EPOS ADAPT 563 ii

Inleiding
Na de review van de EPOS ADAPT 660 AMC heb ik ook een andere koptelefoon kunnen reviewen, namelijk de EPOS ADAPT 563 II. Een MS Teams gecertificeerde headset. Hoe deze bevalt, dat lees je hier!
Specificaties
Laten wij allereerst beginnen met de specificaties.
Technical Data
Mobile phone, PC / Soft phone, Tablet
Packaging
Accessories included
USBCable
Package weight (incl. Complete product and packaging)
431 gr.
Dimensions of product packaging (L x W x H)
204 mm. x 65 mm. x 183 mm.
Dimensions of master carton (L x W x H)
432 mm. x 220 mm. x 337 mm.
Units in distributor master carton
Dimensions
Weight
229 gr.
Long Term-Reliability
Warranty
2 years
Draadloze on-ear Bluetooth headset
Voor gebruik met mobiele apparaten
Geoptimaliseerd voor UC en Microsoft Teams
Met Active Noise Cancellation (ANC)
Gesprekstijd tot 41 uur, opladen in 3 uur en 40 minuten
Bluetooth bereik tot 25 meter
Uitpakken
Tijd om de EPOS ADAPT 563 II uit te pakken!
In dit geval kreeg ik enkel een OEM kit - zo leek het. Hierin zit geen pouch of dongle. Deze heb ik wel weer bij andere webshops voorbij zien komen als complete kit. Dit mag echter de pret niet drukken. Ook met bluetooth kom je al een heel eind.
Via de dongle kan deze met een laptop/pc worden verbonden (bluetooth ook), of via bluetooth met een mobiel. Daarnaast is ook de USB-C kabel te gebruiken om de koptelefoon op te laden. Met een kleine 3 uur en 40 min is deze volledig opgeladen en kan maarliefst 41 uur mee. De vergaderingen zijn soms lang, maar niet zo lang…
In deze doos werden enkel de 563 II, handleiding en oplaadkabel meegestuurd.
De ADAPT 563 II heeft een plastic afwerking. En dat is ergens wel een minpunt. Hierdoor kunnen er op ten duur wel wat krassen op de headset komen. Zeker aangezien er met deze versie geen pouch is meegeleverd, is dat wel wat onhandig.
De oorschelpen van de 563 II zijn klein maar wel erg dik. Het voordeel hiervan is dat ze ook nog een zacht zijn waardoor ze geen drukkend gevoel op de oren geven. Aangezien de headset ook niet enorm zwaar is merk ik ook geen drukkend gevoel na een dag werk.
Wat voor mij wel even wennen was, is dat de microfoon aan de rechterkant zit. De koptelefoons die ik al sinds de hunebedden gebruik hebben altijd een microfoon aan de linkerkant gehad.
De knoppen worden aangegeven als volgt (van links naar rechts).
Een hele fijne toevoeging is dat de headset ook gewoon verwisselbare oorschelpen heeft. Zo gaat deze ook lang mee. Deze kunnen via EPOS worden aangeschaft.
De hoofdband is echt enorm soepel. Hoe soepel vraagt u?
Zo soepel…
Bij het aandoen heeft de koptelefoon ook nog eens verschillende kleuren leds (rood/blauw) voor het tonen van de status.

Software
Via de EPOS Connect app is er ook nog het e.e.a. aan te passen!
Met sidetone is o.a. de eigen stem weer te horen via de koptelefoon. Vooral handig voor mensen die een stuk feedback willen hebben van wat ze zeggen. Zo hoef je niet te schreeuwen. Dit helpt ook om de omgeving te verstaan met een koptelefoon op.
Via het connect menu zijn er verschillende koptelefoons/headsets te bedienen.
Onder device settings kunnen de instellingen aan worden gepast.
En als laatst is er nog een apps settings menu waarbij de instellingen van de app aan te passen zijn/hulp te zoeken is.

