Inleiding
Als Google fan ben ik ook iemand die regelmatig reviews schrijft. Het bericht hier op Tweakers om het nieuwste Google product te bekritiseren trok dan ook mijn aandacht. Verbaasd des te meer dat ik tot één van de acht uitverkorenen behoorde. Tijdens het event kreeg ik te horen dat ik samen met de andere Tweakers de nieuwe Google Pixel 7 Pro aan de tand mochten gaan voelen. Wat een eer!
:strip_exif()/m/68355/1OM0g0BU7uiY6LTiA2cZxrrBU6uCHXH4BZrkO2wBbHTOYHwxJr.jpeg?f=620xauto)
De achtergrond
Hiervoor maakte ik gebruik van een Samsung S21 5G en daarvoor een Samsung S10. Ik ben een enorm brede gebruiker, ik zit buiten werk nauwelijks meer achter een computer. En op het werk doe ik geen privé zaken op de computer. Zo ongeveer alles doe ik op mijn mobiel. Zelfs deze review is grotendeels op mijn telefoon geschreven.
Wat voor mij belangrijke punten zijn; de camera, Android Auto werkt soepel en probleemloos waarbij muziek vloeiend afspeelt in hoge kwaliteit en het toestel is verder praktisch en snel in het gebruik.
De eerste indrukken
Het scherm lijkt erg op de oudere edge modellen van Samsung met hun afgeronde zijkanten. Al loopt het scherm niet helemaal door tot de rand. Aan de achterkant zit een behoorlijke knobbel voor de camera's. Het is iets van de laatste jaren dat camera's meer uitsteken, bij de pixel range lijkt het een design statement te zijn. Ben benieuwd of ik er aan kan wennen.
:strip_exif()/m/68355/1OM0g0t9zh8PEhpeN9z3Zk7k8UVNrRkKOi4QI3wmAh6uxoK9kF.jpeg?f=620xauto)
Het toestel ligt verder prettig in de hand, maar is wel iets aan de grote kant. De oppervlakken zijn glad, waardoor ik het gevoel krijg dat hij makkelijk uit mijn handen kan glijden.
De volume en aan en uit knop zijn verwisseld ten opzichte van Samsung. Dat was de eerste week even wennen, maar na anderhalve week gaat het al bijna vlekkeloos.
Ook de soft knoppen onderaan het scherm zijn weg. Ze zijn door veeg bewegingen vervangen. Na 10 jaar Android, moet ik daar wel heel veel meer aan wennen. Zo erg dat ik binnen een week de knoppen terug heb gezet.
Daar waar ik de stap van de S10 naar de S21 vond tegenvallen qua processing power, is de stap van de S21 naar de Google Pixel 7 Pro wel degelijk waarneembaar. Of dat dit komt door de snellere Tensor 2 chip of de kale Android versie, ten opzichte van de vorige twee Samsungs waarop ik Nova Launcher geïnstalleerd had als schil, durf ik niet te zeggen. Het is goed waarneembaar in Android Auto dat het veel sneller reageert. Verder zijn mij nog weinig snelheids winsten opgemerkt.
De camera's zijn weer net een tandje beter. In plaats van de normale groothoek- en telecamera, kunnen nu alle camera's goed met weinig licht overweg. Wel hebben ze nog steeds een lange sluitertijd nodig, al is dat wel korter geworden.
Onderstaande fotos zijn genomen 11 oktober om 21.30u; het was behoorlijk donker. De camera laat meer zien dan wat je met het blote oog kon zien.
0,5X zoom
1X zoom
2X zoom
5X zoom
Verder zie ik dat er veel softwarematige trucs worden uitgehaald om het beeld er beter uit te laten zien; een behoorlijke ruis onderdrukking, waardoor vlakken met subtiele details opeens één groot vlak worden, en bij scherpe overgangen zie je over sharpening; een overdreven contrast lijn lopen aan beide kanten, waardoor het op afstand er nóg scherper uit ziet. Ik heb het idee dat dit laatste net iets heftiger staat afgesteld dan bij de S21.
