Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Review
Omdat ik graag een kleinere scherptediepte wilde en ook voor on-stage gebruik meer lichtsterkte nodig had heb ik deze lens aangeschaft. Dit is een goede walk-around lens ter vervanging van de kitlens. Ik heb de canon versie voor mijn 350D. Deze lens heb ik nu zo'n 5 maanden in bezit.
De lens heeft een wat warme kleur, kleurt iets amber/geel, waardoor je zo'n -200 tot -300 graden kelvin moet compenseren in witbalans. Hierdoor kan eventueel een 81a filter achterwege blijven.
Contrast ligt ongeveer tussen de kitlens en de thrifty fifty 50mm f/1.8 mk ii lens. Het ligt echter wel dichter bij de 50mm dan de kitlens.
Pluspunten
- Schepte
- Contrast
- Warme kleur
- Compact
- Niet heel zwaar, 0,5 kg
- met F/2.8 snel
Minpunten
- Lenskap vignetteerd wat
- Lensdop lastig te verwijderen/plaatsen met lenskap erop
- AF motor is niet stil, iet wat langzaam
- Lichte Chromatische afwijkining
- AF bij 18mm niet acuraat.
De autofocus is goed, ook met de focus assist van een externe flitser (430ex). Dit was een probleem met wat vroegere modellen, maar is nu opgelost. Mocht je toch een probleem ondervinden let er dan op dat je binnen de garantie de lens opstuurt zodat de lens gratis een firmware update krijgt. Focus rond 18mm laat wat te wensen over. Dit is deels op te lossen door eerst in te zoomen, focussen, dan uitzoomen en de foto maken. Voor landschap fotografie zal dit geen probleem zijn maar kan voor actie shots wel lastig zijn. De autofocus motor is hoorbaar, maakt duidelijk een geluid als de focus aan het 'jagen' is als er geen scherpstel punt gevonden kon worden. Het is sneller dan de kitlens en accurater dan de 50mm.
De lens stelt tot 20 cm scherp bij 50mm en ongeveer 10 cm bij 18mm.
Op F/2.8 is de lens iet wat zacht, maar zeker nog goed bruikbaar. bij F/4.0 en hoger erg scherp, zelfs F/22 is goed bruikbaar. Helderheid door de zoeker is goed vanwege de f/2.8 diafragma.
De zonnekap is in een bloemvorm gevormd. Bij 18 mm is er een klein beetje vignetting te zien wat aangeeft dat de zonnekap niet goed gevormd is. In de praktijk valt dit echter nauwelijks op.
De focus en zoomringen lopen erg soepel en zijn wat gedempt waardoor kleine wijzigingen mogelijk zijn. Het geheel maakt een solide en professionele indruk. Helaas zijn er geen weerbestendige afdichtingen aangebracht. De lensdop is lastig te verwijderen en te plaatsen met de zonnekap erop. Maar niet onmogelijk. Met een filter (circular polarizer bv) erop maakt dit een stuk makkelijker.
Chromatische afwijking is wel aanwezig maar door goed op te letten hoe groot het contrast in je scene aanwezig is, is het goed in de hand te houden. Elke lens heeft hier last van, en is dmv applicaties als ptlens goed te onderdrukken. Ook de 18mm vervorming is goed weg te werken.
Al met al ben in zeer tevreden over deze lens.