Powercolor Red Devil AMD Radeon RX 6950 XT 16GB GDDR6 Review

Bart Houtman
28 december 2022, laatste update op 2 januari 2023, 2.423 views Product gekocht

Powercolor Red Devil AMD Radeon RX 6950 XT 16GB GDDR6

So far so good
Goed gekoelde videokaart met minimale coil wine
Nieuw kunnen kopen voor €850 op megekko (voor 1200+ zou ik het niet doen maar voor XFX gaan voor de betere bouwkwaliteit)
De Red Devil heeft wel de beste performance van alle merken met adequate koeling

Pluspunten

• Hoge clockspeeds
  • Verlichtte hdmi/DP
  • Fans uit tot ~50 graden
  • Kwalitatieve koeler
  • Geluidloos bij lichtere spellen

Minpunten

• Kans op coil wine (in mijn geval minimaal)
  • Bouwkwaliteit (veelal kunststof)

Ik heb deze videokaart pas 1 dag in mijn PC zitten en heb een paar tests gedaan voor temperaturen, geluidsproductie en stroomverbruik + power limit.
Een volledig goede vergelijking is het niet maar ik heb hiervoor kort de 6950xt van XFX gebruikt omdat deze op dit moment een stuk goedkoper was (toch geretourneerd om rx7000 af te wachten maar vond de prijzen voor nu alsnog te hoog)

XFX review (XFX Speedster MERC 319 AMD Radeon RX 6950 XT Black review door Bart Houtman)

De review voor nu: (ik zal dit later nog aanvullen)

-Bij het uitpakken van de kaart zie je dat deze goed en veilig zit ingepakt, echter waren de connecties niet beschermd zoals je meestal wel ziet en ook mag verwachten. (Mogelijk was deze kaart eerder geretourneerd of iets dergelijks maar dit is verder niet te zien aan gebruikssporen of iets dergelijks). Dit was ondermaats. Verder was de verpakking erg goed en was deze een stukje beter dan de XFX kaart die lastig uit de verpakking te krijgen was (maar ja dat doe je normaliter maar 1 maal).

-De installatie van de kaart verliep soepel, er is een bijgeleverde aRGB kabel die in mijn geval niet past door een dom ontwerp van het moederbord (de m.2 heatsink blokkeert deels de poort).

Er komt een anti sag houder bij de kaart die normaal gesproken goed zou zijn. Ik heb echter een grote case (Phanteks Enthoo 719) waarbij de ruimte naar de videokaart vanaf de bodem dermate groot is dat zelfs met het bijgeleverde verleng stuk de kaart nog niet wordt bereikt. Gelukkig zitten er wat extra gaten in de anti sag houder waardoor ik hem aan een fan vast heb kunnen maken, maar dit is zeker niet de mooiste of beste manier.

De kaart heeft 3 maal de standaard 8pin stroomkabels nodig die de klikvinger naar beneden hebben wijzen (ziet er iets beter uit). Bij de installatie raad ik aan de pc in ieder geval op zijn zij te hebben liggen en de kaart alsnog extra te ondersteunen met de hand terwijl je deze kabels er in duwt.

- First boot:
mijn moederbord heeft led aanduiding om te zien of er een boot is opgetreden en heb dus de pc gestart met niks anders aangesloten dan de voeding kabel (Seasonic Prime GX-1300). Ik was vergeten mijn Nvidea drivers te verwijderen wat mogelijk in het volgende resulteerde: na ~5 minuten te draaien zoals hiervoor beschreven viel het systeem ineens uit. Dit is later niet meer opgetreden.

Hierna een monitor aangesloten om te kijken of het nog een keer gebeurde, maar dit was dus niet het geval.

Side pannels terug geplaatst, Pc op zijn plaats gezet en alle kabels weer aangesloten.
Hierna de PC opnieuw opgestart en via DDU de oude drivers opgeruimd. Hierna de AMD driver opnieuw geinstalleerd en FurMark en HWInfo opgestart.

Temperaturen bleven rond de 58-61 graden schommelen op 1440P terwijl de hotspot tot uiteindelijk 81 graden kwam terwijl de fans net hoorbaar waren maar totaal niet storend luid.

Tijdens deze tests was het stroomverbruik 300-310 watt met wat pieken naar 320 watt.

In de software van AMD kan je de kaart deels automatisch overclocken wat dit vermogen naar ongeveer 330 watt zet met pieken tot 340 watt. Bij de handmatige afdeling van de software kan je zien dat deze kaart 20% meer power kan accepteren dan de TDP van 320 watt. Bij de XFX was dit 10%.

Verder zal ik nog meer moeten testen maar ik verwacht een goede headroom qua overclock mogelijkheden.

