€ 399,- bij bol Plaza
  2. Gebruikersreviews

tedee Smart Lock - Zwart Review

19 juni 2023, laatste update op 18 juli 2023, 9.321 views Rapporteer

Een goed doordacht slim deurslot, compact met een zeer lange accu duur en stille motor.

Pluspunten

• Hoge kwaliteit
  • Stille motor
  • Goed doordacht
  • Lange accuduur
  • Snelle reactie tijd
  • API
  • NFC

Minpunten

• Prijs
  • Prijs van accesoires

Na vele reviews te hebben gelezen van verschillende slimme sloten heb ik uiteindelijk gekozen voor de Tedee. Bij het maken van een vergelijking tussen verschillende slimme sloten blijkt vooral dat wat betreft functionaliteit deze erg op elkaat lijken. Tedee springt hier vooral uit op basis van zijn compachte voormgeving, stille werking en lange accuduur.

Montage:
De montage verliep erg soepeltjes, binnen 10 minuten was het slimme slot inclusief adapter gemonteerd. Door gebruik te maken van de Tedee adapter past deze gewoon op de bestaande cilinder. Alle cilinders hier zijn gelijksluitend en dat was ook een van de vereiste voor mij dat dit zo zou blijven. Om de Tedee midels een adapter op de bestaande cilinder te kunnen monteren moet je cilinder over een paniek functie beschikken en minimaal 3 mm uitsteken. Een paniekfunctie maakt het mogelijk om het cilinderslot tegelijkertijd aan de binnen en buitenzijde te bedienen. Mijn deurbeslag aan de binnenkant van de deur is zilver dus ik heb voor de zilveren variant gekozen,
er is eventueel ook een zwarte versie beschikbaar met bijbehorende zwarte adapter. Bij het gebruik van een adapter zaag je met een ijzerzaag het bovenste gedeelte van je sleutel af. Deze steek je dan aan de binnenkant in het slot. Met het gedeelte van de sleutel dat ng uitsteekt is de Tedee in staat je cilinderslot open of dicht te draaien. Je kan er hiernaast ook voor kiezen een cilinder van Tedee zelf mee te bestellen waardoor je geen gebruikt hoeft te maken van de adapter.
Wat na montage vooral opvalt is de hoge kwaliteit en de nette afwerking. De knop en adapter zijn bijna helemaal van aluminium wat erg stevig en premium aanvoelt. De knop zelf heeft een diameter van 45 mm en steekt met adapter 64 mm uit. Ondanks dat de adapter maar 3 mm heeft van de cilinder om op vast te klemmen zit hijmuurvast, voor de aankoop was ik hier wat huiverig voor omdat mijn cilinder precies 3 mm uitsteekt.

Pairen & calibreren:
Wanneer de Tedee gemonteerd is moet hij eerst nog worden gepaird en gekalibreerd voordat hij in gebruik genomen kan worden. Hiervoor moet eerst de Tedee app geinstalleerd worden,
een account worden aangemaakt en als laatst het kalibratie process worden doorlopen. Ook dit verloopt allemaal vrij moeiteloos en is binnen 10 minuten afgerond. Daarna kan je via de app
mensen uitnodigen die je toegang tot je huis wilt geven via email. Deze moeten dan ook de app installeren en een account aanmaken met het email adres waar de uitnodiging naar verstuurd is.
Als beheerder kunnen je deze gebruiker verschillende manieren van toegang geven, bijvoorbeeld voor een bepaalde periode of de toegang helemaal ontzeggen. Via de log kan je dan zien
wie en wanneer er iemand het slot geopend of gesloten heeft. Hou er wel rekening mee dat dit alles alleen mogelijk is wanneer men binnen het bereik is van het slot. Dit is op te lossen door je setup uit te breiden met een Tedee bridge.

