Al van jongs af aan, liever een INTEL dan een AMD. Vroeger was het ook gewoon shit

En dan eigenlijk blijf je ook bij iets dat gewoon goed werkt. Laatste 2 jaar gedraaid met een Intel® Core™ i5-9600K. Maar die had dikke bottleneck In Battlefield 2042. Dus 6 maanden geleden een nieuwe setup gekocht met de I7 12700K + Gigabyte Z690 Gaming X. Maar afgelopen maand besloten om te downgraden, ik gebruikte die I7 niet voor wat je er mee kon. Maar daarbij vrat ie ook mijn meterkast leeg

. Met mijn INTEL setup zat ik in Battlefield 2042 op +- 600Watt XD (incl.. videokaart natuurlijk).
Al een tijdje nieuwsgierig naar de Ryzens, vorig jaar bijna gekocht. Maar toch gebleven bij INTEL.. Maar moet zeggen dat Ryzen me nu na 1,5 week prima bevalt. Zelfs de ryzen 5 7600, 6 core gaat prima mee in games!
En stroomverbruik is flink geminderd zo'n 230W minder in Battlefield 2042, In de software Armoury Grate kun je inzien wat je cpu verbruikt aan stroom trouwens. Idle zo'n 30watt. Ik wil later nog even meerdere games testen en daadwerkelijk zien wat het stroom verbruik is. Maar ben nu al tevreden.
65W vs 190W TDP
Je hebt ook de 7600X maar deze €100 duurdere variant functioneert niet veel beter dan de 7600 heb ik vernomen van vele online re-viewers, dus vindt ik een onzin koop. Deed zelfs in sommige games een beetje onder..

En geen koeler
#Gigabyte AORUS RTX 3080 MASTER 12G
Mijn Videokaart eet natuurlijk ook graag stroom maar dat heb ik al makkelijk kunnen verminderen via Geforce. via Geforce Experience op Power maximum: 35% bij zwaardere game zet je hem gemakkelijk wat hoger. IDLE 33W // GAME 139W-.
VRM Fan vervanging i.v.m coilwhine
Op de vraag van mede-tweaker of de VRM fan eventueel vervangbaar is voor een Noctua A4 fan 40x40mm. Ik heb het rooster los gehad zie de laatste 3 foto's. Er zit nu een fan van 30x30mm en meer ruimte is er ook niet. Iets dikker zou wel kunnen. Ga je er wel mee bezig, valt het op dat het i/o shield los moet zie laatste foto.
-------
Ok hier onder heel veel tekst over min punten
Maar het bordje draait verder zonder problemen hoor! Valt in ieder geval niet uit onder het gamen en heeft geen last van oververhitting! En geen vervelende coil Whine
Hoop dat de software issues daarentegen een keer opgelost worden ^.^
-------
#Minpunten
- Maar 3 fan headers
Het installeren ging met gemak, wel 1 gemis.. maar 3 fan headers (1CPU/1POMP/1FAN) Die ene maakte het wel moeilijk, extra is altijd beter. Maar heb het overleefd

Gelukkig kwam de fractal kast met een hub.
- M.2 slot boven op trekt M.2 schijf krom
De M.2 Slot aan de bovenkant zag er ingewikkeld uit, dus toch maar even de handleiding er bij gepakt, je moet een gaatje maken in de onderste thermal pad (gaatjes zijn wel voor gemaakt) en een rubbertje toevoegen om de kaart te ondersteunen. Zie foto's..
De kaart zet je vast en je ziet duidelijk dat hij krom trekt.. ik ga er vanuit dat er een marge is en ze dit aankunnen.. maar een lekker gevoel heb ik er niet bij. Het verschild in kaart grote waar het ondersteunende rubbertje komt, ik heb beide kanten geprobeerd.. bij beide kanten trekt de schijf krom. Maar de kaart is prima op temperatuur. Maar gewoon niet meer aankomen dus

(extra thermal pads bij geleverd!)
- VRM rooster is net te groot
Het plastic rooster van de VRM koeler is net te groot en steekt omhoog (Ja er zit een VRM koeler op het bord). Design foutje of wellicht alleen bij mij. Moet zeggen de koeler hoor ik niet.. geen lawaai.. Ik heb wel eens gelezen dat die dingen lawaai maken en dat men die liever vermijdt. Ik wist het niet.. Tweakers geeft aan passief.. Ik ondervond het dus ook pas bij het bouwen. (
Edit: Ik heb het rooster los gehad, en zit nu weer goed, wel heel losjes.. Een derde schroefje of ander design, dan was het wat strakker.)
- TPM probleem zonder LAN drivers
Ik had al een Windows installatie van mijn INTEL setup, en deze starte ook gewoon.. Maarrr nieuw moederbord. En klopte de TPM niet meer. Ik moest dus opnieuw inloggen in mijn account om de boel aan te slingeren! Leuk!
Maar geen LAN driver (-_-) Geen internet = Geen account wijzigen. Dus Windows opnieuw moeten installeren, en toen startte Windows en vond Windows een pakketje met drivers in het moederbord en toen had ik internet

(ach frisse installatie is ook wel weer eens fijn.) * Er is een optie om te starten met veilige modus etc.. had ik geen zin in mee te klooien.
- Asus AI Suite 3 werkt niet met Memory Integrity
Sinds ik Memory Integrity aan heb gezet werkt die hele AI Suite van ASUS niet meer.
De software "Armoury GRATE" van Asus werkt wel gewoon, maar hier kun je vooral informatie inzien en knoeien met Aura Sync Effects. Wil je fans anders instellen (ja die hele enige fan header

) Dan moet je toch even de bios in.
- Sonic studio sound drivers .syswordt geblokkeerd door Vanguard
Ik speel veel Valorant, en ja dan heb je dat verschrikkelijke goed werkende systeem van hun -_- "Vangaurd" Die bij elke Windows opstart klaagt dat er een bestandje is die niet te vertrouwen is en meteen is geblokkeerd (telkens weer).
"Vanguard had blocked the following file from loading on your system: '\Device\HarddiskVolume3\Windows\System32\drivers\AVoluteSS3Vad.sys'"
Het zou iets te maken moeten hebben met het door Asus gebruikte "sonic studio sound drivers", gezien ik die hele aansluitingen niet gebuik van het moederbord. De software verwijderd..maar ondanks verwijdering blijft hij zeuren, ik negeer het momenteel maar gewoon. Valorant werkt goed!
- AORUS ENGINE
De software voor mijn videokaart Gigabyte AORUS RTX 3080 MASTER 12G functioneerd niet.. zit een leuk LCD scherm op de zijkant van mijn kaart. Bij mijn vorige moederbord functioneerde deze software perfect! Maar nu kan ik niets meer instellen

weg gimmick!
Zie mijn review videokaart
#Koeling
Ik gebruikte op mijn INTEL een waterkoeler "Corsair Hydro Series H115i" Maar ik ben mijn bracket voor AMD kwijt (liggen ergens in huis

) Dus voor nu maar de meegeleverde stock koeler van de AMD Ryzen 5 7600. En die doet het goed! zelfs in game. Dus mis waterkoeling eerst niet
Gaat nooit hoger dan 90°C in Battlefield 2042 en niet hoger dan 70°C in Valorant.
Dikke prima voor nu, nu de zomer nog trotseren!