Situatie
Insteek
Ik heb al langere tijd gedacht om content voor YouTube te gaan maken. Een van de benodigdheden is een microfoon. Gezien ik geen haast heb en alles op mijn gemak doe, ben ik daar zelf niet achteraan gegaan. Nadat ik de inschrijvingen zag voor een SteelSeries Alias microfoon, heb ik mij aangemeld, en zodoende de kans gekregen om alvast dit onderdeel mogelijk weg te strepen voor een eerlijke, neutrale, kritische en constructieve review. Ik zal mijn best doen om dit waar te maken.
Over mij
Verwacht van mij dat ik je leek ben wat betreft microfoons. Ik gebruikte deze tot nu toe hooguit om een beetje op Discord met vrienden te praten die ik regelmatig zie, daarnaast Teams meetings vanuit thuis(werken), en bellen via mijn telefoon – en daar houdt het tot nu toe ook echt bij op (uitgezonderd een paar YouTube video’s van 10+ jaren geleden).
Ik heb wel een erg gevoelig oor voor ruis, veel meer dan andere mensen om mij heen, en ik merk tikjes, onregelmatigheden of rarigheden veel sneller op (of ze irriteren mij sneller). In mijn kringen ben ik wel degene die een duidelijk verschil kan horen op verschillende kwaliteitsniveaus i.c.m. verschillende apparaten – maar bij lange na geen expert hoor.
Verder weet ik wel van de theorie van microfoons (en de bijbehorende natuurkunde en elektronica), dat het vibraties in de lucht zijn van de moleculen, die tegen elkaar en andere materie ‘botsen’, maar veel verder dan dat gaat het ook niet.
Review
Inleiding
De SteelSeries ALIAS is een condensator microfoon. Deze microfoons staan erom bekend dat ze gevoeliger zijn dan dynamische microfoons. Condensator microfoons hebben als voordeel dat ze accurater horen te zijn, maar ze moeten wel voorzien worden van stroom. Dit houdt ook in dat high-end studio microfoons deze technologie gebruiken voor de uitstekende geluidsreproductie.
Omdat condensator microfoons mogelijk minder robuust of betrouwbaar zijn, zal ik bij het stukgaan van de microfoon deze review updaten (in ieder geval binnen een jaar).
Overzicht
Om de microfoon te beoordelen heb ik mijzelf uitgedaagd om de volgende punten op te pakken:
- De verpakking en het uitpakken (qua duurzaamheid, materialen, gevoel)
- Specificaties van de ALIAS microfoon (technisch, aansluitingen, mogelijkheden)
- De microfoon zelf beoordelen (gebruiksgemak, klank, vergelijken met mijn headset, richting, noise canceling)
- Extra software beoordelen
- Conclusie
Op het moment van schrijven van deze review kost de microfoon 199,- EUR.
Uitpakken
Verpakking
De verpakking is redelijk groot qua formaat (13.5x17.5x30), maar zou prima in een fietstas passen -- voor degenen die vaak met de fiets boodschappen doen of spullen verplaatsen 😉
De ALIAS microfoon is prominent vertoond op de verpakking, waarbij persoonlijk een goede eerste indruk gewekt wordt.
Het openen geschied vanaf de zijkant met een “flap” constructie (na doorsnijden van 3 plakbandjes):
Na het openen, worden we gegroet met een handleiding. Hieronder zit de microfoon met een 2 meter lange USB-A/USB-C (2.0) kabel, en een boom arm adapter.
De verpakking is tot nu toe grotendeels alleen papier, maar de microfoon en de USB-kabel hebben wel extra wegwerplastic. Dat vind ik persoonlijk jammer en onnodig.
Edit: Na contact met SteelSeries is wel het antwoord gekomen dat dit absoluut nodig is om het product in goede staat naar de gebruiker te brengen.
USB-kabel
De kabel voelt goed, kwalitatief en stug aan. Het inpluggen gaat met gemak en houdt zich goed vast.
Boom arm adapter
De boom arm adapter heeft 3/8” en 5/8” schroefgaten, is vermoedelijk van aluminium, voelt goed aan en heeft geen scherpe randen. Ik heb opgemerkt dat deze andere afmetingen heeft t.o.v. de losse microfoon tafelhouder, wat zich vertaalt in een stukje speling bij montage.
Edit: Na contact met SteelSeries, is er toelichting gegeven over de speling. Deze speling staat het toe om de microfoon goed vast te maken aan de boom arm adapter zodat deze niet verstelt. Dit is dus wel opzettelijk zo gemaakt (met goede reden dus, er is nagedacht).