Dagelijks gebruik:
De Tedee word hier bediend vanaf 2 Iphones, die van mij en die van mijn vrouw zonder bridge (tot nog toe). Het slot is dus niet verbonden met het Internet en
werkt dus volledig via bleutooth. Wat hier opvalt is dat het tot stand brengen van een verbinding na met openen van de Tedee app erg snel gaat, 2 seconden. Ook
het bereik is erg goed, zo kan ik vanaf de 1e verdieping het slot nog prima bedienen. De bediening van het slot via de app is bijna direct, minder dan een seconde.
Via het start scherm van de App kan je het slot volledig op slot laten draaien, uit het slot laten draaien en uit het dagschot trekken. Bij het laatste gaat de deur ook
daadwerkelijk open, na een in te stellen tijd laat hij het dagschot ook weer los. Dit is hier ook gelijk een van de meest gebruikte functies. Voor de Kinderen of pakketbezorgers
kan je zo makkelijk even de deur open doen vanuit de keuken of huiskamer zonder helemaal naar de deur te hoeven lopen. Naast de app kun je ook gebruik maken van widgets, deze kun je
vanaf je lock screen bedienen. Hiervoor hoef je niet eerst je telefoon te unlocken en de app op te starten als je de deur wilt openen. De bedieningsknoppen binnen de widget zijn alleen
zichtbaar wanneer je door face ID herkent word. Andere kunnen met jou telefoon de deur dus niet openen, binnen android zal dit op een soort gelijke manier zijn opgelost. Wat hier wel opvalt is dat
het net even wat langer duurt voordat de Tedee reageert dan vanuit de app. Dit kan soms tot wel 8 seconden duren voordat de deur daadwerkelijk open gaat. Geen heel groot probleem, je kan
de deur vanaf een aantal meter alvast openen en voordat je dan voor de deur staat gaat hij open. Als ik vanaf buiten kom open ik de deur vaak vanaf het lock screen via de widget maar om
iemand binnen te laten vaak de app. Zonder gebruik te maken van de telefoon kan je de Tedee ook bedienen via de knop zelf. Door op het witte gedeelte te drukken kan je het slot op slot doen of juist uit het slot halen en open laten trekken. Deze functie gebruik ik zelf vaak voor als ik naar bed ga om het slot op slot te doen. Wanneer je iets lander op de knop drukt dan wacht hij 5 seconden met in het slot draaien, dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je weg gaat. Dit gedrag en tijdens zijn allemaal in te stellen in de app.

De Tedee heeft ons tot nog toe (2 weken in gebruik) nog nooit voor een gesloten deur laten staan. Wat wel eens voor kwam bij het enkel openen van de deur de Tedee aangaf dat hij geblokeerd
was. Vaak ging dit dan wel goed bij de tweede poging of door even licht de deur aan te trekken. Dit heb ik opgelost door alles even opnieuw te smeren, en de deur iets beter af te stellen. Na het opnieuw doorlopen van het kallibratie proces is dit probleem niet meer voorgeomen.
Batterij duur die opgegeven word van een half jaar lijkt tot nog toe wel te kloppen, uit de doos stond hij op 62% en momenteel op 59%. Uiteraard is hij wat meer gebruikt dan normaal voor
test doeleinde en kinderen die er mee aan de haal gingen. Het opladen doe je via een meegeleverde USB kabel met een micro USB magnetische adapter. Zo kan je tijdens het opladen het slot gewoon blijven gebruiken. Wanneer het slot open draait tijdens het laden valt de kabel door de magnetische adapter er gewoon af.

Toekomst:
Binnenkort wil ik aan de slag gaan met de API van Tedee om het slot te integreren in mijn smarthome, mogelijk doe ik hiervan later nog een update. Hiervoor zullen we eerst de bridge moeten aanschaffen. Daarnaast is er ook een key pad met NFC lezer van Tedee te koop, op het moment van schrijven is helaas de NFC lezer nog niet te gebruiken en is het wachten op een firmware update. Wanneer deze firmware uitkomt en samenwerkt met Apple home key, overweeg ik deze ook nog aan te schaffen.

Conclusie:
Het is heerlijk om zo de deur uit te kunnen lopen zonder je sleutels mee te hoeven nemen en voelt bijna magisch om vanuit de keuken of wanneer je aan komt lopen de deur te kunnen openen met je mobiel. Ook mijn vrouw die het in het begin allemaal onzin vond gebruikt hem nu dagelijks en is er erg blij mee. Op een paar kleine haperingen na werkt het slot nu foutloos. Wat mij betreft het beste slimme slot die er op het moment te verkrijgen is.

