Logitech G915 TKL, GL Tactile, Qwerty US, Zwart Review

22 januari 2023, laatste update op 9 september 2023, 990 views Rapporteer

Na jaren een Logitech K740 te hebben gehad was het toch echt de tijd om een nieuw ramplankje aan te schaffen. Ik had een aantal eisen aan het ramplankje gesteld en daar is het toetsenbord in alle opzichten in geslaagd. Meer lees je in de uitgebreide review.

Pluspunten

• fijne aanslag
  • lekker zwaar
  • draadloos werkt!

Minpunten

• Niet te koppelen via Bl aan meerdere devices?
  • Redelijk prijzig
  • Caps lock indicator zit niet op de knop zelf maar rechts boven in de hoek..
  • RGB instellingen windows only
  • Batterijduur

Inleiding

Na wat zoekwerk op internet kom je al snel uit op de gaming toetsenborden. En die zijn over het algemeen niet draadloos. Dit toetsenbord daarentegen was dat wel. Mijn use-case was als volgt:
  • Twee systemen die ik veel gebruik
  • Niet elke keer als ik switch tussen systemen met kabels lopen spelen
  • Zo min mogelijk kabels
Door mijn werk ( en hobby) -> Programmeur wil ik voelen hoe een toetsenbord typt. Een youtube review waarin iemand zegt dat het echt lekker typt of een kwartier laat zien hoe hij typt zegt mij niets. Ik wil voelen hoe het toetsenbord aanvoelt. Dus ben ik naar de winkel gegaan waar ik wist dat ze dit toetsenbord nog hadden liggen. Tussen alle andere gaming toetsenborden sprong deze er toch wel erg boven uit

Bouwkwaliteit

Omdat de behuizing van aluminium is gemaakt is het toetsenbord lekker zwaar. Dit heeft als groot voordeel dat het ramplankje gewoon blijft liggen. Bij goedkope toetsenborden heb ik nog wel eens gehad door het ramgeweld het plankje alle kanten op vliegt of flink doorboog. Daar heb ik nu helemaal geen last van.

De switches zijn ook erg goed en voelen fijn aan. Ik ben zelf niet zo'n switch-Fetisjist dus had / heb de ballen verstand van alle 100 verschillende soorten switches die er zijn. Als ik het moet vergelijken met mijn vorige toetsenbord dan is de aanslag vergelijkbaar maar net iets minder stroperig en dat werkt erg fijn. Ook de plaatsing van de toetsen is fijn. Ze liggen niet tegen elkaar aan zoals bij het vorige toetsenbord en dat geeft net iets meer gebruikersgemak.

Features

Connectiviteit
Zoals gezegd een van de vereisten is draadloze connectiviteit. Immers als ik thuiswerk wil ik niet eerst alle kabeltjes uit mijn computer trekken en weer inpluggen maar wil gewoon laptop aan en gaan. En dat werkt met dit toetsenbord uitstekend. Hiervoor heeft het toetsenbord de volgende knoppen beschikbaar:

Van links naar rechts zijn de mogelijkheden:
  • Lightning
  • Bluetooth
  • Gaming mode
  • RGB settings
Daarnaast kan het toetsenbord ook nog worden verbonden via USB. Dit is een mini-usb aansluiting. Het zou mooi zijn geweest als het toetsenbord van een USB-C connector was voorzien. Ik zie dit echter meer als een nice-to-have. Je krijgt er een kabel bij van mini-usb naar USB-A. Helaas is geen USB-C. Het zou mooi zijn geweest als die kabel wel USB C had gehad. Uiteindelijk omdat mijn pc USB-A heeft is dat geen probleem.
Lightning
Dit is een benaming die Logitech gegeven heeft voor de technologie waar je een aparte dongle voor nodig hebt. Die krijg je er gewoon bij . En dat werkt vergelijkbaar met hoe dat hun muizen werken. Daar zit ook een dergelijke dongel bij en werkt eigenlijk altijd goed. Bij mijn vorige muis had ik nog wel eens last van interference als ik de dongle aan een usb hub hing ( geen idee waarom ) maar met dit toetsenbord helemaal geen last van. Je krijgt zoals gezegd ook een kabel erbij met een verloopstukje. Volgens de marketing is het de bedoeling dat de dongle zo dicht mogeljjk bij je toetsenbord ligt als maar kan.

