloos opladen is qua wattage en protocol hetzelfde gebleven; beide telefoons lusten tot 15W via het Qi protocol. Al deze energie wordt gevoed naar een 4900 mAh Li-ion batterij, wat een 400 mAh toename is. Dit klinkt niet als extreem veel, maar gezien de optimalisaties die doorgevoerd zijn in de rest van de hardware (energie-efficiëntere CPU, zuiniger LTPO scherm) zou je met een enkele lading theoretisch langer mee moeten kunnen gaan. Mijn eigen S20+ is hierin echter geen vergelijkingsmateriaal, vooral aangezien de batterij al redelijk versleten is. Het verbruik van de S24+ in mijn persoonlijke usecase is echter uitstekend; ik kan er vooralsnog een ruime dag mee door het leven.
Camera’s: algehele verbeteringen en pixel peeping
Een van de belangrijkste blikvangers (pun intended) van elke hedendaagse telefoon is uiteraard het camerasysteem. De afgelopen jaren was de designstandaard voor het camerasysteem een van “voeg alles visueel samen tot een eiland”; hier is sinds enige tijd van af gestapt door Samsung, in faveure voor individueel gemonteerde lenzen. Dit is met name bepalend voor het aangezicht van de telefoon en in mindere mate voor de kwaliteit van de gemaakte foto’s, maar wil ik wel graag vermeld hebben. Wat wel uitmaakt is de gebruikte hardware; deze is in vergelijking met de S23+ maar minimaal veranderd. Kijk ik echter naar de oude S20+, dan zitten er wel degelijk een aantal andere wijzigingen in. Om te beginnen de hoofdcamera; in de S20+ was dit een 12 MP 26 mm exemplaar, in de S24+ is dit geüpgraded naar een 50 MP 24mm formaat, welke in de standaard modus gebruik maakt van Pixel binning om uit een 50 MP sensor een 12 MP foto te destilleren. Bij de telefotocamera is echter het tegenovergestelde aan de hand; in de S20+ werd een 64 MP 29mm camera gemonteerd, waar door middel van digitale zoom zoomfoto’s geproduceerd werden terwijl de S24+ van een 10 MP 67mm exemplaar voorzien wordt. Het verschil hierin is dat de S24+ een vaste optische zoom heeft en de S20+ afhankelijk was van wat de software uit de sensor kon destilleren; dit verschil is zeer zeker ook terug te zien, hierover later meer. De ultrawide sensor lijkt qua rauwe specificaties echter gelijk gebleven; in beide toestellen is een 12 MP 13mm camera voorzien. Hoe dat uitpakt in de praktijk heb ik on onderstaande 1 op 1 vergelijking geprobeerd weer te geven.
Links de S20+, rechts de S24+
https://tweakers.net/i/eUDmh2NqZdUIrNGGmFo8gQdnQdw=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/3kiaeO4Z2PXf0zTzyDLrDAq1.jpg?f=fotoalbum_small https://tweakers.net/i/thH8Kfx_3hXkK8puIRxIiDEz-4g=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/SsRNzfv4YuHaoqwVWOIvKBuX.jpg?f=fotoalbum_small

https://tweakers.net/i/rKvYdlB3PbYIMBQjebUoA4ckh74=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/eDhzrNbvOFoDYTW8BxpbRd6x.jpg?f=fotoalbum_small https://tweakers.net/i/dGTs_xyU9Lmd4ghYij2LAtQD8-k=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/ZPrauvmTwTLspW6wGYcvglqZ.jpg?f=fotoalbum_small

https://tweakers.net/i/cgAYI7STaADS7P2Qh6WR8delfA4=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/J3cBl7MeseZTFOuFu0Hl8OM7.jpg?f=fotoalbum_small https://tweakers.net/i/w7PhF_xLPI_Wge9nqGrxB60FS_M=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/CmvBBZAC3xA94Bwdg4leRSnN.jpg?f=fotoalbum_small

https://tweakers.net/i/Sr0NGYTdcyiuBYlu6-oEJWo6sz8=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/UvWlNSF81er6jvYVt2qJmWk6.jpg?f=fotoalbum_small https://tweakers.net/i/YEE0IzxExTPlGI9dHiqq3mQY_Qg=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/elhZgLwWbJpB6Jca8G6SI6w0.jpg?f=fotoalbum_small