Geluidskwaliteit en gebruiksgemak
Een MS Teams headset gebruik je enkel voor Teams, right? Nee.. in dit geval heeft EPOS | Sennheiser er voor gekozen de 563 II ook met prima drivers uit te brengen waardoor er tussen de meetings ook even naar wat muziek kan worden geluisterd. En dat klinkt nog goed ook!
De ADAPT 563 II klinkt namelijk als een ‘normale’ koptelefoon met redelijke punch (bas) en prima tonen.
Het fijne is zelfs, tijdens het rondlopen door mijn huis om even een bak koffie te pakken werd ik - tijdens het luisteren van wat geweldige nummers - gebeld door mijn collega. Door even die paarse knop in te drukken neem je gelijk deel aan het gesprek. En dat is enorm fijn.
Dat geldt ook bij een hele lange dag met back to back meetings waarbij er eigenlijk geen tijd is om de benen te strekken. Dat is met de 563 II toch even een ander verhaal. Het bereik van bluetooth is gewoon erg goed waardoor je al gauw een appartement doorloopt.
Mijn versie leek overigens wel op een OEM versie waarbij enkel de koptelefoon, kabels en handleiding werd meegeleverd. Er zijn ook versies waarbij er een pouch (tasje) aanwezig is en de dongle.
Zeker bij veelvuldig gebruik is er altijd een kans dat de oorschelpen erg plat worden, of niet meer zo heel schoon zijn. EPOS heeft bij de ADAPT een mogelijkheid gegeven de oorschelpen te vervangen, hierdoor is de 563 II nog lang te gebruiken. De band is echter weer niet te vervangen.
De EPOS Sennheiser ADAPT 563 II heb ik nu een tijd kunnen gebruiken, én niet alleen als MS Teams koptelefoon, maar ook gewoon als hoofdtelefoon voor het beluisteren van muziek. En het grappige is, gezien de kwaliteit van de audio lijkt het eerder andersom. Het is een Teams toevoeging op een goede koptelefoon. De tonen zijn enorm helder en mooi. Luister je jazz tijdens het werk, dan komen de prachtige trompet of pianoklanken (en nog diep ook) goed naar voren.
Ik ben gewend om een ‘goedkoop/gemakkelijke’ koptelefoon op te hebben die je met Teams/andere vergadering software even gebruikt om deze vervolgens door de ruimte heen te gooien om zo snel mogelijk weer je in-ears in te doen om echt muziek te kunnen luisteren. Bij de ADAPT 563 of zelfs 560 is dat in mijn optiek helemaal niet nodig. En dat maakt eveneens het werkplezier ook weer groter, even tussendoor wat muziek luisteren of een filmpje kijken, en tijdens een nieuwe meeting - of gebeld worden - even op die paarse knop rammen en de meeting ingaan. Ook niet continue gehannes met kabels, wat ik voorheen dus wel had. Elke keer nam ik eerder op voordat de koptelefoon op m'n hoofd zat waardoor ik half gillend de andere deelnemers moest laten weten dat ik eraan kwam maar dat de koptelefoon in wirwar van kabels zat. Dat de ADAPT 560 en 563 II daarom ook al draadloos zijn, zijn al een enorme plus. Geeft je bewegingsvrijheid bij het kunnen lopen/bewegen tijdens vergaderingen.
Over vergaderingen gesproken, de collega’s konden mij in de testen echt prima horen. En dat is voor een draadloze koptelefoon - via bluetooth of dongle - best een pluspunt.
Een minder punt is de ANC. De noise cancelling op de 563 II lijkt meer een gimmick dan echt een toevoeging. Dit valt nog wel in de opvolgers te tunen. Mijn collega (die naast mij zat) hoorde ik gewoon nog praten, wel iets verminderd (terwijl de ANC op aan stond).
Eigenlijk valt er niet zo heel veel meer over te zeggen behalve de prijs. Met een kleine €160,- is de ADAPT 563 II ook geen hele goedkope. Als gebruiker die tussen de meetings door een hoop muziek wilt luisteren zou dit echt een goed ding vinden. Gebruik je het echt enkel voor de meetings, dan is het een flinke inverstering. Desalniettemin is het een headset die een hoop te bieden heeft.
De EPOS | Sennheiser ADAPT 563 II krijgt van mij 4 van de 5 sterren.