Ik denk dan, als die dongle er zo dichtbij ligt kun je toch net zo goed de kabel in het toetsenbord stoppen
Bluetooth
Het toetsenbord kan met 1 device worden gepaired volgens mij, althans dat is mijn ervaring. En kan dus niet geshared worden op een makkelijke manier tussen devices. Dat was in het begin best vervelend aangezien ik liever niet de dongle wilde gebruiken. Uiteindelijk heb ik er voor gekozen om mijn toetsenbord aan mijn main pc via de dongle te verbinden en mijn laptop maakt connectie via bluetooth. Op een thuiswerk dag is het dus alleen een enkele knop indrukken om te switchen en het toetsenbord is verbonden.
RGB
Aangezien het een Gamingtoetsenbord is moet er zal er natuurlijk RGB op zitten. Persoonlijk kan mij dit gestolen worden maar enige vorm van verlichting is natuurlijk wel prettig. Je kunt met de Logitech software die je los moet downloaden echt van alles en nog wat doen met die RGB. Je kunt zelfs als je echt wil elk ledje afzonderlijk instellen. Zelf heb ik het wat ingetogener gehouden en heb het zo gemaakt dat de RGB standaard op oranje staat en wanneer ik een toets indruk deze even geel word. Grappig, niet meer dan dat.
Functie toetsen
Media knoppen en het volume scroll wiel
Naast de standaard/bekende functie toetsen zoals forward, fast foward etc en geluid op dempen. Is er ook een scrollwiel. Deze is om het geluid te kunnen aanpassen. In het begin dacht ik dat het meer en gimmick was want waarom niet twee knopjes erbij plaatsen. Daar moet ik van terugkomen. Dat scrollwiel werkt verdacht goed het geeft je een beter gevoel van controle en precies in kunnen stellen van het geluidsniveau.
G toetsen
https://tweakers.net/i/7XePG7UsEAlPPKO4OoImPm4OCcs=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/IuG4gy73tJQ2lOQO2TLQG2yN.png?f=user_largeDe G knoppen kun je via de bijgeleverde software configureren ( mac / windows ). Je kunt keycombinaties mee aftrappen bijvoorbeeldl ctrl-c maar ook programma's mee starten of zelfs macro;s uitvoeren. Zelf heb ik deze nu ingesteld dat G1 PHPStorm start en G2 docker dekstop

Verschil tussen full versie ( met numpad ) en short version

Via mijn werk heb ik ook een versie van dit toetsenbord mogen ontvangen. Dit is echter de versie zonder appart numpad. Wat mijn hierbij direct op valt is de plaatsing van div. onderdelen van het toetsenbord
  • De capslock/battery led's zitten onder elkaar ipv naast elkaar t.o.v. de full versie
  • De aan/uit knop en de mini usb aansluiting zijn geswitched t.o.v de full versie
  • Geen M1 t/m M4 knoppen om RGB presets te kunnen kiezen t.o.v. de full versie
  • Geen G1 t/m G5 knoppen t.o.v. de full versie

Mijn oordeel tot nu toe, na twee dagen gebruik is positief:
  • Het toetsenbord is lekker zwaar en door de alluminium behuizing buigt het toetsenbord niet door
  • De draadloze connectiviteit werkt erg goed. Je kunt makkelijk switchen tussen modi. Geen gehannes met kabels meer!
  • G toetsen zijn leuk maar vooral handig.
  • RGB is en blijft een leuke gimmick
Ik zal deze review blijven updaten met nieuwe inzichten

Heb jij ook een Logitech G915 TKL, GL Tactile, Qwerty US, Zwart?

Hoi, je hebt dit toetsenbord nu > half jaar. Wat is je ervaring tot nu toe? Op internet lees ik veel threads (op Reddit) van kapotte keycaps en dat het laklaagje van de keys aflaat (goedkope ABS plastic keycaps met een fragiele bevestiging aan de switches). Mogelijk dat jij hier geen last van hebt (nog niet), maar ben ook in de race voor dit toetsenbordje. Vandaar dat een update wel geapprecieerd wordt 😊.
Ik heb dit toetsenbord nu inderdaad best lang en kan mij niet vinden in beide problemen eigenlijk. Als je kapotte keycaps hebt dan vraag ik mij serieus af wat je met je toetsenbord doet. Of kan dat komen omdat er mensen zijn die elke week even alle keycaps er af halen en er weer op zetten. Dan kun je wel verwachten dat plastic op een gegeven moment er mee kapt.

Het laklaagje gaat niet sneller dan bij andere toetsenborden eigenlijk. Op de spatiebalk is het al wel een beetje weg maar dat is niet meer dan bij andere toetsenborden die ik voor zowel werk als prive gebruik (lees: ongeveer 8 ~ 10 uur per dag ) daar mag echt wel wat gebruiksporen door ontstaan.
Ik heb vorige week de Logitech G915 TKL aangeschaft, maar bij mij zijn de toetsen maar "half" verlicht:

bijvoorbeeld: de 2 is verlicht, maar de @ niet.

Is dit normaal?
Ja dat is normaal. Als je naar de cap kijkt zie je dat deze secundaire functies niet doorzichtig zijn. Zo ook hij de numpad of de |
Dank je voor het snelle antwoord