Motorola Moto G32, 4GB ram, 64GB opslag Grijs Review

21 augustus 2023, laatste update op 1 januari 2025, 4.001 views Rapporteer

Goede "betere-budget" telefoon in dit segment voor een prima prijs (129euro) gekocht. Prijs schommelt rond om dit bedrag voor de "Mineral grey" (behoorlijk donker grijs) uitvoering.
Is vooral een stuk beter dat de 10-20 euro goedkoper varianten (E-serie) door een betere camera, veel beter LCD scherm (full HD) en een vlotte processor voor dagelijks gebruik.

Het "uitgebreide" deel van deze review is (naast de Plus- en Min-punten) vooral een fotoshow(tje) over wat je nu koopt in plaatjes. Zie ook mijn review van de Motorola G42 op Tweakers. Hier staat waarom we geen Xiaomi nemen en welke Motorola’s uit de G-serie (tot 150 euro) volgens ons goede Budget telefoons zijn in het segment. Zoals deze G32 en ook de G42 4GB/64GB.

Ook interessant is het hoofdstukje over het verbruik van Werkgeheugen/Opslag. Neem nooit een smartphone met < 4GB werkgeheugen/64GB opslag (uitbreidbaar met flinke SD-kaartje).
Zie ook hoofdstukje over de opvolger Moto-G34.

Pluspunten

• Vlotte Snapdragon 680 processor (2,4GHz) voor dagelijks gebruik. De 6GB/128GB uitvoering is nu (13-12-2023) maar 20 euro duurder nl. 139 euro.
  • Goed full HD LCD scherm (refresh rate 90Hz)
  • NFC, stereo Speakertjes, 2 mic's, recente bluetooth
  • Redelijk goede camera bij daglicht
  • Schone stock Android, Android 12 "uit de doos". Android 13 beschikbaar (12-12-2023)
  • FM radio (bij gebruik van bedrade oortjes)
  • HANDIG: Schudden zaklamp aan, 3 vingers op scherm voor printscreen, met scherm naar beneden leggen is NIET-STOREN, om pols draaien is camera AAN
  • 2 x Nano SIM en 1 x SD -kaart slee-sleuf

Minpunten

• Vind Android12 /Moto niet altijd een verbetering in bediening (bijv.: grote blokken van "pull down" menu/opties)
  • Geen 5G (maakt ons niet uit)
  • Nadeel of Voordeel: Vingerafdrukscanner zit rechts-opzij op aan/uit knop. Dit is vooral handig voor linkshandige mensen die dan soepel/makkelijk met de rechter duim-vingerafdruk het toestel kunnen ontgrendelen.
  • Camera is minder bij donker of lampen-licht
  • Het OLED scherm van het iets "soms duurdere broertje" de G42 is beter als dit G32 full HD LCD scherm met 90Hz refresh rate

Motorola Moto G32, 4GB ram, 64GB opslag, donker grijs
Review/Beleving, Tech. niveau: Simpel, bijgewerkt: 23-08-2023 (Change log)
Leestijd 10-15 minuten.
Doelgroep is o.a. mensen die geen verstand hebben van al die techniek te informeren over het feit dat dit een "minimum Android smartphone" is, tenminste als je geen grote ergernis wilt over je aankoop :( :) .
Je moet wel bekend zijn met of je willen verdiepen in de MB, GB en TB afkortingen O-) .
Zie o.a.: https://www.seniorweb.nl/computerwoordenboek/b/byte

Change log

23-08-2023: toegevoegd hoofdstuk: "Verbruik Werkgeheugen en Opslag" met 2 bijbehorende foto's
20-08-2024: toegevoegd hoofdstuk: "Opvolger: de G34"

Introductie

Ik heb een paar dagen geleden een review geplaatst van de Motorola G42.
Daarin staat ook waarom we geen Xiaomi genomen hebben (hoofdstuk “Motorola of Xiaomi”). Ook hoe wij tot een keuze zijn gekomen uit de Motorola Budget G-serie staat hier beschreven (hoofdstuk: “Welke Motorola uit de budget (onderkant) van G-reeks met Full HD tot 150 euro (dd. 20-aug-2023) )”.
Tevens staat daar ook het hoofdstukje “De Verkoper” met o.a. wat geklaag over de binnenkant van de verzenddoos. Dus misschien is het handig ook de review van de G42 (gedeeltelijk) te lezen.