Het geluid bij video afspelen is op zich prima en van voldoende volume. Echter, hoor je duidelijk verschil tussen de verschillende speakers. Het meeste geluid komt uit de onderkant van het toestel, daar zit duidelijk de krachtigste speakers.
Wat mij tijdens de Google Key Note opviel is dat Google enorm trots is dat het toestel grotendeels gemaakt is van gerecyclede materialen. Ook op de online shop staat duidelijk aangegeven dat je korting kunt krijgen door je oude telefoon in te leveren. De toestellen worden maar liefst 5 jaar van software updates voorzien. En met een kale Android versie beloofd dat in theorie ook dat je echt een heel eind zou moeten komen. Ze nemen het milieu in mijn ogen dus echt serieus!
Wat zit er in de doos?
Een ingelijst stilleven waar je je macro foto's op kunt oefenen
De Google Pixel 7 Pro
Laadkabel
USB C naar A adapter
Handleiding
Snel gids met Sim pin
De optie lijst
De Google Pixel 7 Pro heeft mooie nieuwe opties ten opzichte van voorgaande modellen en andere merken;
Een mooie set camera's, van extreme groothoek tot aan optische tele bereik met optische en softwarematige beeldstabilisatie, crash detectie, AI die op diverse vlakken terug komt, foto editing, en binnenkort Google eigen VPN dienst via Google One.
Accu duur
De eerste dagen heb ik het toestel naast de S21 gehouden om langzaam het een en ander over te zetten. Het viel mij op dat de batterij nauwelijks leeg liep. En met name het eerste stuk, vanaf 100% duurde het echt een hele tijd. Het doet mij terug denken aan mijn LG3 die dat ook had. De eerste procenten werden niet weergegeven, om onnodig de accu over te belasten met het opladen, voor mensen die perse met 100% accu de deur uit willen. Ook na het plaatsen van de sim kaart merk ik dit effect.
De batterij gaat wel een stukje sneller leeg dan zonder simkaart, en na de eerste dag vind ik dat het toestel aanmerkelijk voller blijft dan de S21. De S21 heb ik overigens op accu besparing ingesteld, waardoor deze tot maar 85% laadt. Ik heb enkele ritten in de auto gemaakt waarbij het toestel via usb was aangesloten en Android Auto actief was. De accu is dusdanig vol dat ik van plan ben om de telefoon niet meer in de nacht op te laden, maar alleen tijdens autoritten. Hooguit in het weekend zou ik dan wellicht niet meer uitkomen.
Bij de eerste keer opladen viel mij op dat het toestel niet heel snel oplaad. Nu moet ik toegeven dat de S21 tot die 85% wel enorm snel laadt, alles daarboven is ook een stuk trager. Via een normale lader staat er ook geen eindtijd aangegeven. Bij een snellader staat er wel aangegeven hoe snel hij er over doet; anderhalf uur van ~15% naar vol.
Ik ben sinds een aantal jaren fan van de dark modus. In eerste instantie om accu te besparen, maar inmiddels vind ik het, overdag en 's avonds, ook veel prettiger voor de ogen. Wellicht dat dit ook de accu prestaties beïnvloed?
Google zet zijn AI ook in op accu gebruik en noemt dit adaptive battery. Na een week zou dit zijn ingeregeld. Ik ben enorm benieuwd hoe dit over een week is.
Scherm
Het scherm toont bij het opstarten het Google logo. De kleuren spatten letterlijk uit het scherm, zo enorm contrastrijk oogt het. Het doet nog net geen pijn aan mijn ogen. Gelukkig valt dit bij het verdere gebruik niet meer op.
De eerste dag vond ik het scherm vrij "warm" (geel) ogen. Maar nu na een paar dagen valt het mij niet meer op.
De adaptieve functie om het scherm te verlichten, verlicht het scherm naar mijn mening iets te fel. Met name in de avonduren houd ik van een behoorlijk gedimd scherm. Het bespaart niet alleen accu, maar het is met name ook fijn voor de ogen.
