Introductie
Met veel plezier heb ik sinds januari 2020 de Apple Watch Series 5 gebruikt. Ik ben een power user wat betreft gebruik van dit apparaat: alleen tijdens het douchen en tijdens het opladen doe ik het af (en wanneer ik door security op een vliegveld moet 😅). Ik ben een (redelijk) fanatieke sporter: maandagavond zaalvoetbal, woensdagavond basketbal, vrijdagochtend crossfit en zondagochtend rond de 10km hardlopen. Al deze activiteiten log ik met de Apple Watch en dat heb ik naar volle tevredenheid gedaan. Waar ik dit apparaat ook voor gebruik is het unlocken van mijn MacBook en het snel inzien van de meetings voor die dag.
Zijn er dan aspecten van de Watch Series 5 dat ik niet zo fijn vind? Jazeker: connectiviteit tijdens het hardlopen. Ik laat mijn iPhone thuis, maar wil toch naar muziek kunnen luisteren. Tot nu toe loste ik dat op door een playlist samen te stellen en dit naar het geheugen van de Watch over te zetten. Maar dit is telkens weer een gedoe: de Watch én de iPhone moeten aan de lader en beiden binnen het bereik van een Wifi zijn. Daarna moet ik in de Apple Music app een playlist samenstellen en dit vanuit de Watch app kiezen. Dat kan anno 2024 toch echt beter. Ook ben ik gedurende een uur niet bereikbaar voor mijn gezin en ook dat vind ik geen fijn gevoel.
Op internet las ik in reviews als minpunt de beperkte batterijduur. De series 5 laad ik 's ochtends rond 9:00 uur volledig op. Daarmee haal ik (ook al staat de always-on functionaliteit aan) de volgende laadsessie met 5-10% batterij als ik die dag niet sport. In de nacht heb ik 'm dus gewoon om en registreert het mijn slaap. Sport ik die dag wel, dan moet ik 's avonds de Watch bijladen. De conditie van de batterij ligt op moment van schrijven op 80%.
Ik was niet echt toe aan een nieuw exemplaar, maar aan de andere kant gunde ik mij wel een fraai eindejaarscadeau. Ik wist dat mijn volgend smartwatch weer van Apple makelij zou worden gezien de vele apparaten die ik reeds bezit van Apple en het naadloos samenwerken er van. Ik kreeg van Vodafone (zakelijk) een melding van een nieuwe dienst:
Vodafone OneNumber. Hiermee kun je je huidig nummer koppelen aan een Apple Watch (versie met 4G uiteraard), waarmee je dus altijd bereikbaar bent, ook zonder telefoon bij de hand. De Ultra Watch 2 werd met een mooie korting aangeboden: €792,48 (incl BTW). Bij Apple kost dezelfde Watch €899 (incl BTW). Een exemplaar besteld dat op voorraad was en ik 'm de volgende ochtend(!) thuis.
Wat heb ik besteld
Ik heb de Apple Watch Ultra 2 49mm Titanium Case besteld met de Indigo Alpine Loop (L) bandje. Ik ben voor een L bandje gegaan omdat ik in een review de tip had meegekregen voor een groot Alpine Loop bandje te gaan zodat de gesp zich niet aan de onderkant van pols zou bevinden, maar aan de zijkant. Dit verkleint de kans op krassen wanneer de pols op een tafel steunt (zoals bij het typen).
De Apple Watch Series 9 was ook een goed alternatief gewest, maar de Ultra 2 heeft een langer batterijduur, is fysiek groter, heeft een helderder scherm en heeft een kastje van titanium.. De langere batterijduur en het feit dat het kastje van titanium is heeft doen besluiten extra geld neer te tellen.
Verschil Series 5 en Ultra 2
De Ultra 2 voelt eerlijk gezegd niet als een behoorlijk grote vooruitgang. Het is geen revolutionair verschil. Dit komt omdat de Series 5 naar mijn mening al een ontzettend goede smartwatch is en ik er met plezier gebruik van heb gemaakt. De Series 5 registreerde mijn hartslag al goed. De Ultra 2 heeft als extra het meten van de zuurstofgehalte in de bloed. Maar zeg nou eerlijk, hoe vaak heb je behoefte deze te meten als je geen bergbeklimmer bent? 🤷♂️
De belangrijkste eigenschappen van beide apparaten:
Apple Watch Series 5 | Apple Watch Ultra 2 |
---|
44-mm kast | 49-mm kast |
Batterijduur 18 tot 24 uur | Batterijduur tot 36 uur |
LTPO OLED always-on Retina-display, tot 1000 nits | LTPO OLED always-on Retine display, tot 3000 nits |
Display van Ion-X glas | Vlakke voorkant van saffier-glas |
GPS | GPS + 4G |
S5 SiP met 64-bits dual-coreprocessor, W3 Wireless Chip | S9 SiP met 64-bits quad-coreprocessor, W3 Wireless Chip, Ultra Wideband-chip van de tweede generatie |
Digital Crown met voelbare feedback | Digital Crown met voelbare feedback, zijknop, actieknop, tik dubbel-gebaar, Siri |
Elektrische hartslagsensor en optische hartslagsensor van de tweede generatie | Temperatuursensor, zuurstofsaturatiesensor, elektrische hartslagsensor en optische hartslagsensor van de derde generatie, dieptemeter, watertemperatuursensor |
Waterbestendig tot 50m | Waterbestendig tot 100m |
Wifi en Bluetooth 5.0 | LTE en UMTS, Wifi 4 (80211n) en Bluetooth 5.3 |
GPS/GNSS, kompas en barometrische hoogtemeter | GPS/GNSS, kompas en always-on hoogtemeter |
Ingebouwde speaker en microfoon | Twee speakers en drie bundelvormende microfoons |
Capaciteit van 32GB | Capaciteit van 64GB |
De batterijduur en de 4G connectiviteit zijn voor mij de grootste verwelkomingen. De Series 5 voelde al snel aan en ik heb, ondanks het overzetten van een playlist naar de Watch, nooit een gebrek gehad aan opslagruimte. Het feit dat de Ultra 2 een sneller chip heeft en een groter opslagruimte voegt niet veel toe aan de ervaring. Aan de andere kant: misschien is de snellere chip nodig voor de snellere wifi, 4G e.d?