Nadat de Wileyfox smartphone van mijn vrouw het begeven had (ze heeft nu de Motorola G42 4GB/64GB), is nu ook onze Huis mobiel (een Samsung S4 mini) gestopt met bellen of gebeld kunnen worden. Dat was nu precies waarom wij een Huis mobiel hadden met onbeperkt bellen. Dus een weekje later hebben we nog een Motorola aangeschaft. Dit keer hebben we de iets goedkopere G32 gekocht voor 129 euro bij Belsimpel. De G32 heeft een redelijk goed LCD-scherm (geen OLED) dat wij in “dark-mode” gebruiken. Ook is die iets groter, zwaarder (10gr meer) en dikker als de G42. De G32 komt met dezelfde Snapdragon 680 processor als de G42. Een iets wat oudere mid-range Smartphone processor die het nu prima doet in de budget G-serie. Voor het dagelijks werk is het echt een prima vlotte processor.
De 4GB werkgeheugen en 64GB opslag is ruim voldoende voor ons (SD-kaart uitbreiding is mogelijk).
Zie naast de foto's tussen de tekst, onderaan de review ALLE foto's van wat je nu koopt. Ook zijn achterin de foto's scherp te vergroten, wat zeker handig is voor tekst foto’s.

URL/link naar review Motorola G42:
Motorola Moto G42, 4GB ram, 64GB opslag Groen review door Antonio di

Foto 01 hieronder: Voorkant Motorola G32 met hoesje en verpakkings-folie.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/mfUXdSzk0aKy3w8OScgSpXXORsI=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/845047/1Qyc6Yz3EZtOCXbrhDJEUO30p6sYzQpqiRaOceDISKqKp81KR8.jpeg?f=620xauto

Foto 02 hieronder: Achterkant Motorola G32 zonder hoesje.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/gGTjnS0IfzVouoS27sTjlVzULkE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/845047/1Qyc6Y5BiCTlSWdUclRcHzJff27mNu5bhtOwsC4prjzbuBkrqX.jpeg?f=620xauto

Foto 03 hieronder: Het meegeleverde hoesje/soft-case.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/6_l32RLeNDMG2IVVijkBZF6WAiw=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/845047/1Qyc6YjqLKjfjrmNEBnkvtCclPYYowaJPPV6d668suoVwgvRDA.jpeg?f=620xauto

Foto 04 hieronder: Zijkant telefoon met bedieningsknopjes.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/5XtaoMKwshnqEMU6aO1CuPIiL_o=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/845047/1Qyc6ZR6de7AkOPaxN1Mzq1GqbOihq0DYu9bCrdbSSRDuCPpxt.jpeg?f=620xauto

Opvolger: de G34

De opvolger van de G32 is de G34. De G34 heeft een Snapdragon 695 die een iets lager kloksnelheid heeft (G32: 2x 2,4GHz vs 2,2GHz & G34: 6 x 1,9GHz vs 6 x 1,7GHz) maar voor de rest heeft de G34 betere spec's, behalve het scherm (G32 2400x1080 resolutie met 90Hz refreshrate , G34 1600x720 resolutie met 120Hz refreshrate). Jammer dat de G34 een lagere resolutie heeft, want met wat "mindere oogjes" is de G34 iets minder scherp/helder ondanks de 120Hz refreshrate.
Volgens de algemene processor vergelijkingen is de G34 toch sneller ton de G32.
De G32 draait nu met Android versie 12 en de G34 met android versie 14.
De prijs van de G34 is nu (20-8-2024) 109-130 euro (4GB/64GB , 4GB/128GB, 4GB/256GB).
De G34 is Duo SIM (2 nano-SIM-kaarten + eSIM).
Last but not least de G34 heeft ook 5G en is nu (1-1-2024) 100,00 euro bij Belsimpel. Een echt hele scherpe prijs voor een toestel dat prima voldoet voor alle dagelijkse dingen.

