Historie:
• 20230131 - Initiële review
• 20230710 - Tikfout weggewerkt
Disclaimer: Ik heb deze Shokz OpenRun Pro gesponsord gekregen van Shokz om ze te vergelijken en ten bate van het schrijven van deze review! Deze review is verder niet door Shokz gemodereerd, beïnvloed of wat dan ook, en betreft dus volledig mijn ongezouten mening en oordeel! Desalniettemin, houd dus in je achterhoofd dat dit een gesponsorde review betreft!
De andere reviews in deze serie:
Shokz OpenMove
Shokz OpenRun
Inleiding
Vind je het saai om deze inleiding te lezen? Skip dan snel door naar de inhoudsopgave van deze review! Ik neem het je niet kwalijk.
Sporten met een oordopjes in of een hoofdtelefoon over je oren hoeft niet per definitie gevaarlijk te zijn, maar dat kan het zeker. Als je veel buiten hardloopt of fietst, zoals ik, is het niet onverstandig om je niet volledig af te sluiten van de buitenwereld. Eerder schreef ik daarom al een uitgebreide review van de
Sony Linkbuds. Vandaag publiceer ik daarvoor drie reviews van verschillende Shokz hoofdtelefoons.
De hoofdtelefoons van Shokz zijn inmiddels meerdere jaren verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Initieel begonnen als
Aftershokz heet het bedrijf sinds
29 december 2021 Shokz. En dat is op de verpakking aangegeven met een kleine sticker waarop staat aangegeven “Formerly AfterShokz”.
Er zijn naar mijn weten slechts enkele fabrikanten die bone conducting hoofdtelefoons maken, maar in
de Tweakers Pricewatch zijn veruit de meeste afkomstig van Shokz. Ik kreeg via Shokz de kans om de drie meest actuele producten van Shokz te testen en met elkaar te vergelijken, waarvoor dank!
Zoals in de
disclaimer vermeld heb ik dit product
volledig gesponsord gekregen ten bate van het schrijven van deze drie reviews, om deze hoofdtelefoons van Shokz te vergelijken. Ik beloof jullie dat deze review volledig mijn eigen ervaring is en op geen enkele manier gemodereerd of beïnvloed is door Shokz. Wel heb ik de review gedeeld met Shokz nadat ik deze heb gepubliceerd.
Na ontvangst had ik uiteraard direct de hoofdtelefoons uitgepakt om ze te gaan testen. Mijn partner wilde uiteraard ook direct eens uitproberen. Haar omschrijving vond ik ergens wel interessant, want zo is het wel: “Het is een beetje alsof je de muziek in je hoofd hebt.”. Nou, en daarmee kom je aan het eind van deze review!
#justkidding
Snel door met de inhoudelijke review!
Wat is bone conduction?
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Bone conducting hoofdtelefoons werken door geluidstrillingen door het bot te sturen in plaats van door de lucht, zoals de normale hoofdtelefoons werken. De meeste trillingen gaan via de lucht, door de gehoorgang richting de trommelvlies, waardoor deze gaat trillen. De trilling wordt doorgegeven aan het ‘slakkenhuis’, de hersenen verwerken deze trillingen vervolgens en interpreteren dit als geluid.
Maar je kunt ook geluiden waarnemen als deze via het bot rechtstreeks het slakkenhuis in komen, ook wel het binnenoor genoemd. Dit kun je bijvoorbeeld merken met het eten, of zingen met vingers in je oren, of bij de tandarts als er in je kies wordt geboord.
Bone conduction koptelefoons gebruiken trillingen om geluid rechtstreeks naar het binnenoor te sturen via het bot direct naast je oren, het temporaal. Het binnenoor maakt geen onderscheid tussen geluid komende vanaf het trommelvlies of het bot en wordt op eenzelfde manier verwerkt.
