€ 109,- bij NBB.com
  3. Willen (2.743) Hebben (670)

G.Skill Flare X5 F5-6000J3238F16GX2-FX5 Review

11 mei 2023, laatste update op 12 mei 2023, 4.227 views Rapporteer

Ik heb deze kit uitgebreid overklokt en getest, lees hierover meer in de uitgebreide review.

Conclusie: dit is 1 van de snelste setjes low profile DDR5 geheugen voor AMD systemen. Met het EXPO profiel ben je in enkele klikken klaar en draai je 6000MT/s CL32. Door de geringe hoogte van slechts 33mm heb je geen problemen met dikke CPU koelers. Aanrader!

Pluspunten

• Snel, 6000MT/s CL32
  • Goed overklokbaar
  • Hynix M-die
  • low profile
  • EXPO
  • Veel zuiniger dan DDR4

Minpunten

• koeling is enigzins beperkt
  • geen RGB (is dat een nadeel?)
  • EXPO icm oude BIOS = gevaarlijk!!

Inleiding
Ik zocht een setje DDR5 geheugen voor mijn nieuwe AM5 systeem met Ryzen 7800X3D processor. De Ryzen integrated memory controller (IMC) is niet zo geweldig, en gaat tot ongeveer 6200MT/s. Om het maximale eruit te halen moest er dus 6000MT/s komen met een zo laag mogelijke CAS latency. Low profile had de voorkeur ivm compatibiliteit, dus zo kwam ik uit bij deze set met CL32, bijna het snelste wat nu verkrijgbaar is.

Specificaties
Zoals eerder beschreven is dit dus 6000MT/s CL32-38-38-96-134 geheugen. Dit geeft een 'first row latency' van 10,67ns, iets trager dan CL30 (10ns). Secondary timings worden bepaald door je moederbord dus daar kan ik weinig over zeggen; dit verschilt. De hoogte is 33mm en je krijgt levenslange garantie.

Bouwkwaliteit
Dit is een heel simpel setje met NAND chips op 1 kant van het PCB en een metalen heat spreader aan beide kanten. Er zit een thermal pad tussen de chips en de heat spreader. Bij DDR5 zitten de power regulators ook op het DRAM, en die worden ook netjes gekoeld. De bouwkwaliteit is goed, maar dat is ook wel te verwachten bij zo'n simpel product.

Onder de motorkap
Dit geheugen bevat Hynix-M die NAND chips. Momenteel zijn alle DDR5 setjes opgebouwd uit Samsung, Micron of Hynix geheugen. Je kan zien welke fabrikant je hebt aan het laatste nummer in de product code.
G.Skill Flare X5 F5-6000J3238F16GX2-FX5
1x = Samsung
2x = Hynix

Hynix maakt 2 varianten; A-die en M-die.
M-Die gaat tot ongeveer 6800MT/s, A-Die gaat nog veel verder, 7600+. Daar heb je pas voordeel van als je een Intel systeem bouwt. M-Die wordt uitgefaseerd ten faveure van A-Die, maar het maakt niet uit wat je krijgt, want de IMC zal altijd de bottleneck zijn voor Ryzen 7000.

Integrated Memory Controller
De IMC van Ryzen 7000 is dus wat slechter dan die van Intel. Van wat ik lees online kan elke CPU 6000MT/s aan, de meeste doen 6200MT/s en sommige zelfs 6400MT/s. Om duidelijk te zijn, we lopen bij het overklokken dus tegen de limieten van de processor aan, niet die van het geheugen! Hopelijk is de IMC van Ryzen 8000 beter en kan je dit setje verder overklokken.

De infinity fabric van Ryzen draait op 2/3 van de geheugen snelheid, dus is bij dit setje 2000MHz. Hoezo niet op 4000MHz? DDR geheugen is Dual Data Rate: 6000MT/s draait dus eigenlijk op 3000MHz, en 2/3e daarvan geeft een FCLK van 2000Mhz. Bij een OC naar 6200MT/s moet je de FCLK op 2067Mhz zetten, 6400MT/s geeft een FCLK van 2133. Zo loopt alles synchroon.