Levering

De Motorola G32 wordt geleverd met:
- 15 Watt (5 Volt, 3 Ampère) adapter met USB kabel, zie ook foto’s.
- Naald pin voor het openen van de SIM/SD-kaart sleuf,
- Papieren boekje met juridische ("save your as") en garantie voorwaarden,
- Papieren korte (installatie) handleiding,
- Transparant siliconen hoesje,
- De Android Motorola Moto G32, 4GB ram, 64GB opslag in "Mineral grey / Donker grijs".

Foto 05 hieronder: De leveringsomvang zonder het doosje.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/4O9OHVsRwe-WCnjTwOdsvInovg0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/845047/1Qyc6Zs1Q6GBaymkxC67aYidWoIVJeLEd7HEGM461J2P66OAig.jpeg?f=620xauto

Foto 06 hieronder: De “papieren” Snel start Gids.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Stcp0ptS_5n3MZ1OxpPzKhas5k4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/845047/1Qyc70HpUcdg4cBM5x7SgrUAR0Pqoozkig7olKWVLJ7AiTVRn8.jpeg?f=620xauto

Foto 07 hieronder: De “papieren” garantie/juridische voorwaarden.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/0N9HIVQWwyN7gX6IQkx7EV_yusA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/845047/1Qyc71xhrO7twiuiCfuN18Dk3kWJWuYkzTXjvdoxK41EBr5EJc.jpeg?f=620xauto

Foto 08, 09, 10 hieronder: De adapter/kabel met info hierover.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/tCMkeB6YnMp59-oNzQyUBCIVuME=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/845047/1Qyc71Oi3qWdgP4ZYNHMyVzlz0tHJoi0p4To5cF4mSPESb9Xb4.jpeg?f=620xauto
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/P28QN9_2__L1v_b3raWARlobd_M=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/845047/1Qyc711dYcDLNjFqQxldoDPeL1loYjfAlQG0305PlPvledE1cf.jpeg?f=620xauto
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/JEK9kK7GBXPREnnHkLb26dW5-ic=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/845047/1Qyc713qxKaUBzyRIKfNwJT7y0mihDnIqnuPg9xRjROcjIVwKd.jpeg?f=620xauto

Waarom deze Motorola

We willen niet te veel geld uitgeven aan telefoon die voornamelijk als Huis Mobiel dienst gaat doen, Vandaar de keuze voor de Motorola G32.
Zie ook het hoofdstuk “introductie” hierboven voor de verwijzing naar een andere review met argumenten voor o.a. deze Motorola G32. Toch nog even een korte opsomming hier:
De telefoon moet wel aan de minimum voorwaarden voldoen dus:
– Redelijk betrouwbaar merk, verkrijgbaar bij idem winkel/webshop.
– Minimum voor goed functioneren,dus:
...- 4G SIM/bellen/internet, Bluetooth 5 of hoger en Wifi Hotspot
...- NFC, Wifi 2,4Ghz en 5Ghz
...- Een goed full HD scherm (de oogjes worden wat ouder, vandaar !)
...- Minimaal 4GB werkgeheugen en 64GB opslag uitbreidbaar via SD-kaartje
...- Goede vlotte processor voor het dagelijkse werk (geen gamen)
...- Redelijk goede foto’s maken.
...- Redelijke “nieuwe" versie Android, dus Android 11, 12 of 13
...- Gewoon ouderwets 3,5mm jackplug voor bedrade koptelefoon.
Het liefst hadden we ook een verwisselbare batterij gehad maar dat is nog te duur. Een Nokia met dezelfde spec’s zit rond de 250 euro !
We willen dat de telefoon “uit de doos” met weinig tot geen ongewenste reclame (bloatware) komt. Xiaomi valt o.a. daarom af (ik weet dat je het meeste kunt verwijderen). De Moto G32 heeft bijna alles van hierboven wat we zoeken (behalve de verwisselbare batterij). Nu maar hopen dat die lang meegaat!

