Intro
Ik heb 3 jaar de Fitbit Charge 4 gebruikt en dat is een prima watch voor wat ik zocht.
Stappenteller, hartslag, automatische workout detectie, smart alarm, notificaties en, erg belangrijk, lange accuduur.
De meeste wensen werden vervult dus ik was er zeker blij mee.
Maar niet alles is even goed. Het scherm is donker, Het lijkt bijna wel of het over de jaren heen zelfs donkerder is geworden maar dat weet ik niet zeker.
Bij een beetje licht en buiten is het amper te lezen. En bij zonlicht al helemaal niet. Je moet je andere hand er helemaal als bolletje omheen doen om iets te kunnen zien.
Ik keek dus eigenlijk al nooit meer op mijn fitbit en had hem puur om om te registreren en smart alarm.
GPS duurt heel lang (echt minuten lang) voordat er connectie is. Zelfs met de "gebruik GPS van de telefoon" optie.
Notificaties komen niet altijd door. Gewoon onbetrouwbaar en geen idee waar het aan ligt.
Ik heb dat dus 3 jaar allemaal voor lief genomen en ik kan nog wat meer nadelen noemen maar deze review moet gaan over de Amazfit GTR Mini

Review
Ik kwam nu de
Amazfit GTR Mini tegen en veel features spraken mij erg aan.
Erg licht, slank, ook een lange accuduur, smart alarm, workout detectie en een helder scherm en snelle GPS fix.
Ik heb de watch nu een paar dagen en tot nu toe erg tevreden. Het scherm is echt heel helder en kun je altijd goed aflezen. Batterijpercentage staat nu (zondag middag) sinds woensdagavond op 56%. Dat is met 3 korte trainingen (wandelen) en wat meer op de watch gespeeld omdat ik die nieuw had en met instellingen bezig was. Always On Display heb ik overigens uit staan.
De automatische detectie van het wandelen werkte erg goed. Hij leek pas na zo'n 5 a 10 minuten wandelen aan te gaan (toen kreeg ik een notificatie) maar blijkbaar kan hij dan wel "terug" registreren want alle metingen zijn bij de training geregistreerd vanaf dat ik de deur uit liep. Lijkt er dus op dat hij GPS continue registreert zodat hij dat er nog bij kan halen als er automatische detectie is.
Update: Helaas werkt dit toch niet altijd helemaal zoals verwacht. Net even gefietst en begon pas 5minuten later met autodetectie en heeft niet de GPS geregistreerd vanaf mijn huis.
De hartslag meter werkt goed maar kan je maar minimaal op elke minuut verversen zetten (mijn fitbit deed het volgens mij elke 15 seconden). Volgens mij als je een workout start meet hij wel realtime, maar dat weet ik niet zeker. Elke minuut is overigens natuurlijk ook al vrij veel.
De watch kan onder water dus douchen is geen probleem echter moet je de watch dan wel locken want anders tikken de druppels allerlei dingen aan.
Nadelen (tot nu toe ondervonden):
Do Not Disturb:
Wat erg jammer is is dat je niet kunt instellen dat de watch de Do Not Disturb (DND) instelling van de telefoon hanteert/overneemt.
Je moet afzonderlijk DND instellen op de watch. En dat kan maar op drie manieren.
1. Handmatig (zet aan of zet uit)
2. Gescheduled (start en eindtijd, maar dat geldt dan voor elke dag, dus geen onderscheid tussen werk en weekenddagen.)
3. Smart / slim. De watch zal zelf doorhebben als je slaapt en zet zichzelf dan in DND. Echter als je wel probeert te slapen maar nog niet slaapt kan je zo maar wakker gehouden worden doordat er nog appjes binnenkomen. Ook als je wat eerder wakker wordt maar wilt doorslapen is die kans er.
En als je overdag een keer je telefoon op DND zet (vanwege een powernap of vergadering ofzo) blijft de watch dus lekker door vibreren.
Ik kom van een Fitbit Charge 4 af en daar kun je instellen dat DND van de telefoon wordt aangehouden. En dan heb je nog wel een setting om dat te overriden. Dus dat de watch wel altijd notificaties stuurt ook al staat je telefoon in DND, voor diegene die het wel afzonderlijk willen.
Ik vind dit echt een gemis en hoop dat Zepp die optie ook nog gaat krijgen!
Ik heb Amazfit gemaild maar kreeg een mooie template reactie van "ja goed idee, we nemen het mee. blabla" zonder ook maar iets te benoemen van wat ik schreef (vandaar dat ik vrij zeker ben dat het gewoon een template email is).
Zepp winkel/apps:
In de standaard Zepp winkel zijn er wat standaard gratis watchfaces maar er zijn er ook tegen betaling.
Echter kun je op internet genoeg mooie gratis faces vinden (op de foto een gratis watchface die ik nu gebruik. E.e.a. is aan de klikken voor meer info zoals de hartslag, het weer etc.). Mag ik in reviews ook urls plaatsen? Dan zal ik die later nog toevoegen.
Hoogtemeter:
Deze watch heeft geen hoogtemeter en dus ook geen trede/trappenmeter. En dus ook niet echt geschikt voor bergbeklimmers lijkt me.
Bugs:
Scherm bleef aan staan. Kreeg het met geen mogelijkheid uit. Kon wel alles doen op de watch en probeerde dus ook instellingen van scherm aan/uit te wijzigen maar het bleef maar aan staan.
Een herstart van de watch heeft wel geholpen. Eens zien of dit veel vaker gaat voorkomen.
Foto's
1. Watch met de watchface die ik nu gebruik:
2. Workout: fietsen. Snelheid vrij gelijk aan km teller op de fiets.
3 t/m 8. Workout (automatische detectie, ook niet manueel beëindigd) wandelen/lopen. Er is ook nog een gedetailleerde GPS kaart van de workout maar die wilde ik om privacyredenen niet hier plaatsen.
Tot slot:
Als ik langer ervaring heb zal ik de review updaten maar
als iemand iets specifieks wil weten vraag maar raak.
PS Hij staat er momenteel niet op te koop maar ik heb hem 6 juni via Amazon.nl gekocht voor 129,90 euro