Toen de Switch aangekondigd werd en ik de pro controller zag, had ik zoiets van, die lijkt me erg comfortabel en perfect voor lange game sessies. Ik heb de Zwarte Nintendo Switch Pro controller op release gekocht en na al de jaren heb ik hem nog steeds. Hoog tijd om eens iets over deze controller te vertellen.
De pro controller lijkt misschien veel op die van Xbox, maar is toch ook weer op zijn buurt net iets anders, en een goede verbetering met die van de Wii U, die ik zelf ook wel fijn vond. De Pro controller is zeker een must have controller, hij is stevig, voelt goed aan en heeft fijne grote knoppen. De accu gaat ook lekker lang mee, dus ook dat is een hele mooie toevoeging. In het Switch menu kun je ongeveer zien hoe vol de accu nog is, en ook dat is heel fijn. Maar wat heeft deze controller nu allemaal te bieden, dit ga ik jullie hier vertellen.
Om het niet al te technische te maken, houd ik het voor deze review gewoon simpel. Aan de buitenkant lijkt er niet veel veranderd te zijn tegenover die van de Wii U, maar er zijn zeker wat verandering. Een van de meest opvallende is bijvoorbeeld de extra grip, hierdoor licht de controller beter in de handen. De knoppen indeling aan de voorkant zijn anders, en ook 1 knop heeft een andere functie, tegenover die van de Wii U. Naast de bekende + en -, die staan voor start en select, heb je nu ook toets voor het maken van screenshots en korte videoclips heel handig voor als je iets gezien hebt dat je direct wilt delen. Verder zit er nog een home toets op, deze je weer kunt gebruiken om terug in het menu van de Switch te komen.
De analoge sticks voelen vertrouwd aan en spelen lekker weg, maar ook de knoppen werken prima en voelen lekker aan. De triggers doen prima hun werk en ik merk hier niks van kramp bij een lange game sessie. Het grootste verschil wat ik merk tegenover die van de Wii U, om die nog een keer erbij te pakken, is dat de schouder knoppen net iets soepeler aanvoelt.
Zelf na meer dan 6 jaar dat ik deze controller intensief heb gebruikt, kan ik zeggen dat ik geen last heb gehad van stikdrift, iets waar ik wel blij om ben, vooral omdat ik toch regelmatig lees dat er mensen er last van hebben gehad. Misschien dat ik mijn controllers goed schoon hou of gewoon geluk heb gehad, maar tot heden geen problemen.
Minpunt wat ik wel even wil noemen, en dat is toch wel dat je geen bedrade headset kunt aansluiten op deze controller, iets dat bijvoorbeeld op de Xbox controller wel kan. Nu heeft de hele Switch geen mogelijkheid om een headset aan te sluiten voor teamspeak, maar hooguit voor het geluid als je hem in handheld mode gebruikt, maar het is wel een gemist dat je niet zoals Playstation of Xbox een headset zo kunt gebruiken voor alleen het geluid.
In het midden van de controller zit de NFC-reader, waarmee je de Amiibo figuurtjes kunt scannen. Waar die bij de Joy-Cons en de Switch Lite nog op de rechter stick zit, is het nu gewoon in het midden van de controller. Ik moet zeggen de NFC-reader doet het prima en tot heden altijd snel mijn Amiibo figuurtjes kunnen gebruiken bij een spel.
De controller is verder voorzien van een HD-rumble functie, deze de controller op bepaalde moment laat trillen. Dit werkt prima en doet wat het moet doen. Het is geen nieuwe techniek, maar dat is ook niet heel erg, maar het is wel een verbetering tegenover de gewone rumble functie. Verder zit er net als bijvoorbeeld de Joy-Cons een gyroscope functie, hiermee kun je de soort van motion control functie uitvoeren bij games die dit ondersteunen, denk hierbij aan het sturen in Mario Kart of bij het oplossen van puzzels bij The Legend of Zelda.
Als we kijken naar het design van de controller, dan is deze zwarte controller gewoon simpel, maar wel lekker strak. In het algemeen doet Nintendo zelf erg weinig met speciale controller uitgaves, iets dat wel jammer is. Maar dat wil niet zeggen dat deze zwarte lelijk is, sterker nog, veel mensen zweren bij deze kleur en design. Hij ligt lekker in de handen en doet wat hij moet doen, meer kan ik er helaas niet over vertellen.
Dat de Switch Pro controller lekker lang meegaat, mag ik wel zeggen, misschien niet zo lang als bijvoorbeeld die van de Wii U Pro, maar nog altijd een uur of 40 mee. Wel moet ik erbij zeggen, dat het laden ook wel een uur of 5 tot 6 kan duren. Doordat dit zo lang duurt, vergeet ik hem soms wel eens uit te trekken en kom ik er de dag erna pas achter dat hij nog aan de stroom hangt. Gelukkig zit er, mits ik de verhalen mag geloven, een veiligheid op, zodat hij als hij vol is ook stopt met laden. Dit heb ik helaas zelf niet kunnen testen, omdat ik daar niet de apparatuur voor heb.
Eens in de zoveel tijd kun je via het menu je controller voorzien van een update, meestal zijn het maar hele kleine verbeteringen. Echter moet je zelf controleren of er een update is, want een melding dat voor je controller een update is, is er niet. Ook doet hij zich niet vanzelf updaten of kun je zien, zonder te zoeken op internet, wat er vernieuwd wordt door de update. Het updaten zelf duurt niet lang en is vaak al binnen 1 minuut afgerond, dat is wel weer een pluspunt.
De Nintendo Switch Pro controller is een heerlijke en een mooie stevige controller. Hij speelt heerlijk en zelf na lange game sessies heb ik geen krampen in mijn handen. De accu gaat lekker lang mee en de knoppen voelen echt goed aan. Misschien tegenover de Wii U Pro controller wat weinig vernieuwing, maar dingen die beter mochten, zijn ook in grote lijnen verbeterd. Jammer is het wel dat je geen headset kunt aansluiten, maar verder is het een prima controller, die ik dan ook zeer aanbeveel voor de Nintendo Switch als controller.