Logitech MX Mechanical (Kailh Choc Brown V2, Qwerty US) Review

27 juli 2022, laatste update op 27 juli 2022, 1.208 views Rapporteer
Testpanel +1

Een goed toetsenbord met een fijne verlichting. Let op: luidruchtig (inherent aan een mechanisch toetsenbord).

Pluspunten

• Verlichting
  • Windows + MacOS knoppen

Minpunten

• ANSI layout
  • luidruchtig

Reden voor aanmelding & usecase
Via een testpanel werd ik uitgekozen om dit MX setje uit te proberen, iets waar ik zeer dankbaar voor ben. De reden dat ik me had aangemeld was het feit dat ik een nieuwe MX muis en toetsenbord wilde gaan halen. Ik had notabene twee weken eerder een MX Keys voor mijn oude baas gekocht die voor zichzelf wilde beginnen met de MX Master 3. Toen ik die voor hem aan het installeren was merkte ik op hoe fijn de ervaring was en wilde ik die zelf ook gaan aanschaffen. Het moge duidelijk zijn hoe blij ik was toen bleek dat ik werd gekozen voor het testpanel!
De usecase: ik werk met drie computers. Allereerst is daar de Mac Mini M1 die ik gebruik voor mijn dagelijkse zaken, naast een Windows Surface Book 2 voor wanneer ik een spel wil spelen. Als derde heb ik dan mijn werklaptop. Met flow zou ik in staat moeten zijn makkelijk te switchen tussen alle drie, dus dat ga ik dan ook zeker uitproberen!

Unboxing
De unboxing van beide producten is relatief identiek. Zo krijg je het toetsenbord/muis, een USB C kabel, de instructies staan in de doos (en op de onderkant van de muis) en natuurlijk de Logi bolt. Weinig opsmak, lekker compact. Een fijne unboxing ervaring zonder veel poespas, maar waar stiekem veel werk in is gestoken om dit zo smooth te laten lopen. Toen ik het toetsenbord uitpakte kwam de eerste verrassing: de layout van het toetsenbord.

