Product Review Intel Core 2 Quad Q8400
Aanleiding
Het viel me op dat deze Quad core ondanks zijn goede stock prestaties nog geen review had, en omdat ik in een van mijn computers deze core gebruik vond ik het wel leuk om een review te schrijven.
What’s in the Box
Hoewel ik deze Processor al wat langer heb, heb ik nog steeds (bijna) alle accessoires. Alleen de stock koeler heb ik niet meer.
De inhoud van de doos toen ik deze processor kocht:
- de proc.
- Stock koeler
- Waranty papers
- Intel Core 2 Quad stickertje
Installatie
De installatie van een core 2 processor vind ik altijd toch wat apart. Op de een of andere manier vind Intel dat je de core niet hard genoeg op het moederbord kunt drukken, eerst het bracket van het socket 775 en daarna nog de koeler erop die je pas na erg hard drukken vast krijgt. Intel wil er uiteraard zeker van zijn dan de core goed gekoeld word en al de hitte kwijt kan maar toch vind ik dit wat extreem.
Ik zelf gebruik als koeler de Coolermaster Sphere, deze koeler is eigenlijk een grote bal koper boven op de processor met een fan erin, hij koelt erg goed en is redelijk stil. Ik heb deze koeler gekocht toen ik mijn proc. ging overclocken maar voor deze review heb ik hem terug geclockt naar standaard en daarna weer overclockt.
OC Stats
Stock gegevens
de Q8400 loop stock op 2.6 GHz dit met een FSB van 333 en een multiplier van 8, de core gaat bij Idle terug naar een multiplier van 6 om zo op 2.0 GHz rustig te kunnen draaien
OC gegevens
in mijn OC opstelling draait de Q8400 op 3.2 GHZ dit met een FSB van 400 en een multiplier van 8, de core blijft hier ook ilde op lopen.
Prestaties & stroom verbruik
Standaard loopt de Q8400 op 2.6 GHz en ik heb de core overclocked lopen op 3.2 GHz ik heb een aantal benchmarks gedraait, allemaal met hetzelfde systeem:
- Moedebord
Asus Maximus II Formula - Geheugen
4 GB Corsair 1066 OC geheugen - Koeler
CM Sphere - Videokaart
Ati HD 5750 - Voeding
OCZ StealthXStream 400Watt - Harddisk
320 GB S-ata Hitachi - OS
Windows 7 Ultimate 64 Bit
De Programma’s die ik gebruikt heb zijn: 3DMark06, CPU-Z, Prime95.
Results:
Stock (2.0GHz, Idle) |   1.080 Volt |
OC (3.2GHz, Idle |   1.240 Volt |
Stock (2.6GHz, Load) |   1.216 Volt |
OC (3.2GHz, Load) |   1.248 Volt |
tabelen gemaakt door TERW_DAN's benchbakker.
Kosten
De Intel Core 2 Quad Q8400 kost nieuw tussen de 137 en de 180 euro en vergeleken met een i7 van bijna 100 euro duurder is dat redelijk goedkoop.
Ik ben heel tevreden met de Q8400 en ben blij dat ik deze heb gekocht. De core werkt goed en ik heb nog nooit klachten erover gehad, ook al is deze core met de komst van socket 1156 en 1366 verouderd zou ik deze nog steeds aanbevelen, vooral in een low budget PC, de core werkt goed, snel, altijd en is niet duur. Daarom verwacht ik dat ik deze Proc. nog lang zal houden!