Foto 11 hieronder: Informatie op het doosje.
XxAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/4zfVDX6RsICkIv76vDnLWLO6GB4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/845047/1Qyc72fOu6JZ985OggyBw1XrU3lmY3XOkfYGjhcl7I9TrhBTLZ.jpeg?f=620xauto

Foto 12 hieronder: De achterkant van het doosje.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/dzyHJ5u3IrUvZTTR-zNjrHjB3HM=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/845047/1Qyc72AnZKPZoy8prSh6f3u8Sq4oad63QzJ2EVN08NYYgiUCsH.jpeg?f=620xauto

Verbruik Werkgeheugen en Opslag

Ik hou niet een "levenslange historie" bij van foto's/films/audio/etc. op onze Smartphones.
Ik zet wat ik wil bewaren over op mijn PC met 4TB opslag en ook een backup op een externe USB-HDD.
De rest verwijder ik van de Smartphone.
Dus met de 64GB interne opslag waarmee de Motorola G32 komt, plus een toegevoegd 128GB SD-kaartje (Samsung van 10 euro, over van de vorige telefoon), komen wij nooit opslag te kort op deze smartphone.

Ik heb 35 App's zelf geïnstalleerd (zie foto hieronder) op de Motorola G32 en een 5-tal App's verwijdert waarmee die uit de doos kwam (Disney, Facebook etc.).
Er is nog 1,2GB van de 4GB over werkgeheugen. Op de onderstaande foto kun je zien dat zelf toegevoegde App's niet veel ruimte innemen. Er is dus nog ruim voldoende plek in het Werkgeheugen voor veel meer App's. Neem dus NOOIT een Android smartphone (gewone, dus niet GO versie) met minder dan 4GB Werkgeheugen. Bij een Android Smartphone met 3GB werkgeheugen heb je nog maar 0.2GB werkgeheugen over. Gewoon te krap.
Voor een vlotte werking is een interne opslag van minimaal 64GB ook echt nodig. Op het doosje staat dat 51GB van 64GB nog beschikbaar is. Het besturingssysteem Android, (system)Google spullen/Apps, Moto App's en "ongevraagde App's" (meestal wel te verwijderen), nemen dus al 13GB ruimte in. Die "ongevraagde App's" die je kunt verwijderen, leveren echt niet veel ruimte op.
Dus 32GB interne Opslag is ook gewoon te krap, niet doen dus.
Een (flinke) SD-kaart is goed voor statisch gegevens, zoals genomen foto's en video's die je lang wilt bewaren en bij je hebben. SD-kaartjes zijn niet geschikt om continue beschreven te worden met nieuw zaken. Het SD-kaartje slijt dan heel erg snel. Dus nog een reden om een 64GB (of meer) interne Opslag smartphone te nemen!

Ook de mensen die veel Foto's/Video's willen bewaren op deze Motorola G32 kunnen een microSD-kaartje toevoegen met een capaciteit tot 1 TB.
Vergeet niet dat de het GRATIS deel van je Google Cloud ruimte voor back-up van foto's Gmail en je Google Drive maximaal 15GB groot is per Google account. Dus je zult zelf actie moeten ondernemen om te zorgen voor een back-up als je die 15GB gaat overschrijden :( :) .

Foto 19 hieronder: De 35 zelf geïnstalleerde App's op de Motorola G32.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/37hgheqL05IT18QFGB3ZJ0C4N2c=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/845047/1QyNuQCsHsNRhAFd3sTUqW8Qy3a6pH08rjYZVoSbeyrvdkHFEP.jpeg?f=620xauto

Foto 20 hieronder: Vrij Werkgeheugen met de 35 "extra" App's op de Motorola G32.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Q7jKZM1w1yupA_WyK12yspYNxds=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/845047/1QyNuQ36sDOolUcmhzs4trpo1xe23CittyNhZSQj7FS0oenKI9.jpeg?f=620xauto