ISO vs ANSI
Er is een hele discussie binnen Tweakers over de layout van toetsenborden. Als leek met toetsenborden was ik me daar totaal niet mee bezig. Toen kreeg ik dit toetsenbord en werd het verschil me ineens wel duidelijk. Waarom? Eerst had ik altijd een ISO toetsenbord en nu ineens kreeg ik een ANSI layout. Hoe groot kan het verschil nu zijn dacht ik eerst, totdat je gaat blind typen waar je vaker backslash gebruikt. Het was reuze irritant om eerlijk te zijn. Zelf zou ik dus, na ongeveer twee weken, direct zweren bij ISO al durf ik ook wel te stellen dat wanneer je altijd ANSI hebt gehad het omgekeerde waarschijnlijk ook waar zal zijn.
MX toetsenbord
Installatie: Drivers en ondersteuning
Het toetsenbord deed het meteen toen ik de logi bolt aansloot op het dockingstation van de M1, dus niet eens op de Mini zelf. Dat vond ik zeer verrassend en fijn. Daarna geprobeerd met bluetooth en ook dat werkte ontzettend smooth. Out-of-the-box werken de aanslagen wel op de functietoetsen en verlichting na. Zodra je Logi Options+ installeert dan doen de functietoetsen het wel.
Tijdens dat installatieproces vond ik het in eerste instantie vreemd dat Logitech al mijn toetsaanslagen wilde noteren totdat ik me bedacht dat dit inderdaad nodig is voor wanneer je toetsen wilt gaan toewijzen aan specifieke applicaties. Desondanks zorgde dat meteen voor mijn eerste frons, doordat Options net startte en ik als eerste die melding kreeg. Ik weet niet in hoeverre iedereen daar dan ook op “Ja” zou drukken.
Ik heb een account aangemaakt doordat ik graag mijn instellingen wil syncen en heb niet gezien of ik zonder account ook gebruik kon maken van Options+. De plaatjes waren duidelijk en het installatieproces verliep verder zonder gekkigheden. Alles is zeer duidelijk en goed uitgelegd. In dat opzicht moet ik Logitech wel credits geven want er is veel tijd gaan zitten in de onboarding van nieuwe mensen, waaronder mezelf.
Ergonomie, vormgeving en ondersteuning
Het toetsenbord staat een stuk hoger dan mijn eerdere toetsenbord. Qua typen merk ik daar vrij weinig van. Wanneer ik typ met de handpalm rustend op het bureaublad dan hoef ik mijn polsen niet zeer hoog te positioneren. Qua ergonomie kan niet op tegen een echt ergonomisch toetsenbord, denk aan bijvoorbeeld Microsoft Sculp Ergo die ik ook thuis heb liggen. Ergonomie is in ieder geval, naar mijn mening, niet beter of slechter dan reguliere “platte” toetsenborden.
Qua vormgeving wijkt het wel degelijk af. De kwaliteit van de materialen straalt ervan af, met name de plaat. Het ziet er goed en degelijk uit waarbij met name het gewicht me opvalt. Het is een zwaar toetsenbord. Qua afwerking vind ik het wel jammer dat het bord niet een rand heeft om de toetsen, maar dat alles open is. Ik weet niet of dat regulier is bij mechanische toetsenborden, maar zelf vond ik het redelijk kaal aanvoelen. De bouwkwaliteit is rock solide.
Precisie
Net als in review van Tweakers zelf heb gemerkt dat de toetsen speling hebben. Tot dusver heb ik daar nog geen echte hinder van ondervonden bij het tikken. Elke aanslag wordt correct geregistreerd met een zeer solide aanslag. Wat ik zelf wel hinderlijk vind is de grote mate van geluid. Zoals eerder gemeld is dit mijn eerste mechanische toetsenbord en qua geluid is het echt veel meer dan eerdere toetsenborden die ik in mijn bezit heb. Als je houd van rustig werken en je bent geen mechanische toetsenborden gewend dan is dit wel degelijk een stuk luider. Zou ik in een kantoortuin overal dit MX toetsenbord neerleggen bij elke medewerker dan zou het echt tot geluidshinder kunnen leiden in mijn ogen. Kortom, geluid is zeker iets om rekening mee te houden.
Functionaliteit
Een zeer positief element aan het toetsenbord is de verlichting. Het is mijn eerste toetsenbord met verlichting dat ook op meerdere niveaus is in te stellen met behulp van de software waar ik in de volgende sectie op in zal gaan. Er zijn zes effecten:
- Statisch – egaal licht
- Contrast – hierbij zijn bepaalde toetsen gehighlight terwijl de reguliere toetsen minder verlicht worden
- Ademen – dan knippert het relatief langzaam, hier zie ik absoluut geen meerwaarde in en ik vraag me af wat voor functie het zou kunnen dienen
- Golven – de knoppen worden verlicht in een golf van links naar rechts. Functioneel geen meerwaarde, echt een gimmick maar leuk om eens aan iemand anders te laten zien wellicht
- Reactie: dan wordt alleen de knop verlicht die je indrukt.
- Willekeurig, hier wordt redelijk random een paar knoppen verlicht
Al met al vind ik deze effecten weinig toegevoegde waarde hebben waarbij het jammer is dat je niet zelf effecten kunt aanmaken. Zo zou ik me kunnen voorstellen dat je een game instelling maakt of, afhankelijk van het programma verschillende functietoetsen die dan gehightlight worden samen met het reguliere alfabet. Kortom, een gemiste kans. Wat ik dan wel weer kan waarderen is het feit dat er een bewegingssensor op zit. Ik heb de locatie nog niet achterhaald, maar het is fijn dat het licht vanzelf aangaat als je het een tijd niet hebt getypt door er slechts met je hand boven te hoveren. Overigens zijn er 7 instellingen voor het licht te dimmen. Zelf heb ik een voorkeur voor stand 4, dus exact in het midden.
De functietoetsen die Logitech er standaard bij heeft zitten hebben niet allemaal meerwaarde.
- F1: beeldscherm dimmen
- F7: screenshots maken
- F8: dicteren muten
- F9-F11: multimediatoetsen
- F12: geluid muten
Je hebt vervolgens nog eens twee extra toetsen waarmee je het geluid kan dimmen en verhogen. Persoonlijk zie ik geen meerwaarde in de smileys, en kan ik de verlichting van de monitor niet aanpassen met de eerste twee functietoetsen op mijn Dell beeldscherm op MacOS (M1). De overige functionaliteiten werken wel.
Een zeer positief punt vind ik wel dat zowel MacOS als Windows functies worden getoond op het toetsenbord. Doordat ik soms wissel is het fijn dat ik dan zie op welke toets ik had moeten drukken wanneer ik me weer eens vergis (dat gebeurt met enige regelmaat).
Accu
De accu was 63% geladen bij het unpacken. Twee weken later zit de accu op 50% met ongeveer 40 uur typen schat ik zo. Nu heb ik nog geen benchmark, maar ik moet zeggen dat ik me over de accu totaal geen zorgen maak. Die gaat lang mee en zal niet heel snel leeg zijn. Ik heb de verlichting wel aanstaan tijdens het typen, ook overdag dus dat zal de accu wel sneller leegtrekken.
Prijs:
Logitech vraagt voor het toetsenbord het riante bedrag van ruim 150 euro. Dat is, in mijn ogen, heel erg veel geld voor een toetsenbord. Vind ik het dat waard? Het korte antwoord: nee. Ik heb heel lang getypt op een Microsoft Comfort bord dat ik bij de BCC voor 15 euro heb gekocht. Ja, de bouwkwaliteit is anders, ja er zit fancy verlichting op, je kunt switchen en je kunt toetsen aanwijzen naar applicaties. Is het dan 10x zoveel waard? Wellicht voor jou wel, maar voor mij niet. Zelf zou mijn voorkeur uitgaan naar de MX Keys vanwege de luidruchtigheid van het mechanische bord. Al met al vind ik de prijs niet gerechtvaardigd.
Algemene beoordeling MX Mechanical
Wanneer ik dan in het algemeen kijk naar het toetsenbord dan doet het precies wat het zou moeten doen. Positieve punten zijn de accuduur, de mogelijkheid om via USB C op te laden, de verlichting en het feit dat het zowel Windows als MacOS toetsen toont. Daar staat als grootste minpunt de luidruchtigheid tegenover. Al met al is het een zeer degelijk toetsenbord dat in feite niet erg uitblinkt. Het doet wat het moet doen en doet dit zonder gekkigheid en dat is ook veel waard. Is het 150+ euro waard, dat moet ieder voor zichzelf beslissen.