Het scherm loopt niet zo ver door als bij de Edge modellen van Samsung. Het was ook een grappige gimmick van Samsung maar het had niet heel veel nut. Ik mis het niet, sterker nog; ik vind het juist fijn dat de zijkant niet over reageert op aanrakingen. Zeker bij een groot toestel is de kans veel groter op per ongeluk aanraken.
Als het scherm uit staat, springt het scherm meteen aan als je het aanraakt. Dit kan enorm handig zijn, maar als het in je broekzak zit, vraag ik me af of het dan niet continu aan staat. Ik draag het toestel altijd met het scherm naar mijn lichaam, ter bescherming van het scherm uiteraard. Heb in de opties ook geen mogelijkheid gezien om dit uit te zetten. Om te voorkomen dat ik per ongeluk meldingen wegveeg, heb ik de notificaties op mijn lockscreen maar uitgezet.
De bouwkwaliteit
Deze is dik in orde. Geen overdreven kieren, of gekraak. Met licht kracht zetten kun je het toestel op het oog niet torderen. Wel valt mij op dat het toestel hol klinkt als je het scherm in het midden aanraakt.
Van de "gepolijste" aluminium camera rand vraag ik mij af hoe lang deze mooi blijft zonder hoesje. Met een design én productie achtergrond weet ik dat aluminium alleen direct na bewerking glanst, en dat dit na enkele minuten tot uren veranderd naar een dof uiterlijk. Ik heb daarom het idee dat hier een lak laag overheen zit. Beschadigingen hiervan zal de schoonheid niet ten goede komen.
Camera's
Beeldkwaliteit camera's
De beeldkwaliteit is nipt beter dan de S21 als ik deze met het blote oog vergelijk. Met name in donkere situaties zie ik nog wel de bekende softwarematige trucs als overmatige noise cancelling en over sharpening. Zo lang je niet in zoomt op de foto's, zie je er weinig van.
De foto's die je maakt worden op ongeveer 12,5 MP opgeslagen. Je hebt natuurlijk in de praktijk niet heel veel aan die ~50MP als gemiddelde consument. En zeker niet als het gros in de cloud beland en bijna nooit meer bekeken wordt. Die 128 GB zou anders ook wel heel erg snel vol zijn. Gelukkig dat ze die niet op maximaal formaat worden opgeslagen.
0.5X zoom
1X zoom
2X zoom
5X zoom
10X zoom
30X zoom
De Pixel 7 Pro legt het qua camera wel af tegen de S22 Ultra van mijn buurman. Tegen 100x zoom kun je niet tegenop. Waarbij de 30x zoom op de S22 Ultra nog eens veel bruikbaarder is dan die van de Pixel 7 Pro. Waarschijnlijk gaat de toekomstige Pixel 7 Ultra tegenwicht bieden aan de S22 Ultra. Je kunt je echter ook afvragen hoe vaak je die 100X zoom echt gaat gebruiken? Op de S21 had ik maar 10X zoom, en 30X zoom is echt enorm veel.
Bij film zie ik bij vlakken al heel snel de compressie optreden. Detail valt eerder weg. Heel eerlijk had ik hier meer van verwacht gezien de voorbeeld filmpjes die ik tijdens de keynote had gezien.
Macro Mode
De macro Mode is ook een leuke gimmick. Het werkt behoorlijk gebruiksvriendelijk; zodra je dichtbij een object komt, schakeld automatisch de macro mode in. Je kunt echt heel dichtbij komen met je telefoon. De ultra groothoeklens, die het beeld verzorgd, zorgt ervoor dat het niet ook weer extreem groot op je scherm komt. Nadeel is wel dat je daardoor net wat dichterbij je onderwerp moet komen, waardoor je in enkele gevallen ook weer schaduw werpt op het onderwerp.
