€ 184,35 bij Micro-Mail B.V.

be quiet! Shadow Base 800FX Wit Review

4 oktober 2023, laatste update op 4 oktober 2023, 463 views Rapporteer
Testpanel +2

Grote en gemakkelijke kast voor de opslag verzamelaar, de over enthousiaste pc bouwer of de power user. Echter misschien te groot voor de gemiddelde gebruiker. Met de voor ingebouwde ventilatoren en de aanwezige RGB een leuke kast om je setup mee uit te breiden. Echter aan de prijzige kant, waarvoor je nog geen volledige ervaring in een keer krijgt. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Pluspunten

• Airflow (en mogelijkheid tot uitbreiding er van)
  • Ruimte en wegwerkingsmogelijkheid
  • Modbaar
  • Mee geleverde ventilatie (met argb)
  • USB C
  • Ventilator/rgb hub ingebegrepen

Minpunten

• HDD mogelijkheden
  • Groot, voor mij te groot
  • Gebruikershandleiding mist wat informatie

Intro

Vanuit Tweakers kreeg ik de vraag om deze kast te testen. Aangezien het alweer een tijd geleden is dat ik dingen heb getest en heb gereviewd, vond ik het wel leuk om weer eens de taak op me te nemen. Dus zo, kwam na een aantal dagen de doos binnen en kon het werk weer van start gaan. Dus laten we dan ook maar snel naar het werk/de review gaan.

Unboxing

Zodra de doos binnen kwam stond ik meteen versteld van het product. Hij was een tikkeltje groter dan verwacht (gebrek aan in lezen), maar ook wel echt direct veel groter. Bij het unboxen kwam er een tower uit de doos, van maar liefst meer dan een halve meter hoog en nog eens meer dan een halve meter lang, netjes verpakt in piepschuim.
In de case zelf zitten verder (basis) instructies over de kast en de installatie van je computer, maar daarover later meer. Daarnaast ook een doosje met (genoeg) schroefjes en een mounting panel voor HDD’s.

Algemene beoordeling

Om meteen tot een conclusie te komen, de kast is zeker een mooi product. Ruim en gemakkelijk om alles in te bouwen (tot je bij de grotere schijven komt), grote (voor)ingebouwde ventilatoren en usb C op de voorkant. Het lijkt bijna een complete ervaring bij het openen van de doos, maar helaas ontbreekt net dat laatste puntje voor de perfecte ervaring. De extra HDD sloten die je nog bij moet kopen, zonder duidelijk vermeld te hebben.
De kast is erg aan de prijzige kant voor een gemiddelde kast, maar met de extra’s die je ervoor terugkrijgt, is hij zeker zijn geld waard. Alleen is aan jezelf de vraag, heb je dit allemaal nodig? De extra’s en de grote tegenvallers lees je daarom verder in dit artikel om voor jezelf de beslissing te maken.

Koelingsmogelijkheden

Een van de grote marketing points van deze kast is de airflow. Met de reeks ingebouwde ventilatoren (4 stuks) en de mogelijkheid om nog eens de dubbele hoeveelheid (8 in totaal) in te bouwen, heb je luchtstroom genoeg. Met daarbij een groot mesh front panel, een open bovenkant (uiteraard wel een stof filter), een plekje aan de achterkant voor ventilatie en dan ook nog aan de onderkant plek voor ventilatie, zit je helemaal goed. Langs alle zijdes heb je ook nog eens de mogelijkheid om 120mm of 140mm ventilatoren in te bouwen, waardoor je er bijna zeker van bent dat je oude setje ventilatoren over gezet kan worden.
De angst voor te weinig ruimte om alles kwijt te kunnen in de kast is ook nergens voor nodig, want er is meer dan genoeg ruimte over gelaten voor het plaatsen van ventilatoren en alsnog de ruimte hebben om al je extra’s (zoals een grote videokaart) kwijt te kunnen. Zelfs de angst voor te weinig aansluitingen hebben ze opgelost, met een ingebouwde hub om tot 8 ventilatoren en de daarbij behorende RGB-aansluitingen aan te sluiten. Daarbij zit deze connectie aan de achterkant van de kast, waardoor al je kabels ook direct zijn weggewerkt. De hub heeft een directe aansluiting aan je PSU. Zo krijgen de ventilatoren allemaal direct genoeg stroom, maar blijft de kast wel netjes opgeruimd. Terwijl heeft de hub ook een aansluiting aan je moederbord zodat je wel weer via software de snelheid kan aansturen. Aan alles is gedacht.