Heb jij ook een tedee Smart Lock - Zwart?

Wat gebeurt er als de batterij toch leeg is? of de verbinding eruit valt om welke rede dan ook?
Dan kan je de deur van binnen handmatig met de knop open of dicht draaien of met de sleutel vanaf buiten af.
Helder, dan zie ik geen rede tot het overgaan van dit slot tenopzichte van een traditioneel slot.
Je hebt dus alsnog ten alle tijden je sleutel op zak nodig
Wij hebben op de achterdeur een Nuki met aan de buitenkant een cijferpanel. Voordeur doen we met sleutel. Mocht één van de kinderen de voordeur dichttrekken terwijl we buiten zijn zonder sleutels op zak, dan kun je altijd nog via de achterdeur met code naar binnen. Dus ook als je telefoon én sleutel binnen liggen. Bij ons kom je anders echt niet meer binnen.

Qua batterij geeft de Nuki duidelijk aan als die vervangen moet worden, en verwacht dat dat bij deze niet anders is. Levensduur van de batterij valt me heel erg mee, ik heb echt geen zorgen dat de batterij ooit leeg is en je voor een dichte deur staat. In ieder geval kwaliteit batterijen er in doen, murata werkt altijd uitstekend.
Bedankt voor je reactie. Ook Tedee heeft de mogelijkheid voor een cijferpaneel, mocht je dus je sleutels en telefoon binnen laten liggen kun je nog steeds naar binnen. Deze is direct verbonden met het slot, wanneer er geen internet verbinding blijft dit gewoon werken. De accu die zich in het slot bevindt moet een half jaar mee gaan, vooralsnog ziet het er naar uit dat we dit wel gaan halen. Zowel via het led lampje op de knop als app word je ruim op tijd gewaarschuwd over een laag accu niveau. Binnenkort moet er een firmware update voor het cijferpaneel komen waardoor je niet alleen met een pincode maar ook via een nfc tag de deur kan openen.
De Tedee wel overwogen inderdaad, maar die waren nog niet zover. De Nuki is wel groter op het slot, de deur kan nog net dicht maar de Nuki komt tegen het rubber aan. Dat zal de Tedee niet hebben denk ik. De Nuki heeft op het cijferpaneel een vingerafdrukscanner, maar dat gebruiken we niet. Voor ons was de afweging zo'n sleutelkastje aan de buitenkant, of een elektronisch slot met cijferpaneel, en dat laatste leek ons veel veiliger en flexibeler. Immers zijn die masterlock kastjes niet heel veilig als je lockpickinglawyer ziet.

Bij vervanging gaan we denk ik voor de Tedee op de achterdeur gaan omdat die een stukje beter eruit ziet en kleiner is, en op de voordeur uiteindelijk naar eentje waar de vingerafdruklezer op de cilinder zit en je handmatig de cilinder draait. Kan de Nuki naar het schuurtje en leggen we daar een reserve sleutel. Dan heb je twee verschillende types, en de achterdeur kan altijd alsnog met sleutel. De kans dat dan alle sloten leeg zijn en niet werken is wel heel erg klein.
Volgens Tedee komt er dit jaar (2024) een nieuwe Tedee Keypad op de markt met vingerafdruk module en NFC Functionaliteit.
Volgens Tedee
Nog niks over terug kunnen vinden
Je krijgt toch van te voren een melding over de accu. Net als bij een ring bel.
Mooie review!

Zie ik het goed dat aan de binnenkant het sleutelgat gewoon bereikbaar blijft? Dit ten opzichte van andere merken slimme sloten die de volledige cilinder vervangen met een draaiknop aan de binnenkant.

Kan je de cilinder vanuit de app ook op slot draaien?

[Reactie gewijzigd door StephanS1984 op 22 juli 2024 14:21]

Het sleutelgat blijft niet bereikbaar, de Tedee word middels de apart verkrijgbare adapter op de bestaande cilinder aan de binnenkant gemonteerd. De bestaande cilinder hoeft dus niet vervangen te worden, wanneere je een cilinder hebt met paniek functie kun je het slot via de buitenkant nog steeds met een sleutel gebruiken.