Software: Logi Options+
Het eerste wat opvalt is hoe clean het programma is. Ik had in eerste instantie niet in de gaten dat ik kon drukken op de plaatjes (waarschijnlijk te snel weggeklikt in de onboarding) maar toen ik dat eenmaal herontdekte was het heel erg logisch.
De eerste indruk die ik kreeg was overigens dat ik vrij weinig kon instellen. Althans, dat was mijn eerste gevoel. De algemene instellingen bevatten geen verrassingen, je kunt er wat meldingen inschakelen en een thema instellen.
Zoom je in op één van beide producten dan komen de mogelijkheden aan bod qua instellingen. Bij het toetsenbord worden er links vier thema’s uitgelicht en links onderin wordt het batterijpercentage getoond.
Die vier thema’s zijn:
- Toetsen: hier krijg je de mogelijkheid om zelf toetsen toe te kennen. Hier heb ik nog weinig mee gespeeld en zal ik later verder toevoegen in deze review. De usecase ontbreekt momenteel ook nog heel erg.
- Verlichting: hier kun je de diverse lichteffecten instellingen met een hoog gimmick gehalte.
- Easy switch: bij deze instellingen kun je zien aan welke computers het toetsenbord is verbonden.
- Instellingen: wat algemene instellingen zoals updates (er was daadwerkelijk ook één update voor het toetsenbord) en batterijbesparing.
Bij de muis worden vijf thema’s getoond:
- Knoppen: hier kun je instellen wat je met elke knop doet
- Aanwijzen en scrollen: hier vind je onder andere de DPI instellingen
- Easy-switch
- Flow: hiermee kun je o.a. bestanden van de ene computer naar de andere computer overbrengen. Momenteel werkt dat bij mij niet wanneer ik van de Mini naar de Surface wil gaan, ik moet nog gaan troubleshooten of dat te maken heeft met de verkeerde instellingen of dat het gewoonweg niet mogelijk is om uit te wisselen tussen twee verschillende OS’en.
- Instellingen: net als bij het toetsenbord wat algemene instellingen
Al met al doet de software wat het moet doen al had ik gehoopt op meer customisatie als ik heel eerlijk ben. Bijvoorbeeld, binnen een applicatie echt de knoppen andere functies geven. Bijvoorbeeld: in Excel bepaalde formules achter de F-toetsen stoppen die ik dan kan gebruiken. Een ietwat onzinnig voorbeeld, maar ik hoop dat de bedoeling duidelijk is. Bovenalles is de interface zeer overzichtelijk en clean. In vergelijking met hoe ik vroeger een Logitech muis moest instellen via hun software en Options+ zit toch een wereld van verschil. Conclusie: redelijk oppervlakkige instellingen, zeker voor hun topmodellen, maar daardoor wel overzichtelijk en een goede en overzichtelijke UI.

