10 november 2010, laatste update op 10 november 2010, 12.152 views
Rapporteer
Galaxy Tab
Als fanatiek iphone en ipad gebruiker was het een hele uitdaging de Galaxy Tab te kopen en te gaan gebruiken. Zal hij een ipad killer blijken? Is dit het antwoord op alle minpunten van de ipad? Deze review geeft daar een antwoord op.
Unboxing
Ze hebben veel geleerd van apple. Less is more. Het doosje is klein en gelijk als bij de ipad ligt de Galaxy Tab boven op, meteen in het zicht. Verder is er een headset en een usblader met kabel en een meertalige snelstartgids. Al met al een klein doosje met dure inhoud. Maar dat is bij de ipad niet anders.
Formfactor
Pluspunten
- klein, lichtgewicht, veel opties, scherm, swipe, snelheid
Minpunten
- android os, voelt goedkoop aan
Galaxy Tab
Unboxing
Formfactor
De Galaxy Tab is echt een keer zo klein als de ipad. zie de foto, de Galaxy Tab past echt 2 keer in een ipad. Om er dan nog zoveel aan functionaliteit in te krijgen is echt bijzonder. Het apparaat is geheel van plastic, er zit geen metalen achterkant op, zoals de ipad wel heeft. Niet storend, maar het voelt wat goedkoper aan, terwijl hij een stuk duurder is. De powerknop zit aan de zijkant, alsmede het sim en microsd slot. onder zit de usb aansluiting en stereospeakers, die overigens zeer goed(qua volume) geluid geven. Aan de andere zijkant zit de microfoon, bovenop zit de koptelefoonaansluiting. De achterkant behuist de camera met flitser, de voorkant het scerm, met 4 knoppen en een front-camera. Je kunt hem met 1 hand vasthouden en daar wordt je arm niet moe van. Hij voelt helemaal niet zwaar aan. Een beetje een dubbel gevoel. Is hij niet te klein??
Specs
De specs zijn zonder meer indrukwekkend te noemen. Op papier is de Galaxy Tab een stuk beter dan de marktleider, de ipad.Zoals je ziet in de afbeeldingen hieronder, niet misselijk dus. Wat ze allemaal in die erg kleine Galaxy Tab hebben kunnen stoppen. Dan is de 7 uur accuduur echt prima te noemen. Het scherm is immers kliener, dus zal ook minder stroom verbruiken.
Gebruik - algemeen
Het door iedereen zo geprezen os van apple, met een compleet andere insteek als dat van welk ander OS dan ook, zal er voor blijven zorgen dat het moeilijk zal zijn voor concurrenten om maar in de buurt te komen van de ipad. Zo ook hier. Natuurlijk is andriod een volwassen systeem, maar het is niet zo intuitief als IOS. Zo was ik echt een half uur bezig om te vinden waar ik mijn 3g instellingen moest invoeren. De 4 knoppen onderaan de Galaxy Tab vergen gewenning. je bent de ene knop van de iphone/ipad gewend daar. en nu heb je een -instellingen - home - vorige - zoeken - knoppenset. De -instellingen- knop is applicatie gebonden. Beetje vreemd, je zoekt juist die optie in de applicatie, dus op het scherm en niet als een vaste knop die eigenlijk -buiten- de applicatie valt. soms zoek je dus naar settings, maar die zitten in dat knopje, dat ook nog eens niet altijd aan staat (alleen tot een paar seconden na aanraken, dan gaat hij vanzelf uit)
Gebruik - beeldscherm
Het scherm is zonder meer goed te noemen. het is voldoende helder, en reageert snel op swipes. bij het browsen is het in en uitzoomen niet zo vloeiend als bij de ipad. ook lezen van emails, en dan -uitpinchen- om een overzicht te krijgen is NIET mogelijk. Als je de tablet draait van portait naar landscape, dan is de overgang niet visueel, zoals bij de ipad, maar gewoon ineens. na een halve seconde, een kleine wachttijd, heb je een het beeld zoals je de Galaxy Tab vasthoudt. Ik denk dat bij de ipad dat misschien nog wel langer duurt, maar de visuele overgang lijkt dat hij sneller is. En dat ziet er gewoon mooier uit. Gezegd hebbende dat het scherm prima voldoet, komt de vraag over het formaat naar voren. 1024x600 in een 7 inch scherm. Qua dpi dus beter als de ipad, die is een keer zo groot en heeft een 1024x768 resolutie.
Ben ik nu verwend, gewend aan het grotere scherm van de ipad, of is dat juist wat je zoekt in een tablet? Moet ik niet zeuren, als ik ervaar dat de Galaxy Tab klein is? Mogelijk te klein? Ik heb juist die ipad genomen om het gepriegel van de iphone wanneer ik wil te kunnen laten voor wat het is. Zou de Galaxy Tab mij dan over de streep trekken als ik geen iphone/ipad zou hebben. Mogelijk wel. Het is denk ik net wat je gewend bent, en waar je eerder mee hebt gewerkt.
