€ 124,90 bij Dustin

Kingston NV2, retail, 2TB Review

MrMarcie
1 februari 2023, laatste update op 19 maart 2024, 526 views Rapporteer Product gekocht

Kingston NV2, retail, 2TB

Goedkoop en snel. Wat wil je nog meer? Jammer dat er veel discussie is omdat er verschillende versies in omloop zijn. Met testen werkte die van mij erg snel, ook onder voortdurende belasting. Later heb ik kunnen verifieren dat ik de TLC versie heb. Geluk dus?

Pluspunten

• Relatief goedkoop
  • Sneller dan je nodig hebt
  • Blijft relatief koel onder performance

Minpunten

• Onduidelijk welk product je krijgt
  • Negatieve reviews, maar dat is onterecht
  • Beperkte garantie van 3 jaar

De temperatuur in mijn AMD 5700x systeem is 44° en onder load loopt dat op naar maximaal 55°. Ik heb wel een cooler op mijn moederboard zitten voor de Nvme schijven.

Als die paar jaar goed werk blijft leveren ben ik er zeer tevreden over. Gebruik hem op mijn mainpc met dual boot. Op deze Nvme staat mijn main os, Fedora. Ik werk er dus dagelijks hele dag mee. Nu al een paar maanden.

EDIT: Maart 2024
Opeens is mijn Fedora alweer gecrashed en loopt PC vast. Na herstart wordt de SSD niet meer herkend. Tweede keer al met deze disk. Met anderen nooit. Nieuwe bios geinstalleerd en dan werkt het weer.

Heb jij ook een Kingston NV2, retail, 2TB?

Hoe kan ik nagaan of de SSD TLC of QLC heeft
Ik kan het niet meer terugvinden. Was ergens een forum waar je nummers oid kon checken. Maar dan heb je de drive dus al gekocht. Volgens mij maakt het trouwens allemaal niet zoveel uit. En anders kun je altijd nog gaan voor de ADATA XPG SX8200 pro. Die heb ik ook al jaren en is echt superdrive.
Bedankt voor je antwoord, maar als ik de reviews daar lees dan speelt ook hetzelfde van een product van verschillend kwaliteit. Van Adata ben ikzelf geen fan, het product dat ik van hen gekocht had was ALI kwaliteit.
Ok, dat is dan erg vervelend voor jouw. Dan heb ik misschien geluk gehad met die Adata, maar doet het al jaren erg goed.
Naast het gebruik van TLC of QLC worden er twee verschillende controllers gebruikt, de Phison E21T en de Silicon Motion SM2267XT.

De Phison heeft een nand-snelheid van 1600MT/s en is gemaakt op het moderne 12nm procedé. De Silicon Motion een snelheid van 1200MT/s op het oudere 28nm procedé, en gebruikt daardoor meer stroom en wordt sneller warm.

Met o.a. HWINFO kun je zien welke firmware versie de ssd heeft. Begint die met ELF dan is heeft die Phison controller, begint die met SB dan is het een Silicon Motion controller.
Op een Chinees forum heeft iemand een lijstje gemaakt met firmware codes en de bijbehorende controllers en type geheugen, zelf heb ik er één met firmware ELFK0S.6, dus een Phison controller met TLC:

ELFK0S.x:E21T + KIOXIA 112L TLC 512Gbit 2-Plane (250GB/500GB/1TB)
ELFK1N.x:E21T + KIOXIA 112L TLC 1Tbit 2-Plane (1TB/2TB/4TB)
ELFKAN.x:E21T + SanDisk 112L TLC 512Gbit 2-Plane (250GB/500GB/1TB)
SBI0310x:SM2267XT + KIOXIA 112L TLC 512Gbit 2-Plane (250GB)
SBI0210x:SM2267XT + KIOXIA 112L TLC 512Gbit 2-Plane (500GB/1TB)
SBK0010x:SM2267XT + KIOXIA 112L TLC 1Tbit 2-Plane (1TB/2TB)
SBJ0110x:SM2267XT + SanDisk 112L TLC 512Gbit 2-Plane (250GB)
SBJ0010x:SM2267XT + SanDisk 112L TLC 512Gbit 2-Plane (500GB/1TB)
SBM0210x:SM2267XT + Intel 144L QLC (1TB/2TB)

Met die snellere Phison controller heeft deze 500GB ssd bij mij een sequentiële leessnelheid van 4803 MB/s in Crystaldiskmark.

[Reactie gewijzigd door easyriider op 23 juli 2024 22:43]

Dank voor de interessante info. Kan er natuurlijk niet veel mee in de zin dat die schijf er al half jaar inzit. Maar goed om te weten.
Hij doet het tot nu toe erg goed en is erg snel.

Ik heb dus die 'oude' controller daarom wordt ie wat warmer? Wat de rest van die zin zegt begrijp ik (nog) niet.
SBK0010x:SM2267XT + KIOXIA 112L TLC 1Tbit 2-Plane (1TB/2TB)
Maar belangrijkste is dat ie zonder issues jaren blijft werken.

[Reactie gewijzigd door MrMarcie op 23 juli 2024 22:43]

Het is geheugen met 112 lagen van fabrikant Kioxia, iedere chip op de ssd heeft een capaciteit van 1Tbit.

Dank voor je goede info. Krijg je van mij een pluim voor✅. Kan je namelijk niet +en want ik mag niet moddereren hier. Heb weer wat geleerd vandaag ;).