Easy switch
Een van de selling points is het makkelijk kunnen switchen tussen drie computers. Gezien de usecase wilde ik hier heel erg graag gebruik van maken. Het goede nieuws is dat het echt seamlessly werkt. Dat is erg mooi en al snel wil je ook niet meer anders. Wat ik dan wel irritant vind is dat ik één van de computers niet kan instellen met bluetooth, maar dat ik dat moet doen met de logi bolt. Hierdoor moet je een poort opofferen en dat vind ik zonde. Wat dan extra frustreert is dat diezelfde logi bolt niet voor zowel het toetsenbord als de muis schijnen te werken. Althans, mij is het nog niet gelukt en dat vind ik wel zonde. Het gevolg was dan ook dat ik de logi bolt maar in het dockingstation duwde en vanuit daar dus het toetsenbord aanstuurde. Hiermee gebruikte ik dus de easy switch functionaliteit van het toetsenbord niet. Bij de muis deed ik dat wel doordat ik de easy bolt netjes in mijn werkcomputer stak waar ik gelukkig niets mee hoef te doen. Ik voorzie wel een probleem in de nabije toekomst als er geen USAB-C variant van de bolt komt aangezien steeds meer laptops hierop overgaan en sommige, ik kijk naar Apple, al bijna 100% hier op inzetten.
Algemene conclusie
Een muis en een toetsenbord reviewen is nog niet zo makkelijk. Je gebruikt het dagelijks en op een bepaald moment is het zo gewoon dat – in mijn geval – ik er niet meer naar om kijk en er gewoon op tik. Nu, met voor het eerst een nieuw mobo en muis merk ik dat de voorgaande opmerking wel deels moet inslikken. Er is wel degelijk verschil, met name bij muizen.
Zowel het toetsenbord als de muis zijn uitermate fijn om mee te werken. Het werkt allemaal heel erg smooth en tot dusver kom ik maar weinig zaken tegen waar ik tegenaan loop ondanks de extra functionaliteit. Prijstechnisch vind ik beide te hoog ingeschaald, met name het toetsenbord en dan kijk ik nog niet naar de lay-out. Die lay-out is echt wel een dingetje, net als wanneer je voor het eerst een mechanisch toetsenbord in gebruik neemt. Het is echt wel een ander soort toetsenbord en je moet ervan houden. Zelf ben ik niet heel erg blij met het geluid, terwijl ik de toetsaanslag juist net wel fijn vind. Het is des te meer jammer dat sommige toetsen enigszins wiebelen al merk je hier in de praktijk niets van.
Zou ik beide in een woord moeten beschrijven dan blijft een woord over: degelijk. Het zijn deugdelijke producten waar je na aanschaf absoluut lange tijd mee vooruit kan.

Heb jij ook een Logitech MX Mechanical (Kailh Choc Brown V2, Qwerty US)?

ISO is toch 'grote enter', ANSI is 'ouderwets' de 'platte enter met backslash erboven'? Of heb ik het altijd fout gehad...

De grote enter schijnt normaler te zijn in internationale dingen, terwijl het originele oude US-keyboard de platte enter had.

Anyway, ik doe nooit iets met Logitech keyboards omdat het altijd onmogelijk was om een lay-out met platte enter te krijgen in NL. Als jij nu opeens wel een platte enter hebt, opent het deuren :P.
Dat klopt, volgens mij staat het fout in de review. Logitech levert in europa alleen de ISO-layout met grote/hoge enter. Ik ben nog steeds heel blij met mijn uit Amerika geimporteerd Logitech Iluminated keyboard met de ANSI-layout (zoals de meeste andere merken). Ik kan niet wennen aan de ISO-layout en is een reden om geen logitech toetsenbord te kopen.
Je hebt helemaal gelijk! Ik zal het aanpassen, heb ze omgedraaid.
Dan staat het nog steeds verkeerd volgens mij:
Eerst had ik altijd een ISO toetsenbord en nu ineens kreeg ik een ANSI layout.

Of je moet er een foto bijzetten, dan is het voor iedereen duidelijk.
Ik zoek al een tijdje de Lineair-variant. Nergens te krijgen in NL. Alleen de Tactile-versie.