Inleiding
Om te beginnen even de melding dat deze review geschreven is op het besproken toetsenbord. Niet dat je daar iets aan hebt natuurlijk. Ik heb jaren lang een Logitech Ultrax Keyboard gehad. En zoals een ieder wel weet verzameld zich na verloop van tijd onder toetsen van een keyboard toch wel een hele habitat aan en dus besloot ik om dit toestenbord schoon te maken. Eerst alle knopjes eruit wippen en daarna schoon blazen. Dit werkte best aardig echter wilde er een aantal knopjes niet meer terug na afloop op hun plek. Het toetsenbord was schoon maar stuk. Tijd voor een nieuwe.
Omdat ik een flat keyboard altijd al fijn heb gevonden ben ik op zoek gegaan naar een nieuw toetsenbord. Ik had de hoop om nog ergens de Ultrax te kunnen vinden maar zonder resultaat. De Illuminated keyboard van logitech kwam er qua specs het dichtste bij in de buurt.
Ergonomie
De ergnomie van het toetsenbord is eigenlijk net als bij andere flat toetsenborden normaal te noemen. Een rechttoe/rechtaan aanpak. Wel bevat het toetsenbord een brede zwarte rand die enigszinds zacht aanvoelt aan de onderkant van het toetsenboard. Hier rusten je polsen op en dat is het enige ergnome wat er aan dit toetsenbord te vinden is. Geen opstaande toetsen in een 'ergonomische' golfbeweging.
Functionaliteit
De basisfunctionaliteit van een toetsenbord zoals je die mag verwachten zit er in. Alle toetsen zijn aanwezig inclusief een aantal (4) functie toetsen. Wat een leuk extra'tje is is de FN toets zoals we die ook kennen van laptop toetsenborden. Hierdoor krijg je ineens een heel stuk meer functietoetsen. (18). De toetsen op een rijtje
- Home (F1)
- E-mail (F2)
- Internet search (F3)
- Instant Messaging (F4)
- Overzicht openstaande vensters *(F5)
- Yahoo widgets (F6)
- Calculator(F7)
- Eject (F8)
- Media player (F9)
- Vorige track (F10)
- Play/pauze (F11)
- Next track (F12)
- Context menu ( muis ) (print scr)
- Home (pause/break)
- Volume aan/uit
- Volume zachter
- Volume harder
- Sterkte van verlichting
De eerste 9 van deze knoppen zijn configureerbaar. Waarom de rest dat niet is, is mij een raadsel. Om deze knoppen te configureren moet je , zover ik weet, de setpoint software installeren voor het toetsenbord. Gelukkig als je andere logitech apparatuur gebruikt, zoals een mx620, dan hoef je niet twee keer de software te installeren maar staat er een appart tabje. Dit is erg handig gedaan natuurlijk.
Ik ga niet de diverse opties langs lopen ik ga me beperken tot de Yahoo widgets. Widgets zijn kleine programma's die je leven makkelijker zouden maken. Echter zie ik niet in wat ik met een klok zou moeten als ik die ook rechts onder in mijn scherm heb of een pizza bakker spel. Dit is voor mij dus een van de eerste knoppen die ik gewijzigd heb in het starten van Eclipse. Nogmaals het is jammer dat je niet alle 12 functietoetsen aan kunt passen maar 9 is een acceptabel begin.
Verder functionaliteit is natuurlijk de knop om het licht van het toetsenbord aan te passen. Deze heeft diverse standen waaronder ook helemaal uit. Deze optie is natuurlijk handig als je geen stroom wilt verbruiken of in een goed verlichte omgeving zit. Echter zal het qua verbruik niks uitmaken. De stroommeter die ik tussen de laptop en het stopcontact heb zitten geeft in ieder geval geen lager verbruik aan als ik de verlichting uit doe.
Nog een kleine issue over scroll lock. Hoewel scroll lock niet heel veel meer wordt gebruikt is dit de enige 'lock' toets die moet worden ingeschakeld via de FN + combinatie.
Precisie
Wat valt er te zeggen over de precisie. De aanslag van het toetsenbord was voor mij even wennen maar dat had meer te maken met het feit dat ik een van een vijf jaar oud , veel gebruikt, toetsenbord af kom dan dat de aanslag wezenlijk anders is by design.
offtopic:
Erg fijn dat de spatiebalk nu doet wat ie moet doen, deze was bij mijn vorige toetsenbord een beetje stuk
Vormgeving
Omdat ik zelf de vormgeving van Samsung apparaten nogal mooi vind. Dit betekent een doorzichtig randje om de apparatuur heen en een rode gloed rondom bevalt mij de vormgeving van de illuminated toetsenbord ook heel erg. Het contrast van de tekens op de toetsen is ook heel erg goed te noemen. Zelfs als de verlichting is uitgeschakeld. Een ander detail vindt ik zelf iets minder.
