Motorola Moto G42, 4GB ram, 64GB opslag Groen Review

Antonio di
15 augustus 2023, laatste update op 13 december 2023, 714 views Product gekocht

Motorola Moto G42, 4GB ram, 64GB opslag Groen

Prima telefoon voor prima prijs (139 euro) gekocht in dit deel van het budget segment tot 150 euro. Prijs schommelt rond om dit bedrag voor de "Atlantic Green" (redelijk donker groen) uitvoering.
Is vooral stuk beter dat de 20 euro goedkoper varianten (E-serie) door (iets) betere camera en veel beter OLED i.p.v. een LCD scherm.

Waarom hebben we toch weer een Motorola genomen en geen Xiaomi ?
N.a.v. PB-vragen is ook nog een hoofdstuk toegevoegd met wat toelichting over de keuze van "betere budget" Motorola G-serie telefoons die moeite waard zijn.

Zie iets uitgebreidere eenvoudige/simpele review/beleving van deze G42 aankoop hieronder.

Pluspunten

• Vlotte Snapdragon 680 processor (2,4GHz) voor dagelijk gebruik
  • Goed Oled scherm (oke, maar 60Hz), NFC, stereo Speakertjes, 2 mic's
  • Niet de zwaarste (174gr) en niet de grootste (6,4 inch)
  • Redelijk goede camera bij daglicht
  • Mijn vrouw is er blij mee (beetje groot, dat wel)
  • Schone stock Android12 (12-12-2023: Android 13 beschikbaar), FM radio (bij gebruik van bedrade oortjes)
  • HANDIG: Schudden zaklamp aan, 3 vingers op scherm voor printscreen, met scherm naar beneden leggen is NIET-STOREN, om pols draaien is camera AAN
  • 3- in-3 sleuven: 2 Nano SIM's + 1 microSD

Minpunten

• Android12 (of Moto) instellen van bel/media etc. geluid, is onhandig. Alle audio (ook bijv. die van Whatsapp "gesproken berichten" wordt getoond. Je kunt ze niet "even afspelen" voor keuze/gebruik.
  • Reclame ("tiktok") in "files" App
  • Vind Android12 /Moto niet altijd een verbetering in bediening (bijv.: grote blokken van "pull down" menu/opties)
  • Geen 5G (maakt ons niet uit)
  • Nadeel of Voordeel: Vingerafdrukscanner zit rechts-opzij op aan/uit knop. Dit is vooral handig voor linkshandige mensen die dan soepel/makkelijk met de rechter duim-vingerafdruk het toestel kunnen ontgrendelen.
  • Camera is minder bij donker of lampen-licht
  • Staat die in gewoon "wit-mode" dat zie je op de witte achtergrond heel moeilijk de cijfers van de SIM voor ontgrendeling die je intyped, omdat die maar iets heller wit zijn. In Dark-mode heb je daar geen last van. Of je zet ongrendelen van SIM UIT (bij opstart)

Motorola Moto G42, 4GB ram, 64GB opslag Groen
Review/Beleving, Tech. niveau: Simpel, bijgewerkt: 21-08-2023 (Change log)
Leestijd 15-20 minuten.

Change log

16-08-2023: Toegev. hfdstk: "Joepie; een telefoon voor linkshandigen door sensoren"
....................Foto's tussen de tekst geplaatst.
20-08-2023: Toegev. hfdstk: "Welke Motorola uit de budget (onderkant) van G-reeks met Full HD
....................tot 150 euro (dd. 20-aug-2023").
21-08-2023: Op PB verzoek: Meegeleverde snel start Gids als foto geplaatst

Introductie

Wij hebben al meerdere Moto's "versleten" en die zijn ons altijd goed bevallen.
We hoeven geen 'weer betere' smartphone dus deze voldoet prima.
De belangrijkste voor/nadelen voor ons staan al boven vermeld bij de "plus"- en "min"-punten.
De 4GB werkgeheugen en 64GB opslag is ruim voldoende voor ons (SD-kaart uitbreiding is mogelijk).
Zie naast de foto's tussen de tekst, onderaan de review ALLE foto's van wat je nu koopt.
Voor mooie "reclame" foto's en voor alle spec's verwijs ik naar de site van Motorola.

Foto 06 hieronder: Voorkant Motorola G42 met hoesje.

Foto 08 hieronder: Achterkant Motorola G42 zonder hoesje).

Levering

De Motorola G42 wordt geleverd met:
- Adapter met USB kabel (zie ook foto)
- Naald pin voor het openen van de SIM/SD-kaart sleuf,
- Papieren boekje met juridische ("save your as") en garantie voorwaarden,
- Papieren korte (installatie) handleiding,
- Transparant siliconen hoesje,
- De Android Motorola Moto G42, 4GB ram, 64GB opslag in "Atlantic Green"/Groen.

Foto 01 hieronder: De leveringsomvang zonder de telefoon.

Foto 15 hieronder: De adapter en de USB kabel (detail).

Foto 17 hieronder: De meegeleverde Papieren snel start Gids.

Motorola of Xiaomi

In dit deel van het budget prijssegment van 130-160 euro zijn Motorola en zeker Xiaomi "the Bang for the buck" "betere" merken.
Ik heb recent weer een budget Xiaomi smartphone in mijn handen gehad. De Xiaomi bediening (Skin) is echt 3x niets vergeleken met de fijne bediening van "stock Android" Motorola telefoons.
Bij de Xiaomi stikt het ook nog eens van de Bloatware en bij deze Motorola G42 ben ik hebt tot nu toe pas 1 keer tegengekomen in de door beide merken meegeleverde App's (TikTok reclame in "files" App op Motorola G42).
Er zijn natuurlijk software tools (o.a. op/via Windows) waarmee je ALLES kunt verwijderen, maar dat raad ik ten sterkste af aan de meeste gebruikers. Je moet echt verstand hebben van Android en heel goed weten wat je doet. Er is tegenwoordig wel veel uit de zetten (via allerlei instellingen) qua reclame op de Xiaomi, zie bijvoorbeeld:
Wij blijven toch bij een Motorola met bijna geen bloatware zo uit de doos, al zijn er een paar Xiaomi modellen met (iets) betere spec's voor hetzelfde geld als een Motorola.
Bij ons gaan de Motorola telefoon gauw 5 jaar mee. Met Xiaomi in dit segment heb ik geen "LEVENSDUUR" ervaring.

Foto 13 hieronder: Een aantal Specificatie op het doosje.

Terug naar Inhoudsopgave bovenaan

Waarom iets meer uitgeven aan een budget telefoon

Zoek je een niet te dure telefoon dan is deze Motorola G42 zeker zijn geld waard, ook t.o.v. de 10-30 euro goedkopere Motorola E-serie telefoons, want:
- Betere vlotte Snapdragon processor,
- Betere camera,
- Beter scherm (Oled, Full HD 2400x1080),
- NFC (nodig voor o.a.: betalen met telefoon, scan rijbewijs voor Digid op telefoon),
- HANDIG: Schudden zaklamp aan, 3 vingers op scherm voor "print screen", met scherm naar
...beneden leggen is NIET-STOREN, om pols draaien is camera AAN.
Dus die paar tientjes meer is echt de moeite waard.

Foto 09 hieronder: Achterkant Motorola G42 zonder hoesje.

Terug naar Inhoudsopgave bovenaan

Joepie; een telefoon voor linkshandigen

De vingerafdrukscanner zit rechts opzij op de aan/uit knop.
Zelf ben ik linkshandig. Je pakt dan automatisch het toestel in je rechterhand zodat je het touchscreen kun bedienen met je linkse hand/vingers.
Als je het toestel in je rechter handpalm hebt is het heel makkelijk een "scan beweging" met je rechterduim te maken over de de vingerafdrukscanner aan de rechter zijkant (de aan/uit knop).
Die rechterduim kun je namelijk soepel over de vingerafdrukscanner laten gaan van van "boven naar beneden langs de zijkant "EN" van plafond naar grond op de zijkant (richting bij rechtop zitten)". Probeer het maar eens !
Eindelijk wordt er met de ergonomie eens rekening gehouden met de linkshandig mensen OF
is het het gewoon toeval omdat de aan/uit knop al aan die kant zat en is uitgebreid met de vingerafdrukscanner. Ik denk dit laatste :( :+ .

