Ik ben bezig met een dual system met waterkoeling. Om het 1e systeem te maken schuif ik mijn 1660 ti door voor de 6950xt van XFX. Voor deze aankoop heb ik altijd team groen zijn videokaarten gebruikt maar met de huidige prijzen van de 4000 serie heb ik gekozen om een 6950xt of 3080ti te kopen voor een goede prijs. de 6950XT was haast 300 euro goedkoper namelijk 918(inclusief verzendkosten).
De verkoper verkoopt deze videokaart vanuit Portugal dus je moet wel iets langer wachten op je aankoop. In mijn geval duurde dit 5 tot 8 dagen en na 6 dagen had ik de kaart binnen. Hierna de videokaart geïnstalleerd. drivers geïnstalleerd. PC opnieuw opgestart en het werkte direct zonder problemen.
Bij de videokaart kwam een anti-sag bracket die volgens mij alleen werkt met deze cooler en dus niet meer als je hem gaat waterkoelen maar de bracket is goed. Het waterkoelen van de kaart heb ik nog niet gedaan maar de waterblocks voor deze kaarten zijn wel iets schaarser dan de nvidea kaarten, maar ze zijn wel te koop van alphacool, bitspower en bykski. Zelf ga ik voor de bitspower variant.
De performance van de kaart kan ik nog lastig testen. Ik heb een 3DMark test gedaan en heb de highscore verbroken! Dit komt echter wel door de typische combi van een 6950xt met een ryzen 7 2700 processor die nog vervangen gaat worden voor de waterkoeling gebouwd zal worden.
Veel high end kaarten hebben last van coil-wine. Toen alle fans uit stonden kon ik met mijn oor naast de GPU wel een heel klein beetje horen maar met de glasplaat van de enthoo 719 er weer op hoor ik niks. idle niet en onder load niet dus top!
De videokaart kan hoge pieken hebben qua stroomverbruik. Mijn systeem gebruikt tijdens zwaar gebruik ongeveer 600watt waarvan de GPU ongeveer 310watt. Om eventuele pieken en upgrades op te vangen heb ik een 1300watt psu van seasonic in gebruik genomen.
Eerst had ik een 2e kans 6950xt van gigabyte besteld maar deze is kwijtgeraakt xd. Voor 2 tientjes minder deze nieuw gekocht. Ik kende het merk nog niet, maar de kwaliteit etc is perfect. Niks te klagen.
Ik raad deze videokaart aan. Zeker voor dit geld kan je haast niet fout gaan. Maar neem wel een grote case en een goede voeding. De kwaliteit van de voeding kan ook de eventueel aanwezige coil-wine verzorgen of verhelpen.
Als je een nieuwe GPU wil voor een degelijke prijs (in verhouding) dan raad ik dit model en merk aan!