Slot

We zijn al weer blij en tevreden met de werking van de G32 (net als de G42). De Camera maakt redelijk goede foto's bij dag licht. In meer donkere situaties en bij lampen-licht is de camera minder. Het LCD-scherm (90Hz) is minder als het OLED-scherm op de G42, maar in “dark-mode” valt het allemaal wel mee. De Qualcomm Snapdragon 680 processor zorgt voor een soepele werking van deze budget Smartphone.
Ook is de 4GB werkgeheugen en de 64GB Opslag (uitbreidbaar met SD-kaartje) voldoende voor ons. Het is echter ook wel het minimum voor een normale Android Smartphone dezer dagen (zie vorige hoofdstuk).
Mij bekruipt altijd weer een raar gevoel als ik (weer) iemand help met zijn Smartphone van 600-1700 euro: het is gewoon decadent :) :) :( . Met deze Motorola G32 kom ik ook prima door het mobiele digitale leven.

Foto 13 hieronder: Dolby Atmos speaker embleem op de G32.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/4W-xnLoBeGKd92CJNAR9LxUd2CY=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/845047/1Qyc73VVZjTePgFqe5i4EhwkfsdjLvSTugBh7TMol0eXAjZ3cQ.jpeg?f=620xauto

Foto 14 hieronder: De Sleuf voor 2 X Nano SIM en 1 x SD-kaartje.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/FhRLg_3Eesgw8wd9wiflJck5LfU=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/845047/1Qyc73XxMmA0iLXGmuuIBtPdQqdlpErY9Tyqj7He6UMVyWgg6v.jpeg?f=620xauto

Terug naar Inhoudsopgave bovenaan

Heb jij ook een Motorola Moto G32, 4GB ram, 64GB opslag Grijs?

Bedankt voor deze review. Vroeg of laat heb ik of vrienden, een goedkoop toestel nodig en dan is dit erg handige informatie :)
heb net deze telefoon besteld, nog niet binnen.
ook gewoon omdat er in de nederlandse winkels nog geen echte betrouwbare high end smartphones verkocht worden, en zelfs de shady en mid end smartphones zitten in nederland al op +-€500 to €2000.

dus had ik gewoon gekeken naar redelijke specs, makkelijk te rooten(wou ook Linux support, maar kon dat off the shelf alleen vinden in oudere of duurdere telefoons, dus moet dat waarschijnlijk proberen te compilen op mijn oude telefoon om te zien hoe makkelijk dat porten gaat).

t was of een telefoon zoals deze, of meteen echt een high end en betrouwbare telefoon zoals de pinephone pro, die is niet alleen veel betrouwbaarder dan de rotzooi op de nederlandse markt, maar ondersteund ook echt de nieuwe techniekken en is veel bruikbaarder, bijvoorbeeld, alle nederlandse smartphones beweren dat hun prijs te verantwoorden is doordat ze 5g ondersteunen, wat letterlijk onzin is natuurkundig gezien(behalve als lokaal netwerk, bijvoorbeeld IOT over korte afstand(een paar meter line of sight(natuurkunde bestaat)), 5g is meer een netwerk welke handig is voor de data en mobiele netwerk bedrijven dan voor de echte gebruikers, de pinephone ondersteund ook Lora, wat letterlijk een flink aantal generaties voorloopt vergeleken met 5g welke meer het bejaarde netwerk is, Lora werkt altijd en ook zonder mobiel abbonement, en zonder torens, dus ook als de stroom uitvalt en de masten uitvallen of ontpoffen ofzo werkt Lora nog steeds, het is ook gedecentraliseerd en veel meer prive, en kan ook met veel meer modules samenwerken, het enige voordeel wat 5g heeft is als je 2 5g apparaten ongeveer direct tegen elkaar aan houdt met niets anders dan lucht er tussen is het redelijk wat sneller dan 4g en dergelijke, en 5g radiosonar, aka 3d scannen met de ingebouwde 5g modem, wat technisch gezien extreem gedetaileerde 3d modellen geeft en ook van je lichaam van binnen zodat je ook problemen kan opmerken, beter scans dan een normale X-ray in bijna alle gevallen(vergeet niet dat x-ray scans primitieve technologie zijn nu), het ene dingetje is echter dat het momenteel verzwogen illegaal is voor normale personen om dit te doen, en eigenlijk iedere moderne 5g modem in telefoons is tegenwoordig een afgesloten black box. wat betekent dat je die eerst moet hacken omdat je m anders niet zelf daarvoor kan gebruiken(anderen kunnen dat wel, zoals de fabrikant, overheid, mogelijk ook mobiele provider, dit is ook een extreem groot privacy lek omdat je geen inzicht krijgt in wat ie doet), hierdoor door die 2 redenen is 5g radio sonar 3d scannen momenteel niet iets wat ik een voordeel zou noemen, en het is zelfs een naadeel nu, waardoor 5g het eigenlijk alleen mischien net waard is als het de prijs niet verhoogt, of als ze de DRM ar af gooien en ze je directe controle er over geven en je ook laten zien wat ie precies doet. de pinephone pro is ook(meer dan 50 keer sneller dan momenteel de snelste samsung telefoon op de markt in productiviteit(komt wel grotendeels ook vooral omdat die telefoon het wel ondersteund en je bij samsung zonder veel hacken niet eens echte productiviteit softwares kan draaien, dus ongeveer oneindig keer sneller, omdat de rotzooi die ze in nederland verkopen het gewoon niet kan)).

