Na 3 verschillende reviews van Resident Evil 4, kan het niet laten om vlak voor de release van de Remake nog even te kijken naar de HD Remaster op de Playstation 4 te praten. Ik weet ik heb al van de GameCube, Playstation 2 en Wii versie al een review geschreven, maar het leek me toch leuk om ook over de Playstation 4 wat te vertellen en dat doe ik graag in deze review.
Voor ik begin, ik zal niet met alle 3 de versies gaan vergelijken, maar focus me voornamelijk op de GameCube versie, aangezien dat het origineel en eerste versie van deze game was. Tevens zal ik niet alleen vergelijkingen doen, maar ook gewoon alsof het de eerste review is behandelen.
We spelen in Resident Evil 4, net als in deel 2 met Leon S. Kennedy, deze is niet meer werkzaam voor de Recoon City politie, maar is nu in dienst als geheim agent van het Witte Huis. Het spel begint achter in een politieauto van de Spaanse politie, Leon is naar Spanje afgereisd omdat Ashley Graham, de dochter van de president, ontvoerd werd door een mysterieuze sekte. Het is aan jou om uit te zoeken wat er aan de hand is en om Ashley te bevrijden van deze sekte. Tijdens je onderzoek kom je ook een oude bekende tegen, en dat is niemand minder dan Ada Wong, een bekende uit Resident Evil 2. Tijdens het spel komt Leon ook nog andere bekende tegen, maar deze staan los van vorige games, maar ze worden wel genoemd in het spel waar hij ze van kent.
Nu hoor ik je zeggen, een sekte en geen zombies? En daar zit dan inderdaad een verschil met de vorige delen. Waar je in de eerste delen met een virus uitbraak te maken had, heb je hier te maken met parasieten. Deze parasieten zijn sneller, maar ook stukken slimmer als de normale zombies. Dit zorgt voor een andere soort vijand en soms voor wat pittigere gevechten.
Ik had al eens verteld dat de gameplay is anders was tegenover die van deel 1 t/m 3 van de Playstation 1, en dat is in deze niet veel anders. De gameplay is nog steeds een soort van Third-person shooter achtige gameplay, maar is een stuk soepeler dan bijvoorbeeld die van de Gamecube. Je merkt wel dat het een HD-remaster is, want de besturing voelt toch soms wat verouderd aan, vooral als je toevallig de remake van deel 2 hebt gespeeld. Nu is dit maar een HD-remaster en is de besturing zeker verbeterd, maar je moet rekening houden dat deze nog wat verouderd aanvoelt. De knoppen indeling is prima en je went er snel aan, en dat is dan ook weer mooi meegenomen.
De bekende inventaris methode is ook nog aanwezig, dus slim omgaan met de keuze van wapens en andere spullen die je mee wilt nemen is dan ook nog altijd heel belangrijk. Ook Herbs, planten die je levenspower weer aanvult, zijn nog steeds aanwezig, en deze combineren kan ook nog altijd. Ook iets dat nieuw is aan deze Resident Evil game is, is de verkoper, ook wel bekend als The Merchant. Deze helpt jou, mits je het geld hebt tenminste, bij het kopen van upgrades en nieuwe items en wapens. Geld kun je vinden tijdens je toch, maar ook gevonden schatten kun je weer aan hem verkopen voor geld.
Grafisch gezien is de HD-Remaster van Resident Evil 4 nog altijd wat verouderd, maar vergeleken met de Gamecube versie een hele verbetering. Je ziet dat er op grafisch gebied, maar ook muziek dingen opgepoetst zijn, iets wat je kunt verwachten bij een HD-remaster. Bepaalde elementen uit het spel klinken zo bekend, dat je ze bij het horen ervan meteen herkend, zoals de stem van The Merchant, en dan zijn bekende slogan “Special Things On Sale Stranger”. De muziek past goed in het spel, en geeft een goede spannende sfeer.
Resident Evil 4 was toen hij op de GameCube uitkwam al een hele vernieuwede game in deze bekende horror Game serie. Hij bracht niet alleen een nieuwe soort vijand, maar ook vernieuwde gameplay met zich mee. Inmiddels is dit de 4de keer dat deze uitkomt en deze keer als een HD-remaster, en het blijft een toffe titel. Ik heb alle versies gespeeld en kijk op moment van schrijven al enorm uit naar de echte Remake van dit spel.