€ 136,99 bij NBB.com
  3. Willen (5.388) Hebben (1.915)

AMD Ryzen 7 5800X Boxed Review

15 februari 2023, laatste update op 16 februari 2023, 3.276 views Rapporteer

Pindakaas?

Voor Destiny 2 Lightfall wilde ik mijn oude systeem upgraden, van 2600x naar 5xxx. Ik haalde ongeveer 60FPS met een 2600x en een AMD 6800 op 1440p max settings.

Door de scherpe prijs was mijn keuze gevallen op de 5800x, en wat een keuze!

Pluspunten

• Snel
  • Mooie prijs!
  • Geweldige upgrade tov 2600x

Minpunten

• Voor deze prijs?

Spoiler: dit is geen in depth review over voltage mogelijkheden etc.

Dit was een lastige

Pindakaas, wat vind ik dat toch onwijs lekker. Alleen een keuze maken, dat is soms lastig. Er zijn zo veel verschillende soorten dat ik soms minuten voor de schappen sta om er eentje te kiezen. Dezelfde? Nee, variatie! Brood, here we go again...

Vijf jaar geleden werd het tijd om mijn oude Intel desktop te vervangen; een heuse i5 2500k. De keus viel toen op het AM4 platform. AMD had vanuit mijn jeugd altijd iets magisch, en "the underdog" doet hij altijd bij mij erg goed.

Het doel was om in de toekomst het systeem te upgraden, aangezien AMD een belofte maakte dat haar socket lange periode en over meerdere generaties zou worden ondersteund.

Vanuit deze hoedanigheid een keus gemaakt voor een meer “high end” moederbord. Het werd de Gigabyte Aorus X470 Gaming 7 Wifi. CPU? Ryzen 2600x. Mijn videokaart? Een AMD Radeon 6800 (non XT). Die had ik eerder, van een Radeon 580, geüpgraded.
Destiny: Lightfall
Met een drukke baan en twee kinderen is het lastig om nog meerdere games te spelen. Ook gezien de trend dat spellen steeds complexer worden en ik mijzelf geen tijd meer gun om te verdiepen hou ik het bij één spel: Destiny 2. Ook daar is het soms zoeken naar tijd en verdieping.
Over twee weken (eind februari 2023) komt een van de laatste uitbreidingen uit, Lightfall. Hier kijk ik erg naar uit.

Wat ik merkte is dat mijn systeem maar ongeveer 70 FPS haalde op 1440p, met bijna max settings (motion blur heb ik uitstaan). Ook daalde de FPS soms tot 49, en dit merkte ik en begon mij steeds vaker te irriteren. Hierdoor moest ik bij Raids of PVP bepaalde settings lager zetten om hogere framerates te halen. Toch zonde!
Tijd voor andere pindakaas!
Al geruime tijd hield ik de pricewatch in de gaten. Toch gaan voor een 5800x3D? Of de 5600(x)? Het is geen makkelijke keuze. De 5600x heeft voor alleen gaming de beste value.

Toen ik zag dat de 5800 verlaagd was in prijs, naar 199 euro excl. verzendkosten, leek mij dit een prachtige kans. De 5600x was 179 euro excl. verzendkosten; dus 10 euro per core extra is een mooie deal! Zelfde en soms iets betere game prestaties als de 5600x.
Waarom niet de x3D? Mijn doel is om op 144hrtz Destiny te kunnen spelen op hoge kwaliteit. De extra 100 euro vond ik het niet waard. Zo kun je doorgaan op de pricing ladder.
Koeler en processor, hoppa in één keer eruit!
De installatie verliep niet heel erg spannend. Mijn bios was al geüpgraded naar versie F63a en daarmee gereed voor 5xxx serie.

