WD Blue 2,5" (2018), 2TB (128MB cache) Review

Beeldbuis
17 september 2022, laatste update op 17 september 2022, 1.252 views Product gekocht

WD Blue 2,5" (2018), 2TB (128MB cache)

Prima HDD die snel genoeg om dagelijks als 2e schijf te gebruiken. Een mooie en snelle upgrade van een oude HDD. :)

Pluspunten

• Goedkoopste 2,5" 2TB HDD
  • Vlot
  • 7mm

Minpunten

• Kan 59° worden
  • HDD blijft ook actief als je niks doet. En word dus 55°

Na een tijdje de HDD te hebben gebruikt toch nog een uitgebreide review doen. :)

De verpakking
Het word in principe zo verstuurd. Geen fancy doosje, gewoon in een antistatisch zakje met noppenfolie

Uiterlijk
Zoals je kunt zien ziet de HDD er goed uit. Hij is ook best wel dun voor een 2TB HDD. Mijn oude HDD is veel dikker.

Over de HDD
Een opvallend iets is dat deze HDD niet gebruikt maakt van PMR (perpendicular magnetic recording)/CMR (conventional magnetic recording) maar van SMR (shingled magnetic recordin). In het kort word data als dakpannen over elkaar heen gelegd. Het voordeel is dat je daardoor meer data op een kleinere oppervlakte kan opslaan, maar dat schrijven minder snel gaat. En hij heeft ook een behoorlijk grote chace van 128MB die hij wel nodig heeft. Opvallend is ook dat als er volgens taakbeheer geen schijfactiviteit is, de HDD toch flink in de weer is. Ik vermoed om de data goed te leggen. Zeker weet ik niet waarom hij actief blijft. Daardoor blijft de HDD ook warm zonder dat je er zelf iets mee doet. Ik gebruik het in combinatie met een SSD waarop het OS staat.

Meer informatie over SMR
Hieronder een simpele en korte video die gaat over SMR van Seagate

En een link naar Hardware.info waar het goed staat uitgelegd: https://nl.hardware.info/...-inspiratie-bij-dakpannen

De benchmarks
Uiteraard heb ik ook de snelheden gemeten met de standaard instellingen.
De oude WD naast de nieuwe WD in CrystalDiskMark
Dit is de oude naast de nieuwe in HD Tune
In PCMark08 scoort de nieuwe HDD 2153 punten, de oude 1753 punten

Tijden het schrijven van de review heb ik nog een test gedaan. De benchmarks hierboven zijn gedaan toen de HDD kort in gebuikt was. De data van de oude HDD was toen naar de nieuwe gekopieerd.

Opvallend dat de HDD nu slechter presteert. Ik heb hier geen verklaring voor. De schijf is nu actief in gebruik geweest voor game opslag en natuurlijk de bijbehorende updates. Volgens de standaard schijfdefragmentatie programma was de HDD 0% gefragmenteerd.

Voor de mensen die de gedetailleerde testresultaten willen zien zet ik hieronder de links naar de benchmarks
PCMark07 voor de nieuw WD https://www.3dmark.com/pcm7/1218922
PCMark08 https://www.3dmark.com/pcm8/75214182

PCMark07 https://www.3dmark.com/pcm7/1218911
PCMark08 https://www.3dmark.com/pcm8/75170684#

Bonus Benchmarks van de Kingston SUV500MS240G

Heb jij ook een WD Blue 2,5" (2018), 2TB (128MB cache)?

Bedankt voor je review.
55 graden? Dat lijkt me best veel!
Ik heb eens gekeken, de pc draait nu een uurtje (te idle-en), en de WDblue staat op 29 °C.
Hieronder een overzichtje.
Ik moet er wel bij vermelden dat er een fan in de buurt zit. Waarvan ik altijd vermoedde dat ie weinig deed (blaast meer tegen de HDD-cradle aan dan erdoorheen, dacht ik altijd), maar wellicht koelt ie toch nog wat.

Hard Disk Model ID . . . . . . . . . . . . . . . : Samsung SSD 840 EVO 120GB

Hard Disk Model ID . . . . . . . . . . . . . . . : WDC WD1003FZEX-00MK2A0
Logical Drive(s) . . . . . . . . . . . . . . . . : J: [WDCblack]
Current Temperature . . . . . . . . . . . . . . : 32 °C
Hard Disk Model ID . . . . . . . . . . . . . . . : ST5000DM003-2FH18L
Logical Drive(s) . . . . . . . . . . . . . . . . : F: [InSea5T1P1] G: [InSea5T1P2] H: [InSea5T1P3]
Current Temperature . . . . . . . . . . . . . . : 35 °C
Hard Disk Model ID . . . . . . . . . . . . . . . : ST2000DM008-2UB102
Logical Drive(s) . . . . . . . . . . . . . . . . : E: [SeaGa2TB]
Current Temperature . . . . . . . . . . . . . . : 34 °C
Alstublieft, het was leuk om te doen :)
De temperatuur vond ik ook hoog. Maar er is geen airflow omdat hij in een laptop word gebruikt.
Na het updaten van de games bleef de HDD actief, ook als taakbeheer aangaf dat de HDD niks aan het doen was, ik hoorde hem wel. Na een tijd werd het wel weer stil, en daalde de temperatuur.

Alstublieft, het was leuk om te doen :)

Ik heb hem nu een uur in idle gelaten en de temperatuur van de SSD was 50 graden, de HDD 46 en beide waren niet actief. Ik denk dat het dan gewoon warm blijft in de laptop. De fan draait ook niet.