De cilinder is vanuit de app op slot te draaien, uit het slot te draaien en de deur te open door hem even uit het dagschot te trekken.
Leuke en makkelijk te lezen review!

Zolang de vrouw er blij mee is heeft het toegevoegde waarde..

Happy wife happy life :D
Bedankt voor je review! Je klinkt positief en ik vind dat het slot er ook echt mooi uitziet.

Tof dat het slot met sleutel ook nog mogelijk is om te gebruiken, grote pre voor mijn vrouw die al die smarthouse-gimmicks maar onzin vindt (hoewel ze philips hue ook onzin vond, maar nu dagelijks allerlei lampen zit in te stellen via de app omdat ze het zo leuk vindt ;) haha )

Komende tijd maar eens in de gaten houden, Q4 dit jaar verhuizen naar een (voor ons) nieuwe woning waar dit wat mij betreft perfect bij past.
Fijne review om te lezen. Mooi dat het product goed bevalt. Nog een bridge gekocht of Apple home key geprobeerd? Daar ben ik wel nieuwsgierig naar. ;)
Bridge is inmiddels aangeschaft, Tedee wordt wel ondersteund door Apple Home maar niet door Apple home key.

[Reactie gewijzigd door rorie op 22 juli 2024 14:21]

Ik ook! Zeker omdat ik zie dat er net een lokale API op de bridge gereleased is die lokale integrate in een domoticasysteem mogelijk maakt :)

Ik ben volop aan het vergelijken en zit te twijfelen tussen de Nuki 4 Pro (ingebouwde Wifi en MQTT) en de Tedee Pro (mooie design, blijkbaar stuk stiller) maar helaas ook een stuk duurder en zeker met de bridge er bij.
De prijs is aan de hoge kant maar daar krijg je ook wel wel voor terug.

Vooral:
- Een zeer lange accu duur, laad hem hier rond de 2 x per jaar op. Ondanks dat de kids hem nog wel eens onnodig rondjes laten draaien 😀.
- Super strak design, geen groot blok aan je deur.
- Heeft me nog nooit buiten laten staan, soms duurt het wat maar het werkt altijd.
Leuke review waar ik nu voor de 3e keer bij ben uitgekomen. Nadat we onszelf gisteren hadden buitengesloten wil ik nu daadwerkelijk actie ondernemen en onze voordeur 'oplappen'.
  • Meerpuntssluiting erin klussen
  • Nieuw deurbeslag (ivm andere maatvoering moderne meerpuntssluiting)
  • Nieuwe cilinder (met 'paniekfunctie')
  • Smart lock van Tedee - de pro ondanks dat deze belachelijk duur is
Echter -ik vind een keerbare sleutel heel fijn en die cilinders van Tedee hebben dat niet.

Verder vond ik dit artikel waarbij het lijkt alsof de pro versie toch al wat automatiseringen kan uitvoeren via Apple Home zonder dat een bridge nodig is. Hoe ervaar jij dat @rorie
Toch ben ik er niet zo zeker van of een keerbare sleutel niet zou werken. Met de kalibratie van het slot zou dit zich moeten corrigeren. Kwa montage weet ik het niet zeker eigenlijk.
Inmiddels na wat meer inlezen zie ik op de Tedee website 2 cilinder opties. De M&C (***SKG) en een Gerda versie. De M&C versie heeft een keerbare sleutel. Echter als ik de combi package selecteer op de Tedee website is het mij niet duidelijk welke cilinder erbij zit.
Beetje vreemd. Ook zou een zwarte cilinder voor ons gewenst zijn. Los zijn die van M&C wel verkrijgbaar maar dan weer niet verstelbaar.

Enfin - Tedee krijgt er binnenkort een nieuwe gebruiker bij :P
Je kan ook een andere cilinder dan M&C kiezen, dan heb je alleen een adapter nodig. Zelf heb ik voor deze oplossing gekozen zodat al mijn cilinders dezelfde sleutel hebben. Die adapter zie je niks van, dus een zwarte cilinder is dan ook gewoon mogelijk.
Wat zou betekenen dat je direct met een NFC-tag toegang kunt krijgen zonder een smartphone en ook met je vingerafdruk, wat nog meer toegangsopties biedt.