Verschillende camera modi
Timelapse
Cinematisch
Magic eraser met AI
Het weg shoppen van storende elementen is een leuke gimmick die ik zeker regelmatig ga gebruiken in ons huishouden van Jan Steen. Ook tijdens stedentrips waar bosjes mensen altijd in beeld staan van bekende zaken is het nu kinderlijk eenvoudig om mensen te verbergen. De AI stelt het zelfs voor. Het is duidelijk dat de AI met name op mensen gefocust is. Wil je iets anders weg, dan volstaat het om een cirkeltje rond of in het voorwerp te tekenen. De AI zal zijn best doen om het volledige voorwerp te selecteren en op te vullen met achtergrond.
Het werkt redelijk eenvoudig en vlot. Vlotter dan via bijvoorbeeld Snapseed (al een tijdje ook van Google). Maar zo veel controle als in Adobe Photoshop of Lightroom heb je niet. Dus verwacht er niet te veel van in moeilijke situaties. Vergelijk het met de Patch functie.
:strip_exif()/m/68355/1OM18q0Ht5KAncABwD29nJpPLW5IjOY2gCMRDv3meNvuhrdlw7.jpeg?f=620xauto)
Real Tone
De Real Tone heb ik ook nog niet kunnen uitproberen. Deze functie is door Google bedacht om mensen met een getinte huidskleur niet weg te laten vallen tegen donkere of lichte vlakken.
De theoretische achtergrond is eigenlijk discriminerend. De gemiddelde belichting van een camera gaat al sinds het begin van de automatische belichting uit van een goede uitlichting van een blanke persoon. Als je net deze instellingen een donker getinte persoon fotografeert, dan staat deze er relatief bleek op. Heeft deze persoon een wit shirt aan, dan overstemd het witte shirt zo erg, dat het gezicht van deze persoon weg kan vallen omdat deze dan zo donker wordt afgebeeld.
Google heeft zijn AI modellen gevoed met duizenden met de hand correct uitgelichte fotos van getinte mensen. Bij het maken van een foto, en of bij de post processing van de foto, wordt er dus rekening mee gehouden om deze persoon er goed belicht op te laten komen.
Bereik
Het bereik in mijn huis is redelijk slecht voor de meeste netwerken, behalve voor KPN. De ontvangst is mijn huis is prima. Dit zie ik als maatstaf, want thuis wil je gewoon relaxed kunnen bellen vanaf je bank en niet tegen het keukenraam gedrukt. Het bereik is niet noemenswaardig beter of slechter dan een ander toestel.
Gebruiksgemak
Aan de swype bewegingen moest ik enorm wennen. Sterker nog, ik kon er niet aan wennen. Gelukkig heb ik de soft knoppen terug kunnen zetten; wat een verademing. Dat de terug- en de app wisselknop verwisseld zijn ten opzichte van Samsung heb ik geen last van en was ik al binnen een uur aan gewend.
Waar ik meer moeite mee heb is dat ik mijn grote verzameling aan apps niet kan ordenen in de app drawer. Ik kan natuurlijk Nova Launcher installeren, net zoals op mijn S21 en S10, maar ben eigenlijk ook heel benieuwd naar de kale Android ervaring, en wat dit na verloop van tijd voor positief effect zou kunnen hebben op prestaties en accu verbruik.
Een andere optie zou zijn dat ik mapjes creëer op de Home Screens, want dáár kan het weer wel. Maar dat gaat naar mijn idee weer ten koste van de ruimte van eventuele widgets.
Ik mis verder wat tweak mogelijkheden op zowel het Home Screen als in de App drawer. Ik zou meer app iconen kwijt willen, en ik zou een grotere vinger in de pap willen hebben met de rij apps die worden voorgesteld in zowel de app drawer als de home screen én welke apps. Gelukkig lijkt Androids AI na een week toch in te spelen op mijn gebruik en staan de meeste apps op deze locaties als ik ze nodig heb
Na een aantal maanden ben ik eigenlijk helemaal gewend aan de Pixel Launcher. Apps start ik op door letters in de zoekbalk te tikken, na 1, soms 2 en sporadisch 3 letters staat de gewenste app tussen de resultaten. Zelfs op mijn oude en andere telefoons pas ik dit nu toe. Het werkt alleen niet als ik de naam van de app niet meer weet. Een enkele keer komt dat voor, en dan mis ik wel de categorisatie. Ik moet daar nog steeds iets voor verzinnen.
