Wordt verwacht

Google Pixel 8 Pro, 256GB opslag Zwart Review

19 december 2023, laatste update op 19 december 2023, 312 views Rapporteer

Erg dure telefoon, met erg goede camera-eigenschappen

Pluspunten

• Prachtig scherm
  • Zeer hoge helderheid van het scherm
  • Zeer goede camera set
  • Geen bloatware
  • Handige foto-edit tools (AI)
  • Voelt stevig en degelijk aan
  • Goede update policy van 7 jaar

Minpunten

• Traag laden
  • zeer glad zonder hoesje

Ik was al een tijd op zoek naar een vervanger voor mijn 5 jaar oude Huawei P30 Pro. Eigenlijk kon ik niks vinden voor een redelijke prijs die niet voelt als minder dan die P30 Pro. Ja, allemaal meer geheugen en ongetwijfeld snellere processors, maar ik had al geen gebrek aan geheugen en ook niet aan snelheid. Blijkbaar was die Huawei een nogal vooruitstrevend toestel. De Pixel 7 pro en de Samsung S23+ zijn eigenlijk de enige die qua camera gelijkwaardig zijn, en dat vind ik wèl belangrijk, maar blijkbaar óók een dure wens. Na diverse Samsungs in ons gezin heb ik daar echter geen zin in (te veel eigen bloatware apps voor alles wat toch al standaard in Android zit). Maar wetende dat er een Pixel 8 aan zat te komen heb ik daarop gewacht. Een flinke tegenvaller was de prijs voor de Pixel 8 Pro. Wat een walgelijke bedragen worden tegenwoordig gevraagd voor een commodity als een smartphone! Black Friday bracht uitkomst, in combinatie met een aardige korting bij het verlengen van mijn Vodafone abbo, een extra 150 euro inruilkorting en nog eens 127 euro retour voor mijn Huawei. Op deze manier betaal ik net over de 600 euro voor dit peperdure toestel, en dat vind ik nog net kunnen.

Wat bij het uitpakken direct opvalt is het wat hogere gewicht, waardoor de telefoon fijn in de hand ligt. Dat gevoel wordt wel meteen bedorven door de spekgladde achterzijde van deze telefoon, waardoor het voelt alsof je continu een rauw ei in je hand hebt. Zonder hoesje is hij onhandelbaar. Op mijn vorige telefoon had ik een ultradunne bookcase waarop je on dicht toestand het AOD kon zien. Maar die trend lijkt geheel verdwenen en voor de pixels zijn eigenlijk alleen maar rubber boots verkrijgbaar, dat is wel echt een nadeel in mijn optiek.

Het scherm is letterlijk oogverblindend als je hem niet meteen tot halve intensiteit terug schroeft. Dat klinkt als een nadeel, maar beloofd veel goeds voor de leesbaarheid op zomerdagen in vol daglicht. Na wat spelen met de AI foto editing tools (die ook bruikbaar zijn op oude foto's in je Google Drive!) kom ik tot de conclusie dat dat best een heel aardige toevoeging is. De foto-module schiet werkelijk goede foto's waarbij waarschijnlijk ook de AI goede zaken doet. Niets voor foto-puristen dus, maar wel voor iemand als ik die gewoon nette dagelijkse foto's will kunnen schieten. De stabilisatie werkt een stuk beter dan bij de P30pro, en de kleuren zijn erg levendig en fraai. De periscopische camera met 5x optische zoom doet ook goed zijn werk, en gebruik ik vaker dan gedacht.

Een veelgehoorde klacht is de beperkte gebruiksduur, maar dat vind ik eigenlijk juist geen probleem. Als hij het maar minimaal een hele dag volhoudt, vind ik alles goed, en dat doet die. Elke avond aan de lader is mijn gewoonte, dus dat is prima. Wel zie je dat (de andere veelgehoorde klacht) de pixel inderdaad erg traag bij laadt. Dat deed mijn 5 jaar oude P30pro véél sneller! Dat ligt waarschijnlijk deels aan de gebruikte lader, die niet PD compliant is. Ik moet nog een nieuwe lader gaan halen om dat uit te proberen.

Al met al wel een erg fijne telefoon, met wat kleine nukken die alle telefoons wel hebben. Als Google zijn belofte nakomt en 7 jaar lang updates gaat doen, dan zie ik niet in waarom deze telefoon niet weer minstens 5 jaar dienst gaat doen.

Heb jij ook een Google Pixel 8 Pro, 256GB opslag Zwart?