het enige probleem nu met de pinephone pro is dat ie een stuk duurder is, en de pinephone en pinephone pro bijde hebben problemen met verzending naar nederland omdat dat kwa invoer en btw en dergelijke een heel geneuk is, en het de prijs ook weer flink opdrijft, en bijde waren eigenlijk al op de prijs waarvoor ze bij mij ongeveer in de buurt van de max prijs zaten, technisch gezien is de pinephone nu meer waard dan die eerst koste maar de hardware van de niet pro versie is nu ouder, en dus meer een hobby apparaat eerst, ook omdat de niet pro versie minder stabiel is, de pro versie werkt meteen als echte telefoon maar dan met alle import en verzend gedoe kan die prijs goed bijna verdubbelen, dit is ook omdat de extra modules apart verzonden en ingevoerd moetten worden wat eigenlijk alleen te doen is voor grotere orders tenzij je heel veel geld en dergelijke extra hebt.

had vroeger een vernee apollo lite(toen was dat een high end telefoon met 10 cores 3gb of 4gb ram, super goede design en build quality, was echter veel te snel, als in dat er eigenlijk geen enkele app of telefoon software was die echt nut had van zulke high end hardware, dat liet me zien dat je volle Linux nodig hebt in plaats van android, met rooten kom je ook al wat verder, maar volle linux is handiger vaak.) die telefoon viel omlaag in de haven en lande op een scherpe rand van zo een speciale haven betonplaat en er reed een grote trailer over, metaal en alles was vervormd zoals je verwacht, werkte echter nog, wat moeilijker te verwachten was, scherm was wel kapot en er viellen telkens kleine stukjes glas uit, had dat geprobeert te fixen met superlijm, blijkbaar kloot dat met de touchscreen.
mijn ouders werden boos en zeiden dat ie kapot was omdat het een onbekend merk was, terwijl die telefoon noujuist heel goed bleef. maar van hun moest ik toen dus een samsung telefoon halen, haalde een samsung telefoon 2e hands/refurbished voor ongeveer de zelfde prijs een aantal jaren later(1 of 2 jaar geleden denk ik of zo iets), die had echt insane low end specs in vergelijking, maar was wel wat kleiner wat wel fijn was en batterij duur was en is nog steeds goed, maar een telefoon met minder dan 2gb interne opslag en maar 2gb ram en 4cores? is echt niet meer te doen tegenwoordig (2gb opslag, als in vrije opslag die over is na alle mallware enzo die de fabrikant er zelf op zet en er in lockt. natuurlijk kan dit met rooten beter worden, maar als ze die credit willen dan moetten ze hem maar rooten bij default of met een schakelaar, want al ze een telefoon van tevoren al vol proppen buiten minder dan 2gb om dan behandel ik ze ook zo, maar vergeet niet dat samsung geen telefoon bedrijf is maar een marketing bedrijf, en dan was dit nog hun beste prijs naar performance.
maar lang genoeg minimalistisch geprobeert en ga nu weer terug naar betere specs, nog geen 10 cores ofzo, maar teminste wel een doebare cpu, gpu, ram en vooral interne opslag. houdt nu mijn oude telefoon ook nog even zodat ik de nieuwe meteen veilig kan rooten zodat die geroot is voor ik hem ga gebruiken, want je weet dat je dat een stuk minder snel doet als je m al gebruikt.
