Keychron K1, RGB, Gateron Brown, Qwerty US Review

22 juni 2023, laatste update op 28 september 2023, 297 views Rapporteer
Product gekocht 0

Heerlijke stabiel mechanisch toetsenbord met veel mogelijkheden. ANSI lay-out voelt vertrouwd en door 80% layout een stuk compacter (muis dichterbij). Helaas is de Bluetooth functie zo instabiel dat het toetsenbord enkel via de kabel te gebruiken is.

Pluspunten

• Stabiel
  • Compact
  • Layout

Minpunten

• Prijs
  • Bluetooth werkt dramatisch

3 van 5 sterren (Voldoende)
Na eerst een Logitech MX Keys (full-size) toetsenbord heb gehad wou ik graag naar een iets compactere lay-out. Daarom kwam ik uit op de Logitech MX Mini Mechanical. Deze heeft wel dedicated home/end page up/down toetsen, maar is toch een heel stuk compacter. Die compacte lay-out vind ik prettig, omdat de muis dan dichtbij blijft liggen.

Na ongeveer 2 maanden kon ik toch niet wennen aan de lay-out van de Logitech MX Keys Mini Mechanical. Het was niet zozeer de ISO layout (alhoewel ik dat niet prettig vond), maar meer de positionering van de home/end page up/down toetsen. Zelfs na enkele weken kon ik ze niet blind vinden en maakte daardoor nogal wat fouten.

De low-profile mechanische bruine Gateron switches bevielen mij prima, dus ik ben op zoek gegaan naar een toetsenbord die deze low-profile switches had, geen numeriek deel, maar wel een volwaardig ins/del home/end page up/down cluster. Zodoende kwam ik uit bij dit toetsenbord.

De toetsaanslag is nog een stuk stabieler dan bij de Logitech, dus dat bevalt uitermate goed. Ook kan ik de ins/del home/end page up/down weer blind vinden. Een ander voordeel is dat er ruimte tussen de F1-F4 F5-F8 F9-F12 zit. Daardoor zijn die ook makkelijker blind te vinden.

Koppelen via Bluetooth was geen enkel probleem en ook bekabeld werkt het toetsenbord prima. De software om je keyboard mee in te stellen werkt vanuit de browser. Maar meer dan het uitzetten van de RGB effecten heb ik er niet mee gedaan.

UPDATE
Ne een aantal dagen begonnen de problemen met de Bluetooth-verbinding. Het begint met een enorme lag tijdens het typen en die blijft oplopen. Op een gegeven moment komen toetsen niet meer door of ze gaan repeteren. Op internet lees je er meer over en het zou aan de Bluetooth chip liggen en/of slecht ontvangst. Mijn laptop (Dell Precision 7560) staat 40cm verderop en zowel thuis als op kantoor ervaar ik dezelfde problemen (ik verwacht dus geen storing van buitenaf). Al het Logitech spul heeft probleemloos via Bluetooth gewerkt.

Er lijkt geen oplossing te komen vanuit Keychron, dus als je persé een draadloos toetsenbord wil, dan zou ik deze overslaan. Verder is het een bijzonder fijn toetsenbord. Helaas bij mij dus altijd aan een kabeltje.

Heb jij ook een Keychron K1, RGB, Gateron Brown, Qwerty US?