€ 64,- bij Informatique

Samsung 970 Evo Plus 250GB Review

6 juli 2022, laatste update op 6 juli 2022, 174 views Rapporteer
Testpanel 0

Deze SSD overtreft mijn verwachtingen. Mijn vorige SSD, een Samsung 840 Pro, voelt in vergelijking hiermee toch een stuk trager. Niet alleen dat, maar prijzen zijn tegenwoordig ook nog maar ca. een derde van toen.

Pluspunten

• Snel
  • Goedkoop

Minpunten

• 250 GB is minder dan het lijkt

Inleiding

Een poosje geleden heb ik op Tweakers meegedaan aan de vragenlijst om een NZXT-pc te winnen en reviewen. Ik heb een mid-ranger verzonnen, het lijstje ingevuld en er verder niet meer aan gedacht. Op een rustige dinsdagochtend kreeg ik een mailtje van Tweakers. Ik ben uitgekozen! Deze review is onderdeel van die actie.

Voor opslag heb ik de keuze gemaakt om slechts een kleine SSD voor het OS te nemen. Het idee was dat als ik de PC kreeg en mocht houden, ik zelf nog een SSD heb liggen om een paar games op te installeren. Daarnaast heb ik thuis voor de grotere items een netwerkschijf met 16 TB aan opslag. Ik heb tot nu toe goede ervaringen gehad met mijn Samsung 840 Pro SSD, en koos dus voor de Samsung 970 Evo Plus, met een capaciteit van 250 GB.

Gebruik

Het eerste wat ik merk aan het gebruik van de PC: hij start met een paar seconden op. Het boot-screen krijg ik niet eens te zien. Programma’s vliegen daarnaast door de installatie heen en ook het installeren van updates kost meestal slechts een paar seconden.Het systeem voelt vlot aan, doordat hij direct reageert als ik wat wil openen. SSD’s zijn ver gekomen sinds ze mainstream werden, zo’n tien jaar geleden.

Ik heb geprobeerd om wat games op de SSD te installeren, maar na GTA V zat de SSD al bijna vol. Voor mensen die veel gamen, is deze SSD dus eigenlijk niet geschikt. Het is eigenlijk oneerlijk om de SSD hier de schuld van te geven, maar het is in dit geval wel een minpunt wat ik benoem.

Inrichting door NZXT

NZXT heeft op de PC Windows 10 meegeleverd. Bij het bestellen kreeg ik de keuze tussen Windows 10 Home of Pro, maar niet Windows 11. Ik had deze keuze graag gehad, want nu moet ik na het in gebruik nemen, eerst nog een Windows 11-upgrade uitvoeren. Ik begrijp echter wel dat ze het zo doen, want waarschijnlijk hebben ze een pre-configured image dat ze op hun PC’s zetten, en kost het tijd om die bij te werken naar Windows 11.

Wat me ook opvalt, is dat het OS zoals NZXT hem meelevert, erg schoon is. Daarmee bedoel ik, bloatware is afwezig. De enige software die meegeleverd wordt met het systeem, zijn drivers en NZXT CAM. De SSD is netjes geïnstalleerd in de CPU-m.2 slot van het moederbord, zoals het hoort om de beste prestaties te krijgen.

Heb jij ook een Samsung 970 Evo Plus 250GB?