€ 449,95 bij bol Plaza

Google Pixel 6a Groen Review

mvh
30 december 2022, laatste update op 30 december 2022, 1.919 views Rapporteer

Goede prijs/kwaliteit, maar de kwaliteit is een beetje als een schot hagel. Als hij het doet, doet hij het prima, maar vaak mist hij de roos.

Pluspunten

• Batterijduur
  • Prijs/kwaliteit
  • Camera

Minpunten

• Willekeurige vastlopers
  • Willekeurige herstarts
  • Handmatige herstarts
  • Batterij opeens leeg overnacht (1x)
  • Batterij laadt opeens tergend traag (1x)
  • Diverse UX keuzes

2 van 5 sterren (Slecht)
Ik heb deze telefoon nu een maand in bezit, en nét te lang gewacht met retour sturen, dus nu zit ik er aan vast. In deze maand heb ik zo'n 4x overwogen om hem terug te sturen maar toch gehouden.

Deze telefoon is aangeschaft als vervanger van een Pixel 4 waarvan de opslag vol was. Eigenlijk niet noodzakelijk, maar leuk om te hebben. De Pixel 6a voldoet aan mijn voorkeur voor een smallere telefoon, die met 1 hand te bedienen is. Andere kandidaten in deze categorie waren veel duurder (o.a. de Asus Zenfone 9 en enkele andere telefooons), of in het echte budgetsegment.

Hoewel ik matige ervaringen heb met eerdere 'budget'-telefoons, heb ik na het lezen van goede reviews, en op basis van goede ervaringen met de Pixel 4 toch besloten deze 'budget'uitvoering aan te schaffen.

The good

Over het algemeen ben ik tevreden - mits de telefoon het doet. Het scherm en de camera zijn prima, ik kan bij normaal gebruik 2 dagen op 1 lading. Bouwkwaliteit en afwerking zijn iets minder dan mijn Pixel 4. De rondingen zijn scherper, en de overgang tussen achterkant en zijkant is een min of meer scherpe rand. Ik heb nog een rubber hoesje in bestelling, dat zou dit probleem oplossen.

De featureset is goed genoeg. Geen 3,5 mm jack en volgens mij ook geen draadloos opladen. Maar omdat draadloos laden (of mijn oplader, dat kan ook) toch al defect was gegaan bij mijn Pixel 4 geen probleem voor mij. Ik had het idee dat hij soms wat problemen had met data, maar dat bleek uiteindelijk eraan te liggen dat de standaard toggle voor 'roaming' op 'uit' staat, en ik op dat moment in het buitenland was...

The ugly

Normaal komt eerst 'the bad', maar ik wil eerst iets kwijt over 2 uglies. Allereerst is dit een telefoon met een gat in het scherm. Ik vind dit nog steeds een rare uitvinding.

Erger(lijker) vind ik dat Google heeft besloten dat 'knijpen', zoals bij de Pixel 4, of 'swipe up from home', niet goed genoeg zijn, of niet genoeg gebruikt worden om de Google assistent op te roepen. Ze hebben bij deze telefoon de powerknop dus geprogrammeerd om de assistent te gebruiken. Voor het powermenu moet je nu power+volume up gebruiken.

Dit is in lijn met hun eerdere UX verslechtering, waarin ze besloten de beltoon/trillen/stil-functie niet langer een toggle te maken, maar een menu; waardoor je nu altijd tenminste 2x moet tikken; en de 'feature' waarbij de toggle voor 'internet' voorheen zowel data als wifi uitschakelde, waar dat nu ook weer een submenu is met 2 toggles.

The bad

Dan komen we bij een aantal nadelen van deze telefoon, en de redenen waarom ik deze niet zou aanraden als je niet geërgerd wilt raken.

Om te beginnen is de telefoon in deze ene maand al een aantal keren vastgelopen. Soms doet hij het even later opeens weer, soms doet hij een reboot, soms moet je hem handmatig herstarten. Daarnaast kunnen deze 'automatische' reboots ook spontaan voorkomen, dus zonder voorafgaande vastloper.

Zoals eerder gezegd kan ik bij normaal gebruik 2 dagen op 1 lading. Op een avond legde ik de telefoon, met nog meer dan 50% batterij, op het nachtkastje. Zoals gebruikelijk schakelde ik wifi, data, bluetooth en gps uit. De volgende ochtend werd ik heerlijk uitgerust wakker... gelukkig was het een uitslaapdag, want het alarm zou niet zijn afgegaan. De telefoon bleek volledig leeggelopen. Waarom is niet te achterhalen bij het bekijken van de batterijlogs.

Die ochtend probeerde ik hem voor de dag op te laden. Normaal zou je in een uurtje aan 50% of meer moeten zitten. In dit geval kwam hij maar richting de 10%, uit mijn hoofd. Enorm traag, dus.

Ik moet zeggen dat dit leeglopen maar 1x is voorgekomen, en het langzame opladen (doe ik normaal overnacht) me verder niet is opgevallen.

Als laatste punt bleek zojuist de camera niet te werken. Ik wilde betalen met iDeal, en de bank-app kon de camera niet openen. Deze had ik 10 minuten eerder nog gebruikt. Weer een reboot later doet hij het weer.

Als je kunt leven met de nadelen, heb je voor budget-geld een (bijna) premium telefoon. Maar ik zou deze niet aan vrienden en familie aanraden, tenzij je vantevoren weet dat je met de genoemde nadelen kunt leven.

Heb jij ook een Google Pixel 6a Groen?

Heb je wel een full reset geprobeert?
Ik heb zelf sinds de december update nergens last van,,, daarvoor wel een paar bugs maar niet zo erg als jij beschrijft.
Ik heb ook een pixel 6a (wit) en ik heb deze issues niet. Ik zou toch proberen hem onder garantie terug te sturen als ik jou was.
Hij doet het nu al een tijdje behoorlijk goed.
Oh dat is wel prettig. Mijn bevalt tot nu toe goed. Zeker voor het geld.

Ik heb nu de Mute app geinstalleerd en die gelinkt aan het dubbel aantikken van de achterkant van mijn Pixel. Daar kan ik hem nu mee muten en unmuten.
Ik had hem gisteren binnen gekregen. Gelijk al problemen tijdens het updaten. Hij gaf telkens aan "Installation Error", dus moest ik via de Google Software & Repair tool de telefoon updaten. Na dat ik hem heb ge-update bleef die haperen. Ik dacht ik wacht wel tot de volgende morgen, toen ik opstond en mijn telefoon wilde unlocken bleeft die opeens hangen met nog het unlock animatie erop. Ik heb de telefoon ge-reset (fabrieks instellingen) via de recovery menu. Enkele momenten later wanneer ik bezig was met alles in te stellen en hier en daar een paar foto's wilde maken... Jahoor camera app liep vast. Ik nog een foto maken na de app te hebben gesloten. Alweer bleef hij vriezen deze keer dacht ik ik wacht wel even, maar na 15-20 seconden... Reboot :-)... Ik heb de mijne teruggestuurd, maar omdat ik hem zo fijn vond wacht ik nog op de reacte van Belsimpel :)