Shokz geeft aan dat je hierdoor naar muziek of podcasts kunt blijven luisteren zonder dat dit ten koste gaat van de geluidskwaliteit. Persoonlijk vind ik dat het wel deels ten koste gaat van de geluidskwaliteit. Voornamelijk lagere tonen zijn minder intens en duidelijk. Maar hierover later meer!
Het grote voordeel van een bone conduction hoofdtelefoon is dat je gehoorgang vrij blijft om zo omgevingsgeluid te horen. Je blijft je daardoor beter bewust van je omgeving dan wanneer je je met een in-ear of over-ear hoofdtelefoon zou afsluiten. Ook hierover later in deze review meer!
Andere voordelen van een bone conducting hoofdtelefoon is dat het comfortabel zit tijdens (intensief) sporten en dat de hoofdtelefoon eenvoudig schoon te maken is. Daarnaast zijn de hoofdtelefoons denk ik ook makkelijker waterdicht te maken door het ontwerp, waardoor ze beter bestand zijn tegen zweet en regen in vergelijking met normale hoofdtelefoons.
Een nadeel vind ik dat de geluidskwaliteit minder is dan bij normale hoofdtelefoons. Voornamelijk de lagere tonen zijn minder intens, wat met een liefhebber van house, hardstyle en aanverwante muziekgenres geen lekkere combinatie is. Wel is dit deels, doch niet volledig, te compenseren met een equalizer app op je telefoon. Voor podcasts en audiobooks is dit verder geen probleem en misschien zelfs een uitkomst, omdat spraak beter te horen is.
Een ander nadeel is, doordat de hoofdtelefoons het omgevingsgeluid niet afsluiten, je je minder op je muziek kunt focussen. Dit is iets om rekening mee te houden met je
use case. In een kantoortuin als je je van je omgeving wil afsluiten is een Shokz dus een mindergeschikte keuze, maar als je nog met collega’s wil kunnen praten terwijl je op de achtergrond muziek op hebt staan (zoals ik ook doe) is het ideaal.
Bron 1,
Bron 2
Terug naar boven
Overzicht van de drie geteste modellen
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
In dit hoofdstuk geef ik een overzicht van verschillende specificaties waarin de Shokz OpenMove, OpenRun en OpenRun Pro overeenkomen of juist verschillen. Ook zal ik op sommige punten een subjectief oordeel geven, bijvoorbeeld op het gebied van draagcomfort, gebruiksgemak en geluidskwaliteit, op een schaal van 1 tot 5. Dit is dus mijn eigen waardeoordeel en daarmee volledig subjectief. Het kan dus zijn dat jouw ervaring mogelijk anders is dan de mijne.
Laat ik vast vooropstellen, hoewel de hoofdtelefoons een zekere mate van waterdichtheid hebben, zijn geen van deze hoofdtelefoons geschikt om mee te zwemmen. Hier heeft Shokz de
OpenSwim voor ontwikkeld. Deze hoofdtelefoon heeft interne opslag, omdat bluetooth niet werkt onderwater.
De OpenMove maakt, net als de OpenSwim (
welke ik verder niet heb getest, aangezien ik niet zwem), gebruik van de 7e generatie beengeleidingstechnologie met Shokz “PremiumPitch 2.0”. Deze technologie levert een betere waterbestendigheid op ten opzichte van voorgaande generaties, evenals minder geluidslekkage, zodat je omgeving minder kan meegenieten van waar je naar aan het luisteren bent.
De OpenRun maakt, net als de Aftershokz Aeropex, gebruik van de 8e generatie beengeleidingstechnologie met Shokz “PremiumPitch 2.0+”. Dit levert volgens Shokz een betere geluidskwaliteit en meer comfort op. Het zou meer volume in de lagere tonen moeten opleveren, minder trillingen en minder geluidslekkage.
In tegenstelling tot de OpenRun maakt de OpenRun Pro gebruik van de 9e generatie beengeleidingstechnologie met Shokz “TurboPitch”. Hierin is de geluidsweergave nog verder geoptimaliseerd voor de lagere tonen, aldus Shokz.