Foto 16 hieronder: leuke/aardige plaatje van een linkshandige met een rechts numeriek pad
........................................voor "snel" cijfers invoeren.

Terug naar Inhoudsopgave bovenaan

Overzetten oude naar nieuwe telefoon

Het overzetten van de oude Wileyfox telefoon ( Android 8 ) data naar deze nieuwe Moto G42 (Android 12 uit de doos), ging prima draadloos. Bedraad werkte niet: USB-C/USB-C kabel of een van de telefoons is niet geschikt hiervoor. Whatsapp en alle wachtwoorden e.d. met "de hand" moeten overzetten/instellen.

Foto 04 hieronder: Oude telefoon (links) DATA draadloos overzetten naar nieuwe telefoon.

De verkoper

Prima bedrijf "Belsimpel" met goede service. Alleen de reviews op hun site zijn mij altijd "te positief". De reviews worden voor plaatsing gecheckt op het wel/niet voldoen aan de "bedrijfsvoorwaarden voor reviews". Jammer dat de verkoper Belsimpel onnodige reclame afdrukt aan de binnenkant van de doos (je hebt het toestel al gekocht bij hen ! 8)7 ). Volgens de verkoper is het wel "niet-giftige inkt op waterbasis, die vrij is van chemicaliën en zware metalen". Toch is door die "zware" bedrukking het karton veel moeilijker geschikt te maken voor hergebruik. Het plakband is tegenwoordig wel milieuvriendelijk (van draad versterkt papier, geen plastic !).

Foto 02 hieronder: De binnenkant van de verzenddoos van de verkoper.

Terug naar Inhoudsopgave bovenaan

Welke Motorola uit de budget (onderkant) van G-reeks met Full HD tot 150 euro (dd. 20-aug-2023).

Sinds deze review op Tweakers staat wordt mij gevraagd waarom ik deze Motorola G42 heb gekozen en welke budgetmodellen nog meer de moeite waard zijn. Let op: Check altijd de huidige prijzen van de genoemde modellen.
Zoals al eerder vermeldt is voor een paar tientjes meer de Motorola G-serie de moeite waard t.o.v. de E-serie. De onderkant van de G-serie (o.a. de: G13 en G22) is ook minder aan te raden vooral vanwege de lagere resolutie van 1600x720 en meestal een minder sterke processors. In het hoofdstuk "Motorola of Xiaomi" wordt onze voorkeur voor Motorola toegelicht.
De genoemde prijzen zijn van "betrouwbare" webshops. Dus niet van "Amazon Marketplace" of "Bol Plaza", waar vaak de spec's niet kloppen of het toch een "tweede kansje /retourtje" betreft. Ook modellen met maar 3GB of minder werkgeheugen (RAM) of 32GB of minder opslag (ROM) doen niet mee. Dit is echt te weinig voor een Android 10/11/12/13 telefoon. Niet kopen dus is mijn advies.
De wat betere "budget" uit de G-serie zijn nu voornamelijk goedkoper omdat ze voor SIM gebruik (bellen en internet via SIM) alleen tot 4G verbinding aanbieden, dus geen 5G. 4G is prima (zeker snel genoeg) voor een filmpje bekijken, redelijk snel downloaden of bellen onderweg. Met 5G ben je klaar voor de toekomst is de leuze maar 4G blijft ook nog heel lang, nog wel een paar smartphone generaties. Ook hebben deze Moto's 64GB opslag (wel uitbreidbaar voor foto en andere documenten met een SD-kaartje) en veel van de nieuwere telefoons bieden 128GB of meer opslag.

De goedkoopste full HD van Motorola is nu de G51 4GB/64GB 5G met en LCD scherm en een Snapdragon 480 pro/plus (119 euro, dd 1-9-2023).
Het is een flinke jonge met 6,8inch scherm (met een re-fresh rate van liefst 120Hz) en een gewicht van 208gr. Deze komt met wat langzame lader, hoesje en met 5G. Voor deze prijs met een Snapdragon 480 pro/plus processor met een snelheid van 2,00Ghz en een boost naar 2,2Ghz.

De een na goedkoopste full HD van Motorola is de G31 4GB/64GB 4G met en OLED scherm en een MediaTek Helio G85 processor (122 euro). Er zijn vele positieve reviews over dit model, vooral vanwege dit scherm. Deze G31 valt echter nu even af omdat er veel gebruikers klagen over het leeglopen van de batterij bij geen gebruik NADAT je van Android 11 naar Android 12 upgrade (battery drain). Terug van Android 12 naar Android 11 kan niet. Het Lenovo/Motorola forum staat hier vol mee en ook op de Tweakers reviews wordt dit probleem gemeld. Lenovo/Motorola weet van dit probleem sinds 1-mrt-2023, maar het is nu (20-8-2023) nog niet opgelost. Ook is deze Mediatek Helio processor iets minder als de Snapdragons 680 in de G-series. Wel is iedereen in alle reviews positief over de werking (vlotheid) van de telefoon (dus de processor) dus dat is positief.
Als ik het goed begrijp heeft Lenovo/Motorola de update naar Android 12 nu stopgezet. Dus als je de G31 hebt of koopt zet de systeem-update even uit totdat Lenovo/Motorola met een oplossing komt.

De eerst volgende uit de moto G-serie is nu de G32 4GB/64GB 4G (129 euro). Deze heeft geen OLED maar een LCD met met een wat hogere "refresh rate" van het scherm (90hz). Op zich ook een mooi telefoon met een vlotte snapdragon 680 voor dagelijks gebruik. De G32 wordt compleet geleverd (telefoon met case, usb-kabel, lader en pinnetje) met Android 12.
Zie ook mijn review van de G32 op Tweakers (dd. 21-08-2023):
Motorola Moto G32, 4GB ram, 64GB opslag Grijs review door Antonio di

Voor 139 euro koop je een Motorola Moto G62, 4GB/64GB met een LCD scherm met, een hoge refresh-rate van 120hz, Android 12
Het is onduidelijk met welke processor deze telefoon geleverd wordt. Is het de Snapdragon 480 (2GHz) of de 480+ (2,2Ghz). Ook wordt in een aantal reviews gesproken over dat het vaak een TIM versie betreft. Ook 2 Webshops kunnen mij niet uitleggen welke processor geleverd wordt en wat TIM inhoud. Dus hou ik het maar op een iets oudere G32 voor 10 euro minder.
opm.): Zie reacties onderaan voor uitleg van TIM door medeTweaker "ucsdcom".

Voor 147 Euro koop je nu een Motorola Moto G42. Dat is een 4GB/64GB telefoon met een OLED scherm en een Snapdragon 680 processor. Het OLED scherm is het grote pluspunt van dit model. Wij hebben hem nu 1 week en we zijn er blij mee. Voor ons was de keuze simpel omdat de prijs van de G42 een week geleden 139 euro was. Zie deze review voor meer details van de G42.

Wil je meer Werkgeheugen of meer Opslag dan kom je boven de 150 euro.

Foto 14 hieronder: De voorkant van het doosje van de Motorola G42.

Slot

We zijn blij en tevreden met de werking van de G42. De Camera maakt redelijk goede foto's bij dag licht . In meer donkere situaties en bij lampen-licht is de camera minder. Het Oled scherm (60Hz) is echt beter dat alle LCD schermen die wij hebben gehad in het segment tot 200 euro (ook die met 90Hz of hogere verversing frequentie).
Tot nu toe doet alles het goed: bluetooth, NFC, Wifi 2,4/5GHz, SIM bellen en SMSen. De erbij geïnstalleerde App's werken allemaal vlot: WhatsApp, Home Assistant, Facebook-light, RABO, POIVY, NS, Lidl,, AH, PostNL, DHL, DiGiD. Ook de "meegeleverde" App's werken allen goed.
Het is alleen jammer dat Motorola geen "kleinere" goede budget telefoons (meer) maakt.
Dat laatste is zo'n beetje het enige minpunt volgens mijn vrouw :( :) .

Terug naar Inhoudsopgave bovenaan

Heb jij ook een Motorola Moto G42, 4GB ram, 64GB opslag Groen?

Mooie review! Bedankt!
Bedankt voor het compliment, ook voor bij jouw reactie van de Motorola G32.
Hoi, welke van de twee raden jullie nu aan?
Ik hou van een snel scherm, maar ook van mooie fotos. En spellen spelen.
Gr eveline
Zowel de Motorola G32 als de G42 hebben dezelfde "motor onder de kap", de processor Qualcomm Snapdragon 680. Dus beide modellen werken ongeveer even snel/langzaam :) :( .