De shortcuts boven de notificaties zijn handig, maar ook daarbij zie ik er eigenlijk te weinig staan. Ik moet meer doen om mijn doel te bereiken. Hoe graag ik ook aan mijn telefoon zit, sommige dingen wil ik gewoon snel kunnen doen, bij wijze van spreken blindelings, zonder er naar te zoeken en zonder dat de knoppen iedere keer intelligent aangepast worden naar het gebruik van de knoppen. Al kan ik me voorstellen, dat dit voor iemand die minder vaak van deze shortcuts gebruik maakt, hier juist wel profijt van heeft. Deze persoon heeft er wellicht geen zin in om het in te stellen, en vind het wel fijn dat de meest gebruikte functies automatisch bovenaan komen te staan. Sterker nog, denk dat dit voor de meeste mensen geld.
Het design
Het design is aan de voorkant niet heel bijzonder. De meeste telefoons lijken tegenwoordig op elkaar met een scherm dat zo veel mogelijk oppervlak moet zien te behalen. De grootste design statement bevindt zich aan de achterkant, waar de camera zijn verwerkt in de aluminium bobbel die je echt niet kunt missen. Wat mij betreft iets te overdreven. Maar feitelijk ook nodig om die overdwars geplaatste optisch gestabiliseerde telelens te kunnen huisvesten. Het is ook een regelrechte stofvanger. Benieuwd of je na verloop van tijd naast de afmetingen van je telefoon in je broekzak, ook deze camerabalk terug gaat zien. Dan ben je straks in je spijkerbroek van buitenaf herkenbaar als Pixel gebruiker.
De diverse oppervlakken zijn ook behoorlijk glad. Mijn vingers hebben niet heel veel grip op de telefoon. Ik heb inmiddels een hoesje eromheen, deze biedt veel meer grip.
Stabiliteit en betrouwbaarheid
Op de eerste dag had ik meteen al een vastloper binnen de app LinkedIn. Het scherm werd zwart en het toestel reageerde verder nergens meer op. Anderhalve week later weer een vastloper in Google Photos. Hierbij had ik zelfs moeite om de telefoon te herstarten. Hij reageerde echt nergens meer op. Nu moet ik zeggen dat ik Android een behoorlijk stabiel platform vind, dat weken of zelfs maanden achtereen zonder herstart prima functioneert.
Na een aantal maanden heb ik inmiddels een 4 harde crashes gehad waarna het systeem totaal niet meer reageerde en een herstart nodig was. De laatste is inmiddels een maand geleden. Het lijkt erop dat de problemen inmiddels met updates verholpen zijn.
Alleen met Android Auto in een Volkswagen/Skoda heb ik af en toe issues, terwijl dat weer vrijwel nul is in een Kia. Ik ervaar daar verder geen verschil tussen de S21, S10 en de Pixel 7 Pro in. Ik heb het vermoeden dat het echt een VAG issue is.
Na een aantal maanden gebruik ben ik er inmiddels achter dat de VAG issues gelinkt konden worden aan een instelling in Flitsmeister. Inmiddels komen de specifieke VAG issues nauwelijks meer voor.
Wat ik echter wel ervaren heb is dat het toestel af en toe niet bedraad te koppelen is. Bij auto's met draadloze Android Auto koppelt Android Auto dan wel, maar kun je niet via de carkit bellen. In de Kia verbind hij in dat geval in zijn geheel niet. Een herstart lost dit probleem op bij zowel een VAG auto als de Kia. Dit valt mijns inziens te wijten aan de Pixel, niet aan de auto's. Ik schat dat dit 2x per maand voorkomt.
