Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Creative Sound Blaster X-Fi Titanium HD Review

+1
Sjah 24 januari 2011, laatste update op 16 mei 2011, 9.227 views

Creative Sound Blaster X-Fi Titanium HD

Pluspunten

  • geluidskwaliteit
  • (verguld) RCA pluggen
  • BurrBrown DAC
  • switchable opamps
  • bit/matched ondersteuning
  • TosLink kabels bijgeleverd
  • kwaliteit straalt er vanaf

Minpunten

  • creative software bevat wat meuk

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Opnamekwaliteit Score: 5
Weergavekwaliteit Score: 5
Aansluitingen Score: 4
Featureset Score: 5
Prijs Score: 4
Drivers en support Score: 3
CPU-belasting Score: 5
Creative is dan eindelijk gekomen met een kaart die zich op de audiofiel richt, nadat Asus dit al deed met de Xonar Essence, en M-Audio al veel langer geleden met de Audiophile 24-96.
Ben geen gamer, dus ik ga niet op dat aspect in, ben wel een serieuze muziekgek, en daarover vind je hier meer.

Gebruikte apparatuur:
Een pc, win7 32bit
Harman Kardon ap2500 voorversterker
Arcam P85 eindversterker
JBL Ti200 (ik weet het...) in de huiskamer
Rogers ls6a-2 in de computerruimte

Als je de doos al ziet, weet je dit is geen rotzooi, als je hem vasthoudt en vergelijkt in gewicht met mijn Xfi Audio.....zeker 4x zo zwaar. :9

Snel erin gedaan, en rca's aangesloten vanaf mijn voorversterker, pc aan en gaan. Eenmaal in Win7 vindt die hem en noemt het HD audio device en de Titanium HD krijgt een paar Ms' dll's en sys´ . Nieuwsgierig naar het geluid speelde ik Wanna be starting something van M Jackson af, en het klonk al beter dan de Xtreme Audio, en dat met paar generieke drivers.

Ok, cd erin en installen maar, een landurige install, en bij de 90% hangt die, net als die de drivers aan doen is. Na lang wachten, en vol ongeduld over wat die nou echt voor sound geeft, de install afgebroken. Na een reboot bleek de driver toch goed installt, gelukkig maar want ik was al bang voor incompatibiliteit met mijn Nforce4 mobo.

Toen Winamp weer aan, en ik was verkocht. Het geluid is breder, de bass is gefundeerder, er is meer lucht, meer detail (gelukkig niet analytisch, het geluid is zonder meer muzikaler geworden). Weleens het verschil gehoord als je een radio van Stereo naar Mono schakelt en weer naar Stereo.... zo erg is het verschil tussen deze HD en de Xtreme Audio, een verschil van dag en nacht. Er wordt niks toegevoegd wat er gewoon niet is, zoals het hoort dus.

Na 2.5 week te hebben ingespeeld is het geluid merkbaar beter geworden. De instellingen die ik heb gekozen zijn Crystalizer aan, bit/matched voor afspelen aan, en 24-96.

Bij de drivers gekeken ... zo te zien installt die drivers van Febr. 2010, de 300.35. De HD kan op 7 en Vista , en niet op Xp, hou daar rekening mee! In linux werkt die ook nog niet, er is de ALSA X-fi driver, maar de HD pakken doet die nog niet, schijnt een bug te zijn, zie verder Google. In W7 helemaal niks van een hikje gehad, deze driver is prima, zal ook komen doordat het Titanium/platform alweer een tijdje meedraait. Creative kennende zal het een tijd duren voordat er een nieuwe driver komt, er is al een 300.37 beta, maar die install mislukte hier.

Mensen met een surround pc/boxenset met 3 stekkertjes, komen van een koude kermis thuis, de HD heeft RCA pluggen, vergulde nog wel. Er komt een adapter heeft Creative beloofd, maar die is er vooralsnog niet.