Normaliter staat er rechts boven op het toetsenbord met groene ledjes of icoontjes of num-lock etc is ingeschakeld. Echter dit toetsenbord heeft een, zoals ik het noem, statusbalk onder aan het bord. Hier staan miniscule icoontjes die aangeven of scroll lock, capslock etc zijn ingeschakeld. Deze icoontjes zijn naar mijn mening iets te klein om echt duidelijk aan te geven wat ze doen. Natuurlijk is dit een kwestie van gewenning maar het was denk ik beter geweest als logitech zich hier aan de 'standaard' had gehouden. Als je setpoint hebt geïnstalleerd krijg je op je scherm wel een duidelijk icoon te zien dat je een bepaalde functie aan/uit zet maar of dat voldoende is?
Verder een belangrijk punt qua vormgeving is de dikte van het toetsenbord. Het toetsenbord is maximaal 9,3 millimeter dik. Als je het toetsenbord niet zou laten rusten op zijn pootjes zou het daarom een beetje aanvoelen alsof je op je bureau aan het typen bent qua ligging. Ondanks deze dikte is het toch een ontzettend stevig, en zwaar, toetsenbord wat ik erg fijn vindt.
Bouwkwaliteit
Zoals al in het laatste stukje van het vorige paragraaf aangegeven is het een erg robuust toetsenbord. Het gewicht is iets wat mij verbaasde. Het is een zeer dun toetsenbord dus je verwacht ook een laag gewicht echter is dit best hoog te noemen. Waar dit precies aan ligt weet ik niet ( heb het toetsenbord nog niet open geschroefd .... ben ik ook niet van plan in de nabije toekomst trouwens ) maar het gewicht maakt dat het toetsenbord over het algemeen ( hangt ook van het oppervlak af ) blijft liggen waar het ligt en niet gaat schuiven als je veel kracht zet op de palmsteunen.
Drivers en ondersteuning
Om alle functionaliteit te benutten dien je setpoint te installeren. In ieder geval om de standaard toewijzingen voor de FN + functietoets aan te passen. Echter zie ik hierin geen problemen. Het is erg stabiele software. Een puntje van kritiek zou kunnen zijn dat setpoint niet geïnstalleerd kan worden onder Linux echter zou je deze toewijzingen ook aan kunnen passen met 3th party software denk ik.
Prijs
De prijs is, zoals logitech betaamd, weer lekker aan de hoge kant. Ik had het geluk dat ik nog een x aantal cadeaubonnen had liggen waardoor ik het toetsenbord uiteindelijk voor 29,95 meer naar huis mocht nemen. De originele prijs lag op het moment van aankoop op 69,99 euro. Wat ik hoog vindt maar als ik kijk naar hoelang ik gemiddeld met een toetsenbord doe (5 / 6 jaar ) dan valt het allemaal wel mee.
Eind oordeel
Al met al een goede aankoop die ik anderen kan aanraden als je houdt van laptop aanslag natuurlijk.
Een dik jaar later
En hier ben ik dan weer. Heb nu inmiddels dit toestenbord een dik jaar in gebruik en ik moet zeggen. De aanslag van de toetsen is nog steeds zo goed als dat deze in het begin was. De kwaliteit van het toetsenbord is erg hoog moet ik nu constateren. Na een jaar veelvuldig gebruik is de response van alle toetsen nog altijd hetzelfde en ondanks dat er slijtplekken op de spatiebalk te zien zijn heeft dit geen nadelige gevolgen voor de gevoeligheid ervan.
Na een jaar kan ik ook concluderen dat de verlichtingsoptie nou niet bepaald iets toevoegd aan het toetsenbord behalve de 'eye candy'. De keren dat ik met de licht knopjes aan het spelen ben zijn op één hand te tellen. De balk die aan de onderkant van het toetsenbord zit waar je handpalmen op rusten vond ik in het begin een beetje irritant. Na een jaar ben ik blij dat deze erop zit want het geeft net dat beetje extra steun. Ook de stroefheid van dit stukje van het toetsenbord is niet achteruit gegaan.
Al met al ook na een jaar nog een dijk van een toetsenbord!