TP-Link Deco XE75 (3-pack) Review
Helaas tegenvaller, zeker in vergelijking met mijn oude M5 set...
Pluspunten
- Makkelijke installatie
- 3 utp poorten
Minpunten
- 'Fladderende' verbinding
- Minder instelmogelijkheden dan Deco M5
3 van 5 sterren (Voldoende)
Set is eenvoudig te installeren en Deco's voegen zich makkelijk toe.
Op advies van Tp-Link eerst deze XE75 toegevoegd aan mijn bestaande M5 netwerk (4 nodes) en vervolgens de XE75 ingesteld als hoofd deco.
Dat ging op zich redelijk eenvoudig.
Ik had de oude M5 set via wired bachaul aangesloten en ook de XE75 op deze manier verbonden.
Het aparte is dat de netwerkkaart in de deco app rare connecties laat zien. Een m5 deco die via een andere deco is verbonden wordt weergegeven alsof deze verbonden is met de hoofd deco.
Eerste snelheidstest waren goed (een XE75 geïnstalleerd en ingesteld als hoofdeco).
500 Mbit up en 50 Mbit down (max van Ziggo).
Na de uitbreiding met de andere twee XE75's begon het gedoe.
Snelheden gingen varieerden, soms nog geen 30Mbit down.
Ondanks dat seamless roaming aanstaat lijkt mijn telefoon en Ipad Pro moeite te hebben met om te wisselen. Ook had ik geen mogelijkheid om een gewenste verbinding in te stellen. dit is verholpen met een firmware update.
De overige problemen gingen echter niet weg.
Ook na de firmware upgrade rare problemen. Soms zelfs was er geen verbinding met het netwerk mogelijk en gaven verbonden deco's een rood led signaal (verbinding kwijt).
Mijn overige gezinsleden klaagden over af en toe wegvallen van de wifi.
Ook viel het bereik mij ernstig tegen.
Bijvoorbeeld in mijn stadstuin van 15 meter diep.
Een van de decos staat naast mijn tuindeuren (wel triple glas) en tegen de muur.
De muren zijn normaal uitgevoerde spouwmuren (kalkzand - glaswol - baksteen) toch is het wifisignaal op nog geen 10 meter al gezakt tot -72 dBm. De snelheid lijkt daar hinder van te ondervinden. Dat laatste is wel lastig te verifiëren omdat de set ook binnenshuis verschillende ervaringen qua snelheid levert.
Als laatste vind ik het jammer dat er in de XE75 standaard minder opties zijn dan in de M5.
Ik moet nu ineens een abonnement nemen voor anti virus bijvoorbeeld.
Ook is bijvoorbeeld het meten van de inkomende snelheid rechtsreeks vanaf de modem niet meer mogelijk.
Al met al een tegenvaller.
Set gaat terug en ik ga de Asus Xt9 proberen.