QNAP QSW-2104-2S review- Inleiding
QNAP is met de QSW-2104-2S (en de QSW-2104-2T) zijn aanbod in switches aan het uitbreiden. Zowel de '2S' als de '2T' beschikken over zes ethernetpoorten waarvan er vier 2.5 GbE aankunnen en de andere twee 10 GbE. Beide switches zijn unmanaged en het zou zo simpel moeten zijn als plug and play, maar is dit wel zo? Je leest het in de review hieronder!
- Bouw, inhoud
:strip_exif()/m/383141/1QsYYPdaJC9tlFVogS4xRkTd3U8V1umcBjAkbAUwgGBRrrzbts.jpeg?f=620xauto)
De QNAP QSW-2104-2S wordt zoals we van QNAP gewend zijn geleverd in een simpele, maar degelijke, kartonnen doos. Er wordt weinig gebruik gemaakt van plastic en het karton dat in de doos zit is goed gevormd waardoor de kans klein is dat de switch met vervoeren stuk gaat of beschadigt.
De
bouw van de switch kan ik zeer degelijk noemen. Hij voelt gemiddeld zwaar aan (713 gram) en de behuizing is van metaal. De inhoud van de doos is als volgt:
- 1x QSW-2104-2S switch
- 1x stroomadapter
- 1x Quick installation guide
- 1x zakje met schroefjes
- 1x rubberen voetjes
De switch kan zowel neergezet worden als opgehangen. Bij het neerzetten zou ik aanraden om de rubberen voetjes op de aangewezen plaatsen te plakken zodat deze unit makkelijker zijn warmte kwijt kan. Want warm worden dat doet hij wel.
Bij het ophangen komt er automatisch ruimte tussen de muur en de unit waar het gebruik van de voetjes niet nodig is.
QNAP biedt de standaard 2 jaar garantie op de QSW-2104-2S.
- Specificaties
De
specificaties van de switch zijn als volgt. De switch heeft in totaal zes ethernetpoorten waarvan er vier van 2.5 GbE zijn met 'socket' RJ45 en twee 10 GbE met 'socket' SFP+. Het maximale energieverbruik is volgens QNAP 12 W. Dit klopt redelijk. Meer hierover in het hoofdstuk '
Testmethode, prestaties en stroomverbruik'. De totale capaciteit van de switch is 60 Gbps en deze switch heeft geen ventilatoren! Dit vind ik aan de ene kant een groot voordeel vanwege het geluid dat (kleine) ventilatoren kunnen maken, aan de andere kant wordt deze switch wel redelijk warm.
Ook heeft de switch zowel groene als oranje LEDjes. Deze LEDjes kunnen informatie geven over welke snelheid de poort bereikt, of het de poort wel of niet wordt gebruikt en of er een 'loop' wordt gedetecteerd. Voor meer informatie, zie de afbeelding hieronder:
De switch ondersteunt
geen PoE.
- Basis modus en 'installatie'
:strip_exif()/m/383141/1QsYYPGpKttwiCrqygfcMyIT1UDjlxrltL23hXYCMKERUDwFhx.jpeg?f=620xauto)
Zoals de afbeelding hierboven doet vermoeden, is het zo simpel als de switch van stroom voorzien en vervolgens deze van internet voorzien. De eigen netwerk adapter dan weer in de switch en klaar. In de praktijk is dit ook zo. Doordat de switch 'unmanaged' is, is er eigenlijk niet veel meer te vertellen. Boven de poorten van de switch staat duidelijk vermeld welke snelheden deze ondersteunen. In het geval de de QSW-2104-2S is dit nog gemakkelijker dan bij de 2T, omdat deze vier RJ45 poorten van 2.5 GbE heeft. De overige twee poorten zijn SFP+ en ondersteunen snelheden tot 10 GbE. Uiteraard moet dan ook de eigen netwerkadapter SFP+ ondersteunen.
- Testmethode, prestaties en stroomverbruik
In mijn computer heb ik de Intel X550-T2 (10 GbE) netwerk adapter zitten. Deze is bedraad via een CAT6A kabel aangesloten op de switch. Ik heb dus enkel de 2.5 GbE snelheden kunnen testen. Apparatuur om ook de SFP+ poort snelheden te testen heb ik niet.
De switch zit dan weer bedraad in mijn QNAP TS-H973AX NAS in de 10 GbE poort. De enige 'bottleneck' is dus de switch zelf, aangezien deze communiceert via de 2.5 GbE poort. In de NAS zitten twee U.2 SSD's welke beiden snelheden tot zo'n 3.5 GB/s aan kunnen. Op mijn pc schrijf ik dan naar (of terug van) mijn M.2 SSD welke ook snelheden tot zo'n 3.3 GB/s aan kan. Ook hier is de bottleneck dus de switch zelf. Ik schrijf vanaf de U.2 schijf naar de M.2 schijf in mijn computer en andersom. Ik gebruik dan een groot bestand van meerdere gigabytes.
De snelheden waren als volgt:
De prestaties van de 2.5 GbE poorten zijn dus meer dan prima en deze benutten de volledige 2.5 GbE snelheid. Nogmaals, de snelheden van de 10 GbE SFP+ poorten heb ik niet kunnen testen. Al ga ik ervan uit dat deze ook prima worden behaald.
Het
stroomverbruik van de QSW-2104-2S kan ik prima noemen. Het maximale stroomverbruik volgens QNAP zelf is 12 Watt. Ikzelf zag (toen ik de switch van stroom voorzag) een piek naar 25 Watt, maar deze is daarna niet meer omhoog geschoten. Zowel bij data-overdracht als 'idle' bleef het stroomverbruik schommelen op 5.7 Watt. Al met al zou ik dit respectabel kunnen noemen. Bij Vattenfall zijn de stroomkosten op dit moment €0.40 per kWh. Dit zou betekenen dat als de switch het gehele jaar elk uur van de dag aan staat, deze voor zo'n €19.70 aan stroom verbruikt. Of zo'n €1.64 per maand.
- Conclusie
QNAP heeft met de QSW-2104-2S wederom een prima, simpele switch op de markt gebracht. Het fijne aan deze switch, is dat deze unmanaged is, maar toch (door middel van de LEDjes) genoeg informatie kan geven over de snelheden die worden bereikt. Daarnaast is het fijn dat de switch 'loop detectie' heeft. Ook zijn de snelheden die de switch ondersteunt van deze tijd met vier keer 2.5 GbE en twee keer 10 GbE. Met een stroomverbruik van zo'n 5.7 Watt bij idle en gebruik is het stroomverbruik (met de op dit moment nog redelijk hoge energieprijzen) ook nog redelijk bij te houden. De switch voelt lekker zwaar en degelijk en deze kan zowel neergezet worden als opgehangen.
De leek zal niet zo snel gebruik maken van SFP+ poorten en om die reden zou ik dan ook niet de QSW-2104-2S, maar de QSW-2104-2T aanraden. De 2T heeft namelijk zes 'gewone' RJ45 poorten waarvan de eerste twee poorten ook snelheden tot 10 GbE ondersteunen. Helaas is de 2T wel zo'n €20 duurder dan de 2S.
Op het moment van schrijven is de QNAP QSW-2104-2S bij de goedkoopste (web)winkel €162.25 (inclusief de verzendkosten). Dit is een hele scherpe prijs voor een unmanaged switch met vier 2.5 GbE poorten en twee 10 GbE poorten.
Helaas ondersteunt de switch geen PoE. Dit zou uiteraard gepaard gaan met een hoger stroomverbruik.