Dat de Xbox controllers een van de meest gebruikte controllers bij PC Gamers is, als ze al een controller gebruiken, is natuurlijk geen geheim. Ook ik vind de Xbox controller een hele fijne controller en heb een tijdje de Xbox One Limited Edition Cyberpunk controller gebruikt voor op de PC. Op een geven moment moest ik andere controller hebben voor de PC, maar omdat ik hem op moment van kopen bijna niet gebruikte, ben ik voor een third party Xbox controller gegaan, ik kwam uit op deze PDP Wired Controller met het uiterlijk van de Xbox One, en in deze review ga ik iets vertellen over deze controller.
Ik zelf heb een oranje uitvoering en ik moet zeggen die vind ik wel vet uitzien, voor de rest ziet hij er bijna net zo uit als een Xbox One controller. Ik vind de Xbox One controller een hele fijne controller en PDP weet dit aardig over te nemen in hun controller. De knoppen en pookjes vind ik goed aanvoelen, de knoppen maken wel een wat harder klikkend geluid maar doen het verder prima, dat ze een harder klikkend geluid maken was iets dat me direct was opgevallen. De D-pad is aardig, maar voelt iets minder prettig aan dan die van de Xbox One. Desondanks heb ik er genoeg grip op en doet deze wat hij moet doen. Ook de triggers en bumpers zijn prima en ligt de controller prima in de handen, ik moet zeggen dat ik geen krampen heb gehad na lange game sessies, en dat is alleen maar prima. Wel moet ik erbij zeggen, als je hem vergelijkt met een Xbox One controller, dan voelt deze wel een stuk goedkoper aan. Het is niet heel erg want het is tenslotte ook een goedkopere alternatief van een ander merk, maar je voelt het wel en ik ben bang als ik er flink wat kracht op zou zetten, dat hij minder kan hebben.
De controller is bekabeld, maar heeft wel een lekkere lange kabel, dus dat is allemaal prima. De kabel zit vast aan de controller, ondanks dat het lijkt alsof hij los gekoppeld zou kunnen worden, maar helaas is dat niet zo. De controller heeft gewoon een normale USB A aansluiting, en dat werkt allemaal prima. Windows herkend de controller meteen en zonder al te veel poespas kun je direct aan de slag met de controller. In al mijn test van games pakte hij gewoon de Xbox instellingen automatisch, en als dat niet zo was, dan kon ik hem heel makkelijk naar die van Xbox omzetten.
Nu noemde ik even alles van de PC op, maar deze controller werkt ook via de USB ingang heel makkelijk op de Xbox One, Xbox Series S en Xbox Series X. Hoewel het kan, moet ik heel eerlijk zeggen dat ik de controller voor 99,9% alleen op de PC heb gebruikt, en dit in combinatie met Windows 11 op onder andere Steam, de Epic Game Store en Ubi Connect.
Je kunt heel makkelijk via de Microsoft Store, of via hun website de officiële software downloaden. De naam is PDP controller Hub en deze is helemaal gratis te downloaden. Zodra je de software opstart en je de controller verbind, dan herkend hij hem meteen. Hij zag bij mij ook meteen om welke het ging, dus ik hoefde hier niks aan te veranderen. Met de software kun je verschillende instellingen aanpassen, om de controller zo meer naar eigen smaak aan te passen. Zo kun je onder andere de knoppen indeling aanpassen en de gevoeligheid van de sticks aanpassen. Helaas heeft deze controller geen optie om software updates te installeren, maar van de andere kant, als het werkt, dan werkt het.
De PDP Wired Controller Xbox One is een prima controller voor op de PC of je Xbox consoles, hoewel ik hem speciaal gekocht heb voor te kunnen gebruiken op de PC. Hij is een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld een officiële controller van Microsoft, maar dat maakt hem er niet minder op. Zeker zijn er dingen die door kosten besparing een stuk minder zijn. Zo voelt hij wat goedkoper aan, maken de knoppen iets meer geluid en heb je wat minder grip op de sticks. Nu is deze controller ook niet bedoeld voor E-sports, maar gewoon voor normaal gebruik, en dat doet deze controller voor de prijs van €32,49 die ik ervoor betaald heb meer dan goed.