Microsoft Surface Duo 256GB Wit Review

24 februari 2023, laatste update op 24 februari 2023, 789 views Rapporteer

Een prachtig toestel dat heel erg veel kan, maar uiteindelijk nog geen waardige smartphone vervanger is. Blij met mijn aanschaf en ik kan hem aanraden voor mensen die graag een multitasking device voor in hun broekzak zoeken.

Pluspunten

• Hoge kwaliteit hardware
  • Dual-screen werkt goed
  • Scherm kwaliteit
  • Apps in tablet-formaat openen

Minpunten

• Camera
  • Geen "daily driver"

3 van 5 sterren (Voldoende)
Het is vandaag ongeveer een maand geleden sinds ik mijn Surface Duo 256GB heb mogen ontvangen, en op het moment van schrijven is het ook de dag dat ik besloten heb om hem te verkopen.

Voordat ik dat ga doen wil ik in deze post eerst mijn ervaringen omschrijven. Desondanks ik hem verkoop, vind ik het een van de mooiste apparaten die ik in jaren heb mogen gebruiken.

Hardware & design
Mijn eerste reactie toen ik het apparaat uit de verpakking haalde was zeer positief. Het apparaat is heel erg dun en het design is erg sleek. Het openklappen van de telefoon en hem weer dicht doen is vanaf het eerste moment al verslavend. De degelijkheid van de "hinge" is dan ook erg goed. Het openklappen gaat soepel. De schermen van het toestel zijn erg prettig om naar te kijken. De resolutie en de kleuren zijn erg fijn.

Camera
Een minpunt van de Duo 1, en een waarvan ik van tevoren dacht niet heel erg veel last van te hebben, is de camera. De Duo 1 heeft ten opzichtte van de Duo 2 maar 1 camera. Het gaat om een "selfiecamera" die je kunt gebruiken door het toestel open te klappen. Dit werkt prima, maar niet perfect. Meer hierover onder het kopje gebruikerservaring.

Software
Sinds een jaar of 8 ben ik een trouw iPhone gebruiker. In de tussentijd is daar een macbook bij gekomen voor werk en studie. Ooit ben ik overgestapt naar iPhone omdat ik de software veel soepeler vond in het dagelijks gebruik. De Duo draait op Android 12 en dat werkt verrassend goed. De overstap naar de software vond ik dus erg meevallen. Niet meer kunnen profiteren van het ecosysteem was wel een nadeel, maar dat wist ik van tevoren.

De hardware-specifieke software werkt prima, maar niet perfect. De meeste apps kun je gemakkelijk op het ene scherm openen, het ander werkt weer iets minder goed. Gelukkig kun je wel de meeste apps op het grote scherm (beide schermen tegelijk openen)

Gebruikerservaring
Misschien wel het belangrijkste onderdeel van deze (korte) review, de gebruikerservaring. Al sinds 2007 ben ik het enkele-scherm principe gewend, nu heb ik er opeens twee. En dat is in heel erg gevallen onwijs handig. Op een scherm mijn e-mail open zetten en op de ander Chrome is gewoon heel erg gebruikersvriendelijk. Het is alsof je een dual-monitor setup in je broekzak hebt zitten. Het is ook mogelijk om software in de volledige breedte van het toestel te openen. Het buigingsmechanisme breekt het scherm wel in twee, maar in apps als Chrome of een eBook merk je dat eigenlijk niet. Pas als je een filmpje op YouTube kijkt gaat het storen, in dat geval is een vouwbaar scherm zoals die van een Galaxy Fold handiger.

Waar voor mij de gebruikerservaring wel minder wordt is in het dagelijks gebruik. Een iPhone of ieder andere smartphone pak je uit je broekzak, zet je aan door middel van een knop, en je kunt hem gebruiken. In principe werkt dat met de Duo 1 ook zo, alleen moet je hem nu eerst open klappen, en het toestel met 1 hand bedienen is erg ongemakkelijk (misschien als je grote handen hebt niet :9 )

De Duo 1 is een prachtig toestel en ik hoop dat er in de toekomst varianten komen van dit design die het naar een nieuw niveau tillen. Toch ben ik blij weer mijn iPhone te kunnen gebruiken. Dit weekend ga ik een weekend naar Edinburgh en het voelde toch niet lekker om niet een toestel mee te nemen die geen goede camera uit die ik zo uit mijn broekzak kon halen.

Heb jij ook een Microsoft Surface Duo 256GB Wit?

Wat bedoel je met het minpunt Geen "daily driver"?
Voor dagelijks gebruik moet je een aantal consessies maken. Je pakt hem wat minder snel uit je broekzak omdat je meer moeite moet doen om het toestel te gebruiken.