Dit is een subjectieve mening. Ik benoem vooral de mindere kanten van de camera. Er zijn genoeg positieve reviews.
Ik heb de camera sinds eind mei 2022. Ik gebruik deze camera met de FTZ II adapter en Nikon 70-200mm f/2.8 VR II, verder bezit ik de Z-lenzen S-line 24, 50, 85 en 105mm. De Nikon AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED gebruik ik niet meer op deze camera. Om de camera zit een SmallRig cage 3195. Firmware 3.01.
Na enige tijd vind ik de camera nog steeds erg zwaar. Het is geen camera die je voor je plezier mee zult dragen. Dat was wel met de D800 het geval. De electronisch viewfinder is wennen, maar is wel goed te doen. Het voelt wel wat disconnected, ook op een hoge refresh rate. Het zal wennen zijn.
Ik heb ook een DJI RS3 Pro Gimbal, werkt prima, maar de camera is te zwaar om handheld langer dan 5 minuten te filmen. Koop daarom eerst een goed statief met fluidhead als je deze nog niet hebt. .
Autofocus lijkt er regelmatig naast te zitten als ik AF-C en Auto-Area AF gebruik. Ogen zijn vaak net niet scherp. Ik gebruik AF-ON om scherp te stellen. Ik begin steeds vaker (weer) de ouderwetse Single-Point AF te gebruiken en controleer de focus weer erg vaak.
Dynamisch bereik (DR) van foto’s lijkt significant minder te zijn in vergelijking met de D800.
Deze Chart ondersteund ook mijn bevindingen. Ik heb het gevoel dat je sneller clipping in de highlights ziet.
Video lijkt redelijk goed. Ook hier is het dynamisch bereik niet heel groot, zeker vergeleken met meer professionelere filmcamera’s, dus je moet rekening houden met het onderwerp. Volgens CineD is DR max. 11.6 (SNR=2) en max. 12.7 (SNR=1). Is het heel erg? Nee, als je er rekening mee kunt houden niet. Je kunt licht wegnemen of toevoegen om het dynamisch bereik te beperken. Het is ook altijd goed om je belichting goed in te stellen. Ik heb al vaak gezien dat onderbelichte partijen slecht zijn op te halen (ruis) en data indien overbelicht ook echt weg is. Geluid zou ik niet opnemen met de camera. Wel handig voor de synchronisatie, maar verder, zoals verwacht, niet te vergelijken met een goede microfoon. Een externe microfoon en een externe recorder is veel beter. Tegenwoordig heb je uitstekende kwaliteit voor weinig geld. Ik gebruik een Zoom F3 32-bit float recorder met een Rode NTG5.
Video beeldkwaliteit is erg mooi en cinematic. Ik film in 4.1K subsampled N-RAW log. Kennis van beeldbewerking is essentieel. Ik adviseer Davinci Resolve. Ik gebruik zelf de Studio versie. 8K zal voor vrijwel iedereen geen praktische toepassing hebben, tenzij je vaak gaat inzoomen/croppen. Bioscoopfilms worden vaak op 4K gefilmd. Bestanden zijn zeer groot, zeker op 8K, dus een grote geheugenkaart is essentieel. Ik adviseer
Angelbird 2TB voor 8K video.
Nikon Z lenzen zijn optisch erg goed. Ik gebruik nu standaard de 24, 50 en 85mm 1.8, en de 105mm/2.8 macro. Deze lenzen hebben helaas een focus-by-wire systeem, waardoor ze minder geschikt zijn om mee te filmen, dan heb ik het over
focus pulling. Handmatig scherpstellen is daarom erg lastig. Voor een groothoek minder relevant dan bij een telelens. Gelukkig hebben de S-line Z-lenzen de optie gekregen om lineair te focussen, niet optimaal, wel iets beter. Nadeel is wel dat ze ontworpen zijn als wegwerplenzen. Als het focus-motortje stuk gaat, kun je de lens weggooien. Over de duurzaamheid is nog niks bekend. Lees je goed in, als je Z lenzen wilt kopen en vooral als je ook wilt filmen. Optisch zijn de S-line lenzen fantastisch.
Voor wie is deze camera?
* Ben je een fotograaf met een goede DSLR, zoals een D800 of beter? Blijf gewoon de oude camera houden. Beeldkwaliteit is niet significant beter. Misschien als je een sportfotograaf bent, dan zullen bepaalde functies zeker nuttig zijn. De Z-lenzen S-Line zijn optisch wel echt beter dan de oude F-lenzen. Daar kun je wel veel plezier uithalen.
* Wil je filmen? Koop een videocamera, zoals één van BlackMagic Design, of een Sony. (En als je heel rijk bent een ARRI

Goede en betaalbare cine-lenzen zijn er haast niet voor deze camera, maar toch is deze camera wel geschikt om mooie dingen te maken. Maar, koop een dedicated filmcamera als filmen je primaire doel is.
* Wil je fotograferen én ook video’s kunnen maken, én je kunt of wilt niet twee afzonderlijke camerasystemen meenemen? Dan is de Nikon Z9 DE camera om op dit moment te kopen. Vooral N-RAW is een erg mooi toevoeging.
RED heeft Nikon aangeklaagd voor het gebruik van deze optie, maar ik verwacht niet dat RAW zal verdwijnen.