Waarschuwing
Ik raad je sterk aan de laatste BIOS te downloaden die de VSOC beperkt tot 1.3V.
Er zijn een aantal CPU's ontploft na het instellen van EXPO.

X3D CPU's zijn officieel niet te overklokken, maar door EXPO te selecteren wordt het SOC voltage toch indirect verhoogt tot 1.4-1.5V(!!). Dit kan leiden tot de dood van je processor en moederbord. Omdat EXPO een vorm van overklokken is valt dit niet onder garantie. Wees dus gewaarschuwd!
Gamers Nexus heeft hier een geweldig uitgebreide video serie over gemaakt:

Overklokken
Je hebt de laatste BIOS gedownload, je weet waar je mee bezig bent, en je accepteert de risico's.
Dan kunnen we nu beginnen met het maximale uit je geheugen halen! Ik heb alle mogelijke combinaties getest en gebencht, zie de resultaten hieronder.

1) EXPO werkt perfect; je gaat naar de BIOS, selecteert het EXPO profiel en klaar; je geheugen is nu overklokt. Je haalt een 'gegarandeerd' resultaat binnen de specificaties van de fabrikant. Het is simpel, stabiel en je haalt bijna het maximale uit deze set. Dit dit levert tot wel +28% meer bandbreedte tov JEDEC 4800MT/s en is een absolute must.

2) De volgende 'makkelijke' stap is het aanpassen van de secondary timings. Hiervoor heb ik simpelweg de strakkere secondary timings overgenomen van BuildZoid van 'Actually Hardcore Overclocking'. Deze profesionele overklokker heeft een set timings uitgezocht die op praktisch elke Hynix-M die kit werken. Strakkere secundairy timings geven betere game prestaties, hogere bandbreedte en een lagere latency. (resultaten beneden)

Hardware Unboxed heeft hier een follow-up video over gemaakt en alles gebenchmarkt.
Een tiental games benchmarken en data presenteren kunnen zij veel beter dan ik, dus hier de video;

3) Als laatste stap kan je het geheugen zelf overklokken. Er staan genoeg guides online hoe dat precies moet, daar is deze review niet voor bedoeld. Ik heb in de BIOS 6200MT/s geselecteerd en de primary timings op 32-38-38-96-134 laten staan. Dit draait stabiel en passeert 3 cycles TM5 Extreme1@anta777, Aida64 memory stresstest en P95 Blend. 6400MT/s is bench stable, maar niet 24/7 stable. De primary timings heb ik nog niet aangepast, maar omdat ze al vrij laag zijn verwacht ik niet heel veel winst. Ook was ik na 3 dagen overklokken en stabiliteit testen er wel een beetje klaar mee.

Benchmarks
Alle combinaties heb ik gebencht met Aida64 Extreme. Eerst 6000/6200/6400 met EXPO timings. Let erop dat bij 6200 en 6400MT/s de infinity fabric (FCLK) niet meer synchroon loopt. Het geheugen is wel sneller, maar door de latency penalty is de snelheidswinst beperkt. Daarna 6200 en 6400MT/s met een matchende FCLK. Dit geeft wel betere resultaten. Het viel me op dat read speeds schalen met de FCLK, terwijl write speeds vooral schalen met memory frequency.

Toen ben ik teruggegaan naar 6000MHz en heb de timings van Buildzoid overgenomen. Tot mijn verbazing gaf dit nog betere resultaten dan 6400MHz en EXPO timings. Secundaire timings hebben dus een flinke impact, meer zelfs dan het verhogen van de klokfrequentie. Als laatst heb ik natuurlijk alles gecombineerd, met 6400MT/s, Buildzoid timings en een FCLK van 2133(!!). Dit gaf zoals verwacht de beste resultaten.
Helaas is 6400MHz/Buildzoid+inf@2133 niet volledig stabiel dus ik draai 24/7 op 6200MT/s.