Al met al de ideale keus (samen met de Asus Essence STX die ook lovende reviews heeft) voor iemand die 2.0/2.1 geluid wil streamen via zijn versterker/buizenbak etc. Ok, een externe DAC zal nog wel beter zijn, maar dan ga je snel over de 400¤ heen. Maar ook voor de 5.1 receiver of een Logitech etc boxenset is dit perfect, volgens HardOCP zeker ook beter dan een Titanium Fatality.

Sommige mensen zullen misschien verbaasd staan dat ik Goed uitdeel voor de prijs. Nou, ik vind 180 ook best een hoop geld, maar als je ziet wat voor onderdelen hier in zitten, dan is het niet meer dan redelijk. Bijvoorbeeld een BurrBrown DAC, die je in de audiofiele CD/spelers soms ook zag en ziet.
Verder de opamps die meekomen (dit zijn miniversterkers die voor een belangrijk deel je sound bepalen), die zijn al van een heel behoorlijke kwaliteit, dat experimenteren met andere opamps niet nodig is. Maar dat experimenteren is wel leuk, misschien duik ik daar nog wel in. Forum waar je veel info hierover vindt is Head Fi.

Al met al een beest van een geluidskaart.

Prof. Reviews:
http://www.guru3d.com/art...r-xfi-titanium-hd-review/ << Guru3D
http://www.bit-tech.net/h...-x-fi-tianium-hd-review/1 <<bit-tech
http://www.hardocp.com/ar..._titanium_hd_card_review/ << HardOCP
http://www.techradar.com/...titanium-hd-712750/review << techradar
http://www.madshrimps.be/...r-X-Fi-Titanium-HD-Review << madshrimps

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Creative Sound Blaster X-Fi Titanium HD?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Vraag & aanbod

Reacties (20)

Wijzig sortering
Ondanks dat de bas strak, droog en precies is, loopt deze nog wel flink door in de subregionen? En het hoog heeft geen scherpte trekjes dus? Past het X-Fi Titanium HD geluid goed bij Trance muziek?

[Reactie gewijzigd door Alexander01 op 9 november 2010 21:30]

Niet om lullig te doen maar volgens mij past elke willekeurige 5 euro geluidskaart beter bij geluid als Trance dan een geluidskaart van het niveau Titanium HD of zelfs de oudere Pro versie.
Trance of andere dance muziek staat nu niet echt bekend om kwalitatief geluid.
De kwaliteit van kaarten zoals o.a. de Titanium HD komen pas echt tot recht met goede opnamen. Sluit er voor de grap eens een set studio monitoren op aan en luister eens wat er van je trance overblijft. Met een beetje mazzel klinkt het nog ergens naar. Pak dan eens een 24/96 Vinyl rip van de Dire Straits o.i.d. en je hoort direct wat ik bedoel. Dat is waarin dergelijke kaarten accelereren en zich onderscheiden van de goedkope meuk. Dat hoor je absoluut niet met trance of whatever digitaal gekunstelde muziek, niets mis mee overigens hoor, integendeel. Maar om meer dan 150 euro uit te geven voor een geluidskaart om daar vervolgens alleen naar trance o.i.d. mee te luisteren is best zonde van je geld.
Het gaat mij meer om de geluidssignatuur van de kaart. Duur hoeft niet per se lekkerder te klinken. Dat heb ik al een paar keer ondervonden.

Ik heb op Head-Fi nu ook al een paar keer gelezen dat de bass bij de Titanium HD minder diep is dan bij de normale Titanium. Ook het hoog zou soms overpowered/irriterend overkomen. Dat is niet wat ik zoek.

Het geluid van zo'n dure kaart kan nog zo helder zijn, maar als de toonbalans niet aan mijn verwachtingen voldoet houd het op. Ik zoek een V-shaped sound. Dus veel diepe bass, veel zacht hoog en smeuige middentonen. Deze kaart lijkt dat niet te hebben.