https://tweakers.net/i/GBhspqEAiuVis1ugf_XYtmxBwYE=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/0MjY9cno7hFHBl12Z8Z2jImt.jpg?f=fotoalbum_small https://tweakers.net/i/zOj8udd414p8-s6dzK2F1pTfu7U=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/H6uDRVUzWrrHPHacDfLcKsMA.jpg?f=fotoalbum_small

https://tweakers.net/i/73rHQrDaITQHXZcl5SSf6A1wS4k=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/kJ9j1O3ZeALkUD0zGLVqjeI5.jpg?f=fotoalbum_small https://tweakers.net/i/KdLl3op6PHbM1gaYM69pW6y4VaY=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/UnVaDIpvotuxtMwpHS0zsovA.jpg?f=fotoalbum_small

Als ik echter een stuk inzoom tot een 100% zoomniveau dan zijn de verschillen behoorlijk evident:

(wederom S20+ links en S24+ rechts)

https://tweakers.net/i/iHIxYGflw-r1xJIRzFjkpmVO0I4=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/DSDeIVXDjojbzgKylg7chHPZ.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/APk3WD81EF8oCM6APqpxr3vjFYw=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/Lxfv6MvOWl9MvOQxx61ZbxVS.jpg?f=fotoalbum_medium
De 24+ geeft op 10x zoom behoorlijk wat meer details weer als de S20+

https://tweakers.net/i/8GxJ3_jK_DXkxaGoad1kN9OL6Bk=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/Dtkq9wNNpLb5ZHPmo4xdNBga.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/F9HSqDkZMdfSoJIA_3zL7RAHbvY=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/VKKNVnoK5sDZhtLTiF56unWw.jpg?f=fotoalbum_medium

https://tweakers.net/i/JBfDyhkMSznrmEzyrceOjRcrSeg=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/jSq2mMXUvdEhwbHYdVXIVVW9.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/YFczQKGzv2jySYpmwhQCGPi-tk8=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/TidZ1H4ThB4edE4FghoR5bsE.jpg?f=fotoalbum_medium
Een projectie van de aarde, geschoten in een donkere omgeving

https://tweakers.net/i/54I_fpbL1TQ8SJ0YTMAZGg023B8=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/6aFeWZSz7Sb5zcVJ7fnkNk4L.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/-W0KZcb5Q9qoUzTB_jAhAQMO-Dc=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/lgSQfuEQXiRz6ae6TZXms0kM.jpg?f=fotoalbum_medium
Een gedetailleerd stuk houtsnijwerk van een koets

https://tweakers.net/i/4sYqC_Zt2qTF5Y4arbRbaNDJYyU=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/LNuQvjZ33cbopQEDPGnjDjBp.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/b2yN-iIjDp1dFXCzmQS9fMzzmFE=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/JD9k8iVplso24DwnIWXB0hi4.jpg?f=fotoalbum_medium
Een stuk hekwerk op 1x zoom

https://tweakers.net/i/_D9qLxZbVzX8YGLwNzdhHPuBmTs=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/GGWCuDOeGyNhQCn1atxxTuOC.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/b2yN-iIjDp1dFXCzmQS9fMzzmFE=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/JD9k8iVplso24DwnIWXB0hi4.jpg?f=fotoalbum_medium
Hetzelfde hekwerk op 3x zoom; de S20+ heeft moeite om detail te blijven tonen.

Dit is wat mij betreft een van de grootste pluspunten voor de S24+: de zoomfoto’s zijn daadwerkelijk bruikbaar in tegenstelling tot de voorzichtige brij die de S20+ op dergelijke zoomniveaus weet te produceren. Ik heb wel het idee dat er bij de hogere digitale zoomfoto’s het een en ander digitaal geoptimaliseerd wordt voordat de foto opgeslagen wordt; voor zover ik de documentatie goed begrijp heeft Samsung dit Galaxy AI Zoom gedoopt. Zoals in de voorbeelden te zien is geeft dit best redelijke resultaten en is iets wat ik mijzelf ook daadwerkelijk zie gebruiken. Het feit blijft: de resultaten zijn zeer bruikbaar, al zijn de digitale trucjes geen volledige vervanging voor een kwalitatief lang stuk glas maar dat is uiteraard een hele andere discussie.

