AG Neovo F-419 Review
Na veel zoeken op het internet heb ik gekozen voor de AG Neovo F419. Ik wilde een 19" TFT-scherm maar had maar een klein budget. Over deze monitor las ik veel goede reviews op het internet en omdat de prijs alleszins redelijk is ben ik uiteindelijk over gegaan tot aanschaf.
Pluspunten
- mooi ontwerp
- goede kleurweergave (na enig prutsen)
- voldoende contrast
- geen ghosting
- prijs
Minpunten
- kost enig prutsen om de kleurweergave goed te krijgen
- voet is wat gammel en niet in hoogte verstelbaar (laatste punt zal m.i. niet vaak een probleem zijn)
Na een aantal dagen gebruik ben ik zeer tevreden over deze monitor. Er is enkel een aantal kleine onvolkomenheden die ik dan ook met goed, in plaats van zeer goed, beoordeeld heb. De featureset is bijvoorbeeld iets waar deze monitor vaak wat minder op beoordeeld wordt. De monitor is bijvoorbeeld niet in hoogte verstelbaar, wat in het gebruik wel een gemis kan zijn. Maar omdat er wel een DVI-kabel meegeleverd wordt en ik de verstelbaarheid nog niet gemist heb beoordeel ik de featureset toch als 'goed'. Een ander aspect dat wel beter gekund had is de kleurweergave. Uiteindelijk is er niks mis met de kleurweergave, deze is zelfs uitstekend, maar het is nogal een gepruts om de instellingen goed te krijgen. Aanvankelijk oogt het beeld te fel en te flets, maar met enige vastberadenheid is dit gelukkig wel goed te krijgen. Het contrast van de monitor is 500:1, het zwart is dus niet het diepzwart van een CRT-monitor, maar ik vind het wel goed genoeg. Bij het kijken van een video stoort het 'net-niet zwart' van de balken mij geenszins. Bij een volledig zwart beeld is er aan de bovenkant en de onderkant van het beeld een streep backlight-leakage te zien. Na de griezelverhalen die ik over andere TFT's gelezen heb viel mij dit echter heel erg mee. In het gebruik merk ik er niks en ook bij het kijken van een video ontsnappen de lichtstrepen snel aan mijn aandacht. Daarnaast is het zwart op een volledig zwarte achtergrond behoorlijk uniform verdeeld. Een laatste punt van kritiek is de bouwkwaliteit. Toen ik de monitor voor het eerst op mijn bureau plaatste vreesde ik een moment dat hij om zou vallen; de voet is misschien wat te gammel voor een dergelijke monitor. Uiteindelijk heb ik hier echter nog geen enkel probleem mee gehad en ook het tilt-mechanisme werkt naar behoren. De voet voelt dus wat gammel en onzeker aan, maar op een stevige ondergrond is hij zeker stevig genoeg.
Naast bovengenoemde punten is dit gewoon een uitstekende monitor voor een zacht prijsje. De vormgeving is sober en elegant te noemen, precies wat ik van een monitor verwacht. Op het bureau oogt de monitor al mooi als hij nog uit staat. De zaak waar ik hem kocht (PCScore) biedt een 1-dags 100% pixelgarantie. Dit wil zeggen dan als je de monitor koopt deze helemaal goed moet zijn. Als je thuis komt hem installeert en binnen 1 of 2 dagen dooie pixels of subpixels vindt kun je terug gaan naar de winkel en krijg je gewoon een nieuwe. Van deze garantie heb ik gelukkig geen gebruik hoeven maken. Na LCDTest meerdere malen uitgevoerd te hebben heb ik geen onvolkomendheden kunnen ontdekken. Na het kijken van een aantal video's en het spelen van o.a. Fable en FarCry heb ik geen ghosting waar kunnen nemen. Misschien dat een meer ervaren TFT-gebruiker of die-hard gamer hier wel last van zal hebben bij deze monitor, maar voor mij voldoet het uitstekend.