Deze router gekocht als vervanging voor mijn edgerouter van Ubiquiti. Gekozen voor de L009 omdat deze een lager maximaal verbruik heeft dan de RB5009 maar is bij een redelijke firewall rule set niet (altijd) in staat om 1Gb troughput te halen. In mijn geval met mijn 100 Mbit up en down glas, geen issue.
Configuratie van Mikrotik apparatuur valt mij een beetje tegen, dit werkt net even anders dan de merken die ik daarvoor gebruikt heb. Voor Mikrotik starters raad ik dan ook aan om te beginnen met een VM om eens te kijken wat je er van vindt, waarschijnlijk had ik er niet voor gekozen als ik mij er meer in verdiept had, het is toch net even wat anders dan bijv.: Arista, Cisco, PulseSecure, H3C, HP enz. maar dat ligt niet aan de router. Basis internet router functionaliteit kan via de wizard geconfigureerd worden maar daar zal je deze router niet snel voor kopen al is het een aardig begin bij een meer complexe configuratie.
Wat mij erg aanstaat aan dit model is het aantal switch poorten waardoor ik mijn router en switch in de meter kast heb kunnen vervangen door 1 component dat weinig energie gebruikt. Ter test en opbouw hing de router in mijn 19" kast zodat ik het een en ander kon testen voor ik deze zou inzetten als internet router. De rackmount kit lijkt van aluminium te zijn en dat kan afdoende zijn als je hem ophangt en laat hangen. Wil je hem wat vaker verplaatsen dan verwacht ik dat deze niet lang mee zal gaan.
Dit model lijkt zich goed te lenen voor sub 1Gb snelheden. Wil je meer dan kan je toch beter kiezen voor de
RB5009 als het aantal poorten je aanstaat. Kan je met minder poorten uit dan kan je beter kiezen voor de
hAP ac2,
hAP ax3 met Wireless of iets als een
hEX s als je geen wireless gebruikt.
In mijn situatie ben ik in staat geweest om het vermogen met 10 Watt te beperken in mijn meterkast door de inzet van mijn L009 als vervanging van een
Edgerouter 3 lite en een
TP-link TL-SG3210
Zowel de RB5009 als de L009 beschikken over een L5 Mikrotik licentie waardoor ze meer users
kunnen mogen afhandelen op hotspots maar ook meer VPN connecties accepteren. Zie voor een overzicht met de licentie level verschillen: