€ 172,32 bij Proshop.nl

ASUS ROG Strix GS-AX5400 Review

jevin20
3 augustus 2023, laatste update op 3 augustus 2023, 396 views Product gekocht

ASUS ROG Strix GS-AX5400

Uitstekende router, super eenvoudig te installeren, uitgebreide mogelijkheden. De router behaalt fantastische snelheden op 5 GHz, zelfs met twee (holle) muurtjes ertussen.

Pluspunten

• Hoge kwaliteit
  • Snelheden
  • AiMesh integratie
  • Bereik

Minpunten

• AiMesh wat onduidelijk
  • SmartConnect 2,4 - 5 GHz werkt niet lekker

Ik was op zoek naar mesh vervanging van mijn twee TP-Link AX50's (V1), gezien ik het niet 'seamless' overgaan van de ene naar de andere router (met verlies van verbinding) beu was.
Ik heb gekeken naar de TP Link AX55 en de Asus RT-AX53U, en kwam er toen achter dat TP Link's OneMesh niet met 2 routers ging, dus bleef alleen de Asus over.

Omdat ik ging verhuizen en ze nog niet per direct nodig had heb ik even gewacht met bestellen.
Toen tijdens Prime Day deze GS-AX5400 ineens van 250 euro voor 99 euro per stuk te koop waren heb ik er gelijk twee besteld.

De resultaten zijn zeer positief. Een van de twee routers heb ik als hoofd-router geïnstalleerd, net als de vorige AX50 ingesteld zodat deze de modem van de provider vervangt. Dit was super eenvoudig, enkel een kwestie van even de internet VLAN goed zetten en het werkte onmiddellijk. Vervolgens mijn netwerk voorkeuren ingesteld en alles draaide onmiddellijk. De snelheden zijn fantastisch. Waar ik eerst op een afstand van 7 meter (twee holle wand muurtjes er tussen) 300-400 Mbit/s haalde, haal ik nu 700+ Mbit/s. Dit lijkt dan ook meteen het maximaal haalbare te zijn, gezien dit niet hoger wordt als ik naast de router ga staan. Resultaten behaalt op een Macbook Pro (13" M1 2020) en iPhone 14 Pro. Het bereik is goed, ik kan de bovenverdieping in principe net dekken met de hoofd-router op 5 GHz, al houdt het niet over. Bij de TP Link ging dit over het algemeen niet. Ik los dit echter op met een tweede router voor overal optimale dekking.

De tweede AX5400 heb ik boven neergezet (bekabeld uiteraard, maar draadloos zou mogelijk zijn heb ik begrepen), en de integratie hiervan ging vlekkeloos. In de hoofd-router geef je aan dat je een node wil instellen en hij vindt de tweede router automatisch. Het enige kleine minpuntje dat ik kan bedenken is dat het instellen me niet helemaal duidelijk was. Dit verliep automatisch maar geeft wat weinig feedback over hoe en wat er ingesteld wordt en gaf een beetje een black-box gevoel. Je kunt ook alleen als je naar AiMesh gaat zien dat er een node is en welke clients ermee verbonden zijn.

Zoals met elke andere router setup heb ik mijn 2,4 GHz en 5 GHz netwerken gescheiden (in aparte SSID's). Mijn apparaten zijn kennelijk niet slim genoeg om 5 GHz te kiezen, zelfs na het testen van 1 enkele SSID voor beide frequenties kwam ik wederom uit op een 2,4 GHz frequentie voor zowel de Macbook als de iPhone. Dit kan ook aan de apparaten liggen, maar bij mij werkt het gewoon niet. Dit is niet veranderd ten opzichte van de oude TP Link configuratie.

Ten slotte werken de meeste van mijn apparaten op kabel, en heb ik in mijn nieuwe woning overal CAT7 naar toe gelegd. WiFi is echter van belang voor mijn telefoon, tablet, laptop en smart home apparatuur. Ten slotte ben ik toch wel een Tweaker, dus moet ik wel gewoon top snelheden kunnen halen ook al heb ik het eigenlijk niet nodig.

Conclusie:
Super router voor deze prijs, er is geen betere te koop in deze categorie voor zolang hij voor deze prijs te koop is. De reviews op internet zijn ook uitstekend, zelfs voor de 250+ euro/dollar testen.

Heb jij ook een ASUS ROG Strix GS-AX5400?