Wat ik wel had gehoopt dat opgelost zou zijn met een recent toestel is dat nummers haperen in het afspelen van muziek in YouTube Music. De kwaliteit staat hoog ingesteld, de nummers (livesets) zijn gedownload en worden in de auto afgespeeld met Android Auto actief, navigerend met Waze en op de achtergrond Flitsmeister actief. Door de kwaliteit lager te zetten verdwijnt het overslaan van de nummers, maar vervolgens klinkt het niet meer, dus dat is geen optie. Ik heb batterij optimalisatie ook al uitgezet.
Blijkbaar een specifiek YouTube Music probleem dat af en toe de kop op steekt. Downloads verwijderen en opnieuw downloaden lost dit probleem op. Vreemd dat dit probleem zich meteen voordeed.
De prijs
Als je de prijs afzet tegen andere top modellen, dan krijg je best wel waar voor je geld. Met name de 5 jaar lange updates en met een puur Android systeem beloofd dit op papier na langere tijd ook nog vlot aan te voelen.
Tensor 2
Deze chip heeft een upgrade gekregen in de telefoon en handelt veel AI af, daar waar Google juist om bekend staat. Van foto vervaging, tot het weg shoppen van storende elementen op de foto, live vertaling via beeld of geluid, stem herkenning etc. Het zou tot twee keer sneller moeten gaan dan met de oude Tensor chip in de voorgaande toestellen. Helaas heb ik alleen de S21 als vergelijkingsmateriaal.
Qua snelheid om vervaging te berekenen in een foto vind ik hem in de praktijk langzamer dan de S21. Ik krijg het gevoel dat er letterlijk meerdere fotos met elkaar vergeleken worden op volle resolutie. Het opslaan en zichtbaar worden in de galerij duurt even. Op de S21 voelt dit veel vlotter aan. Ook lijkt er veel meer contrast in te komen, met over sharpening op het onderwerp. Mogelijk komt dit doordat alle camera’s altijd tegelijkertijd worden ingezet en het beeld gecombineerd wordt. Dit processen kost aanzienlijk meer tijd dan als je één sensor uitleest en alleen daar de postprocessing van moet doen.
Beveiliging
De vingerafdruk scanner werkt heel vlot en nauwkeurig. Na afloop van het instellen krijg je te lezen dat de scanner na verloop van tijd zelfs ook beter en sneller gaat werken. Uit ervaring weet ik dat bij Samsung toestellen het de eerste maanden vlekkeloos werkt. Maar na een tijdje ontstaan er juist problemen. Mogelijk omdat ik in de metaal werk en regelmatig vuile handen heb waardoor de sensor langzaam steeds meer beschadigd? Ben benieuwd hoe de Pixel 7 Pro het gaat doen. Binnen een week merk ik al wel dat hij steeds sneller is gaan werken. En de foutmarge is verwaarloosbaar te noemen. Best wel een vooruitgang al.
Na een aantal maanden merk ik dat Samsungs specifieke winter problemen zich ook voordoen bij de Pixel 7. Zodra de temperatuur daalt en de licht binnen droger wordt, hebben de vingerafdruk sensoren hier moeite mee om vingers te herkennen. Je merkt dan ook meteen een nadeel op dat je maar 2 pogingen hebt in plaats van 5 bij Samsung. Je vinger nat maken helpt dan.
Overigens werkt de vingerafdruksensor veel beter bij echt natte vingers. Mijn ervaring is dat je handen niet perse droog hoeven te zijn om je telefoon te kunnen unlocken.
De gezichtsherkenning ben ik een beetje huiverig voor als dit alleen al met een foto ontsleuteld kan worden. Ik heb er met een goede vingerafdrukscanner ook geen behoefte aan.
Verder heb ik alles backup het patroon aan staan. Dit staat wel enorm groot afgebeeld. Dat zou best wel wat kleiner mogen. Met name als je het toestel met één hand wil ontgrendelen is een groter patroon juist vervelend.
CPU & GPU
Ik ben geen zware gamer. Al heb ik deze week wel PUBG geïnstalleerd om het eens te vergelijken met andere telefoons. Dit spelt speelt soepel op volle resolutie.
