ASUS VivoBook Pro 16 K6602ZC-N1107W Review

5 november 2023, laatste update op 27 augustus 2025, 1.368 views Rapporteer

Rechtstreeks aangeschaft bij Asus, als nieuwe klant krijg je 5% korting.
Deze heb ik meteen gebruikt om een jaar extra garantie aan te kopen.
Daarna bleven er nog een paar tientjes "over" waarvan ik 16GB extra werkgeheugen heb gekocht.

Voor €1199 een laptop met strakke looks en een erg prettig scherm.
Naast de uitstekende specificaties zijn het scherm, de grote touchpad en de upgradebaarheid pluspunten.

Ik zoek geen gamelaptop met RGB en dergelijke, maar dankzij de losse GPU kan een spel spele wel.

Pluspunten

• Goed geprijsd
  • Snel
  • Upgradebaar
  • Strak uiterlijk, geen poespas
  • Fijn Scherm, Kleine bezels
  • Trackpad, groot en responsief
  • Thunderbolt 4

Minpunten

• Geen Oled
  • Kleine numpad
  • Niet in zwart beschikbaar
  • RTX 3050 "maar" 4GB Vram

Wat is belangrijk voor mij als ik een nieuwe laptop uitzoek?
  • Gewicht
  • Prestaties
  • Looks
  • Scherm
  • Kosten
Een laptop onder de 2KG met een losse videokaart om af en toe een spelletje te kunnen doen. Een fijn scherm met zo klein mogelijke bezels en een volwaardig toetsenbord.
Daarnaast is deze ook bedoelt om mee te kunnen nemen naar het werk, dus geen "schreeuwerig" uiterlijk.

Daarmee vallen bijna alle game laptops af door het gewicht of hun uiterlijk.
Ik had een budget van ongeveer €1100 - €1200 dus een nieuwe Dell XPS zit er helaas niet in.
Model & Prijs
Uiteindelijk uitgekomen bij een Asus VivoBook.
De losse videokaart, de upgradebaarheid en Thunderbolt 4waren voor mij doorslag gevend voor dit model Asus VivoBook Pro 16.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/3sInzj4mPV-ENT94N2KdFIbD4R0=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/nMe1579WJzm3pfw1Y3HWtiYr.webp?f=user_large

Asus verkocht de laptop voor dezelfde prijs als de goedkoopste webshop. Als nieuwe klant krijg je 5% korting op de nieuwprijs .
Heel handig want de korting kon ik meteen gebruiken voor een extra jaar garantie (nu drie jaar) en een geheugen upgrade naar 32GB DDR4.
Interessante Specificaties
Asus VivoBook Pro 16 K6602zc n1107w
  • Intel i7 12650H - 10 core
  • USB-c Gen2 3.2
  • Thunderbolt 4
  • HDMI 2.1
  • Cardreader
In de basis al een mooie lijst van specificatie. Een goede basis die in de toekomst kan worden geüpgraded.

De keuze tussen een AMD of Intel model is uiteindelijk beslist door de USB-c Thunderbolt 4 aansluiting.
Upgraden
Door de korting bij het aanschaffen van de laptop kon ik binnen budget een jaar extra garantie "kopen" en meteen extra werkgeheugen.
Werkgeheugen
Op de website van Asus is met geen mogelijkheid te achterhalen wat de exacte specificaties van het reeds gesoldeerde geheugen in de laptop is. Ook bellen met de technische support van Asus schoot niet op, die kwam niet verder dan "je hebt een DDR4 Sodimm nodig".

Eenmaal binnen met HWinfo de specificaties uitgelezen en daar komt het volgende uit.
RAM: 16GB DDR4 3200Mhz
SPD latency: 22-22-22-78

Daarom onderstaande kit besteld als uitbreiding:
uitvoering: Corsair Vengeance LPX CMSX16GX4M1A3200C22

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/k05Y0z0eJzwTLu8lxko0Hito.webp
Opslag
Aangezien de laptop toch open moet voor de geheugen upgrade meteen er maar een grotere SSD in die over was van ander project.

Dat is de WD Black SN850x van 1TB geworden, mooie upgrade voor de OS drive.
uitvoering: WD Black SN850X (zonder heatsink) 1TB

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/n8eKTc6AS6xzsAaMpcVEuM9c6dA=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/Tq0ZL3jR7bTsFb2WSF6Ok8wo.webp?f=user_large
Installatie
De installatie van de hardware stelt niet veel voor.
Achterzijde losschroeven en daarna met beleid de plastic retentie clipjes losduwen. Nu voor de verandering maar weer eens mijn Ifixit setje gebruikt, maar een bankpas werkt ook prima.
In tegenstelling tot HP zijn de schroeven niet verstopt achter de rubberen pootjes.

Van binnen kan je overal goed bij.
Er worden diverse passieve koel elementen gebruikt. Fijn om te zien dat er rekening wordt gehouden met de warmte die tegenwoordig van m.2 ssd's afkomt.

Het geheugen "hitte schildje" lijkt wat overdreven. Maar alles wat ten goede komt van de koeling is mooi meegenomen.