Mooi review. Ik ben het helemaal eens met het feit dat je voor weinig geld een goede smartphone kan kopen. Heb zelf in januari de Motorola G31 met 64 GB en een Oled scherm voor 122 euro bij Bol.com gekocht. Een fantastische telefoon met een geweldig scherm.
Bedankt voor het compliment!
Heb je ook gekeken naar de prestaties van de GPS? Ik heb nu 3 goedkopere Motorola's in huis gehad en weer snel teruggestuurd. Het duurt al heel lang voordat er fatsoenlijk wat satellieten gevonden worden. Binnenshuis kun je het helemaal schudden. Maar als je dan een fix hebt en ermee gaat rijden, hoor je bijv Google Maps om de 10 minuten roepen dat er geen satellieten gevonden kunnen worden. Met een willekeurige andere smartphone heb ik dat op dezelfde route helemaal niet. Voor mij daarom geen budget Motorola.
Bedankt voor je melding:
Misschien is het handig de Type (code) Motorola's te vermelden die GPS problemen geven bij jouw. Anders is het moeilijk te weten met welke Motorola's jij GPS problemen ondervindt.
Daar kunnen dan andere Tweakers hun voordeel mee doen.

Ik heb met de Motorola G32 van deze review tot nu toe geen problemen met de GPS ondervonden. Ik heb hem nu 2x keer gebruikt buitenshuis voor wandelingen. Hierbij heb ik de kaart van te voren geladen (offline gebruik). Je weet anders niet of het GPS is of het ophalen van de kaart (via internet) wat problemen zou kunnen geven. Ook gebruik je zo de Antenne(s) van de telefoon voor hoofdzakelijk 1 doel de GPS, want wij zetten internet via (SIM) mobiel-data internet uit (gebruiken we alleen in nood).
Dus wij zijn denk ik niet echt een de juiste personen voor het uitvoerig testen van de GPS op mobiele telefoon.

Het is wel zo dat voor een hele hoop telefoons geklaagd wordt over het gebruik van GPS in de Auto. GPS op een telefoon blijft een van de vele taken die die telefoon (evt. gelijktijdig) moet uit uitvoeren en dat alleen al kan een probleem geven. GPS in een rijdend auto is nog een stuk moeilijker.
Ik heb geen auto (meer) en had vroeger (tot 1 jr geleden) daarvoor altijd een goedkoop navigatiekastje (meerdere antennes) en maar 1 taak: navigeren. Deze deed het altijd prima in de auto . In mijn betonnen casco woning was het bereik van dat kastje ook zeer slecht, maar bij het raam werd het al iets beter !
GPS is niet voor binnen(shuis) bedoeld maar voor buiten.

Ik heb slecht 1 review gelezen van de Motorola G32 op Belsimpel met een oordeel over de GPS: "De goede GPS is een zeer prettige bonus". Maar goed dat is een hele algemene "kreet".
Mooie uitgebreide duidelijke review. Zou een optie voor mij kunnen zijn. Ben ook van de 'basic' want doe niet meer dan browsen, apps (bank, X, betalen contactloos) en paar basic dingen. Oh ja, bellen ook.
Enige nadeel vind ik dat die telefoons steeds groter worden, alhoewel deze misschien meevalt. Ik heb nu een Pixel 4a maar na 2 jaar is de support/updates gestopt. Waardeloos. Dus zoek iets goedkoops maar liever niet groter. Maar dat niet groter is helaas onmogelijk of je betaald de hoofdprijs.
Bedank voor het compliment.