De camera app biedt overigens meer settings dan ik als amateur ooit zal gebruiken, inclusief diverse filtermogelijkheden en de optie om nieuwe filters te downloaden en toe te passen en de optie om foto’s in het volledige sensorformaat van 50 MP te maken om maar wat te noemen.
Software: kleine quality of life verbeteringen
Samsung levert sinds jaar en dag Android met zijn eigen skin; One UI. De S24+ word (op het moment van schrijven) geleverd met Android versie 14 en One UI versie 6.1, wat qua uiterlijk erg herkenbaar is voor eenieder die al eens met een Samsung gewerkt heeft. Zeker als ik vergelijk met de S20+ (Android 13 met One UI 5.1) zijn de overeenkomsten legio, maar de kleine verbeteringen her en der ook zichtbaar. Nu vind ik een grafische vernieuwing in de schil af en toe helemaal niet erg voor de afwisseling, maar voor het overgrote deel van de klandizie is het belangrijker om zaken op een logische en vindbare plek te houden om de leercurve niet té groot te maken bij een upgrade of overstap en dat lukt in dit geval behoorlijk. De grootste visuele verandering die ik heb kunnen vinden bevindt zich in het draw down menu voor de wifi en bluetooth instellingen; hier is wat geschoven en geoptimaliseerd in hoe content weergegeven word:

https://tweakers.net/i/joOIqFstcx3NDiLYtETi2crGUqg=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/0Cc4X7w4ABSoBatEHNY8tDCb.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/s5XHojUQp1d0qeVViY4dwOBvg24=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/Igik9fmKo4LF7MOJP4BkIkZp.jpg?f=fotoalbum_medium
S20+ en S24+ respectievelijk

Voor de rest blijft het gebruik van Android 14 net zo stabiel en vertrouwd als versie 13 was in de jaren dat ik ’t gebruikt heb; ik kan hier persoonlijk weinig op afdingen. Helaas word de S20+ niet meer ondersteund met versieverhogingen en komen er momenteel enkel nog security patches binnen, iets wat met de S24+ wel beter gaat zijn als ik de beloftes mag geloven. Samsung wil de telefoon namelijk tot 7 jaar lang voorzien van updates en persoonlijk kan ik dat alleen maar toejuichen. Hoe dat er daadwerkelijk uit gaat zien qua updates zal te tijd in ieder geval gaan leren, potentieel blijft een telefoon hierdoor echter langer bruikbaar dan dat voorheen zinnig was.
Om zich te differentiëren in de markt heeft Samsung ook vol ingezet op diverse AI features om het dagelijks gebruik te vergemakkelijken of zelfs uit te breiden. De eerder genoemde AI Zoom is daar naar mijn mening het meest bruikbare van op praktisch vlak, maar er zijn meer zaken toegevoegd. Zo bestaat er de mogelijkheid om in de Galerij app foto’s met AI te remasteren; je kan bijvoorbeeld een scheve foto recht trekken en de hierdoor blanco vlakken die ontstaan zijn laten aanvullen.

Kat, ietwat scheef Kat, iets rechter en aangevuld door AI
Originele foto en een recht gezet exemplaar, aangevuld met AI

Tevens kan je voorwerpen of onderwerpen (ik vermoed dat men met name doelt op mensen en dieren?) binnen een foto verplaatsen en de achtergelaten blanco ruimte op laten vullen; effectief maak je daarmee een volledig nieuwe compositie zonder de foto opnieuw te moeten maken. Persoonlijk zie ik hier de meerwaarde niet echt van in; het is geinig om een paar keer te doen al gimmick, maar is voor mij persoonlijk absoluut geen speerpunt of harde keuze bij de aanschaf van een device. Hetzelfde geld voor Circle to Search: de telefoon kan aan de hand van een omcirkelt deel van een foto uitzoeken wat het exact is waar je naar kijkt; dit lijkt vooral een doorontwikkeling van Google’s Lens en is wederom iets wat ik zelf nog nooit in die hoedanigheid nodig heb gehad en nar waarschijnlijkheid ook niet vaak ga gebruiken.