Na deze tests gedaan te hebben ben ik Risk of Rain 2 gaan spelen voor een uur of 3. Zeker geen zwaar spel maar kon hier wel hoge framerates halen om coil whine proberen uit te lokken. Deze was aanwezig, maar nauwelijks hoorbaar boven het geluid van mijn case fans die allemaal op 800 of 1200 toeren draaien (dus erg stil zijn).

Zoals ik met de XFX heb gedaan zal ik ook een timespy test uit gaan voeren en de link hier onder plaatsen.

Ik gebruik nogsteeds een ryzen 7 2700 die de performance limiteert, maar ik verwacht alsnog wel een verbetering bovenop de score die XFX wist te behalen (maar ook die kaart is nogsteeds aan te raden. Zeker nu 28 december 2022, wanneer de XFX ongeveer 900 euro kost en de Red devil 1200.)
Met deze kosten in gedachten zou ik de XFX aanraden tenzij je perse wil waterkoelen en een EK waterblock moet hebben ipv de andere alternatieve merken zoals Alphacool. Voor XFX zijn namelijk een stuk minder waterblokken te vinden.

Beide kaarten zijn dus aan te raden en van wat ik heb gelezen heb je met beide ongeveer even veel kans op coil whine. Mijn XFX had 0 coil whine en de red devil had dit minimaal.

Ik hoor graag wat jullie hier van vinden en of je nog specifieke vragen hebt of informatie mist.
Ik zal hier zo spoedig mogelijk op reageren en de nog uit te voeren tests toevoegen aan deze review.

Uitgevoerde benchmark score:

Conclusie hieruit is wel dat de XFX mij een hogere score gaf maar nogsteeds is duidelijk te zien dat de videokaart flink wordt tegen gehouden door de oude CPU die ik nog heb.
Verder heb ik de videokaart inmiddels undervolt naar 1075 mV en game op 1100mV en dit draait tot nu toe steady. Hierbij verlies ik een nagenoeg geen performance doordat er meer headroom ontstaat in de power usage.
Met 20% extra power limit zou de kaart tot 384 watt mogen trekken. Bij mij trok die 396 watt totaal. wat mij betreft helemaal prima. De overclock headroom heb ik verder dan undervolt nog niet getest.

Heb jij ook een Powercolor Red Devil AMD Radeon RX 6950 XT 16GB GDDR6?

Vette kaart, ik vraag me wel af. Is er publiek die op dit moment nog deze kaart zou halen voor een bedrag van 1200 euro? Aangezien de 7900 XT een betere optie zou zijn.
Ik heb hem zelf dus voor 850 kunnen kopen. Voor 1200 zoals t nu is zou ik inderdaad ook voor de 7900 xt gaan.
Hey Bart,
we zitten inmiddels in April en de Nvidia 40-Serie kaarten zijn ook al uitgebracht. Deze 6950xt scoort redelijk tussen een 3080 en 4070ti in en qua prijs is deze nu nog maar ~€730.

Zou je deze nu nog aanraden ook in acht nemend dat de stroom prijzen gestegen zijn.

[Reactie gewijzigd door MuRado op 25 juli 2024 06:37]

Ik heb de kaart nu een week binnen maar ik merk een enorme coil whine. Die is luidruchtiger dan de fans op vol vermogen. Ik heb besloten om de kaart terug te sturen.
Groot gelijk heb je. Ik heb minimale coil whine. je hoort het bij mij alleen als ik low end games speel op 300+ FPS
Maar als het storend is zou ik hem ook altijd terug sturen zo lang het kan
Ik heb nu de XFX op jouw aanraden en deze is beter. De coil whine is klein en als ik dat als storend zou ervaren naar verloop van tijd, dan kan ik de fans nog uitwisselen :-). Ook heeft de XFX 1 minder 8-pin aansluiting nodig want fijn is voor cable management.
als je hem voor dat bedrag kan krijgen kan ik hem zeker aanraden!
Afgelopen periode nooit echte problemen gehad en eigenlijk vooral voordelen gemerkte tegenover Nvidea dan. Van AMD naar AMD zal je dat niet merken denk ik, maar de performance van deze kaarten zijn perfect.
De kaart gebruikt buiten gamen om ook veel minder dan de 7000 serie van AMD geloof ik. de 40 serie van Nvidea is ook wel efficient buiten gamen om maar de 6000 amd is veel efficienter in 'idle'.

Tijdens t gamen hangt het denk ik meer af of je 4K high FPS wil gamen of niet.
4K, ga voor 7000AMD of 4000Nvidea. als je geen 4K doet zou ik nogsteeds voor de 6950xt aanraden

en dan zijn beide opties die ik heb getest een goede keuze, Red devil en XFX