:strip_exif()/m/682799/1R5PkRP3m5baHAVbJCbnmoCG0DiOYVHb7YVfZd1zwWjl7yl6Pg.jpeg?f=620xauto)
Ondanks de speling, is de microfoon goed vast te schroeven aan de adapter.
Instructie
De bijgeleverde instructie heeft geen Nederlandse taal, maar ik verwacht niet dat dit voor enige obstakels zal zorgen in ons klein kikkerlandje. De instructie is helder, “to-the-point”, en makkelijk te volgen.
Er is geen FAQ aanwezig voor vragen zoals “Hoe verander ik de RGB-verlichting?”. Er is alleen een verwijzing naar de GG-software.
Op de website is er wel een FAQ beschikbaar, waarbij bijvoorbeeld staat dat de mute knop twee seconden ingehouden moet worden om de mic indicator aan/uit te zetten, en dit werkt goed.
De X indicator blijft dan wel werken, en de RGB kan niet worden veranderd zonder software.
Tafelhouder
De tafelhouder is zwaar, met een rubberen onderkant, en is van plastic gemaakt. Deze voelt kwalitatief goed, en is zeer stabiel.
:strip_exif()/m/682799/1R5PkRsw6d2aNphwgbJL9KkhHqxt6zdWO7UtjqGErWQKi8GxEF.jpeg?f=620xauto)
Microfoon
De microfoon is vastgemaakt aan de microfoonhouder via een viertal elastieken, om zo vibraties die via de stand de microfoon zouden beïnvloeden, te dempen. De houder is van een metaal, waarschijnlijk van aluminium.
Om de microfoonhouder in de tafelhouder vast te zetten is een redelijk grote kracht op de vingers nodig, maar wel binnen mijn definitie van goed gebruiksgemak. Indien deze te losjes zit, en de microfoon gekanteld wordt, kan deze los raken. Iets steviger vastschroeven dus.
De houder voelt kwalitatief aan, de plastic behuizing op de microfoon voel wat aan de goedkope kant aan. De knoppen op de microfoon geven dan wel weer een kwaliteit gevoel.
:strip_exif()/m/682799/1R5Pi4Rbn2ieoQK6co4OEJZHvlQ82Iz8Hv3tRb7QnP1ElNQ081.jpeg?f=620xauto)
De elastieken houden de microfoon goed en stevig vast in de houder.
Ik vind de vormgeving van alle onderdelen persoonlijk mooi, en past binnen mijn thema (slick, niet té opvallend, donker) op mijn werkplek:
:strip_exif()/m/682799/1R5PugPuYepSkgi9qPd4V4gtTBEI76IDbDNQc37uIbJ7pJ6KW5.jpeg?f=620xauto)
Specificaties
De specificaties zijn te vinden op
Ten tijde van schrijven van deze review:
Type | Condenser |
Boom Arm Adapter | 3/8" and 5/8" thread (Boom Arm not included) |
Dimensions | W 110 x D 130 x H 230mm (Stand mounted) |
Weight | 750g (with stand) / 205g (without stand) |
Aansluitingen
De microfoon heeft een LED-indicator op de voorkant die het opgenomen gespreksniveau toont.
Verder is daar de volumeknop aanwezig voor de ingebouwde DAC-uitgang, en een capacitieve mute knop die het opnemen mute, of na twee seconden ingedrukt te houden de indicator LED’s uit- of aan zet.
Aan de achterkant is een 3.5mm jack aanwezig voor de DAC-uitgang, een USB-C 2.0 poort om de microfoon (en DAC) aan de PC te koppelen, en de gain knop voor de versterking van de microfoon.
Bij de microfoon staat standaard het sidetone volume op 50%. De sidetone kan alleen naar ingebouwde DAC – maar via software (ook in Windows zelf) is het alsnog mogelijk om de microfoon ergens anders te beluisteren. De sidetone op de ingebouwde DAC kan alleen in software worden aangepast. Naar mijn mening was het handig om daar ook een knop voor te hebben (en ja de mute knop werkt, maar dan kan je ook niks opnemen).