[Reactie gewijzigd door Alexander01 op 29 november 2010 00:26]

Zat even te kijken naar reviews zag deze "oude" nog en de reactie boven me.

Jij hebt het gewoon fout, hou je uberhaupt wel van House/Dance/Trance? Want ik hoor juist heel duidelijk het verschil als ik mijn House muziek opzet. Maar goed met mp3tjes moet je ook niet komen aanzetten op geluidskaarten zoals deze daar moet je echt minimaal CD kwaliteit hebben (.wav files).

Want muziek zoals House is stuk moeilijker te maken dan Pop etc. Waarom? Ga maar eens zelf muziek maken dan weet je wel waarom, je moet namelijk voor zorgen dat het klinkt, daarom heb je ook geen waslijst van mensen die echt goede House muziek maken. Of zal ik beter zeggen de grootste deel van de house muziek vind ik niet mooi. Je moet een soort "feeling" krijgen en denk dat jij ook wel begrijpt wat ik bedoel want dat geld voor elke genre zolang je het maar mooi vind.

Dus ja hoor je het verschil met House/Dance/Trance.. Ja dat hoor je zeker wel met goede geluidskaarten, dat is voor mij de reden waarom ik een geluidskaart koop en dan niet eentje van ¤25,-.
Subregionen, hhm dat weet ik eigenlijk niet zo, mijn speakers gaan niet zo heel laag, en Trance draai ik nooit. Ben van mening dat een goeie set alle soorten muziek goed moet kunnen afspelen. Het hoog heeft geen scherpe trekjes, van mij had er best een tikkeltje meer hoog ingemogen, maar dat is ook afhankelijk van de rest van mijn set.

Je bent er wel mee bezig, he? Anders ding je bij koop af dat je als het geluid niet bevalt, de kaart mag terugbrengen. Dat heb ik ook gedaan, kreeg bijna ruzie maar het lukte wel, ik vind dat je bij een kaart van dit kaliber gewoon het recht hebt om er zeer kritisch naar te kijken. Die onzin dat je alleen mag terugbrengen als de verpakking onaangebroken is...ppfff, en volgens mij is dat nog in strijd ook met wat de wet hierover zegt.

[Reactie gewijzigd door Sjah op 9 november 2010 21:56]

Trance knalt eruit, kan ik je zeggen; blaas de ballonnen maar vast op. Getest op 5.1 JBL set en twee giga Infinity's :9~
(met de nodige high-end versterking, twee x 400watt mono blocken van Denon bijv)
Het cafe om de hoek zal jaloers zijn...
Strak, helder .zuiver. tot het naadje.
Zijn de hoge tonen of middentonen niet schel bij bepaalde delen in de muziek met deze kaart? De Xonar STX heeft dit namelijk wel. Ik zoek geluidskaart waarbij je kan wegdromen. Dus niet dat agressieve/luide/schelle geluidstype met schreeuwende middentonen wat men 'audiofiel' noemt, maar gewoon een geluidstype met een strakke subbass, smooth mids en zijdezacht hoog (oftewel een V-shaped sound) gecombineerd met een diepe en wijde soundstage. Zeg maar hetzelfde soort geluid als de normale Titanium, maar dan nog meer verbeterd.

[Reactie gewijzigd door Alexander01 op 8 november 2010 02:36]

Nee, dat heeft deze kaart niet, dat schelle, maar ik ken die STX niet qua geluid, evenals ik de gewone Itatnium nooit gehoord heb .
Zou het geluid van deze kaart als laidback en afgerond willen omschrijven. En zijdezacht hoog, tja dat willen we allemaal he, daarom heb je mensen die duizenden aan bijv. buizenversterkers uitgeven...
Strakke bas, dat heeft deze kaart zeker, lekker droog en precies.
Maar goed, het is afwachten op de reviews van de prof. sites, die hebben alle kaarten wel gehoord, en dus (veel) meer ervaring dan ik, die kunnen je beter helpen. Denk dat Stereophile wel een review zal doen.