Mijn telefoon stond af fabriek op 1080P, terwijl het eigenlijk nog naar 1440P zou kunnen. Geen idee of het de instellingen van mijn S21 heeft overgenomen, die stond ook op 1080P ingesteld.
Het toestel voelt verder vlot aan.
Ik heb nog een appje op de plank liggen dat video's stabiliseert. Lijkt mij ook een mooie gelegenheid om dat eens uit te proberen. Al ben ik er net achter gekomen dat Google Photos dit ook kan in een fractie van de tijd…
Live Translate
De live Translate is een leuke gimmick. Helaas zit Nederlands niet tussen de standaard talen. Het werkt best aardig om videos live ondertiteld te krijgen. Ook kun je de camera live teksten laten vertalen, wat er eigenlijk al kenden van Google Translate. Alleen werkt het nu vanwege de Tensor 2 chip nog soepeler.
VPN
Je telefoonverbinding beveiligen via een VPN verbinding begint steeds populairder te worden. Google speelt daar handig op in door zijn eigen VPN dienst aan te bieden.
Wat ik uit de Google Key Note begreep is dat je een bepaalde periode, ik dacht een half jaar, gratis gebruik kan maken van deze nieuwe VPN dienst bij aanschaf van een Google Pixel 7 telefoon. Op de één of andere manier is deze nog niet geactiveerd. Wel kan ik hem afsluiten via Google One voor €9,99 per maand.
Sinds eind december is de Google VPN gelanceerd. Ik heb hem meteen uitgeprobeerd en ervaar een lichte vertraging in het internetten. Android Auto werkt niet met de VPN aan. Je schijnt Android Auto te kunnen uitsluiten, maar dat is mij helaas nog niet gelukt (heb me er nog niet heel erg in verdiept). Ik ben ook nog niet veel op locaties geweest waar ik de VPN echt zou willen gebruiken.
Contactloze betalingen
De afgelopen week heb ik diverse problemen met contactloze betalingen via de telefoon gehad. Pas sinds 23-10 begin ik dat te linken aan de telefoon. In de AH gaat het verder probleemloos. Maar bij betaal terminals van parkeerautomaten en toiletten gaat het helaas mis. Ook bij een kinderspeelparadijs waar ik vanmiddag was kon ik niet contactloos betalen met de telefoon. Met mijn bankpas lukte het wel. De medewerker gaf een paar tips om alles opnieuw in te stellen. Maar helaas werkte dat bij haar ook niet. Met de S10 en de S21 nooit betaal problemen van deze aard gehad, waar dan ook ter wereld.
Ik vind dit een dusdanig probleem dat dit wel een ster kost.
Ik heb me door een mede Tweaker laten vertellen dat er rondom de launch van de Pixel 7 range een slecht werkende range digitale passen is uitgegeven door de banken. Door de digitale passen te verwijderen en opnieuw toe te voegen ben ik inmiddels geen problemen meer tegen gekomen. Enorm fijn dat het weer vlekkeloos werkt!
NL Alert
Ik heb het geluk, of de pech, hoe je het ook wil zien, om in de buurt van Delft te wonen. Daar kreeg ik een NL Alert van binnen. Ik was aan het autorijden met Android Auto actief en tot mijn verbazing werd de volledige melding uitgesproken. Helaas werd het wel versneld gesproken, waardoor er wel details verloren gingen. Ik vind het positief; het benadrukt de urgentie van de melding en de verwachte acties die van je verlangt worden. Maar als je schuilt voor een shooting waar een Alert voor uit gaat, kan dit wellicht wel je locatie verraden. Maar goed, dat doet het geluid op zichzelf ook al 🤣. Mijn telefoon stond trouwens op stil met de trilfunctie actief.
De overgang van Samsung naar Pixel
Ik ben niet perse een Samsung fan. Ik heb jaren met een schuin oog gekeken naar de Pixel telefoons. Op papier klonk het altijd best aantrekkelijk; kale Android, snel Android updates, prima hardware voor een hele schappelijke prijs, langdurig Android updates. Maar de con was best wel een grote; er was lastig aan te komen. En garantie was dan meestal tot aan de deur, of je moest er heel veel moeite voor doen.
