€ 345,90 bij Amazon.nl

ASUS ZenWiFi AX (XT8) Wit, 2-pack Review

PhoDB
19 juli 2023, laatste update op 19 juli 2023, 288 views Rapporteer Product gekocht

ASUS ZenWiFi AX (XT8) Wit, 2-pack

Toekomst bestendige Mesh set maar heb daarbij geen goede ervaringen in mijn setup.

Pluspunten

• Veel instel mogelijkheden
  • Naast webinterface ook mobiele app
  • Dedicated backhaul

Minpunten

• Bij PS5 games last van latency
  • Met Microsoft Teams regelmatig verbinding verbroken

3 van 5 sterren (Voldoende)
Gekocht om mijn TP-Link Deco M4 te vervangen. In volle spanning gewacht op de postbode voor mijn pakket. Eenmaal gearriveerd direct uitgepakt en aangesloten op dezelfde plekken waar mijn oude M4 stonden.

Met de quickstart guide kan je snel beginnen. Wifi naam invullen, wachtwoord en gaan. 2e node verbond ook zonder problemen. Alles mooi met de dedicated wireless backhaul. Even een speedtest, super snel icm met de Ziggo 1gbit verbinding. Ik kreeg ~900/~75mbit terug. Met de M4 kwam ik niet hoger dan 300/75mbit.

So far so good.

Totdat ik een potje Call of Duty wilde gaan spelen op de PS5. Ik heb daar de netwerk statistics altijd aanstaan en kreeg om de 10/15 minuten last van 200ms hoge ping + packet loss wat resulteert in flinke lag. Erg vreemd, een reboot helpt, ax functie uitschakelen hielp tijdelijk. Maar om dat elke keer te rebooten voordat ik ga spelen is natuurlijk niet de bedoeling. Een andere game is Diablo 4, ook hier kwamen deze lags voorbij, al had ik soms het vermoeden dat het aan de game zelf lag gezien de servers nog 'nieuw' zijn. Bij het wisselen naar de M4 had ik er geen last van.

Goed, nieuwe dag. Thuis werken icm met veel Teams gesprekken resulteerde in vele disconnects, voornamelijk wanneer ik het scherm deel. Dit hoor niet lijkt me?

Na wat Google werk kwam ik uit op custom firmware waaronder AsusWRT Merlin, maar bij het installeren blijft hij hangen bij "Please wait, applying settings". Kan vervolgens ook niet meer inloggen op de WebGUI. Dat is vreemd, dan maar een factory reset. De gemaakte instellingen kon ik gelukkig opslaan en later weer toepassen. Weer poging gedaan om de custom firmware te installeren na een verse factory reset en helaas. Nog steeds blijft hij hangen op "Please wait, applying settings". Ik dacht dat het aan de browser lag, maar na verschillende browser en apparaten te hebben geprobeerd van Macbook, SteamDeck en Android telefoon heb ik het opgegeven.

Voor mij gaat hij dus terug naar de winkel, jammer. Heeft potentie, scoort overal erg hoog met reviews maar niet bij mij.

Al om al een goede mesh router (als ie werkt) zeer snel, stabiele wifi. Maar de latency/ping issues zijn niet voor mij. Ik denk als je geen games speelt die continue een steady doorvoer snelheid nodig hebben, dat er niks aan de hand zou zijn.

Heb jij ook een ASUS ZenWiFi AX (XT8) Wit, 2-pack?