N.b. er kunnen 2 M.2 ssd's (PCIe 4.0) in, een paar weken later er nog een Lexar 2tb ssd ingezet die in de aanbieding was.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/f1KLVeQBz-qs32hONhZcqMS29v8=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/K8R1y9c5nw7awvXWKqjmqZDf.webp?f=user_large
Prestaties
Mijn beoordeling is simpelweg goed.

Hierbij de aantekening dat ik vanaf dag één met 32GB Ram en een grotere SSD werk.
Werk
Voor het werk zoeken we in grote databases en werken we met flinke excel bestanden. Daarnaast staan er veel applicaties tegelijkertijd open die op de achtergrond taken uitvoeren.
Mijn voorgaande werklaptops hebben een Intel i7 uit de 10e en 11e generatie. De upgrade naar de Intel i7 12650H is echt een flinke verbetering in prestaties.

Browsen is uiteraard prima, maar hiervoor heb je beslist geen laptop van 1000+ Euro nodig.
Gamen
De RTX 3050 videokaart is natuurlijk geen hoogvlieger.
4GB werkgeheugen is een limitatie maar zo enorm veel beter dan grafische output vanuit de CPU.

Voor mij is het een must dat shooters zoals Overwatch, Doom en Wolfenstein goed draaien.
Na het werk even snel een potje hersenloos dingen kapot knallen is fijn!
Zolang de grafische settings niet op Max staan gaat dit goed.

Aangezien de GPU relatief weinig verbruikt blijft de hitte productie ook binnen de perken.
Scherm
Het 16inch IPS paneel is erg fijn, zeker met de slanke bezels.

De kleuren zijn prettig afgesteld en ik was verrast door de scherpte van het scherm.
Ter vergelijking heb ik hier een HP Probook en een Dell staan vanuit het werk, beide een stuk duurder, maar de scherm komen niet in de buurt qua beleving.

De 1920*1200 resolutie is prettig, net weer wat meer pixels dan de standaard FullHD.
Vooral met Excel sheets en browser is dit heel aangenaam.

De 120hz output ervaar ik als rustiger aan de ogen tov standaard 60hz.
In games heb je er niet altijd profijt van aangezien de GPU dit niet overal kan bijbenen.
Koeling
Mijn advies is om direct de Asus tool te openen voor fan profielen en dit naar wens in te stellen.
De staat standaard aggresief ingesteld en is helemaal niet nodig.

Ik draai voor 95% van de tijd op silent instellingen. De fan is dan nagenoeg onhoorbaar en kan onder pittige CPU load het goed bijhouden.

Pas als de GPU aan het werk moet slaan de fans nu aan en dat is wat mij betreft prima. Tijdens het gamen staat meestal het geluid hard(er) of heb ik een headset op.
Toetsenbord & Trackpad
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/KsrjDLo1eFIglO3BOfcsV20knmY=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/Qs8xJ2I64mP8beOWddVK7xmA.webp?f=user_large

Het toetsenbord tikt prima weg, het is wel even wennen als je van een HP afkomt.

De toetsen liggen net iets hoger en hebben daarmee ook net wat meer travel.
Wat ik wel kan waarderen is de afstand tussen de toetsen, die komt aardig in de buurt van een regulier toetsenbord. Dit komt de aanslagsnelheid zeker ten goede.

Het numpad is een ander verhaal. Kleine toetsjes met een niet perse logische indeling vergeleken met een normaal toetsenbord.
Fijn dat ze er zitten, maar dat had wel beter gekund.

De Trackpad is top, lekker groot en gevoelig voor multitouch.
Geen losse knoppen voor linker en rechtermuisknop, deze zijn verwerkt in de omderkant van de touchpad zelf. Dit ook door te tappen op de touchpad.
Effectief heb je hierdoor meer touchpad oppervlak.

Voor het geld een prima laptop, zeker als je gebruik kan maken van de korting vanuit Asus.
Meer werkgeheugen en één jaar extra garantie was voor mij de dealmaker.

Het scherm en het toetsenbord en trackpad zijn in dit segment laptops uitstekend.

Geheugen, SSD's en Wifi kunnen worden uitgebreid. Redelijk uniek in een tijd dat dit steeds vaker wordt gesoldeerd op het moederbord.

Update 2025

De Mediatek MT7922 wifi module vervangen omdat deze uiteindelijk onbetrouwbaar bleek.

Klachten; Wifi valt sporadisch vanzelf uit, zodra een bluetooth muis is verbonden hapert de Wifi en valt daarna uit.
Met het uitschakelen en inschakelen van de wifi module was dit meestal wel weer verholpen. Nu kreeg ik deze helemaal niet meer werkend.

Vervangen voor een Intel WiFi 7 Be200 module van €15,- (In huis ligt overal Wifi 7).
Ook op Wifi 6e is het verschil enorm qua bereik, snelheid en latency. Mocht je nog geen Wifi 7 hebben dan maar al wel recent naar Wifi 6/6e zijn geupgrade dan is dit nog steeds een grote aanrader!

Heb jij ook een ASUS VivoBook Pro 16 K6602ZC-N1107W?