Uitpakken
De Ultra Watch 2 kwam in een pakket waar ik totaal geen plastic in heb kunnen aantreffen. De Watch en het bandje zaten samen in één doos. De verpakking van het bandje bevatte alleen het bandje zelf. De verpakking van de Watch bevat de Watch, een laadkabel en een boekje.
De kabel van de lader is gevlochten en heeft een USB-C aansluiting 🥳. Echter heb ik al een Apple MagSafe Duo, waarmee ik tegelijkertijd mijn iPhone en Watch mee kan opladen. Ik zal dus niet gebruikmaken van de meegeleverde lader. De Watch Ultra 2 past overigens op deze MagSafe zolang je de oranje kroon aan de bovenzijde houdt.
De Watch Ultra 2 heeft naast een kroon en een knop aan de ene kant óók een actieknop aan de andere kant. Deze actieknop is in te stellen met een actie zoals het starten van een workout of het aanzetten van de zaklamp app. Ik heb het starten van een workout ingesteld, en dan specifiek 'buiten hardlopen', zodat ik met dit weer met het dragen van handschoenen toch de workout kan starten.
Installatie
Ik zette de Watch aan en hield mijn iPhone er bij: er verscheen gelijk de vraag of ik beide apparaten aan elkaar wilde koppelen.
Dat heb ik gedaan door met de camera van mijn iPhone het scherm van de Watch te scannen. Vervolgens beide apparaten op de MagSafe duo lader gelegd en alles gebeurde bijna vanzelf. De Watch werd eerst geüpdate naar WatchOS 10.2. Ik schrok eerst van de tijd, maar de 3 uur werd al snel 35 minuten 😉
Daarna werd een kopie van mijn vorige Watch er op gezet. Ook kon ik tijdens het installatieproces Vodafone OneNumber instellen.
De Watch Series 5 kon ik vervolgens ontkoppelen en terug naar fabrieksinstellingen zetten. Al met al binnen het uur gepiept. Het langst duurde het updaten van de Watch Ultra 2 omdat ik momenteel in de overgang naar glasvezel zit en eventjes gebruik moet maken van een hotspot thuis 😆
Gebruik
De Watch Ultra 2 is uiteraard wat groter dan de Watch Series 5 en voelt ook zwaarder aan op de pols. Maar het extra gewicht is een kwestie van gewenning. Als snel voelt het vertrouwd aan. Dit helpt natuurlijk ook doordat alle instellingen netjes zijn overgezet. Het grote scherm zorgt er voor dat ik net wat meer af kan lezen tijdens het sporten.
Het positiefst is de batterijduur. Ik heb deze nu een aantal dagen inclusief sporten getest: 's ochtends laden, 's avonds 45 minuten hardgelopen, de hele nacht om gehad en in de ochtend rond 9:00 uur had ik nog 44% lading.
Het bellen zonder telefoon in de buurt werkt prima. Zodra er geen telefoon meer in de buurt is, wijzigt het Mobiel Netwerk logo (de groene antenne) naar een 4G logo.
Hierdoor weet je dat de Watch niet met de telefoon is verbonden voor gesprekken, maar direct met een mast. Het bellen en gebeld worden werkt dan precies hetzelfde.
Het enige wat ik niet (of minder) fijn vind is het bandje. De Series 5 heeft een bandje waarmee je de Watch van de pols af kunt halen door simpelweg het bandje los te trekken. Het is ook van plastic waardoor het zonder problemen tegen water kan. Ik zwom er ook mee zonder dat het bandje daarna nog lang nat aanvoelde. De alpine bandje heeft wat tijd nodig om te drogen. Ook moet ik mijn hand door het bandje heen steken om het om te doen. Het heeft net wat meer handelingen nodig. De Watch zit wel strak om mijn pols.
:strip_exif()/m/192566/1RiQjRpvrBY9RwpNzkDFOodn3USv1maE2jHpiF2CR1Co9VPr7O.jpeg?f=620xauto)
Update 19-02-2024
Ik heb de Ultra 2 een week in Turkije gebruikt en heb meteen de 4G connectiviteit kunnen testen. Ik maak gebruik van Vodafone, waardoor ik in Turkije internet via mijn telefoon heb zonder bijkomende kosten. De Ultra 2 heb ik verbinding proberen te maken met een netwerk in Turkije, maar dit lukte simpelweg niet. De Watch zoekt niet naar een ander netwerk dan "vf nl".
Ik ben nu na een aantal dagen de Watch gebruikt te hebben overwegend positief. De Ultra 2 is een prima volgende Watch na de Series 5 bijna vier jaar lang gebruikt te hebben. Sommige functies zijn voor mij persoonlijk overkill, maar het uiterlijk en de veel langere batterijduur doen mij geen spijt hebben van de aanschaf.