Hieronder de tabel met mijn persoonlijke waardeoordeel; onder de tabel ga ik nader in op mijn waardeoordeel.
Zoals in bovenstaande tabel te zien is, vind ik het draagcomfort van de OpenRun en OpenRun Pro beter dan dat van de OpenMove. Bij deze laatste had ik namelijk geregeld dat de hoofdtelefoon niet geheel prettig zat of op een klein plekje wat irriteerde. Daarnaast vond een brildragende collega de OpenMove minder prettig zitten dan de andere twee modellen. Bij de OpenRun en OpenRun Pro waren deze punten allen geheel niet aanwezig.
Qua gebruiksgemak vond ik de OpenRun Pro het handigst, maar eigenlijk komt dat door de app waarin je wat instellingen kunt wijzigen en eenvoudig bij de volledige handleiding komt. Voor de OpenMove en OpenRun heb je echt even de handleiding nodig om het onderste uit de kan te halen, zoals multipoint pairing inschakelen, en het wijzigen van de equalizer. Dit staat niet in de quickstart guide uitgelegd, en multipoint is helaas niet by default ingeschakeld.
Dan gelijk het bruggetje makend naar geluidskwaliteit vond ik deze in alle gevallen ruim voldoende. Het is uiteraard minder dan een in-ear of andere hoofdtelefoon, maar dat zit hem in de aard van de techniek. Eenmaal gewend aan de afwijkende geluidskwaliteit merkte ik hier niks meer van. Sterker nog, bij muziek met zang hoorde ik zowaar méér dan voorheen. Dit komt doordat stemmen beter ten gehore worden gebracht dan alle instrumenten (en dan voornamelijk dus de lage tonen). De OpenRun Pro vond ik iets beter dan de OpenRun qua geluidskwaliteit, welke ik weer net wat beter vond dan de OpenMove. Maar de geluidskwaliteit van de OpenMove vond ik zeker niet slecht.
De OpenRun heeft verder met IP67 een beduidend betere waterdichtheid dan de OpenRun Pro en OpenMove. In het geval van de OpenMove vermoed ik dat dit deels komt door de USB-C poort welke met een rubbertje zit afgedekt. Bij de OpenRun Pro zitten enkele openingen zoals te zien is op de detailfoto’s. Ik vermoed dat dit bijdraagt aan de verminderde waterdichtheid ten opzichte van de OpenRun, maar wat ook bijdraagt aan een betere geluidskwaliteit. Ik vermoed dat Shokz hier hun compromis heeft gemaakt, en IP55 is in theorie nog steeds ruim voldoende om flink te kunnen zweten zonder schade!
Openingen aan de bovenzijde waar makkelijker vocht doorheen zou kunnen komen
Mesh wat waarschijnlijk de geluidskwaliteit ten goede, maar de waterdichtheid ten kwade komt
Een voordeel van de OpenMove ten opzichte van de andere twee is dat de eerstgenoemde een USB-C laadpoort heeft. Aangezien het speciale kabeltje van de OpenRun (Pro) toch wel wat fragiel aanvoelt, vind ik een USB-C poort prettiger. Een dergelijke laadkabel kom je sneller tegen in het wild dan de speciale magnetische aansluiting van Shokz zelf. Wel begrijp ik de keuze voor het type laadpoort bij de OpenRun (Pro): deze lijkt mij beter waterdicht te maken en neemt uiteindelijk denk ik minder ruimte in dan een USB-C aansluiting.
De accuduur van de OpenMove is met 6 uur het kortst, en met 2 uur laadtijd het langzaamst opgeladen. De OpenRun en de Pro gaan beide langer mee en zijn vlotter opgeladen. Kanttekening hierbij vind ik, ik sport niet dusdanig dat ik de volle 6 uur van de OpenMove nodig heb gehad (ik ben nog geen lege batterij tegengekomen in de tijd dat ik de Shokz nu test). Ben je een ultrasporter, dan zal je ongetwijfeld de limieten tegen gaan komen.
