De case doet simpelweg niet wat 'ie beloofd. Een CPU met een TDP van 46W zorgt al voor oververhitting.
Pluspunten
Ziet er aardig uit
Stevig gebouwd
Minpunten
Koelt de CPU niet voldoende
1 van 5 sterren (Waardeloos)
Aangezien het moederbord van mijn oude HTPC er geen zin meer in had, en er geen moederborden meer worden gemaakt voor de case waar deze in zat, heb ik een nieuwe Mini ITX build samengesteld. Het kreng staat in de woonkamer, dus passieve koeling is een must (ja, ik weet dat 'r fluisterstille koelers bestaan, maar ik hoor alles - of denk alles te horen, passief dus). Koeling komt enerzijds van deze case, maar een apart koelelement is ook nodig, een Inter-tech IP-3. Hoewel de case niet zo duur is, maakt dat het geheel toch nog vrij prijzig.
Volgens de fabrikant koelt deze case + koelelement processoren tot een TDP van 75W. Een Celeron G6900 met een TDP van 46W moet dus makkelijk kunnen. Nee dus! Met een CPU stress test overhit de zaak binnen 15 tot 20 minuten.
Inter-tech support heeft me een tijdje aan het lijntje gehouden, met meer koelpasta gebruiken en een verwijzing naar de moederbordfabrikant (Asus), die zo'n moderne CPU nog niet goed zou ondersteunen. Dus heb ik elk contactpunt van koelpasta te voorzien (wat is dat spul duur!) en bevestiging gekregen van Asus dat deze CPU sinds begin dit jaar wordt ondersteund. Voor de zekerheid de laatste BIOS firmware erop gezet.
Sinds ik het hele systeem aan een Watt meter heb gehangen en heb gemeld dat het geheel maximaal 62W trekt, is het radiostilte bij Inter-tech support.
Opzich wel raar dat wanneer ze claimen dat hij 75W koelvermogen heeft dat deze dan geen 46W CPU kan koelen. Aan de andere kant is een CPU stress test natuurlijk wel een beetje overdreven. Waar ga je die HTPC nou eigenlijk voor gebruiken? Vooral video streamen schat ik. Dat loopt qua temperatuur niet zoveel op lijkt me.
Op termijn idd, maar omdat ik even moest wachten tot Libreelec 11 uitkwam (daar voor geen ondersteuning voor Alder Lake) heb ik 'm tijdelijk in gebruik als Linuxdesktop. Ik wil gaan overstappen van Windows naar Linux en kijk nu of ik in al m'n wensen kan voorzien.
Bij een uurtje browsen op internet loopt de temperatuur al flink op en na een tijdje blijft de boel hangen of wordt onwerkbaar traag door thottling. En dan is het nog geeneens zomer.
Ik ben van plan deze behuizing te combineren met een AMD Ryzen 5900, welke een TDP van 65w heeft. Maar als ik dit zo lees ben ik bang dat koeling wel een ding wordt.
Heb je ook enige airflow over de kast heen of helemaal niet? In mijn geval komt ie op een plek te staan waar toevallig een ventilatiebuis dichtbij zit, ik ben eigenlijk benieuwd hoeveel impact een beetje airflow over de vinnen heen heeft op de temperatuur. Hopelijk is dat genoeg om het ding toch enigszins koel te houden.
De case stond vooralsnog op m'n bureau. Geen speciale airflow, maar ook niet beperkt in een klein kastje (waar hij tenslotte wel zou moeten komen te staan, onder de tv).
Dit was terwijl het nog vrij koud was, het zal niet meer dan 17-18 graden geweest zijn in de kamer.