[Reactie gewijzigd door Sjah op 8 november 2010 15:29]

Ik vind het het ergens wel raar dat je als audiofiel verkiest om de chrystalizer aan de te hebben, deze voegt namelijk _wel_ iets toe aan het geluid, ondanks ze zeggen dat het gewoon de verloren frequenties wat boost, bepaalde muziektypes klinken dan ook voor geen meter met die chrystalizer. Just my 2 cents.

Ziet er in ieder geval een goede kaart uit, al zou het bv voor mij wachten zijn op die conversie sterker voor 5.1

Goeie review!
Weet ik, heb ook paar dagen zonder gedraaid, maar dan klinkt het gewoon dunner. Nouja laat mij dan maar niet helemaal puristisch zijn, hij gaat gewoon aan. Als je een mooie interlink koopt en het geluid wordt voller, dan hoor je ook nooit iemand klagen.
Ik heb zelf de X-Fi Elite Pro met zo een mooie break-out box. Deze gebruik ik ic.m. Sony STR-DA1200ES die vervolgens weer 4x JBL E80 aanstuurt samen met een JBL EC25. De X-Fi draait dan op 24-96 bit matched zonder rommel als crystalizer over DTS Connect. Wat een mooi neutraal geluid zeg, wauw! Ook met een freq range test reageren de speakers eigenlijk op bijna alles tot en met 18KHz. Echter hoor je tot de 30Hz de bass niet echt ondanks dat de woofers lekker aan het heen en weer springen zijn. :P

Ook al mijn koptelefoons klinken super over de X-Fi Elite Pro:
- Sennheiser HD 485
- Sennheiser HD 215 Pro
- Sony MDR-EX500

Ook al de inputs op de Elite Pro zijn erg handig. Zo heb ik een Roland SC-50 aangesloten op de midi poorten om lekker mee te midi-en en daarbij nog een Samson Zoom H4 als microfoon. :9

//edit
Mooie schone kast trouwens :P

[Reactie gewijzigd door Sir_Hendro op 24 januari 2011 14:19]

Ja, niet erg schoon, maar dat gaat veranderen als ik nieuwe inhoud/Cpu erin ga zetten, dan wordt die gereinigd.

En Crystalizer bagger.... tja valt mee, maar ik heb hem inmiddels uitgezet, klinkt toch puurder zonder.
Wat zijn voor jou nou de ideale instellingen voor het luisteren van muziek en bekijken van films?

Zelf heb ik hem momenteel in de Entertainment-Modus staan, EAX effecten aan (geen effect geselecteerd), THX Surround aan, THX Crystalizer aan en THX Smart Volume aan. Klinkt goed met mijn mp3's, maar waar geef jij nou de voorkeur aan qua instellingen?
EAX: Voegt niks toe, is voor games.
THX Surround: Leuk als je 5.1 set hebt, maar voor muziek (stereo) niet bijster nuttig.
THX Crystalyzer: Wil nog wel eens mooi zijn, hang een beetje van de muzieksoort af denk ik.
THX Smart Volume: Rommelt met het uitspatters in de muziek, zo ik uitzetten.
Mooie review!!

Kvind de crystalizer bij muziek juist heerlijk.

en ohja .. heb je je computer een keer perongelijk begraven?.. Of je bent een fanatieke shaq roker.
Tx, tja ik ben zeker een fanatiek roker, shaq idd, dus je gokt 100% nav een foto, knap. :)
Mooie review, mooi uitgebreid en zeker mooi dat er onderaan nog wat verwijzingen staan! Jammer dat je, wegens gebrek aan 'ervaring', niet de directe vergelijking met de Asus STX kunt trekken, aangezien dit nogal dé concurrent is, maar internet wijst uit dat ze dezelfde DAC's hebben, dat de Creative een onhandig mechanisme heeft als je vaak met koptelefoon switcht (waar de asus een relais voor heeft dat echt klikt!) en dat de Asus bij lange na niet zo goed is met games. Kortom, volgens internet is de Titanium HD beter, tenzij je heel vaak front koptelefoon omwisselt.
Ik heb me er kortgeleden een besteld, alleen er is een vertraging (gebeurt helaas wel vaker bij Redcoon), maar kan niet wachten totdat ik mijn kaart krijg!