Bij het verwijderen van de oude koeler trok deze de processor mee uit de socket. Hier schrok ik van! Socket stuk? Dan wordt de Lightfall DLC wel een erg dure uitbreiding…

Gelukkig geen beschadiging. Ik heb de processor van de koeler kunnen krijgen met een fohn en Stanley mesje.
Ook liep ik tegen wat zaken aan bij in installatie van de Kraken X53, maar daar over meer in mijn Kraken X53 review. (Iets met connectoren).
De resultaten!
Erg tevreden met het resultaat.

Voordat ik de upgrade heb uitgevoerd had ik de FPS van Destiny opgeslagen.
Voor:

Na:

Wat mij direct opviel is dat na de upgrade coil whine van de VGA kaart direct hoorbaar was. De kaart is heeft ineens veel meer te doen dan met de 2600x. Bizar!

De 5800x heeft de reputatie erg warm te worden. Tijdens Destiny 2 komt de temperatuur niet boven de 65 graden Celsius uit. De Kraken doet zijn werk goed!

Ook start Windows veel sneller op; maar wellicht is dit alleen een gevoel.

Elke upgrade is persoonlijk. Kijkende naar het resultaat voor 199 euro ben ik tevreden met mijn aankoop! Een systeem dat al meer dan 5 jaar meegaat en door een upgrade als deze nog zeker 2 jaar door kan dat is Anno 2023 wel echt uniek.
Ik verwacht de komende 2 jaar door te kunnen met mijn systeem.
Daarna maar eens kijken wat voor'n soort Pindaklaas AMD dan in de stellingen heeft liggen.

Eindresultaat: :)

Heb jij ook een AMD Ryzen 7 5800X Boxed?

De koeler een kwart slag draaien, voor dat je de koeler eraf haalt wil nog wel is helpen.
Maar is mij ook wel een keer overkomen, cpu pinnen wel controleren of die nog recht staan.
In ieder geval veel plezier met Lightfall wordt weer tijd voor een nieuwe DLC, mooie build geworden. 8-)
Thanks, ben er echt erg trots op! Ja, dat had ik ook geprobeerd. Maar hij zat echt muurvast. Bij mijn vorige systemen zat het niet zo 'rock' solid.
Ik heb deze CPU sinds vorige week ook, heb ook een 5600G gekocht voor een prikje, maar deze is voor een ander systeempje, wellicht om wat administratie op te doen.
De 5800X verwacht ik wel iets, ik render nogal veel muziek en video, en mijn AMD 2500G Pro verslikt zich daar toch in, dezelfde beelden, zowel temperatuur als lawaai zoals bij een 3dMark test.
Dus ik verwacht toch wat meer van de 5800X en deze stond 232€ inc BTW en verzendkost, geprijsd en meteen besteld. Ik maak van deze een thema PC, deze keer voor mezelf, dat is ook al weer even geleden. Voor deze gebruik ik zoveel mogelijk gebruik van beQuiet! componenten, AIO, Kast, ARGB-ventilatoren, voeding enz. Is voor mij de eerste keer dat ik RGB lights ga gebruiken, normaal maak ik enkel industriële PCs op maat van de klant. Het moederbord word wellicht een Gigabyte X570 Aero bordje, daar kunnen 4 M2.slot SSDs in, wellicht in RAID, dat moet ik nog eens bekijken. Of een ASRock X570 Steel Legend. Alles hangt af van de prijs en leverbaarheid, want er zijn fabrikanten die ofwel niet kunnen volgen, of zelf stukken te kort hebben als ik zo eens kijk. Maar dit is geen dringend systeem. Mooi systeem trouwens @SimD :)
Wat gaaf! Dankjewel. Ben er erg blij mee. Heb je hem al helemaal kunnen configureren? De 5800x blijft een mooie beestje.
Haha, dat probleem met de koeler verwijderen had ik ook een tijdje geleden.
Netjes hefboompje omhoog, rustig draaiend verwijderen en floep, CPU mee.. :+

Mooie review trouwens, ziet er gelikt uit!
Haha ik voelde me echt *dom*. Gelukkig ben ik niet de enige. Dankjewel! Het was ook erg leuk om te schrijven.