Het gewicht is met 26-29 gram voor de hoofdtelefoon niet noemenswaardig vind ik. Door de pasvorm en hoe stevig deze rond je hoofd zit, heb ik geen moment gehad dat ik er last van had. Dit komt, vermoed ik, mede doordat het gewicht hoofdzakelijk bij de oren zit en niet in de nekband, waardoor het gewicht minder kan bewegen.
Qua prijs/kwaliteit vind ik de OpenRun de beste keuze, gevolgd door de OpenMove. De geluidskwaliteit is goed, de batterij gaat mooi lang mee en mijn gevoel zegt dat door de IP67-rating de OpenRun langer meegaat dan de IP55-broertjes.
De OpenRun Pro is in de pricewatch best wel een smak extra geld, wat je er maar net voor over moet hebben. Wel ben ik erg blij met de hardcase van de Pro. Een bekende van me heeft al meer dan eens een OpenMove of OpenRun om zeep geholpen doordat deze onbeschermd in zijn sporttas zat. Wel heeft hij hier positieve ervaringen aan de coulance vanuit Shokz ervaren, al zou ik het er zelf niet op gokken, omdat ik het zelf niet onder garantie zou scharen.
Unboxing
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Het leukste van nieuwe producten, het uitpakken. Althans, dat vind ik! Om erover te schrijven is wat saaier, zeker aangezien er niet heel veel spectaculairs in de verpakking zit. In de verpakking vind je naast de Shokz hoofdtelefoon een opberghoesje (hardshell case), een USB-kabel, een quickstart guide, een garantiekaart en garantie informatie.
Wil je een unboxing zien, heeft Shokz hier speciaal
een filmpje voor gemaakt.
Op de garantiekaart staat het serienummer van je Shokz vermeld, en er staat bij dat je dat kaartje nodig hebt om aanspraak te kunnen maken op garantie indien je dat nodig hebt. In hoeverre dat daadwerkelijk zo zal zijn, weet ik niet.
De USB-A kabel voelt verder wat fragiel aan. Ik kan me inbeelden als je er niet al te voorzichtig mee omgaat, dat je op termijn kabelbreuk krijgt.
Verder wordt er dus een hardshell case bijgeleverd om je Shokz in op te bergen als je er geen gebruik van maakt. Je Shokz past er maar op één manier in en lijkt voldoende bescherming te bieden waardoor de hoofdtelefoon niet snel zal breken in het hoesje. Verder zit er een wat breder elastiek aan de deksel/klep, waar ik mijn USB-kabel in plaats. Zo heb ik deze altijd bij me en raak ik hem niet kwijt. Erg handig!
Gebruik
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Zodra je de hoofdtelefoon start, door de volume-up knop aan de rechter zijde van de hoofdtelefoon ingedrukt te houden, start de Shokz met het vermelden van de batterijstatus (low, medium, high). Als je de volume-up knop onafgebroken ingedrukt houdt, belandt je hoofdtelefoon na circa drie seconden in de pairing modus. Standaard is multipoint pairing niet ingeschakeld! Om dit in te schakelen, lees
deze paragraaf.
Eenmaal verbonden kun je lekker naar muziek gaan luisteren, of niet als je dat liever hebt. De hoofdtelefoon kan meerdere dagen stand-by staan zonder muziek, om zo bijvoorbeeld makkelijk en snel de telefoon op te nemen als je wordt gebeld. Hoewel deze Shokz gericht is op sporters, kan je hem ook prima gebruiken in bijvoorbeeld een kantooromgeving. Zo blijf je benaderbaar/aanspreekbaar voor collega’s, kun je makkelijk je telefoon opnemen en kun je dus eventueel rustig een achtergrondmuziekje opzetten als de radiovoorkeur van je collega’s je niet aanstaat 😉.