Installatiegemak

Buiten de ingebouwde hub voor ventilatoren zijn er nog veel meer handige dingen om de installatie van je onderdelen in de kast gemakkelijker te maken. Bijvoorbeeld een instructieboekje, met gemakkelijke afbeeldingen, om zo makkelijk tijdens het bouwen nog even naslag werk te hebben.
Maar het grootste voordeel is wel de ruimtelijkheid van de kast. Zowel de grootte van de kast, als de openheid voor kabels maken het overplaatsen en/of inbouwen van je hardware zeer eenvoudig. Daarbij zijn alle kabels van het front paneel samengebundeld, maar wel lekker lang genoeg om later aan te kunnen sluiten aan het moederbord.
Echter zitten er ook zeker wel een aantal nadelen aan installatie in deze kast. Met om te beginnen dat de kast misschien toch wel iets te groot is. Je kan deze kast lastig even op een klein tafeltje of bureau in elkaar zetten, want het is een bakbeest van een ding. Hij neemt aardig wat ruimte in beslag en helaas zal die dat ook blijven doen, zolang hij op of onder je werk plek staat.
In een verdere stap van het inbouwen kwam ik ook even een moeilijkheid tegen. Waar ga ik mijn schijven kwijt kunnen. Ik heb direct de handleiding erbij gepakt, waar een van de extra accessoires stond afgebeeld voor de installatie, echter kwam ik er met de handleiding, de extra’s en de schijven zelf er nog niet aan uit. YouTube bood de nodige hulp, je kan je HDD helemaal niet onder in je kast kwijt, zonder extra onderdelen te kopen.
Dan heb je zo’n dure kast gekocht, blijkt dat je nog extra onderdelen bij moet kopen om je HDD’s kwijt te kunnen, terwijl deze functie zelfs in de gemiddelde 50 euro kostende kast al ingebouwd zitten.
Je kan echter wel een HDD (met knutselen en wat dingen verplaatsen twee) kwijt aan de achter, bovenkant van de kast, maar daar hangt die ook niet volledig stevig. Wel een tegenvaller, zodra je zo snel mogelijk weer aan de slag wilt.
Zoals in het vorige probleem zijn de afbeeldingen handig, maar helaas lang niet altijd een vervanger voor tekst. Onduidelijkheden of kleine details kunnen hier niet goed in worden verwerkt en moeten (vaak) uit tekst worden opgehaald. Zo was het ook lange tijd voor mij onduidelijk hoe ik mijn RGB aan moest sturen, via mijn moederbord. Ergens in de kleine lettertjes stond dat je een aantal seconden het knopje aan de voorkant van de kast moest indrukken om hem via je moederbord aan te kunnen sturen. Dit had een tikkeltje makkelijker gemogen.
Nog een klein puntje, maar wel een tegenvaller voor deze prijs is de PCI-brackets. Bij het los schroeven van deze brackets vallen ze er direct uit. Geen groot probleem, maar ben van de wat duurdere kasten tot nu toe altijd gewend geweest dat ze netjes op hun plek bleven zitten tot ik ze er zelf uit haalde.

Kwaliteit van de voeding(-mogelijkheid)

Zoals de rest van de review misschien al duidelijk maakte, de kast is groot. Zo ook de ruimte om je PSU in kwijt te kunnen. Verder niet een heel speciaal onderdeel als je het mij vraagt, maar grote voedingen passen er gemakkelijk in en door de modulairheid van de kast kan je gemakkelijk onderdelen verschuiven, om zo zelfs nog grotere voedingen in kwijt te kunnen. Alle kabels kan je ook gemakkelijk hierin verstoppen, waardoor ze nog beter weg zijn gewerkt.

Inbouwmogelijkheden

De kast biedt veel mogelijkheden om extra onderdelen erin te stoppen. Door de ruimte, maar ook de diverse schroefdraden, onderdelen die je kan verschuiven en attributen die je erbij krijgt.
Zo kan je de videokaart er verticaal inzetten (ook hier heb je wel weer extra producten voor nodig), heb je ruimte om zelfs extra grote moederborden erin kwijt te kunnen en lijkt het zelfs een mogelijkheid om waterkoeling erin te zetten (echter heb ik dit niet geprobeerd, dus durf ik dit niet met zekerheid te bevestigen).
Echter door de rgb/ventilator hub aan de achterzijde vervalt er al weer een klein beetje inbouw mogelijkheid voor een extra schijf.
De kast biedt uit zichzelf in ieder geval heel veel mogelijkheden en mag daar zeker even voor geprezen worden.

Vormgeving

Dit is natuurlijk voor iedereen zeer persoonlijk, maar deze kast verdiend voor mij niet de hoogste prijs in uiterlijk. Er is wel heel veel moeite gestoken in het uiterlijk en toch het behouden van gemak, maar zelf is voor mij geen vervanger voor de al staande kast.
De voorkant is voor mij te aanwezig en de binnenkant van de kast heeft door de modulaire oplossingen ook veel gaten over. Daardoor heb je grote inkijk in de achterkant waar juist alle lelijke kabels zitten. Niet helemaal top dus.

Prijs

De alles bepalende factor bij de laatste beslissing van het aanschaffen. Is het de prijs waard? Voor een kast op zichzelf staande is de (huidige) prijs hoog: een bedrag van 200 euro. Echter krijg je hier ook direct ventilatie en verlichting bij, wat de totaalprijs weer direct rechtvaardigt. Wil ik dezelfde uitrusting namelijk van Corsair hebben, ben ik zelfs meer geld kwijt in een soort gelijke bouw.
Zelf zou ik hem niet aanschaffen voor dit bedrag en ik verwacht dat de kast ook niet voor de grote doelgroep bedoeld is, maar vooral voor de mensen die veel spullen kwijt moeten. Voor deze groep mensen, of de modders is het een goede keus en is hij zeker zijn geld waard. Let er echter wel bij op, dat je nog extra geld kwijt bent om extra attributen bij te kopen om de volledige kast en zijn functionaliteiten te benutten.

Heb jij ook een be quiet! Shadow Base 800FX Wit?