Koeling, verbruik en voltages
Dit is low profile geheugen, dus qua koeling houd het niet over. Het is beter dan 'naked dimms', maar als je de ruimte hebt en verwacht je geheugen te pushen raad ik je een andere set aan zoals de Trident Z5 reeks. Voor normaal gebruik voldoet het echter prima.

Dekstop: 37 °C (1,00w @ 1.35v)
Gaming: 42 °C (1,85w @ 1.35v)
TM5 stress: 79°C (8,63w @ 1.35v)

Tijdens de stresstest loopt de temperatuur fors op. Ook ligt het verbruik vrij hoog met bijna 9 watt.
Dit is een volstrekt onrealistisch scenario, en tijdens normaal gebruik is de koeling voldoende. Het duurt bijna 1 uur voordat er steady state temperaturen zijn, dus kortstondige workloads (<10 min) zullen het RAM nauwelijks opwarmen.

Verbruik tijdens games is bijzonder laag. Beide in Cyberpunk en The Witcher meet ik 1,85 watt voor 2 dimms. Dit heb ik ook gecheckt bij mijn oude DDR4 systeem (3200MHz Cl16) en dat was 3,80 watt! In absolute hoeveelheden natuurlijk een verwaarloosbaar verschil, maar relatief scheelt het bijna de helft. DDR5 is echt veel zuiniger, en daardoor een stuk koeler.

Wat een fijn setje geheugen is dit. De bouwkwaliteit is goed, je hebt levenslange garantie, en met EXPO ben je in een paar klikken klaar. De NAND chips op dit setje gaan nog veel verder, en worden enkel beperkt door de integrated memory controller. Je draait makkelijk 6200MHz met strakkere timings, wat de memory bandwith flink doet toenemen. Dat in combinatie met het lage verbruikt maakt dit geheugen een absolute aanrader.

Prijs tijdens publicatie: €115

Heb jij ook een G.Skill Flare X5 F5-6000J3238F16GX2-FX5?

Geweldig informatief! Ik heb een boel geleerd en wou even melden dat het gewaardeerd wordt.

Ik ben aan het twijfelen tussen deze kit en de CL30 versie (F5-6000J3038F16GX2-FX5). Het kost op moment van schrijven rond 25 euro meer, is het de meerwaarde waard?

[Reactie gewijzigd door SinjiOnO op 22 juli 2024 20:29]

Dank, leuk dat je zo enthousiast bent!

Beide kits zijn onderliggend hetzelfde, namelijk Hynix M-die. Met de duurdere kit haal je gegarandeerd CL30.

Ik denk niet dat het dat waard is. Het prestatie verschil is erg klein in benchmarks buiten Aida64 memtest. Als je een X3D processor hebt, ben je nog minder afhankelijk van snel RAM omdat door het grote cache geheugen de CPU minder vaak het ram hoeft aan te spreken. Als laatst kan je de goedkopere set waarschijnlijk ook op CL30 laten lopen, door een manuele overklok.

Het snelste van het snelste geeft sommige mensen wel een goed gevoel en ja, als jou dat €25 extra waard is moet je het lekker doen ;)
Verwacht alleen geen groot verschil in real world usage.
Topper! Bedankt, ik heb gekozen voor de CL32 versie.
Excellente review en precies waar ik naar op zoek was.Eerste week juni begin ik aan mijn nieuwe 7800x3d build en het enige waar ik nog over twijfelde was het ram setje. Ik wil uiteraard de juiste keuze maken en jou review heeft daar enorm bij geholpen. Dus dank voor de review.