Shokz had origineel maar één maat hoofdtelefoon, of je nu een groter of kleiner hoofd had. Voornamelijk voor mensen met een kleiner hoofd kon dit minder prettig zijn. Sinds november 2022 heeft Shokz ook een Mini variant van de OpenRun en OpenRun Pro. Shokz legt op
deze webpagina uit hoe je erachter komt welke Shokz de betere keuze voor je is.
Terug naar bovenBediening
Aan de linkerzijde vind je de multifunctionele knop. Hiermee kun je de volgende handelingen uitvoeren:
- Play/pauze – 1x klikken
- Oproep afwijzen – Klik-and-hold bij inkomende oproep
- Bel laatst gebruikte nummer – 2x klikken als geen muziek speelt
- Activeer spraakassistent – Klik-and-hold voor twee seconden
- Batterijstatus – 1x volumetoets terwijl geen muziek afspeelt
Mocht je problemen ervaren met je hoofdtelefoon en je wilt deze resetten, dan kun je dit doen door je Shokz vanaf uitgeschakelde toestand naar pairing modus te starten, en vervolgens alle drie de knoppen gedurende 3-5 seconden ingedrukt houden. Je kan dan enkele piepjes horen en/of vibraties voelen. Herstart vervolgens je Shokz, en hij staat weer in fabrieksinstellingen.
Terug naar bovenSporten met de Shokz
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
En dan waar het product voor gemaakt is: sporten met de Shokz! De OpenRun Pro heeft een IP55-rating, ze zijn anti-spray tegen vocht gedurende 1-3 minuten. Shokz adviseert de OpenRun Pro niet te dragen in de stromende regen, omdat het water dan mogelijk via de luidsprekers kan binnendringen. Nu regent het gelukkig niet dusdanig vaak in Nederland dat dit voor mij een probleem zou zijn. Daarnaast vind ik persoonlijk hardlopen en fietsen in de regen minder aangenaam en probeer dit dan ook zoveel mogelijk te vermijden.
Het draagcomfort van de OpenRun Pro vind ik zeer goed. De eerste paar tellen voel ik hem nog zitten, maar daarna eigenlijk niet meer. In de winter op de fiets, als ik met balaclava fiets tegen de kou, merk ik de Shokz wel af en toe, doordat in bepaalde houdingen er meer druk op de nekband komt en de hoofdtelefoon dan wat van positie verandert. In dat opzicht ben ik blij dat er in Nederland niet dusdanig veel dagen zijn dat het te koud is dat een balaclava nodig is.
Voor het dragen van de Shokz met een bril en/of helm geeft Shokz aan dat het in principe niet uitmaakt of je eerst de koptelefoon opzet, of eerst je helm/bril. Wel geven ze aan dat als je eerst de Shokz opzet, dit mogelijk beter op je hoofd zit. In mijn ervaring is dit ook wel het geval.
De Shokz kun je na het sporten eenvoudig schoonmaken met een droge of lichtvochtige doek. Ik zou adviseren om geen schoonmaakmiddelen hierbij te gebruiken, omdat dit de afdichtingen van je hoofdtelefoon negatief kan beïnvloeden.
Voor het laden zit er bij de OpenRun Pro vochtdetectie ingebouwd. Mocht de laadpoort nog nat zijn van regen of zweet, dan gaat de LED afwisselend blauw/rood knipperen, en wordt er een waarschuwingsgeluid afgespeeld. Het schoonmaken c.q. afdrogen van de poort lost dit probleem in principe op. Wel vind ik de laadkabel voor de OpenRun Pro best kwetsbaar. In dat opzicht vind ik het jammer dat deze niet zijn voorzien van een USB-C poort zoals de OpenMove, al kan ik het ook wel begrijpen. De poort van de OpenRun Pro is makkelijker waterdicht te maken en neemt (denk ik) minder ruimte in het uiteindelijke ontwerp in.