De G32 heeft een LCD-scherm met een verversing snelheid van 90hz.
De G42 heeft een Oled scherm met verversing snelheid van 60hz.
Dus de G32 heeft een wat sneller scherm als de G42.
Oled scherm (de G42) geven wel een iets "'scherper beeld" als de LCD (G32).
Dus wat is wijs?

De G42 en G32 bieden dezelfde foto kwaliteit.

Simpele spelletje kunt je goed spelen op de G32 en G42. Het is echter absoluut geen telefoon voor Gamen. Voor middel tot zware spelletjes/games zijn de G32 en G42 niet geschikt, je komt dat in de duurdere telefoons.

[Reactie gewijzigd door Antonio di op 23 juli 2024 08:59]

Leuke reviews van de onderkant van de markt wat nog net aan goed is. Daar zit nog heel veel verschil met 2 of 3 tientjes meer/minder uitgeven.

Je vroeg wat een TIM versie is: TIM staat voor Telecom Italia Mobile, dus een toestel wat specifiek voor deze Italiaanse mobiele provider geproduceerd wordt. Wat dat betekent verschilt per provider en toesteljaargang. Belsimpel verkoopt vaak "europese" modellen van toestellen uit bijvoorbeeld Polen of andere landen. Waar hij maar het goedkoopst is.

Vroeger waren provider toestellen "branded" wat betekende dat je bij het opstarten logo's van die provider zag. Ook stonden deze logo's vaak op de behuizing. In de software stonden vervolgens de diensten van deze provider en alles was al ingesteld voor deze provider. Dat betekende soms ook dat je maar 3 talen hand (bijvoorbeeld Italiaans, Engels en Frans) of dat er zelfs een "simlock" op zat die gekoppeld was aan simkaarten van een provider. Die kan je er af halen, maar soms kwamen deze terug na een software update.

Tegenwoordig geldt voor Android toestellen dat buitenlandse provider modellen soms geen bellen over 4G toestaan, omdat er bijvoorbeeld Italiaanse settings in zitten waar je als Nederlander niet bij kan. Helaas hebben alleen Iphones wereldwijd generiek werkende settings die dus ook op buitanlandse modellen werken.

Zou je eens willen kijken of 4g blijft staan als je uitgaand belt? Of dat je zelfs "VoLTE" als logo ziet staan of dat dit in de spraaksettings aan te zetten is?

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 23 juli 2024 08:59]

Bedankt voor de uitleg van TIM. Dit toestel vertoonde niet de "branded" eigenschappen die er "vroeger" op zouden hebben kunnen zitten.

Er zit standaard een prepaid "Kruidvat KPN SIM" in de Motorola G42 en omdat ik niet kon zien of die met VoLTE werkt, heb ik er ook nog mijn "Simpel T-mobile SIM" in gestopt. "Simpel T-mobile" heeft sinds een paar weken ook VoLTE, maar ook daar zie ik geen VoLTE. Zie wat die weergeeft per SIM hieronder.

Instellingen Motorola G42:
Onder "Mobiel netwerk" staat het schuifje "Bellen via 4G" op: AAN (dan zou VoLTE werken op Android ?!).
Onder "Mobiel netwerk" staat "Voorkeursnetwerktype: ingesteld op: 4G (aanbevolen)
Normaal staat bij ons de "Mobiele data" UIT als we thuis zijn maar dat zie je geen status van het mobiele netwerk. Dus voor de onderstaande test hebben we "Mobiele data" even AAN gezet.

Met een "Simpel T-mobile SIM" in de Motorola G42:
Staat die standaard op 4G boven in ieder scherm
Als je belt met de G42 naar andere mobieltjes komt bovenin te staan: H of in H+

Met een prepaid "Kruidvat KPN SIM" in de Motorola G42:
Staat die standaard op 4G boven in ieder scherm.
Als je belt met de G42 naar een ander mobieltje verandert dit altijd naar: 4G+
Als de G42 gebeld wordt dan verandert (of blijf) dit in: 4G of 4G+