Gebruik - Android
Ik moet als eerste zeggen dat ik geen ervaring heb met andriod, alvorens ik ging werken met de Galaxy Tab. Okee, een heel klein beetje dan. Android werkt snel, is responsive en heeft erg veel opties. Android en de Galaxy Tab hebben elkaar wel gevonden, de combi is prima. Interactieve bewegende achtergrondjes, een compleet zelf in te stellen startscherm, erg veel apps beschikbaar in de store, naadloze integratie met alle googlediensten (duhhh) en een groot scherm maken werken met de andriod een genot. Je kunt snel vinden wat je zoekt, apps installeren en veel slimmigheden maken het dat je het eigenlijk zo onder de knie hebt. Maar, en hier komt mijn grote maar, het voelt aan als een besturingssysteem.
Op het startschem staat een widget die mij haarfijn vertelt hoeveel apps er open staan, en als dat er (lijkt) meer dan 3 zijn ofzo, dan wordt die rood en begint te mekkeren dat dit ten koste gaat van mijn batterijduur. Ik kan het gebruik van mijn geheugen bekijken en apps killen, een beetje zoals windows mobile 5 ook had. Ik kan pakketten verwijderen (ik denk apps) Rambeheer, niveau 1 en 2, schiet mij maar lek wat het is, ik wil het helemaal niet weten. En de help geeft als eerste opties om de levensduur van de batterij te verlengen. Waar is mijn warme bad van apple OS. geen techniek, geen gezeur over openstaande apps, gewoon klik en klaar. Dat mis ik echt bij de Galaxy Tab.
Gebruik - Invoer
Tekst invoeren gaat goed, maar niet prima. Je kunt het op 2 manieren doen, swipen, en tikken. Swipen heb ik nog nooit gedaan voordat ik de Galaxy Tab in handen had, en dat valt HELEMAAL niet tegen. Best in orde. Tikken gaat ook goed. een aanslag is responsive, de tab geeft een trilletje terug ter bevestiging. Mijn grote minpunt is dat het toetsenbord zo klein is. Zelfs bij landscape wordt hij niet groter. Echt een gemiste kans. Ook hier merk ik aan mezelf dat een groter scherm beter zou zijn.
Ook bemerk ik in landscape dat het invoervak soms fullscreen is waarmee de pagina waar je iets wilt invoeren, compleet uit beeld verdwijnt.
Gebruik - steminvoer
Wel erg leuk is dat je kunt praten. je kunt voice input geven en hij zoekt meteen. Ik heb dit zitten testen met wel honderd woorden, en dat werkt echt bijna perfect. Je spreekt duidelijk tegen de Galaxy Tab en hij verstaat je gewoon. Volledig spraakgestuurd is hij niet, dus het lijkt niet meer dan een leuke gadget, die in de praktijk niet echt functioneel zal zijn. Ik bedoel, je gaat in de trein niet hardop zitten praten tegen je Galaxy Tab om iets te vinden.
Gebruik - apps
Veel apps zijn nog niet gemaakt voor een andriod op deze resolutie. gelijk aan de iphone apps op de ipad. Echter, ik heb nog geen iphone app gezien die niet werkte op de ipad. Mijn eerste betaalde download voor de Galaxy Tab, doodlejump werkte niet goed op de Galaxy Tab. Aankopen ging goed, via de google checkout en de app installeerde ook snel. Maar, doodlejump was gemaakt voor kleinere schermen. Je hebt dus geen fullscreen ervaring, en de bediening is niet goed gecalibreerd. Dit zal bij aanpassing van apps voor het Galaxy Tabformaat ongetwijfeld worden opgelost, maar als early-adaptor is dat wel een punt van aandacht. Verwacht niet dat alles meteen zal werken.
Meer dan de IPAD
De Galaxy Tab heeft duidelijk meer features dan de ipad. 2 camera's flash support en ga zo maar door, je kunt het hierboven zien. Je kunt foto's maken, flash kijken en een sd card aansluiten. Skype werkt nog niet, dus alleen daarvoor heb je niets aan de voorcamera. Flash is uiteraard het grote pluspunt websites met flash zijn te zien, maar je merkt dat het laden vaak wat schokkig gaat. Je kunt ermee bellen. Sja, persoonlijk een non-issue. ik ga niet bellen met een tablet, daar heb ik een telefoon voor. Foto's maken kan ook, maar daar ook, bijna een non issue, ik ga geen foto's maken met een 7inch camera, die slechts 3mp foto's maakt. Daar heb ik mijn handzame iphone 4 voor. Zullen er dan mensen zijn die de Galaxy Tab als alleskunner gaan gebruiken. Ik denk het niet. qua foto's net niet goed genoeg, qua bellen net te groot. Het kan allemaal wel, maar wie zit er op te wachten?? Ik denk dat de weg die ze hier inslaan niet de goede is. bellen met een 7 inch tablet is niet handig. foto's maken ook niet. het is leuk, maar niet handig. HD video maken met de iphone 4 en die meteen bewerken en uploaden, nou DAT is handig. Maar die kwaliteit haal je bij lange na niet op de Galaxy Tab.
Het is naar mijn mening niet gelukt een ipad killer te maken. De apple heeft minder features, maar is in kwaliteit ver superieur. De formfactor kan een voordeel zijn, maar na kort gebruik laat ik hem al liggen voor de ipad, die voelt meer aan als een tablet ( LET OP, dit is mijn mening) Andriod maakt de tablet ervaring niet compleet, IOS wel. Qua features wint de Galaxy, maar verder eigenlijk niet. Qua gebruik wint de apple.