€ 171,34 bij Storage Island

MikroTik CRS310-1G-5S-4S+IN Review

13 september 2022, laatste update op 13 september 2022, 893 views Rapporteer

Fijne stille switch met genoeg poorten om uit te breiden.

Pluspunten

• SFP+
  • Stil, niet fanless

Minpunten

• SFP module lastig eruit.
  • Geen SwitchOS ondersteuning

Mijn netwerk bestaat uit een 1GB POE Switch boven met een Fiber kabel naar mijn kelder. Ik zocht een switch voor mijn 2 rack servers (1 NAS en een Proxmox machine) voor in de kelder zelf. Ik wilde graag 10G tussen mijn servers en een SFP cage voor mijn fiber verbinding naar mijn andere switch. Ik wilde graag ook een upgrade mogelijkheid houden voor mijn switch boven om de downlink naar de kelder ooit ook op 10G te hebben.

Dus ik wilde minimaal 4 SFP+ ports en een mogelijkheid om een aantal RJ45 ports aan te sluiten voor mijn IPMI interfaces (en m'n warmtepomp in de kelder).

Na lang wikken en wegen kwam ik uit op deze switch, die 40 euro duurder is dan de fanless 305-1G-4S+IN met 4 SFP+ ports. De rackmount ears en wat meer poorten (4 SFP+ (10GB), 4 SFP (1GB) en 1 RJ45 (1GB) poort) trokken mij over de streep.

Bij uitpakken, nette switch, simpele verpakking, wat ik wel gewend ben van Mikrotik. 2 DAC cables van 10Gtek en de Fiber SFP+ module van FS.com erin (rated voor intel) en ik was onderweg. Fan (1x) start op met 100%, kort daarna stil. Enige probleem is/was dat de Mikrotik standaard een fixed IP heeft van 192.168.88.1, wat niet in de buurt komt van mijn network range. Dus switch er weer uit, en eerst opnieuw configureren.

Ik dacht (na veel lezen) dat SwitchOS (SwOS) een beter OS voor mij zou zijn (sneller, makkelijker op te zetten, stabieler). Tutorials gevolgd en proberen om te zetten via WinBox. Maar de switch bleef in een endless boot loop hangen met Fan op 100%. Reset naar factory standards en RouterOS geupdate naar de laatste firmware, nog een paar keer geprobeerd. Maar nee, het lukte niet om SwitchOS te booten. Uiteindelijk gelezen op de product specs pagina, dat deze switch geen SwitchOS ondersteunt. Ik had persoonlijk wel SwitchOS verwacht voor deze simpelere switch. Maar goed, RouterOS werkt ook prima met de laatste firmware (v6.49.6).

Laatste opmerking die ik heb, gaat over de cages van de SFP (+) modules. De DAC kabels en de RJ45 SFP module gaan niet vanzelf eruit. Normaal trek je aan de Tab van de DAC kabel, maar de cages houden de modules vast. Alleen een kleine platte schroevendraaier helpt me om de SFP modules te verwijderen, druk met de schroeven draaier voorzichtig het lipje van de cage naar beneden om de modules te verwijderen.

Heb jij ook een MikroTik CRS310-1G-5S-4S+IN?

"RouterOS werkt ook prima met de laatste firmware (v6.49.6)"
huh?!?
RouterOS zit toch al lange tijd op v7.
v7.5 is de meest recente versie, toch?
Hmm, je hebt gelijk. Ik had niet verder gekeken dan wat de switch zelf tegen me zegt. Ik ga eens kijken hoe ik de upgrade naar 7 kan doen. Thanks!