XFX Speedster MERC 319 AMD Radeon RX 6950 XT Black Review

19 oktober 2022, laatste update op 19 oktober 2022, 3.017 views Rapporteer

Top kaart!
Inclusief anti-sag bracket
goed verpakt
via Amazon goede verzending
Echte aanrader

lees de uitgebreide review voor meer info

Pluspunten

• Uitstekende koeler
  • Hoge kwaliteit
  • Robuust
  • Hoge performance
  • Decent fan-curve

Minpunten

• Lange kaart maar daardoor wel top koeling
  • verzending vanuit Portugal

Ik ben bezig met een dual system met waterkoeling. Om het 1e systeem te maken schuif ik mijn 1660 ti door voor de 6950xt van XFX. Voor deze aankoop heb ik altijd team groen zijn videokaarten gebruikt maar met de huidige prijzen van de 4000 serie heb ik gekozen om een 6950xt of 3080ti te kopen voor een goede prijs. de 6950XT was haast 300 euro goedkoper namelijk 918(inclusief verzendkosten).

De verkoper verkoopt deze videokaart vanuit Portugal dus je moet wel iets langer wachten op je aankoop. In mijn geval duurde dit 5 tot 8 dagen en na 6 dagen had ik de kaart binnen. Hierna de videokaart geïnstalleerd. drivers geïnstalleerd. PC opnieuw opgestart en het werkte direct zonder problemen.

Bij de videokaart kwam een anti-sag bracket die volgens mij alleen werkt met deze cooler en dus niet meer als je hem gaat waterkoelen maar de bracket is goed. Het waterkoelen van de kaart heb ik nog niet gedaan maar de waterblocks voor deze kaarten zijn wel iets schaarser dan de nvidea kaarten, maar ze zijn wel te koop van alphacool, bitspower en bykski. Zelf ga ik voor de bitspower variant.

De performance van de kaart kan ik nog lastig testen. Ik heb een 3DMark test gedaan en heb de highscore verbroken! Dit komt echter wel door de typische combi van een 6950xt met een ryzen 7 2700 processor die nog vervangen gaat worden voor de waterkoeling gebouwd zal worden.

Veel high end kaarten hebben last van coil-wine. Toen alle fans uit stonden kon ik met mijn oor naast de GPU wel een heel klein beetje horen maar met de glasplaat van de enthoo 719 er weer op hoor ik niks. idle niet en onder load niet dus top!

De videokaart kan hoge pieken hebben qua stroomverbruik. Mijn systeem gebruikt tijdens zwaar gebruik ongeveer 600watt waarvan de GPU ongeveer 310watt. Om eventuele pieken en upgrades op te vangen heb ik een 1300watt psu van seasonic in gebruik genomen.

Eerst had ik een 2e kans 6950xt van gigabyte besteld maar deze is kwijtgeraakt xd. Voor 2 tientjes minder deze nieuw gekocht. Ik kende het merk nog niet, maar de kwaliteit etc is perfect. Niks te klagen.

Ik raad deze videokaart aan. Zeker voor dit geld kan je haast niet fout gaan. Maar neem wel een grote case en een goede voeding. De kwaliteit van de voeding kan ook de eventueel aanwezige coil-wine verzorgen of verhelpen.

Als je een nieuwe GPU wil voor een degelijke prijs (in verhouding) dan raad ik dit model en merk aan!

Heb jij ook een XFX Speedster MERC 319 AMD Radeon RX 6950 XT Black?

Bedankt voor je mooie Review was zelf ook van plan deze te kopen ga ik meteen doen
Tof om te horen. Ik ben benieuwd wat jouw ervaring gaat zijn van de kaart. Het is wel een flink mooie kaart moet ik zeggen maar dat is mijn mening
FYI de versie op amazon heeft net als de versie op tweakers de witte tekst op de achterkant. Dit model bestaat niet van 6950xt van XFX. je zal altijd de OC variant krijgen (door XFX 'BLACK' genoemd).
Wist ik van te voren niet echt maar je krijgt het best mogelijke in ieder geval
Duidelijke review met handige info. Thanks! En succes met verder bouwen :)
Over een maand of 2 ga ik deze GPU open schroeven om er een bitspower waterblock op te plaatsen. Heeft iemand er baat bij als ik dit proces tegen die tijd vast leg? Er zijn namelijk nog geen video's van te vinden
Mooie en duidelijke review. Ziet er uit als een beest van een kaart. Ben onlangs zelf ook overgestapt naar AMD en ben echt heel erg tevreden. Haal zelf wel een hogere score dan jij met de 6900xt zo rond de 22000 punten GPU score. Misschien houd de 2700 hem nog wat tegen (heb zelf 5800x 13000 cpu score). Als je gamet kan je eventueel de 5800x3d overwegen. Die is nu flink in prijs verlaagt. Ik undervolt de GPU ook een beetje, scheelt amper in FPS maar wel in stroom. Ga dan tijdens gamen van 450-500 naar 300-350 watt.

[Reactie gewijzigd door Albert Duin op 22 juli 2024 18:52]

Mooie review, dankjewel.
Ik vind persoonlijk de XFX 6950XT de mooiste variant van het stel.

Ik vind je review interessant omdat blijkt dat deze kaart gewoon super resultaten neerzet.
In mijn case zit nu een FE 3080ti. Wat nu dus blijkt, en dat had ik kunnen weten, is dat gezien de koelingswijze van deze kaart , de rechterfan de warme lucht omhoog de kast inblaast. En de warme lucht blaast nu dus over de RAM sticks heen. Jouw GPU is de 'normale' manier van koelen en dat zet toch te denken. Maar om nu een 3080ti in te ruilen tegen tegen een 6950XT zal qua resultaten niet heel veel afwijken.

Mocht je resutaten hebben van je waterkoelingproject gaan plaatsen dan kijk ik er met interesse naar.
Dank!
Hoi Oliver,
Ik had toch besloten om deze kaart te retourneren en voor een rx 7900 xtx te gaan. Ik vond de 7900 xtx toch te duur en heb toen de Red devil variant aangeschaft van de 6950xt. De review van deze kaart is hier te vinden en zal ik in de toekomst ook gaan waterkoelen.
Powercolor Red Devil AMD Radeon RX 6950 XT 16GB GDDR6 review door Bart Houtman