€ 175,35 bij Amazon.nl Marketplace

Fractal Design Terra Zilver Review

21 december 2023, laatste update op 21 december 2023, 3.347 views Rapporteer

Inmiddels 4 maanden in bezit. Ik vond het al een prachtig ding toen ik 'm uit de verpakking haalde en ben er nog steeds erg blij mee. Heb een oude config van micro-ATX naar mITX overgezet en heb nog opvallend veel ruimte over aangezien ik er slechts een RTX 2060 in heb zitten.

Ik pendel met PC gamen tussen studeer- en woonkamer en daarvoor is deze kast uitermate goed geschikt. Bovendien misstaat deze case niet als deze in de huiskamer staat. De kast is niet goedkoop en kent wat ruimtebeperkingen, maar voor mij is het een perfecte oplossing.

Pluspunten

• Prachtig design (IMHO)
  • Opvallend eenvoudig te bouwen
  • Zeer compact en dus ook versleepbaar

Minpunten

• Beperkingen aan formaat videokaart & CPU koeling
  • Relatief duur voor een behuizing

Meer details

Aanschaf en doel
Ik heb deze case in augustus 2023 bemachtigd en heb deze inmiddels 4 maanden in bezit. Het was destijds best lastig om de case te bemachtigen en heb er €200 voor betaald.

Ik viel voor de looks en het idee om een écht kleine case te hebben. Ik had een Cooler Master MasterBox Q300P micro-ATX kast en wilde duidelijk een stap kleiner. Als ik PC games speel, dan zijn het vaak niet de meest intensieve op grafisch gebied, denk aan Civilization VI en Crusader Kings III. Zo nu en dan draai ik ook (iets) zwaardere games als The Witcher III, F1 2021 en Cyberpunk.
Uiterlijk
Wát een verschil tussen mijn oude micro-ATX kast en deze!

De case voelt bijzonder solide, alle buitenpanelen zijn van metaal gemaakt. De zijpanelen kan je er volledig afmonteren door simpelweg een pinnetje in te drukken; de bovenkant schuif je er ook zo vanaf.

Daarnaast kan je de zijkanten ook omhoog klappen als een soort 'gullwing door':

De looks van deze uitvoering doen me denken aan de stijl van een jaren '70 versterker - hout en zilver. Om die reden alleen al is dit een prima case om in de huiskamer te kunnen zetten, het beperkte formaat versterkt dat.

Wat zit erin?
  • Corsair SF600 voeding
  • G.Skill Flare X F4-3200C14D-16GFX
  • Samsung 970 EVO 1TB
Bouw en ruimte
Met deze configuratie heb ik behoorlijk wat ruimte over in de case, al vermoed ik dat een videokaart upgrade dat zin z'n geheel zou opslokken gezien het beperkte formaat van de GTX2060. Daarbij is het van belang te letten op de dikte van de kaart versus de hoogte van de CPU plus koeler. Dit staat in de handleiding trouwens goed uitgelegd. Daarnaast is er ook een beperking qua lengte van de videokaart, dus ook daar moet je goed naar kijken voordat je tot aanschaf overgaat.

Ik bouw eens per +/- 5 jaar een nieuwe PC, dus heel ervaren ben ik niet. Het viel me op dat het inbouwen makkelijker was dan ik dacht, de beperkte ruimte was niet echt een belemmering. Het is daarbij wel van belang dat je soms de juiste volgorde aanhoudt, zoals het alvast vastmaken van connectors voor CPU koeling omdat je die na het vastzetten van het moederbord in de case minder goed bij kunt.

Koeling
Over koeling heb ik niks te klagen, zeker niet sinds het plaatsen van de Noctua CPU koeler, wat echt een flinke upgrade was t.o.v. de stock AMD koeler - dat verschil heb ik nog nooit zo duidelijk gemerkt als nu, wat waarschijnlijk ook komt doordat de case nu vaak op mijn bureau i.p.v. eronder staat.

Na vier maanden ben ik nog steeds 100% tevreden met de aanschaf. De case is solide, draagbaar en mijn wederhelft klaagt niet als ik deze case op de eettafel of bij het TV-meubel zet :)
Mocht je voor het snelste van het snelste gaan als je een PC bouwt, dan is dit niet ideaal, maar aangezien je er nog steeds een RTX4080 in kunt bouwen (zoek maar eens op Youtube naar voorbeelden, zoals deze) is het niet zo'n beperkende unit als ik eerst dacht. Hou dan wel goed rekening met formaat van CPU-koeling en videokaart.

Hoe dan ook, wat mij betreft écht een aanrader. Deze gaat voorlopig niet weg!

Heb jij ook een Fractal Design Terra Zilver?

Mooie uitgebreide review en top van alle foto's die je hebt toegevoegd! Kan je wellicht nog iets vertellen hoe je het kabelmanagement hebt ervaren? Was dit makkelijk? Bood de case hier nette wegwerk mogelijkheden voor? Zit zelf naar de Fractal North te kijken, maar zo'n klein kastje heeft absoluut zijn charmes.
Hi @DedSec85, dank voor het compliment! Wat betreft het kabelmanagement: de kast doet twee dingen heel opvallend in dat opzicht.
  • Er is een riser cable aanwezig in de kast die onderaan je GPU begint (waar je die connect) en vervolgens achter de videokaart langs naar boven gaat om dan in je moederbord te prikken
  • Er is een verlenging aanwezig van de power ingang aan de achterkant van de kast, die dan binnen in de kast naar boven loopt naar je ingang van je PSU (voeding). Dat maakt de PSU wel makkelijk te plaatsen en die blaast daardoor in mijn geval de lucht naar buiten, dezelfde kant als de CPU-koeler dat doet
Verder lopen de meeste kabels ofwel bovenlangs, ofwel onderlangs. Dat kan je op de foto's volgens mij ook wel redelijk goed zien, maar mocht je ergens nog meer details van willen zien, laat het ff weten, dan doe ik een poging dat beter in beeld te brengen.

Overigens heb ik ook lang naar de Fractal North gekeken - echt een mooie kast - maar toen de Terra werd aangekondigd besloot ik het over een andere boeg te gooien en toch een stap kleiner te gaan. Tweakers heeft in de Desktop BBG van juli dit jaar al een mini game PC gebouwd dus dat gaf me wel ideeën.

Edit: formatting
Mooie review! Ik zie dat je dat op de CPU koeler en gasket hebt toegevoegd. Had dit een sterke invloed op de CPU temperatuur? En heb je dat zelf gemaakt of zat bij de CPU koeler?
Hi @Broodro0ster , thanks! De cpu koeler heb ik van een medetweaker via Vraag en Aanbod overgenomen. Deze had de gasket erbij geleverd en dus besloot ik met het vervangen van de cpu koeler deze er meteen op te monteren. Ik heb dus geen vergelijking met of zonder gasket, maar het verschil tussen stock AMD koeler en de Noctua was groter dan ik dacht, vooral qua geluidsproductie.