:strip_exif()/m/682799/1R6fM2YfgyAlHHyvsAu7C2w7FPwmmq138osMBqfQdsIJPpxqyk.jpeg?f=620xauto)
Geluid
DAC (plug-and-play)
Zonder extra software heeft de DAC (uitgang achterop de microfoon) geen merkbaar verschil in geluidskwaliteit op mijn SteelSeries Arctis Wireless Pro headset. De DAC is dus even goed of beter dan de Arctis Wireless Pro kan ‘weergeven’.
Het line-out niveau is gewoon prima en kan ook erg hard worden gezet. Zowel mijn in-ears (Sennheiser CX 3.00) als de Arctis konden zowel zacht schoon spelen, als erg hard en schoon.
De CX 3.00 geluidskwaliteit loopt wel ver achter op de Arctis en valt dus niet te vergelijken, maar ook deze in-ears klonken prima.
Bij alle tests was het digitale volume 100%, werd het volume op de voorkant van de microfoon geregeld, en speelde ik mijn favoriete nummers op Spotify af in de hoogst aangeboden kwaliteit.
DAC met software (SteelSeries GG)
Ik merk geen verschil tussen afspeelkwaliteit met of zonder de drivers/software. De SteelSeries GG staat wel toe om EQ-aanpassingen te doen (alleen na het aanmaken van een account).
De EQ-aanpassingen werken zoals verwacht.
MIC zonder software (plug-and-play)
De kwaliteit is in deze modus aanzienlijk beter dan mijn SteelSeries Arctis Pro Wireless.
Wel pikt de microfoon veel achtergrondgeluiden op, zoals typen op een toetsenbord en het eten van bijvoorbeeld pepernoten.
In de Windows Geluidsinstellingen is er bij de Alias microfoon geen ‘Enhancements’ tabblad aanwezig. Het is dus niet mogelijk om zonder extra software noise cancellation of andere opties aan te zetten.
In de instructie staat om de microfoon gain zo hoog te zetten dat je net niet de rode LED-indicator “aanraakt” met een normale stem, maar ik heb gemerkt dat de microfoon veel beter werkt door de gain te halveren. Dit zorgt voor minder ruis en een schonere opname, en doet niks af aan de verstaanbaarheid.
De richting naar de microfoon toe heeft degelijk invloed, maar ook deze is beperkt, en hoeft niet “perfect” goed gericht te zijn op de mond van de gebruiker.
Opnames zijn hier beschikbaar: (plug-and-play)
https://on.soundcloud.com/NXHuU MIC met Sonar software (SteelSeries GG)
Alleen het installeren van de software wijzigt niks aan de opnamekwaliteit en/of kenmerken van het opgenomen geluid.
De equalizer werkt op de microfoon input zoals verwacht – de gekozen frequenties worden aangepast.
De software introduceert wel een extra microfoon (met de toevoeging Sonar) waarop de aanpassingen worden toegepast, deze dient dan ook gekozen te worden.
De AI noise cancellation werkt het beste tussen 25% en 50%, en werkt oprecht goed.
De opnames zijn hier beschikbaar (AI Noise Cancellation):
De "real-mic" opnames zijn de referentie opnames zonder AI Noise Cancellation.
De "virtual-mic" opnames zijn dezelfde opnames, maar opgenomen via de Sonar software met AI Noise Cancellation.
SteelSeries GG
De installatie verliep eenvoudig. Let op dat er geen Nederlandse taal beschikbaar is.
Het aanmaken van een SteelSeries account was erg makkelijk, en vereiste alleen een e-mail en wachtwoord. Er was geen activatie vereist via e-mail, de software werkte meteen volledig na het aanmaken.
Er was een firmware update beschikbaar. Deze was snel en simpel te installeren, en werkte vlekkeloos.
/m/682799/1R6g4PYIGujZPXPyOSuaoN140NowN55lKgZ5Eh4ZAtB9Dy1917.png?f=620xauto)
Gear (Basis Instellingen)
Het is mogelijk om zonder account de basis instellingen aan te passen, zoals sidetone volume, ambient LED aan/uit, de helderheid van de LED’s, en de LED-indicator kleur en aan/uit.
Na het opslaan, blijven deze instellingen “op de microfoon”, ofwel op een andere PC zonder de SteelSeries software, zal de microfoon de laatst ingestelde instellingen gebruiken.
Prism (RGB)
Prism kan zonder account gebruikt worden. Hier is het mogelijk om profielen in te stellen, meerdere verschillende profielen op te slaan, en te kiezen voor gebruik.
Prism wordt gebruik om RGB-effecten te beheren.
Er kunnen meerdere RGB-effecten worden gekozen, en verschillende kleuren om weer te geven.
