€ 998,- bij bol Plaza

HP ProBook 450 G8 (4B2Z4EA) Review

spiritrulez
30 januari 2024, laatste update op 5 april 2024, 448 views Product gekocht

HP ProBook 450 G8 (4B2Z4EA)

Een hele prettige laptop die stevig en koel aanvoelt. Voor kantoor gebruik meer dan snel genoeg en een bescheiden spelletje is ook geen probleem met de Intel Xe graphics.

Pluspunten

• Prettig scherm
  • Robuuste build (aluminium)
  • Vingerafdrukscanner
  • Prettig toetsenbord
  • Goede touchpad

Minpunten

• 8 GB RAM / 256 GB SSD... mag het ietsje meer zijn?

Ik heb geen moment spijt gehad van de aankoop van deze laptop. Hij voelt erg stevig aan en ik ben niet bang dat hij stuk gaat, ondanks het feit dat ik hem altijd in een rugtas (met laptopvak) vervoer.

Het geheugen waarmee hij standaard geleverd wordt is wat beperkt en daarom heb ik dit vervangen voor 16 GB RAM (2 x 8GB @3200MHz) en een 1TB Samsung 980 SSD. Ik heb er weinig mee gewerkt in de orginele configuratie maar in deze configuratie loop ik niet tegen problemen aan. Ik heb het gevoel dat de laptop er vlotter en meer responsive van is geworden, maar ik heb niet gebenchmarked dus dat kan ik niet met cijfers onderbouwen.

Wat erg prettig is, is de vingerafdruksensor die met Windows Hello werkt, dat maakt inloggen heerlijk snel. Wat ook een fijne eigenschap is, is de privacy slider voor de webcam. Dit staat zo veel netter dan een slider die je er zelf op plakt. De touchpad is ook prima en groot genoeg naar mijn smaak.

Het scherm is met 1080p meer dan scherp genoeg op dit formaat een 4K of 1440p scherm zou de prestaties alleen maar schaden. Het scherm ziet er erg goed uit met mooie kleuren en goede scherpte. Een hogere refresh (deze is 60Hz) zou leuk zijn geweest maar dit is echt meer een kantoorlaptop en daarom is het niet vreemd dat hij 60Hz is.

De WiFi chipset is WiFi 6 (Intel AX201) en is meer dan snel genoeg voor normaal gebruik (zolang je geen steam games van 50GB binnen probeert te halen ;) ) Ook de processor is erg adequaat en in combinatie met de Intel Iris Xe iGPU is zelfs een bescheiden spelletje goed te spelen. Doom (2016) draait bijvoorbeeld prima op medium settings.

De behuizing ziet er goed (en erg "pro") uit en is tot nu toe niet bekrast of lelijk ondanks het feit dat hij veel in mijn rugtas zit. Ik zie op de afbeelding op tweakers een SD kaartslot, maar dit model heeft die niet. De I/O is 1x gigabit LAN, 3x USB-A, 1 x USB-C, HDMI, een headphone/mic combojack en een aansluiting voor de lader.

Batterijduur is niet fantastisch maar ik gebruik hem veel met de lader aangesloten dus dat vormt voor mij geen probleem. Bij normaal kantoorgebruik kan ik op een volle accu ongeveer 6 uur doen.

Nog één klein minpuntje is het volgende. Om het scherm zit een zwarte kunststof rand. Wanneer de laptop dicht geklapt is, raakte deze rand het aluminium dat rondom het toetsenbord zit. Dit zorgt (mogelijk ook omdat hij in mijn rugtas wat wrijving krijgt) voor een zwart randje op het aluminium alsof het kunststof wat afgeeft. Dit kun je er eenvoudig met een nat doekje afvegen en laat geen blijvend residu achter maar het is jammer dat dit gebeurt (1st world problems...)

Standaard komt de laptop met Windows 10 maar Windows 11 draait probleemloos (geen gedoe met TPM of driverissues). Ook komen er nog regelmatig updates (BIOS updates via Windows Update en driver updates via Intel tool) binnen.

Al met al ben ik zeer tevreden met deze laptop en vond ik hem (ook zeker mede door de buildquality) zijn prijs zeker waard.

Heb jij ook een HP ProBook 450 G8 (4B2Z4EA)?

Tegenwoordig anno 2024 is 16GB geheugen de norm...
In dit prijssegment wél. Toch schrik je wanneer je in de pricewatch ziet hoeveel laptops nog steeds met 8GB RAM worden geleverd.

Deze laptop is inmiddels twee en een half jaar geleden uitgebracht maar zelfs toen was 8 GB inderdaad aan de krappe kant. Ugrade naar 16 GB was een no-brainer. Bijkomend voordeel was dat ik daarmee van single naar dual channel ging. :D