De enige feature uit het AI mandje welke nog enigszins nuttig lijkt is de Live Translate feature, waarbij tijden het bellen een live vertaling gegeven word van hetgeen wat tegen je gezegd word. Dit kan mogelijk handig zijn in het buitenland om in een uiterst geval wat duidelijk te kunnen maken, maar is helaas momenteel enkel in het Engels beschikbaar en voor mij op die manier ook wat lastig te testen.
Het onduidelijke hieraan is wel dat deze features vooralsnog gratis zijn, maar mogelijk per 2025 links of rechtsom een betaalde feature gaan worden. Dat alleen al maakt het gebruik ervan voor mij persoonlijk een stuk minder interessant; het zijn stuk voor stuk features in de leuk-om-te-hebben afdeling, maar niet strikt noodzakelijk voor het gebruik van een smartphone. Hoe het gebruik van de zoomfunctie er bijvoorbeeld uit gaat zien als iemand ervoor kiest om niet voor het AI-gedeelte te betalen durf ik in die hoedanigheid ook niet te zeggen, maar is mogelijk wel een overweging waard.
Conclusie: de moeite waard?
In de huidige tijden is het aanschaffen van een telefoon geen sinecure gezien het brede aan merken en modellen en bijbehorende prijskaarten en een S24+ is zeker een telefoon welke in het duurdere buitenspectrum van het aanbod valt. Ook de “budgetmerken” als OnePlus lijken steeds meer richting het topsegment te bewegen, wat een overwogen keuze er niet makkelijker op maakt. Of het design van een telefoon iemand bevalt is uiteraard een erg persoonlijke kwestie en zeer zeker een van de belangrijke argumenten voor een hoop mensen om een bepaald model (of merk!) te kiezen; in dit geval kan ik het ietwat vierkante design van de S24 reeks goed waarderen. Wat betreft de software: Samsung lijkt in deze generatie wederom een stabiel product af te leveren, echter zijn de AI-functies voor mij persoonlijk van weinig meerwaarde. Ik kan wel waarderen dat het aantal voor geïnstalleerde apps redelijk miniem is en (in tegenstalling tot de S20+!) daadwerkelijk te verwijderen zijn. Of het wenselijk is dat deze apps überhaupt meegeleverd worden is een valide discussie waard, maar gezien het feit dat je er niet volledig aan vast zit kan ik me er niet heel erg aan storen. Dat deze software vervolgens ook nog tot 7 jaar Up-to-date gehouden word is wat mij betreft echt wel een pluspunt; hopelijk zet deze trend zich door bij overige merken. De camera’s zijn wat mij betreft ook bovengemiddeld goed én daadwerkelijk bruikbaar voor een legio aan scenario’s, en al helemaal in vergelijking met de oudere generatie.

Waar ik gedurende het gebruik en vergelijk op terug blijf komen is een keuze voor de langere termijn. Een smartphone wordt steeds langer gebruikt (al dan wel niet door de toegenomen kosten van een dergelijk apparaat), wat gelukkig steeds meer gefaciliteerd word in de vorm van uitgebreidere ondersteuning en reparatiemogelijkheden. Had mijn oude S20+ wellicht nog een upgrade gekregen naar de nieuwste versie van Android en een simpelere mogelijkheid gehad om de batterij te wisselen, dan had ik wellicht er nog langer gebruik van gemaakt dan ik al gedaan heb; aan de capaciteiten van de hardware ligt het in ieder geval vooralsnog niet. Een S24+ borduurt op deze gedachtegang voort met langere ondersteuning en een betere reparatierating, wat gecombineerd met de (laten we wel wezen) ietwat overbemeten hardware voor een telefoon de mogelijkheden geeft om een product langer te gebruiken. Dat de telefoon op dit moment een behoorlijk pittige adviesprijs heeft kan met deze gedachtegang in ieder geval gerelativeerd worden; verspreid over de jaren heen is die dan wellicht nog wel te overzien.

Al met al kan ik de S24+, met inachtname van de eerder genoemde afwegingen, absoluut aanbevelen voor eenieder die graag het beste van het beste op zak wilt hebben, zonder meteen met een halve tablet a la S24 Ultra rond te lopen. Voor mensen die nog steeds met een S20+ rond lopen is dit een logische upgraden binnen dezelfde formfactor. :)

Heb jij ook een Samsung Galaxy S24+, 256GB opslag Paars?

Goed dat je snel een review kon plaatsen. Ik heb ook de review en win actie van 22-01 gewonnen, maar tot heden geen toestel ontvangen van Tweakers.

Prettig dat je aangeeft dat jouw review is geschreven vanuit het perspectief van iemand met een S20+ uit 2020. Mensen doen tegenwoordig langer over een toestel en jouw review is daarin waardevol. Verschil met de S20+ is veel groter dan de S23+.
Dank, ben blij dat je er de meerwaarde van in ziet. ☺️
Mooie lange reviewer lader krijg je bijna nergens meer en is geen minpunten meer