Netgear MS510TXPP Review

14 september 2023, laatste update op 14 september 2023, 442 views Rapporteer

Alsof je een Zwitsers zakmes ontdekt waar simpelweg AL het denkbare gereedschap op zit wat fysiek op een zakmes past. En dan compact en betaalbaar op de koop toe.

Pluspunten

• Niet simpelweg SFP maar SFP+
  • Niet alleen PoE maar PoE+ met tot 180W verbruik
  • Gigabit, 2,5Gbit 5GBit en 10Gbit poorten
  • IGMP Snooping
  • Layer 2 en 3 functies
  • Nagenoeg onhoorbaar

Minpunten

• Gering aantal poorten, maar je kunt niet alles hebben, zeker niet als je al bijna alles hebt met dit apparaat.
  • Het heeft lang geduurd voordat er een Firmware update kwam waarmee je fatsoenlijk een self-signed certificate kon importeren.

Soms heb je het gevoel dat je een soort schat hebt gevonden, in dit geval in de vorm van een klein Zwitsers zakmes waar precies alles op zit wat op een zakmes kan zitten.

De switch heb ik nu meer dan 2 jaar staan. Gekocht voor destijds nog iets meer dan EUR 300. Soms begrijp je niet waarom zulke dingen bestaan en niet ontdekt worden: ik heb echt zorgvuldig gezocht bij concurrenten, maar zij, en ook Netgear zelf, hebben eigenlijk geen apparaat dat net alle vakjes aankruist dat dit ding aankruist.

De meeste PoE switches zijn alleen Gigabit, of 10Gbit maar dan zonder PoE(+) bijvoorbeeld. Dit ding heeft net alles erop zitten en voor de prijs hoef je nogmaals het zeker niet te laten. Dat is een kracht en een zwakte, want het enige wat het apparaat verder zou perfectioneren zouden meer poorten zijn.

Ik gebruik ook veel van de rare combinatie van mogelijkheden van de switch daadwerkelijk: mijn Ruckus AP heeft een 2,5Gbit poort, die netjes op de 2,5Gbit poort van de MS510TXPP zit aangesloten en daar via PoE+ ook zijn stroom vandaan krijgt. Ook krijgen de camera's hun stroom van de switch.
De SFP+ poort gaat in de SFP+ poort van de firewall voor een prettige low power, low latency, 10Gbit verbinding. IGMP snooping en VLANs worden ook gebruikt (aangezien vrijwel alle providers tegenwoordig televisie- en internetverkeer in 2 VLANs splitsen).

Overigens: voor degenen die zich dat afvragen bij het zien van de aanduidingen op het front van de switch: het is niet zo dat je hoeft te kiezen tussen de 10Gbit ethernet poort en de SFP+ 10Gbit RJ45 poort. Alle 9 poorten functioneren gelijktijdig/onafhankelijk, enkel de 10Gbit poort heeft geen PoE+.
Iets dat het apparaat overigens in mijn beperkte ervaring nog meer een curiositeit maakt; een switch met 9 poorten...

Het werkt gewoon. Nagenoeg geheel stil. Alle denkbare extra's zitten erop en eraan. PoE+ is gelimiteerd op 30 Watt, wat met een 180W budget betekent dat je in theorie 6 van de 8 PoE-poorten volledig zou mogen belasten. Zelf niet kunnen testen, maar ook dat zou ten opzichte van de andere switches met PoE mogelijkheden die ik heb bekeken best indrukwekkend zijn. Geen packet error voorbij zien komen in al die tijd.

Een 'minpunt' dat ik eruit heb geladen is dat de webinterface wellicht 'ouderwerts' oogt, omdat ik dat verder geheel irrelevant vindt: het moet gewoon goed werken zonder poespas, en dat doet het ook.

Ik weet oprecht niet wat ik er verder nog aan toe moet voegen. Het is een uitkomst met al die mogelijkheden.

Heb jij ook een Netgear MS510TXPP?