En ik had nog een vraag over dit stukje:
''Toen Winamp weer aan, en ik was verkocht. Het geluid is breder, de bass is gefundeerder, er is meer lucht, meer detail (gelukkig niet analytisch, het geluid is zonder meer muzikaler geworden). Weleens het verschil gehoord als je een radio van Stereo naar Mono schakelt en weer naar Stereo.... zo erg is het verschil tussen deze HD en de Xtreme Audio, een verschil van dag en nacht. Er wordt niks toegevoegd wat er gewoon niet is, zoals het hoort dus.''

Je hebt het over een gigantisch verschil, heb je beide kaarten op dezelfde wijze aangesloten gehad, of was de eerste, die minder goed klonk digitaal aangesloten en deze die beter klonk analoog aangesloten?
Tx!

Geen verschil, beide analoog, naja die ouwe Xfi via een klein minijackje, ipv 2 mooie rca pluggen die nu in werking zijn. Maar dat zal het ook niet zijn, lijkt me.
't Is inderdaad een pracht van een geluidskaart, met een fantastische diepte in het geluid. Houd er alleen rekening mee dat al je 'm combineert met de Gigaworks T3 (de 'Perfect Companion' volgens Creative) het benodigde kabeltje ontbreekt! Eigenlijk volkomen belachelijk als je ziet wat kaart en speakerset kosten. Koop er dus meteen een goede stereokabel met twee tulpstekkers aan elk uiteinde bij.
Een tip voor mensen die geïnteresseerd zijn in deze kaart:
Zorg dat je eerst een leuk setje hebt staan voordat je overweegt om deze kaart te kopen.
Hou de voorkeur aan zuilen en monitoren, 5.1 setjes zijn vaak erg bagger.
Heb zat vaak mensen horen zegen dat het lekker klinkt, maar de realiteit is een overdreven bas, zelfs bij de topmerken zoals Bose en harman/kardon. De 5.1 sets zijn echt een marketing stunt geweest.
Om maar een voorbeeld aan te halen, de centerspeaker is volledig overbodig, daarvoor heb je namelijk al je voorste 2 speakers, die creëren al een center geluid mits je een goed setje hebt(vraag maar eens aan oom hifi of je even voor zijn zuilen mag zitten, je zult merken dat het lijkt of de zanger recht voor je neus staat). Voor 200 á 300 euro heb je al een leuk paar zuilen staan met een krachtpatser versterker wel via 2de hands site's. Mijn oude zuilen met mijn oude versterker totaal 200 euro eens getest tegen een bose 5.1 van zoon 1200 euro. Helaas moest de bose 5.1 het toch echt afleggen in akoestiek. Heb je toch echt behoefte aan surround geluid ga dan voor een 4.0 met zuilen/monitoren. Deze kaart heeft een eerlijk geluid en dat komt alleen tot zijn recht op een goede set, kleine setjes hebben vaak een modificatie in de voortrap zitten om het geluid leuk te laten klinken, wat niet opgaat met de strakke weergaven van deze kaart. Resulteert vaak in een schel hoog of een door brommende bas. Kom je er zelf niet goed uit ben ik zeer zeker bereid om je te helpen bij een leuk setje, ook als je geen oom hifi hebt mag je ook bij mij komen luisteren.

[Reactie gewijzigd door bladiebla132 op 1 augustus 2013 14:08]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*