Deze ontwikkelingen zullen Tedee-sloten nog flexibeler maken, vooral als je op zoek bent naar extra manieren om toegang te beheren zonder afhankelijk te zijn van een smartphone.
E-mail hierover ontvangen van Tedee.
Ondersteunt Tedee inmiddels thread en matter? Vindt het een mooi slim slot, maar zolang het alleen met bluetooth of met een eigen hub werkt, is het net niet wat ik zoek.
Voor zover ik weet nog steeds niet, wat geld voor beide modellen, pro en go.
Nu is er wel een werkende lokale api, die werkt via de bridge.
Wat is het bereik van de Tedee naar een bridge? Ik lees dat de Tedee bluetooth gebruikt, dus vraag mij af of ik dan zowel de voor als achterdeur aan dezelfde bridge kan koppelen.
Als het via de bridge aan Home Assistant en Apple Homekit is te koppelen, dan is dat wellicht toch het overwegen waard. Doel is vooral dat de deur automatisch opengaat als ik aan kom lopen, en ook automatisch weer op slot gaat.

Ik zie dat Tedee met een sleutel werkt.
Heb momenteel op de voordeur een draaiknoopcilinder, als ik de draaiknop er af haal dan is de aangrijping een ronde buis van 13mm diameter. Past dit toevallig ook op de Tedee?
Heb eventueel een opzetstuk van Nuki, dat een zeshoek vorm heeft voor de aangrijping op de Nuki en toevallig ook op de Aqara past. Wellicht past dit ook op de Tedee?

n.b.
Ben nu bezig met zo'n Aqara U200, waarvan het wel fijn is dat het goed integreert met Apple spullen en ook Apple Home Key ondersteund. Plus hij herkent wanneer de deur dicht is of nog open staat.
Alleen het is toch jammer dat het zo'n lomp apparaat is...

[Reactie gewijzigd door Gijs007 op 26 oktober 2024 14:56]

Nog steeds tevreden? Lees veel slechte vertaling over beloftes die niet worden nagekomen en slechte support van Tedee...

De extra bridge is voor mij wel een drempel. Maar een alternatief is er volgens mij niet?

Wil een slot dat van buiten nog met een sleutel te openen is, en met dezelfde sleutel als een andere deur. Dat kan bij de Nuki Ultimate al niet omdat die een speciale cilinder nodig heeft.
Nog steeds erg tevreden over het slot. Erg betrouwbaar, heeft mij nog nooit buiten laten staan. Extra bridge is idd jammer, maar wel nodig voor op afstand te kunnen openen of de automatisch openen van de deur als je thuiskomt. Dit laatste is echt super handig met volle handen. Veel updates nog steeds van de app en firmware van het slot en de bridge. API werkt ook echt perfect, via Node-Red en zigbee2mqtt open ik hier de deur vanaf een Hue wandschakelaar in de keuken.
Bij ons zou het op een tussendeur komen. Waarom, de voordeur wordt nooit gebruikt ivm de katten die niet naar buiten mogen.

Mochten we ooit iemand naar binnen moeten laten kan ik de garagepooort op afstand openen en dan dus ook de tussendeur.

Het is dus eigenlijk alleen voor noodgevallen. Zelf zie ik me eerder gewoon een sleutel gebruiken aan de buitenkant en handmatig dicht draaien aan de binnenkant.

Vooral vanwege de herrie die het maakt. Is ook een krukbediende 3 puntssluiting dus echt open is de deur toch niet en voor dichtdoen moet je zelf de kruk eerst bedienen.

Dus ja die 400 euro voor een noodgeval is veel geld maar als het niet hebt....

[Reactie gewijzigd door Phusebox op 10 februari 2025 20:31]

Tedee go is 164 euro, misschien is dat wat voor je?
Ja naar gekeken, maar losse batterijen, veel herrie en de beloofde Matter ondersteuning is er 2 jaar later nog niet...