Terug naar bovenInstellingen
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Zoals eerder al opgemerkt, is de quick start guide niet uitgebreid. Voor de OpenRun Pro is er de app waarmee je de nodige wijzigingen kan maken aan de instellingen, maar die app is niet noodzakelijk om deze wijzigingen te doen. Op het moment van schrijven is de app daar wel handig voor, maar het enige unieke wat er wordt geboden is dat je het exacte batterijpercentage ziet, en een firmware update kan worden uitgevoerd, indien beschikbaar. De afgelopen maanden heb ik nog geen firmware update voorbij zien komen
(OpenRun Pro v4.16 op dit moment).
EQ-modes
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Shokz kent twee EQ-modes, te weten de standaard modus en vocal booster mode. De standaard modus is gebalaceerd voor het luisteren naar muziek, terwijl de vocal booster mode geoptimaliseerd is voor bijvoorbeeld audioboeken en podcasts.
Om te wisselen tussen deze twee EQ-modes moet er geluid afgespeeld worden, en vervolgens de beide volumetoetsen ingedrukt houden tot je circa twee seconden later een beep hoort. Tevens hoor je welk van de twee modi geselecteerd is.
Multipoint pairing
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Persoonlijk vind ik het jammer dat multipoint pairing niet standaard is ingeschakeld. Hier dien je als gebruiker nog zelf handelingen voor te verrichten welke niet in de quick start guide vermeld staan. Om multipoint in te schakelen moet je vanuit een uitgeschakelde toestand de volume-up toets ingedrukt houden zodat de Shokz in pairing stand gaat. Eenmaal in pairing stand druk je gedurende twee seconden de volume-up en multifunctionele toets in. De Shokz meldt dan ‘multipoint enabled’. Vervolgens verbind je het eerste apparaat via bluetooth.
Hierna schakel je je Shokz uit en daarna weer in in pairing mode, door wederom de volume-up toets ingedrukt te houden. Vervolgens kun je het tweede apparaat verbinden met je Shokz, hierna schakel je wederom je hoofdtelefoon uit. Tot slot kun je je hoofdtelefoon weer via de normale weg inschakelen. Je Shokz verbindt dan automatisch met de twee laatst verbonden apparaten, te beginnen met het apparaat welke meest recent nog verbonden was.
Languages
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Voor ons in Nederland niet echt relevant, tenzij je Chinees, Japans of Koreaans beter beheerst dan Engels: het is mogelijk om de taal van je hoofdtelefoon te wijzigen. Je hebt dus de opties Chinees, Engels, Japans en Koreaans. Zet je hoofdtelefoon uit en vervolgens in de pairing stand door de volume-up toets korte tijd vast te houden. Vervolgens klik je twee keer op de multifunctionele toets om de taal te wijzigen. Je hoort vervolgens de taal welke je hebt geselecteerd. Versta je het niet en heb je dus geen idee welke taal je hebt geselecteerd, klik dan wederom tweemaal op de multifunctionele toets, net zolang tot je een taal hoort die je wel verstaat (klein gokje, voor het merendeel van de Nederlanders, Engels..).
Terug naar bovenVeiligheid t.a.v. omgevingsgeluid
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Doordat je de Shokz op het bot naast je oren, het temporaal, zet, blijft je gehoorgang vrij. Hierdoor kun je omgevingsgeluiden beter waarnemen; je blijft je beter bewust van je omgeving dan wanneer je een in-ear of over-ear hoofdtelefoon gebruikt. Uiteraard is het afhankelijk van hoe hard je het volume van je Shokz zet, in hoeverre je je bewust blijft van je omgeving. Als je hem echt hard zet, en hij kan best hard, dan hoor je niks meer van het verkeer tot het te laat is. Daarnaast kun je dan ook de trillingen voelen van het afspeelgeluid.