Ook kan de software de RGB-led kleur aanpassen aan wat er op het scherm zichtbaar is.
Ik heb helaas geen mogelijkheid gevonden om de RGB-led met de muziek op de DAC ‘mee te laten “dansen”’.
De kleuren die de RGB-led weergeeft zijn van prima kwaliteit, en ogen mooi.
Mijn persoonlijke voorkeur gaat ernaar uit om de ‘gemiddelde kleur’ van het scherm weer te geven, of de RGB uit te doen, en dat lijkt prima te werken.
Sonar (Audio Enhancements)
Sonar kan alleen worden gebruikt met een account.
Sonar maakt het makkelijk om verschillende applicaties naar aparte audio streams te sturen, en om audio-effecten te beheren en toe te passen – afzonderlijk op elke stream. Windows heeft ingebouwde functionaliteit om elke app naar een ander kanaal toe te wijzen, maar Sonar voegt ook nog zelf virtuele kanalen toe die het mogelijk maken om bijvoorbeeld chat/gesprekken apart te beheren van muziek- en game streams.
In Sonar is het mogelijk om op de microfoon noise canceling aan te zetten, en andere aanpassingen te doen (o.a. EQ, volume boost).
Het is mogelijk om EQ-instellingen op alle kanalen aan te passen, en om het volume van alle kanalen apart aan te passen. Windows kan dit ook (indien de drivers het beschikbaar stellen aan Windows), maar de Sonar applicatie maakt dit allemaal toegankelijker en makkelijker voor gebruikers.
Er zijn al EQ-profielen aanwezig voor verschillende populaire games, zodat mensen niet zelf instellingen hoeven uit te zoeken.
Zoals ik al zei, heel veel van deze features support Windows ook al, dus niet voor alles is deze software per se nodig.
Ondanks dat, lijkt Sonar mij een zeer handige toevoeging voor streamers. In het verleden had ik meerdere virtuele audioapparaten nodig – had Sonar maar toen bestaan.
Wat mij opvalt is dat bij ‘Chat’ het mogelijk is om zowel AI noise canceling toe te passen, als andere microfoon-achtige verbeteringen. Het is dus mogelijk om het microfoon geluid van andere mensen zelf te verbeteren.
Hygiëne / Reparatie
Er zijn geen schoonmaakinstructies aanwezig om de microfoon schoon te maken. Een microfoon is een hygiëne product, waarbij mensen deze aan raken, erop ademen, en stof op laten komen (dode huidcellen, haren, ander stof).
Ook kan ik geen schroeven vinden, of een instructie om de microfoon uit elkaar te halen om in de toekomst mogelijk iets zelf te repareren.
Het is jammer dat een dergelijk duur product geen onderhoudsinstructie heeft, zowel niet op gebied van hygiëne als reparatie.
De SteelSeries ALIAS is een microfoon die er naar mijn mening slick uit ziet, en over het algemeen kwalitatief is en oogt (behalve de plastic behuizing op de microfoon zelf).
Het is mogelijk om de microfoon en ingebouwde line-out zonder extra programma’s of drivers te gebruiken (plug-and-play), en is gebruiksvriendelijk. Wil iemand meer opties zoals RGB kunnen veranderen (staat standaard op regenboog modus), EQ op de line-out, noise canceling, en andere leuke snufjes; dan is het gebruikt van de GG Prism (zonder account) en Sonar (met account) noodzakelijk.
De instellingen worden wel opgeslagen, en zodoende is het wel mogelijk om de microfoon eenmalig in te stellen, om vervolgens de microfoon op een andere PC zonder extra software te gebruiken.
Het Sonar programma heeft veel handige functies voor gamers en streamers. De AI noise cancellation werkt erg goed tussen de 25% en 50% instellingen.
Voor een microfoon van bijna 200,- EUR, vind ik op sommige plekken de afwerking te karig (bijvoorbeeld de goedkoop voelende plastic behuizing op de microfoon, de ruimte tussen de schroef en de boom arm adapter).
Het is zeer jammer dat er geen onderhoudsinstructie aanwezig is, maar over het algemeen voldoet de microfoon aan mijn verwachtingen.
Verder vind ik het niet optimaal voor sommige software extra’s een account is vereist.
De kwaliteit van de opnames is goed, en naar mijn mening beter dan de opnames van de SteelSeries Arctis Wireless Pro die ik bezit.
Al met al, ben ik zeker tevreden over deze microfoon.