Ook ik had het corsair cl30 setje op het oog maar twijfelde nog omdat het 1.4v nodig heeft. Het setje wordt dus al tot de max gepusht als het ware. Ik vraag mij dus af of de secundaire timings van Buildzoid gaan werken met dit setje.
Helaas kan ik daar maar op 1 manier achter komen en dat is kopen en uit proberen :)
Heel fijne en uitgebreide review. ik sta ook op het punt een nieuwe AM5 computer te bouwen en volg het nieuws rondom de 'exploderende' socs nauwlettend. Fijn dat je dat hier ook in meegenomen hebt. Leuk ook om te zien hoe je expo en buildzoid timings met elkaar vergelijkt.

Ik heb ook een kleine advies vraag. Ik heb nu een setje https://tweakers.net/pric...-cmh32gx5m2b6000z30k.html liggen om in de computer te doen straks, maar na jouw verhaal begon ik te twijfelen of het misschien slimmer zou zijn om de Trident Z5 te nemen met ongeveer gelijke timings https://tweakers.net/pric...6000j3038f16gx2-tz5n.html. Heb jij hier nog een mening over? Ik begreep dat beiden Hynix zijn ondanks dat ik niet jouw trucje kon toepassen op het product nummer van corsair om het te checken, maar een andere tweaker schrijft in zijn review dat het ook Hynix is.
Beide setjes zijn Hynix M-die en beide CL30. Ik zou de moeite niet doen om te wisselen. En waarom zou je? Bij normaal gebruik gaan de temperaturen niet over de 45°C.

Corsair heeft nog wat strakkere primary timings (tRCD tRP en tRAS) dus zou in theorie nog iets sneller moeten zijn. Let wel op dat die 1,4V nodig heeft en zoals in mijn review beschreven kan dat icm oude BIOS'en gevaarlijk zijn. Het is nu wachten op Agesa 1.0.0.9 en stabiele BIOS'en, we verwachten die eind mei.

Tot die tijd zou ik voorzichtig zijn met dit soort setjes geheugen en hou je vSOC in de gaten wanneer je EXPO aanzet.
bedankt voor deze fijne review

ik zit ook te denken aan een set als dit wegens de low profile zodat de 2 fans van de Nocutua D15 alle twee benut kunnen worden

dus hartstikke bedankt voor deze review
Blij je verhaal te lezen dat deze mem goed werkt met de gekozen CPU. Mis alleen welk moederbord je gebruikt?
Dit alles draait op een Asus B650-i moederbord.
Ik heb een ASUS TUF Gaming b650 Plus. Dit geheugen staat niet direct in de lijst met supported memory van het asus mobo. Kan het support tussen dezelfde type moederborden (beide b650) van dezelfde fabrikant zo verschillen? Overigens wordt het wel vanuit G.skill ondersteunt in hun qvl-lijst. Vreemd.
UItgebreide en nette review (Y)

Ik heb deze ook in mijn lijstje staan samen met de 7800x3d.

Als je XMP instelt, dan kan je toch ook hadnmatig je VSOC naar 1.3 instellen?
VSOC kan je altijd handmatig instellen.
Heel fijn, jouw review. Bedankt! Ik heb deze nu ook draaien op een Asus TUF B650 Plus bordje met een 7600X en de secundaire timings strakker zetten helpt heel erg met performance. https://www.patreon.com/posts/low-effort-rank-77403831
Die timings strakker zetten en overclocken van geheugen . Zie je dat nog terug in games? En ook ook bij een x3d processor?
Zou je 2 setjes kunnen combineren voor 64gb zonder problemen?
Hoogstwaarschijnlijk wel, maar je kan dit geheugen ook in een 2x32GB variant krijgen. Dan weet je zeker dat het werkt. AMD kan nog wel eens raar doen met 4 dimms, dan is de ondersteunde snelheid lager.
Nette review kerel, wordt gewaardeerd!
Dank! Er is ook veel tijd in gaan zitten met testen en herschrijven. Blij dat de community het kan waarderen :)