Op de fiets bemerk ik ook nog een ander voordeel. Op lagere tot normale snelheden (zeg tot een kilometertje of 20) ervaar ik nagenoeg geen windgeruis. Op hogere snelheden speelt dit wel weer op, maar zeker in mindere mate dan met mijn Samsung Galaxy Buds Pro.
Terug naar bovenVeiligheid t.a.v. gehoorschade
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Laat ik voorop stellen, ik ben hierin geen expert. Ik ben als toetsenbordridder ten strijde getrokken met Google en de daarmee gevonden online bronnen om hier wat meer zinnigs over te kunnen zeggen.
Hoewel botgeleiding je gehoorgang en trommelvlies dus omzeilt, kan je nog altijd gehoorschade oplopen als je het volume van je hoofdtelefoon te hard zet. Het slakkenhuis in je binnenoor kan door de vibraties nog altijd schade oplopen, waardoor je door te lang, te hard volume nog altijd permanente gehoorschade kunt oplopen.
Wees dus verstandig en luister je muziek, podcasts of audioboeken op een verantwoord geluidsniveau!
Repareerbaarheid
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Inmiddels schrijf ik alweer enige tijd, indien mogelijk, iets over de repareerbaarheid van een product, enerzijds door de fabrikant, anderzijds door de gebruiker zelf. Ik zal zeker niet elk product welke ik review uit elkaar gaan halen (hoewel het ter lering en vermaak zeker leuk kan zijn), maar ik zal wel kijken of er bijvoorbeeld disassembly-guides beschikbaar zijn (zoals via de site van iFixit) en hoe de verkrijgbaarheid van onderdelen is (op het moment van opstellen van de review).
Hiervoor geldt: Mocht je op- of aanmerkingen hierop hebben, dan hoor ik deze zeer graag in de comments of via
een PB! Alleen met jullie feedback kan ik mijn reviews verbeteren!
In het kader van de repareerbaarheid van de Shokz kan ik kort zijn. Voor de normale en gevorderde gebruiker/Tweaker is het praktisch onmogelijk om enige reparaties uit te voeren aan de headset. Het zit vrij solide dichtgemaakt, vandaar ook de waterdichtheid. Bij het openen van het product gaat deze waterdichtheid verloren en is het praktisch onmogelijk om hem weer goed dicht te maken, als je al vervangende onderdelen kunt vinden. In dat opzicht is het te hopen dat je nog binnen je garantie zit indien je gebreken ondervindt. De klantenservice schijnt dus top te zijn, zoals elders in deze review reeds benoemd!
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De Shokz OpenRun Pro is een erg fijne bone conducting hoofdtelefoon welke ideaal is om te gebruiken tijdens het sporten in de buitenlucht. De geluidskwaliteit is wel kort wennen , en laat zich slecht vergelijken met een normale hoofdtelefoon, maar van de verschillende hoofdtelefoons van Shokz is dit wel de beste.
De meegeleverde hardcase is ideaal om je Shokz in je sporttas mee te nemen, zonder dat deze het risico loopt op breken. De Shokz-eigen laadkabel voelt wel fragiel aan, en het is afwachten hoe lang deze uiteindelijk meegaat. Al met al is deze hoofdtelefoon een aanrader. Maar qua prijs-kwaliteit zou ik eerder voor de OpenRun kiezen, daar deze nog beter waterdicht is. De OpenRun is dan ook wat mij betreft de beste keuze, maar de Pro is ook een goede keuze voor de Tweaker met een wat dikkere portemonnee.
Afsluiting
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Heb je aan de hand van mijn review nog vragen over de Shokz OpenRun Pro, stel ze gerust hieronder in de comments. Heb je een foutje gespot of heb je aanvullingen op de review? Stuur me dan met liefde
een PB'tje!
En last but not least, als je het einde van deze review hebt gehaald, hartelijk dank dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen (en eventueel een reactie achter te laten)! Ik zou het ook top vinden als je mijn review zou willen beoordelen. Dit kan rechtsboven, of onder de afbeeldingengalerij.