Wat jij zegt/meldt klopt precies.
Er zijn alleen goede maar hele dure toestellen die nog klein zijn.
Kleine nieuwe toestellen van 80-150 zijn allemaal "chinese" onbekende merken met mooi opgepoetste spec's, maar ook met heel veel reviews over de zeer slechte kwaliteit en werking.
Die "rommel" wordt vooral via AliExpress en Amazon verkocht worden.

Voor mijn slechte ogen is een groter scherm wel fijn.
Mijn vrouw had een 5,2inch "Willyfox 2X" en had hetzelfde probleem als jij.
Zij heeft uiteindelijk de Motorola G42 genomen (broertje van de G32). Deze G42 is nagenoeg hetzelfde als de G32, maar met OLED-scherm (geen top OLED voor die prijs, maar HD en het voldoet) , lagere refresh-rate van 60Hz, maar het meest belangrijke: ietsjes kleiner, ietsjes dunner EN 9 gram lichter.
Het aanbiedingsmodel van de G42 (nu 30-10-2023: 135 euro bij BelSimpel) betreft een donker groene uitvoering. Deze G42 kleur valt bijna niet op met het gebruik van het meegeleverde siliconen hoesje t.o.v. de donkergrijze G32. De G32 laadt wel sneller en heeft een 5.2 bluetooth versie, waar de G42 het met een 5.0 versie doet.

Ik heb van de G42 ook een review op Tweakers gezet:
uitvoering: Motorola Moto G42, 4GB ram, 64GB opslag Groen

We zijn nog steeds blij met zowel de Motorola G32 als de G42.

[Reactie gewijzigd door Antonio di op 22 juli 2024 14:33]

Ik ga eerst proberen weer eens met LineageOS. Zet ik die op die Pixel en kijken of ik dan nog paar jaar vooruit kan. Geeft dat issues (banken/betalen) dan ga ik voor zo'n Motorola denk ik. Dan wel de 32 want die ik dan toch net iets fijner en die paar MM verschil is minimaal.
Net besteld bij de MM. Voor € 119. Ben vandaag met mijn Pixel 4a in de weer geweest Lineage OS 20 erop gezet. Gaat allemaal prima maar contactloos betalen werkt niet. Ik ben ondertussen wel klaar met dat geklooi met die telefoons en dan maar een cheapo telefoon voor een anderhalf jaar besteld. Zien we daarna wel weer verder.
Inmiddels al ervaring met Android 13?
Hierover nog geen navraag gedaan bij bijv Belsimpel.
Ik heb Android 13 er al een tijdje op staan en het werkt prima.
De overgang van 11 naar 12 was qua bediening erg wennen (vooral andere layout).
De overgang van Android 12 naar 13 is niet zo groot.
Je moet even wennen aan het feit dat je expliciet toestemming moet geven voor notificatie's (push) per App.

Als ik het mijn goed herinner, is bij Android 13 bij de "meest gebruikte instellingen" die je boven op het scherm naar beneden trekt, de "data-via-SIM" weer een aparte knop zoals vroeger (een apart symbool op Android 11 met kleine tekst en nu op Android 13 een apart klein symbool met grotere tekst). Op Android 12 was "Data " samengevoegd onder internet (via Wifi of data/SIM) en dat vond ik erg onhandig.

Na de Update naar Android 13 was het scherm veel/meer contrast/feller. Ik heb dit vervolgens lager ingesteld (het schuifje als je "meest gebruikte instellingen", die je boven op het scherm naar beneden trekt).

Android 13 is denk ik welk de laatste Android versie voor de G32 die we van Motorola/Lenovo zullen ontvangen. Vanaf Android 13 zullen er alleen nog "securtity-updates" komen.

[Reactie gewijzigd door Antonio di op 22 juli 2024 14:33]