Introductie
Deze disk heb ik gekocht als vervanging van een WD Blue 6 TB die onlangs last kreeg van bad sectors. Die disk heb ik gekocht in 2017, die heeft in 6 jaar tijd 19000 uur gemaakt in een pc. Het is de bedoeling dat deze WD Gold wat langer meegaat dan 19000 uur.
In de doos
In de doos... er is geen doos

De harddisk wordt geleverd in een anti-statische zak, zonder accessoires. Eigenlijk is dat voor de meeste enterprise-gerichte applicaties prima. In een NAS of een server worden bijvoorbeeld geen SATA-kabels gebruikt. Voor gebruik in een pc moet je zelf voor kabels en stroom zorgen.
:strip_exif()/m/277715/1RgIlRUHysJwcFXGQOZ2skvDaaceYTJN0iqZLDi4tC8k09pvJz.jpeg?f=620xauto)
Performance
De performance van deze disk is uitstekend. Samengevat:
- sequential read: gemiddeld 199 MB/s, max. 262 MB/s
- sequential write: gemiddeld 198 MB/s, max. 257 MB/s
- sequential read: gemiddeld 199 MB/s, max. 262 MB/s
- random seek: gemiddelde toegangstijd zo'n 12 ms
/m/277715/1RgIlQY34Z2nUIWsIPuoZ10SSANWvVb4nVfmHez2esugPwfZSo.png?f=620xauto)
Geluid en temperatuur
In de reviews lees ik vaak "herrie", "lawaai" of "luid". Inderdaad, deze harddisk maakt meer geluid dan de gemiddelde consumenten-harddisk. Het is wat dat betreft een echte Ultrastar, die zijn getuned op performance en levensduur, niet op geluid. In een serverrek maakt een beetje meer of minder geluid niet uit, de fans van de server maken toch altijd meer herrie.
Maar in een pc of NAS valt er prima mee te leven. In mijn pc was de vorige 6TB WD60EZRZ harddisk het meest lawaaiige onderdeel in idle, nu is dat deze WD Gold 10TB. geworden. Desondanks is het niet storend hard. Als ik deze disk in een NAS zou gebruiken, zou ik de NAS niet op de slaapkamer willen zetten, maar in de huiskamer of een werkkamer is het geluid prima uit te houden. En in de meterkast of op zolder hoor je de disk niet.
Ik heb voorheen een HGST Ultrastar en meerdere Deskstar disks gehad, deze maken stuk voor stuk meer herrie dan deze Ultrastar-gebaseerde WD Gold. De Deskstar NAS disk die ik heb gehad hoorde je beneden in de gang ratelen, terwijl de NAS waar 'ie in zat twee verdiepingen hoger in de gang stond. Dat is met deze WD Gold echt niet mogelijk.
De temperatuur is wel hoger dan gemiddeld. De disk meet na 8 uur en continue belasting 43 graden, terwijl de twee andere disks 36 graden warm zijn. Nu is 43 graden niet te warm, maar het is warmer dan die andere twee disks.
Ik was even huiverig dat deze disk echt teveel lawaai zou maken voor in een pc, maar dat valt reuze mee. De performance is uitstekend, en met 5 jaar garantie verwacht ik dat de betrouwbaarheid ook beter is dan die van de gemiddelde harddisk. De disk wordt wel wat warmer dan ik zou willen en het energieverbruik is wat hoger.