Dus voor mij was Samsung hierdoor een makkelijke eerste keus.
Gelukkig ging de overstap naar de Pixel van de S21 heel soepel. Alle apps werden uiteindelijk binnen een dag geïnstalleerd. Veel Android instellingen, zoals WiFi, gingen ook over.
Na drie Samsungs, heb ik ondertussen ook een heel eco systeem opgebouwd rondom een Samsung telefoon; een Samsung Active 2 Watch en Samsung Tags. Met een Samsung telefoon werken die perfect samen. Ik maak er ook uitgebreid gebruik van.
Maar nu komt het; diverse functies zijn echt Samsung specifiek.
Voor het horloge; het weer, bediening van de telefoon camera, zoeken van de telefoon, deze functies werken niet meer.
Samsung Tags; zijn niet meer te zoeken, zowel het akoestische signaal is niet te activeren, als de nabijheid functie, of waar ze überhaupt zijn op een plattegrond. Met name de tags heb ik gekocht vanwege deze functionaliteit.
Ik vind dit enorm jammer. Is het Google te verwijten? Absoluut niet! Maar wees er wel van bewust dat je deze zaken gaat missen.
De Samsung Buds werken prima. Ik kan ze nog steeds instellen zoals op mijn S21. Alleen, wederom, de locatie zou ik niet kunnen achterhalen met behulp van de Pixel 7 Pro.
Sinds een aantal weken nu een Samsung Watch 5 in bezit omdat de Samsung Watch Active 2 een zwempartij niet heeft overleefd. De Watch 5 werkt op diverse fronten wel weer beter samen met de Pixel 7 Pro. Ik kan nu wel de camera op de telefoon bedienen, bekijken, foto's en filmpjes maken en zelfs inzoomen. Dit miste ik enorm! Het weer op mijn watchface en widget is weer zichtbaar. Een aantal Google health zaken zoals ECG en bloeddruk zijn niet te meten omdat je via de Samsung Store de app moet downloaden. Ik ga binnenkort even proberen of ik ze kan sideloaden van de S21, inclusief de Galaxy Store.
Bezorging hoesje
Bij mijn telefoon heb ik een hoesje besteld via de Google Store. Daar waar je dus ook je telefoon kan bestellen. Het hoesje kwam aan in een kleine maar beschadigde doos die op een hoek was opengescheurd. Gelukkig was het hoesje er niet uitgevallen. Maar dit had wel kunnen gebeuren. Het zou simpel opgelost kunnen worden door degelijker dozen te gebruiken die veel sterker zijn.
:strip_exif()/m/68355/1OM18qfpNpqB2h1gxzQLFurfLdHw5XxirFOIKzplzRbIXHdFVb.jpeg?f=620xauto)
Google heeft een mooie troef in handen met de Pixel 7 Pro. Een mooi toestel, weer net iets betere camera’s met veel zoom, prima accuduur, AI die op veel vlakken aanwezig is.
Foto’s bekijken nadat je ze gemaakt hebt moet je wel even geduld voor hebben totdat de postprocessing klaar is. Het scherm is net iets te groot om met één hand te kunnen bedienen. Al went de grootte snel. Mijn S21 voelt nu als klein aan.
Het toestel wordt warm bij het opladen. Ook bij gebruik in de auto met Android Auto.
Oftewel, het is weer een stapje vooruit, al is het wel een mager stapje. Android 13 komt uiteindelijk ook uit naar de meeste flagship modellen van de laatste 2-3 jaar. Al mis je dan wel diverse specifieke Pixel functionaliteiten.
Updates
23-10-22
Hoofdstukken over Contactloze betalingen en NL Alert toegevoegd, evenals extra puntje bij negatieve punten. Video over Oversharpening effect toegevoegd.
25-01-23
Diverse updates toegevoegd, YouTube Music speelt weer vloeiend af, kan probleemloos draadloos betalen etc.