Disclaimer: ik schrijf deze review namens review.nl. De deal is dat je het apparaat na afloop terugstuurt. Als je wilt kun je het apparaat voor een gereduceerd tarief overnemen. Ik heb geprobeerd om desondanks een zo eerlijk mogelijke review te schrijven.Inleiding
Deze ASUS VivoBook is een mooie, grote laptop met een stevige behuizing. Maar wat er precies in die behuizing zit, is lastig te ontdekken. Het is typisch zo'n product waar tig varianten van zijn met net iets andere specs. Op review.nl en kieskeurig.nl staat dat er sprake is van een OLED-scherm in deze laptop. Op tweakers.net staat dat het gaat om een IPS-paneel. Ik denk dat tweakers.net gelijk heeft. Het scherm ziet er te gewoon uit voor een OLED-scherm, inclusief de bijbehorende backlight-bleeding bij zwarte schermen. Recentelijk heb ik nog de Lenovo Yoga getest (ook review op tweakers.net) en daar zag ik toch wel duidelijk een ander beeld dan bij dit scherm.
Uiterlijke eigenschappen
Ok, dan nu naar mijn ervaringen met deze laptop. Eerst het mooie: het is een hele grote 16" laptop met een hoog 16:10 scherm. Het scherm is mat, dus je hebt minder last van vervelende reflecties. Ook de bouwkwaliteit van de laptop voelt zeer degelijk aan. Dit voel je bijvoorbeeld ook wanneer je hele stukken gaat typen zoals deze review. Je hoort een bevredigende plok bij elke toetsaanslag. Het toetsenbord rammelt bijna niet, alleen de spatiebalk hoor je soms wat ratelen. De backlight is helaas wat jammer. Er komt veel meer licht langs de toetsen dan door de toetsen, hierdoor zijn de kleine tekentjes op bijvoorbeeld de functietoetsen minder goed te lezen in de avond. Naast het standaard toetsenbord zit ook een num-pad. Het opladen gebeurt met een eigen stekker, dit is iets wat mij betreft niet meer van deze tijd is. De oplader zelf bestaat ook nog eens uit een enorm blok. Heel bijzonder dat dit nog moet in deze tijd. Ik ben blij dat de Europese regels nu USB-c verplicht stellen. Waarom er nog zo'n archaische lader meegeleverd wordt is mij dus een raadsel. Wat trouwens wel positief opvalt aan de lader is dat de laptop heel snel weer oplaadt. Met een half uurtje zit je zo alweer rond de 50%.
Gebruiksgemak
Waar de laptop helaas wat minder goed in is zijn de aanmeldmogelijkheden. Alle laptops die ik de afgelopen jaren heb getest hebben een Windows Hello camera. Deze laptop heeft dit niet. Daar voor in de plaats moet je het doen met een hele kleine vingerafdruklezer. Deze werkt helaas voor geen meter. Ik heb verschillende keren opnieuw verschillende vingers ingelezen, maar 95% van de keren worden mijn vingers niet herkend. Dit ligt niet aan mijn vingers

Mijn telefoon (Samsung Galaxy S22 Ultra) laat zich de hele dag door gewillig betasten en opent zich elke keer voor mij.
Prestaties
Waar de laptop echt in uit zou moeten blinken zijn de prestaties. Met zijn Intel Core i7-12650H CPU en GeForce RTX 4050 videokaart zou je verwachten dat hij zonder problemen elke taak voor je uitvoert. Helaas heb ik gedurende de testperiode verschillende vreemde problemen ervaren. Even een kleine greep: random uitvallen van WiFi, vreemde freezes, structureel lange opstarttijden, random uitvallend geluid, gaat soms niet in sleep als de batterij leeg is. Deze problemen zijn niet aan de orde van de dag, maar het is wel opvallend voor een verse laptop dat ik al zoveel problemen heb gehad. Kijken we puur naar de prestaties, zonder alle problemen, dan is het verder wel een snelle laptop. Zonder veel moeite wist hij om te gaan met mijn Photoshop-bestanden.
Onder de streep is dit een laptop waarvan ik niet zo goed weet wat ik er mee moet. Aan de ene kant is het een laptop met mooie specs en een solide behuizing. Aan de andere kant zijn er teveel vage dingen die m.i. echt niet nodig zijn. De dikke ouderwetse oplader, het ontbreken van een Windows Hello camera, de slecht functionerende vingerafdruklezer, het hoge gewicht, de backligt bleed en de vele vage probleempjes maken dat ik hier geen posifief oordeel aan kan geven.