Intel 300 Tray Review

16 januari 2024, laatste update op 17 januari 2024, 894 views Rapporteer

Heerlijk dat ik zo'n onzinnig product heb gekocht, take my money Intel!

De Intel 300 is de Alder Lake Refresh van de Pentium G7400, maar heeft geen echt bestaansrecht aangezien de chip bijna hetzelfde geprijsd is als de i3-12100.

Pluspunten

• Zeer goede IPC
  • Laag verbruik
  • Draait alles af
  • Cyberpunk 2077 speelbaar
  • Intel Laminar RM1 koeler "upgrade"

Minpunten

• Prijs bijna hetzelfde als i3-12100
  • Amper prestatiewinst t.o.v. de G7400

2 van 5 sterren (Slecht)
De Intel 300 is de Alder Lake Refresh van de Pentium G7400. Momenteel verkrijgbaar voor meer dan €100 euro en dus duurder dan de Intel Core i3-12100F, wat het nut van deze CPU compleet uit het raam gooit. De G7400 heeft bijna dezelfde prijs als de i3-12100(NON F) en was al te duur. Deze processor zou maximaal €60 mogen kosten, wat deze chip officieel een meme product maakt. Het is bizar hoe goed deze dual core met hyperthreading nog draait in deze tijd, puur leunend op zijn single core prestaties, maar gezien alle opties die je hebt met meer cores en threads, zowel nieuw als gebruikt valt de aanschaf van deze CPU niet te rechtvaardigen. Het laagste segment processors is inmiddels relatief veel duurder dan de instapmodellen, een vreemde wending op de markt, maar aan de andere kant hilarisch. De Intel 300 komt wel met de Intel HD 710 IGPU met een 100Mhz boost (7,4%) snellere kloksnelheid en heeft op de core een 200Mhz boost gekregen (5,4%), maar wat boeit dit als de HD 730 in de i3-12100 sneller is? Gezien je met de IGPU niet veel kunt is dit niet echt een significant verschil te noemen, maar welkom desalniettemin. Ik raad mensen die deze chip voor de lol willen kopen aan om een H610 bordje met 2 x 4GB DDR4 3200Mhz te nemen, je hebt dan nog toegang tot redelijk snelle opslag, geheugen en je hebt IGPU prestaties vergelijkbaar met een Nvidia GT 710 voor een slechte prijs. Je hebt wel mogelijkheden om te upgraden indien de 2c/4thr setup gebrekkig voor je begint te worden. Ook kun je het zelfde gezicht trekken als Leonardo Dicaprio als je Cyberpunk 2077 aan het spelen bent op een Dual Core CPU. (zie toegevoegde afbeelding)

Kleine toevoeging:

De Intel 300 komt met de Intel Laminar RM1 koeler. De Pentium G7400 kwam met de Laminar RS1 koeler. Deze levert ietsjes betere koelprestaties, tel uit je winst.

Heb jij ook een Intel 300 Tray?

Leuke review. Maar doet het feit dat de i3-12100F geen iGPU heeft niet af aan het argument dat de 300 duurder is en geen bestaansrecht heeft? Ik bedoel, een i3-12100F is voor een andere doelgroep, toch? (systemen met een dedicated GPU). Vergelijk het dan met andere CPU's mét iGPU, zoals de AMD Ryzen 5 5600G. Dan komt de 300 er pas écht bekaaid van af :-)
Ja, maar de prijs is alsnog bijna hetzelfde als de i3-12100(non F) en deze presteert op alle fronten veel beter, voor echt een paar euro meer. Als geld echt een argument is dan is dit platform helemaal niet interessant voor de gemiddelde gebruiker en kun je beter AM4 pakken en een 3200G, die op CPU vlak iets langzamer is, maar de HD 710 met de grond gelijk maakt. Je hebt op dat platform zelfs nog meer opties voor upgrades.

Als je een dedicated gpu wilt gebruiken met de 12100F kun je voor minder dan €20 een gpu kopen die rondjes rent om de Intel HD 710, alhoewel minder efficiënt, wat in deze tijden langzaam aan steeds belangrijker wordt.

Als je de G7400 koopt ben je beter af, mits je een aanbieding kunt vinden.

De Intel 300 heeft geen bestaansrecht, tenzij de prijs flink daalt, dat geld ook voor de G7400.

[Reactie gewijzigd door Euma3000 op 23 juli 2024 01:34]

Ja, dat is ook een beetje mijn punt... de i3-12100F en de 300 zijn twee heel verschillende beestjes en zitten niet precies in elkaars vaarwater. DIe 20 euro voor een dedicated GPU is ook niet echt fair overigens, aangezien dat een tweedehandsje betreft. Ik snap je punt wel, maar ik bedoel te zeggen; vergelijk appels zoveel mogelijk met appels. Dus inderdaad, met de 3200G of bijvoorbeeld de 5600G.
Dat zitten ze wel, de igpu is absent bij de 12100F, maar qua rekenkracht is de chip gewoon veel beter en zelfde architectuur. Zoals ik schreef is de competitie de i3-12100 voor €113 ten opzichte van €108,85 voor de Intel 300. Dan heb je geen Intel Laminar koeler, maar ze zijn luid en koelen niet zo best. Dat is €4,15 euro verschil op moment van schrijven voor een chip die op beide fronten beter is. Je koopt een CPU voor rekenkracht, de IGPU is een handige tool voor minder veeleisende gebruikers, maar als je voor €90 een CPU hebt met meer dan dubbele multithreaded prestaties moet je toch echt achter je oren krabben wil je een inferieur product kopen met een zwakke, maar zuinige igpu. Je kan dan net zo goed op de toer van een Celeron gaan als de ipgu je argument is. Intel heeft met de huidige prijzen in dit land zijn eigen line-up in het low end segment gekannibaliseerd, een vaker voorkomend fenomeen als je oplet.

[Reactie gewijzigd door Euma3000 op 23 juli 2024 01:34]

Ja wat denk je als de CPU een paar dagen uit is wat de prijs dan is? over een maand is deze de gangbare prijs van 69 euro en dan nog is het een aardappel, maar je kan het niet vergelijken met een 12100F die al meerdere prijsverlagingen heeft meegemaakt.
Ehm nee, de G7400 is laatste tijd alleen maar prijziger geworden. De i3-12100(F) zo goed als stabiel gebleven qua prijs. Dit komt denk ik doordat Intel nu het goed doet in het budgetsegment en deze niche CPU's gewoon beïnvloed zijn door vraag en aanbod. We gaan het zien of de oplage van 300 CPU's opbokst tegen de vraag, maar ik denk dat weinig PC gebruikers momenteel nog zitten te springen om een Dual Core processor in 2024.

[Reactie gewijzigd door Euma3000 op 23 juli 2024 01:34]

Waarom vergelijk je het niet gewoon met de G7400 dan? Ik snap dat de prijs/prestatie verhouding totaal scheef is vergeleken met de markt, maar om daar nu je hele review aan te wijden, alleen omdat er een CPU bestaat die betere specs heeft?
Als je hebt gelezen zie je dat ik de specs van de G7400 vergeleken heb met de refresh. De prijs/prestatie verhouding is juist belangrijk voor het laagste segment, waar deze processor bij hoort. Je ziet juist bij het high-end segment dat prijs/prestatieverhouding minder belangrijk wordt, tenzij we het over AI videokaarten hebben, een trend van afgelopen jaren, maar dat terzijde,