€ 9,31 bij 123led.nl

Woox R6113 Smart Plug met energiemeter Review

4 oktober 2022, laatste update op 4 oktober 2022, 3.288 views Rapporteer

Ik heb al een tijdje 2 van deze slimme schakelaars in bezit en ben er erg blij mee. Het enige minpunt is de berekening van het vermogen. Afgezien van dit kleine foutje zijn het mooie en zeer handige apparaatjes. Voor deze prijs raad ik deze apparaatjes echt iedereen aan.

Pluspunten

• Geen aparte HUB nodig
  • Vele schakelmogelijkheden
  • Lekker stevig
  • Aan/Uit knop verlicht
  • Prijs

Minpunten

• Berekening vermogen

Ik heb al een tijdje 2 van deze slimme schakelaars in bezit en ben er erg blij mee. Het enige minpunt is de berekening van het vermogen. Als ik in de app kijk zie ik bijv. 81.7W, 422mA en 231.9V.
P=UxI dus P=231.9x0.422. Dit maakt dan 97.9W en GEEN 81.7W. Ik neem aan dat het vermogen intern wordt berekend en dat de stroom en spanning worden gemeten. Ergens gaat er dus iets mis met de berekening.
Ik heb helaas geen gekalibreerde vermogensmeter tot mijn beschikking dus ik kan geen goed vergelijk maken.

Afgezien van dit kleine foutje zijn het mooie en handige apparaatjes. Ook omdat er geen aparte hub nodig is. Je kan ze direct koppelen aan je bestaande netwerk wat trouwens een peulenschil is. App op mobiel installeren, koppelen met de Smart Plug en dan koppelen met netwerk.
M.b.v. de app kun je ze laten schakelen op vele verschillende parameters. Zowel op tijd alsook op astronomische parameters. In dit geval zijn de mogelijkheden dus bijna oneindig. Voor deze prijs raad ik deze apparaatjes echt iedereen aan. Je zal er geen spijt van krijgen.

Heb jij ook een Woox R6113 Smart Plug met energiemeter?

U maakt een vergissing met het berekenen van het vermogen. Er zijn 2 soorten vermogens, nl. het schijnbaar vermogen Ps in VOLTAMPERE (Ps = U x I = VA) en het werkelijk vermogen Pw in WATT (Pw = U x I x Cos. Phi = W). De Cos. Phi van een niet-inductieve belasting (bv. een lamp zonder trafo) is 1, de Cos. Phi van een inductieve belasting (bv. Koelkast, magnetron, elektrische oven) ligt afhankelijk van het apparaat tussen 0,7 en 0,9.
U heeft volkomen gelijk maar ik had de Cos Phi even weg gelaten voor het gemak. Nu ben ik er ook achter dat één van mijn R6113's dus niet goed berekend en de andere het wel goed doet. De "slechte" zegt: 224.6V en 143mA. Laten we de Cos Phi voor het gemak even op een standaardwaarde van 0.85 zetten. Dit maakt dus 224.6*0.143*0.85= 27.30W. Helaas zegt de R6113 dat het apparaat 13.8W verbruikt. Zelfs als we de Cos Phi verlagen naar 0.7 zou het nog steeds 22.48W zijn. Als we de Cos Phi verlagen tot 0.5 komen we op 16.06W maar zulk soort slechte apparaten zijn echt heel zeldzaam. Als ik het na gaat meten met een Fluke 177 dan kom ik ook aan de waarden van 140mA bij 224V. Er gaat toch iets fout bij de R6113.
Neemt niet weg dat ik het hele handige dingetjes vind die goed hun werk doen. De vermogensmeting vind ik een leuke plus en ik til er niet zo zwaar aan.
Geeft voor mijn bedverwarming op stand 1 en 2, 30W en 60W. Dit is conform specssheet.
Airfryer 1687 watt. Deze is gerate op 1700 watt.

Vind het wel een prima dingetje.
Heb net een setje van 3 besteld. Ben erg benieuwd. Als ik ze uitvoerig gebruikt heb zal ik nog wel een review maken. Ben altijd alleen huiverig dat dit soort dingen over je interne netwerk lopen. Kan zo nog niet inschatten of dat een security risico is.
Behalve Cos-phi (faseverschuiving, inductief vs capaciteif) bestaat er ook nog zoiets als de power factor, oftewel de niet-lineariteit van de stroom als functie van de spanning. 2 verschillende zaken die je beide nodig hebt bij vermogensberekening. De simpele formule vermogen = spanning x stroom geldt alleen voor ohmse weerstanden zoals een ouderwetse gloeilamp, waterkoker, straalkachel. Als het ook maar een beetje complexer wordt, bijvoorbeeld een led lamp, of een adapter voor een smartphone dan heb je te maken met de powerfactor.

Krijg de indruk dat je daar geen rekening mee hebt gehouden. En dat deze smart plug er wel rekening mee houdt..
@joopv
Dan is er dus één woox die er rekening mee houdt en de ander niet. Dat is dus niet het geval. Één doet het gewoon wel goed en de ander maakt gewoon een rekenfout. Gelukkig gebruik ik de energiefunctie niet echt fanatiek dus ik vind het ook niet zo erg. Het viel mij gewoon op en dat wilde ik even delen met de mensen op internet. Misschien heb ik een zeldzaam exemplaar met rekenfout te pakken. Ik zie namelijk niets anders dan goede recensies voor dit handige apparaatje.
Net schakelde 2 van de 3 uit terwijl ik aan het werk was. Ze zitten op mijn gastennetwerk. Raar, want daar zit goed password op. Snap niet waarom 2 tegelijkertijd uitschakelen. Heb ze al een jaar nog nooit gebeurd. Wilde net een PC updaten, was gelukkig net voor de update.
Heb jij zoiets ooit gehad?
Hallo @MrMarcie ,

Ik heb ze nu al meer dan 2 jaar in gebruik maar dat heb ik nog nooit meegemaakt. Afgezien van het feit dat één van de twee het vermogen niet goed berekend is er niets mis met die schakelaars. Ik moet er wel even bij vermelden dat ik de schakelaars op het reguliere netwerk heb aangesloten. Dat er 2 van de drie uit zichzelf schakelen is wel verdacht. Ik zou toch even met een kritisch oog naar dat gasten netwerk kijken.
Ga ik naar kijken. Maar op zich moet je daar niet makkelijk opkomen. Bizar.
Ik had twee, niet essentiele, toepassingen en kwam er toevallig achter dat ze allebij spontaan schakelen.
Geprobeerd ze te resetten maar dat ging niet meer.
Ze sneuvelden niet allebei tegelijk maar een paar weken ná elkaar.
Twee andere, van merk X gekocht bij Temu, doen het nog steeds prima.

Iemand vergelijkbare ervaringen?
Ik heb een set van 3 en ze zijn inmiddels allemaal na iets meer dan een jaar gesneuveld. Ik kon ze niet meer bedienen en ook niet meer resetten.
Twee van de drie bleven de hele tijd in en uitschakelen en de derde reageerde helemaal niet meer. Ik heb ze geprobeerd te resetten, maar helaas zonder succes...